Sam Phan Bok | The Grand Canyon van Thailand

Google Maps Sam Phan Bok09.00 uur ’s ochtends. Ondanks ons vroege vertrek stond de zon al hoog aan de lucht en waren de eerste zweetkringen op onze sportshirts al zichtbaar. Voorzichtig sprongen we van steen naar steen. Beetje bij beetje ontvouwde zich de Sam Phan Bok, The Grand Canyon of Thailand, en keken we uit over drieduizend gaten.

The Grand Canyon van Thailand

“Sawasdee, can we park here?”

“No-no, go down”, en hij wees rechts de hoek om.

We haalden onze schouders op, stapten weer op onze scooters en volgden de fourwheeldrive voor ons, met achterin een groepje Thai dat geamuseerd onze scooter-skills aanschouwde. Toeristen, die meestal maar voor één nachtje zijn overkomen vanuit Bangkok. Snel heen, foto’s maken, en weer terug.

Het zal vast een Facebook-waardige profielfoto opleveren.

Over hobbelige rotsen, door mul zand en koeien ontwijkend, kwamen we aan bij de parkeerplaats: het uiteinde van een rots met uitzicht over een terrein bezaaid met losse stenen en rotsen. Is dit echt de parkeerplaats? Klopt dit wel? Onzeker zetten we onze scooters neer en liepen we naar een oud Thais vrouwtje die het lokale snackkraampje runde: zakjes chips, koelbox vol ijskoude cola en een hurktoilet zonder wc-papier.

Ook zij wuifde ons weg, nee, hier moet je niet zijn, maar dáár – en ze wees naar rotsen even verderop, waar het groepje Thaise toeristen al bovenop stond, bewapend met uitgeschoven selfiesticks en petjes tegen de felle zon. Klimmend, klauterend en springend zetten we de achtervolging in en zagen we de kloof in al haar schoonheid.

Wow.

Op de scooter door Sam Phan BokSander rent door de canyon van Sam Phan BokLandschap van Sam Phan BokUitzicht in Sam Phan Bok

Drieduizend gaten

Een landschap met honderden gaten – misschien wel drieduizend? – ontvouwde zich. Niet voor niets betekent Sam Phan in het Thais ‘drieduizend gaten’. Sommigen staan droog, anderen zijn gevuld met heldere poelen water waar je de vissen ziet zwemmen. Met de Mekong Rivier op de achtergrond, zo vanaf een afstandje ogenschijnlijk onschuldig, maar van dichtbij kolkend en meedogenloos. Even voelde het alsof we op een andere planeet waren aangekomen.

Tijdens het regenseizoen slokt het bruine water van de Mekong de kloof vrijwel volledig op. Eeuwen aan erosie hebben van het rotsachtige landschap gatenkaas gemaakt, waar je met een beetje fantasie verschillende figuren in kunt herkennen. Zoals het gat in de vorm van Mickey Mouse, topfavoriet onder de Thaise toeristen.

Sam Phan Bok wordt ook wel ‘The Grand Canyon of Thailand’ genoemd. Hoewel het landschap qua uiterlijk en formaat totaal niet op de Grand Canyon lijkt, snappen we dat de Thai graag opschept over dit natuurwonder.

Gat in de vorm van Mickey Mouse

Varen over de Mekong

Een handjevol longtailboten dobberde in het water. Aan wal was een afdakje gebouwd, waaronder twee Thaise mannen languit in de schaduw lagen. Tof, hier kunnen we vast een boottochtje regelen.

“Sawasdee, how much is it for a boat trip?”

“….”

“Is it possible to go with the boat?”

Lachend schudde één van de mannen hun hoofd, “no”.

Deze mannen spreken duidelijk geen Engels. Een reeks wilde handgebaren volgde: Waarom niet? Is de stroming soms te sterk? Of staat het water te laag? Wanneer kunnen we dan wel varen?

“….no”, zei hij weer met een grote glimlach.

Beduusd liepen we weg. Misschien is het inderdaad te gevaarlijk. Of hebben ze gewoon geen zin.

Balend liepen terug naar onze scooters, totdat we opeens het onmiskenbare geluid van een naderende longtailboot hoorden. En, ja hoor, er kwam een boot met Thaise toeristen aanvaren. “Ja dáág, wij stappen hoe dan ook op die boot!”

Een Thaise toeriste die wonderlijk genoeg Engels sprak, sprong voor ons in als tolk. Toen ze begon te praten knikten de Thaise bootchauffeurs begrijpend, en na een aantal aaah’s en oooh’s gebaarden ze dat we voor 500 baht op de boot konden stappen. Het kan dus wél.

Longtailboten bij Sam Phan BokOnze bootchauffeur bij Sam Phan BokBoottocht over de Mekong bij Sam Phan Bok

Versteend koraal, lavarocks en een zandduin

Vanaf de boot was duidelijk te zien hoe machtig de Mekong is. Het bruine water sterk en zuigend, met overal draaikolken die voor de vele gaten in het landschap zorgen. Zonder te weten waar we eigenlijk naartoe gingen, stapten we na tien minuten uit en werden we opgewacht door een Thais meisje die geen woord Engels sprak.

We volgde haar in de brandende zon en kwamen uit bij een landschap vol pakarang. Om de zoveel meter stopte ze, wees ze naar een stuk gesteende, en zei ze weer pakarang. “Pakarang, pakarang, pakarang”. Braaf schudden wij begrijpend en lachend ons hoofd, terwijl we probeerden te bedenken wat “pakarang” in hemelsnaam betekent.

Terug bij de boot pakten we Google Translate erbij, en ontdekten we dat we naar een veld vol versteend koraal hebben gekeken, met her en der wat glinsterende ‘lavarocks’.

De boot draaide zich weer om en stopte bij een strand aan de voet van een enorme zandduin – iets wat je niet verwacht te zien in dit landschap. Aan de zijkanten groeiden aardappels en pindaplanten, die het goed doen op de zandbodem.

Met een voldaan gevoel stapten we weer op onze scooters. Weer een ervaring die we mogen toevoegen aan ons lijstje met bijzondere Thailand-herinneringen.

Sam Phan Bok - Koraal dat lijkt op een krokodilZandduin bij Sam Phan Bok

Goed om te weten

De kloof is volledig zichtbaar tijdens het droge seizoen, tussen december en mei. Toegang is gratis, een boottocht met korte rondleiding kost 500 baht per boot. Bij de ingang staan fourwheeldrives klaar om je tegen een kleine betaling naar de ingang te brengen.

Omdat er vrijwel geen schaduw is, bezoek je Sam Phan Bok het beste ’s ochtends vroeg (liefst voor 09:00 uur) of aan het einde van de middag tegen zonsondergang. Neem genoeg water mee en trek goede schoenen aan. Trek minimaal een uur uit om de kloof te verkennen en om foto’s te maken.

Zo kom je er

Sam Phan Bok kun je het beste bezoeken vanuit Khong Chiam, een klein toeristenplaatsje gelegen aan de Mekong. Vanaf daar is het ongeveer 80 kilometer rijden over de 2112. Onderweg kom je eerst langs het Pha Taem National Park, wat je zeker moet bezoeken op de terugweg naar Khong Chiam. Bij ieder guesthouse kun je een taxi of tour boeken, maar je kunt er ook zelf naartoe rijden met een huurauto of scooter.

Khong Chiam bereik je makkelijk vanuit Ubon Ratchathani, waar je vanaf Bangkok goedkoop naartoe kunt vliegen. Op de luchthaven is het mogelijk om een auto te huren, maar je kunt ook de bus nemen vanaf het busstation (± 2 uur rijden).

Onderweg naar Sam Phan Bok

Hoteltips Khong Chiam

Orchid Riverside Resort

Een top aanbeveling voor jouw trip naar Khong Chiam want bij het Orchid Riverside Resort verblijf je aan de Mekong rivier. Ze hebben slechts zes bungalows en de (Nederlands sprekende) eigenaar vertelt je alles over de omgeving.

Prijs per overnachting: v.a. € 62

Baan Kieng Tawan

Voor reizigers met een budget is Baan Kieng Tawan een geweldig alternatief. Gloednieuw, brandschoon en het ontbijt is inbegrepen. Het guesthouse zit midden in het centrumpje van Khong Chiam met kleine restaurantjes op loopafstand.

Prijs per overnachting: v.a. € 18

Staat Sam Phan Bok al op jouw bucketlist?

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Liza schreef:

  Beste Sander en Mariska,

  Allereerst wil ik zeggen dat jullie website echt super is!

  Volgende week vertrek ik voor 4 dagen naar Khong Chiam. Ik wil graag onder andere Sam Phan Bok, Pha Taem national park. Nu zie ik op jullie site dat jullie Sam Phan Bok met de scooter hebben bezocht. Hebben jullie ook overnacht in Khong Chiam? Zoja, is de rit op de scooter hierna toe makkelijk te doen?

  Groetjes,
  Liza

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Liza,

   Wij hebben inderdaad overnacht in Khong Chiang – zie de hoteltips onderaan het blog.

   We zijn met de scooter de bezienswaardigheden afgegaan. Dat is te doen, maar was wel een pittige reis. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren in Ubon Ratchathani en dan zelf de weg te rijden – wat een stuk comfortabeler is.

   Andere optie is vervoer laten regelen via het Orchid Riverside Resort. Die heeft een Nederlands sprekende eigenaar.

   Fijne reis, groetjes,
   Sander

 2. claire schreef:

  Hebben jullie nog meer tips voor de Isaan ? Ik ga in november voor 2e keer naar thailand en heb al een aantal grote highlights gezien. Isaan lijkt me een mooie bestemming. Ik hoor graag tips en trucs 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.