The Airplane Graveyard | Bizar vliegtuigkerkhof in Bangkok

Net buiten het centrum van Bangkok ligt een heus vliegtuigkerkhof, oftewel: The Airplane Graveyard. Een vergeten grasveld, ingeklemd tussen flatgebouwen en een weg, dat bezaaid ligt met compleet gestripte vliegtuigwrakken. Ook wonen er enkele families die dit stukje land geclaimd hebben. En wij kregen het briljante idee om de vliegtuigen eens van binnen te bekijken…

Let op: Betreden op eigen risico!

Amper 24 uur geland in Bangkok en we keken uit over een weiland in een buitenwijk van Bangkok. Het dorre gras lag vol met kapotte vliegtuigen en wrakstukken. Een houten hek met een groot hangslot weerhield ons ervan om het terrein op te gaan.

Het was heet, bloedheet. De sfeer was ongemakkelijk en raar. Bovendien waren we nog een beetje duf van de lange vlucht vanuit het koude Nederland.

“Toch maar teruggaan?!”, dachten we stilletjes.

Hoewel het erg aantrekkelijk klonk, besloten we om even verderop onder een hekje door te kruipen en het terrein op te gaan.

Aarzelend en nerveus liepen we in de richting van de grote Boeing 747…

The Airplane Graveyard in Bangkok

Nog voordat we het vliegtuigwrak binnen konden glippen, werden we aangesproken door een vrouw – die ons blijkbaar al voor het hek had zien staan.

Oeps.

In ons allerbeste Thais zegden we haar gedag en vroegen we hoe het met haar ging – alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Ze kwam meteen ter zake. Als we hier rond wilden lopen en foto’s wilden maken, moesten we 200 baht betalen. Of anders: wegwezen.

Zo gezegd, zo gedaan. We betaalden netjes het ‘entreegeld’ en doken binnen no-time het ene na het andere wrakstuk in.

Bi-zar!

We zijn niet de enige!

We hadden al vrij snel door dat we niet alleen waren.

We werden namelijk achtervolgd door een Thais jongetje van een jaar of acht. Waarschijnlijk het zoontje van de vrouw die ons binnenliet.

Hij rende op blote voeten rond, liet ons geheime sluipwegen zien en was niet bang om – meters hoog – uit een kapotte vliegtuigdeur te hangen.

Als een gek racete hij de vliegtuigen door. Soms waren we hem even kwijt, tot hij opeens weer ergens uit een raam opdook om te poseren voor de foto.

Waar komen de vliegtuigen vandaan?

Na wat research op internet (zie bron) begrijpen we beter waarom de vliegtuigen hier liggen.

Het schijnt dat een zakenman, sinds 2010, kapotte, gecrashte en afgedankte vliegtuig(onderdelen) opkoopt. Vervolgens laat hij de vliegtuigen compleet strippen en verkoopt hij de onderdelen door. Van vliegtuigstoelen tot zuurstofmaskers – alles gaat leeg, alles wordt weer verkocht en hergebruikt.

Sinds die tijd wonen er drie families die het hun ‘thuis’ noemen. Ze wonen in geïmproviseerde vliegtuigcompartimenten die er redelijk tot goed uit zien. Hier en daar een gordijntje voor een vliegtuigraam en ook waren er afbeeldingen van de pas overleden koning te zien.

Hun aanwezigheid wordt gedoogd, waarschijnlijk omdat ze helpen met het verzamelen van de vliegtuigonderdelen. Op deze manier – plus de ‘entreegelden’ van voorbijgangers – kunnen ze een soort van bestaan opbouwen en zijn ze beter af dan op straat.

Een laatste kijkje

Na er meer dan een uur vol verbazing rond te hebben gekeken, besluiten we het terrein te verlaten.

Met wat aanmoediging van onze Thaise vriend klimmen we nog even de gigantische Boeing 747 in – het meest indrukwekkende wrak van deze begraafplaats. We bekijken de cockpit, het toilet en de derde verdieping.

Vlak voordat we wilden vertrekken, kwam er nog een groepje toeristen aanzetten. Drie Chinese meiden die op een vliegtuigvleugel poseerden. En twee backpackers die met hun camera in de hand vloggend rondliepen om een mooie video te maken.

Om welke reden je het Airplane Graveyard in Bangkok ook bezoekt; het is een uitstapje dat je niet snel zult vergeten!

Zo kom je er

De beste manier om The Airplane Graveyard te bezoeken is per riviertaxi. Dit is een lokale boot (spotgoedkoop!) die door de kanalen van Bangkok vaart.

Stap op de boot bij de ‘Panfa Leelard Pier’ op loopafstand van de Khao San Road en naast de Wat Saket. Stap pas uit bij de allerlaatste halte: ‘Wat Sri Bunruang Pier’. Vanaf de laatste halte is het een kleine tien minuten lopen, door een tempelcomplex, langs een winkelcentrum en voorbij een schooltje. Het vliegtuigkerkhof ligt ‘gewoon’ langs de weg, dus je kunt het eigenlijk niet missen.

Hier vind je de precieze locatie van The Airplane Graveyard.


Claim € 5 korting op onze ebooks!

In onze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De Klassieke Route door Thailand staat álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand.

Hoteltips Bangkok

Here Hostel Bangkok

Here Hostel

Wil je op loopafstand verblijven van de Khao San Road en leuke mensen ontmoeten? Dan is Here Hostel jouw hostel! Je kunt kiezen uit privé-, vrouwen- of gedeelde kamers. Met wifi, airco, warme douche, schone handdoek, gedeelde keuken, gratis ontbijt, lockers en glijbaan (!) is dit de plek voor backpackers!

Slaapzaal vanaf € 12 →
isanook bed

iSanook Bangkok

Ons favoriete hotel in Bangkok. Betaalbare luxe want voor weinig krijg je veel. Mooie, ruime kamers met kingsize bed, zwembad, een dakterras (met jacuzzi!) en nog héél veel meer. Ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Ligging is wat uit het centrum maar daardoor rustig en gemoedelijk.

Tweepersoonskamer vanaf € 31 →

Zou jij The Airplane Graveyard bezoeken?

Ook leuk om te lezen...

1 reactie

  1. ilse schreef:

    Leuke tip!
    We hebben net jullie instagram account doorgespit en krijgen zin om te gaan bij het zien van jullie foto’s!

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *