Ban Ao Yai op Koh Kood: leven op de steigers

Ban Ao Yai op Koh Kut. TipsThailand.nlLigging Koh Kood
Koh Kut is zon, zee en strand. Het is een fantastisch paradijs met wuivende palmbomen, prachtige zandstranden, ondergaande zonnetjes en kokosnootcocktails. Het tijdloze eilandleven. Ons resort, Siam Beach, is dit alles ten voeten uit. Maar Koh Kut (ookwel Koh Kood) heeft meer te bieden voor diegene die het echte Thailand, het pure leven wilt proeven. Wij zijn dan ook dankbaar dat we dit per toeval in Ban Ao Yai hebben ontdekt en het nu met jullie kunnen delen.

Ronddwalen op Koh Kut

Volkomen verdwaald op een eiland met maar één hoofdweg parkeren we de brommer bij een vissersdorpje om de weg te vragen. Ao Prao was eigenlijk onze eindbestemming; een prachtig zandstrand aan de oostkust van het eiland. Maar na een paar stappen in het dorp, Ban Ao Yai, hebben we niet één keer aan het strand gedacht. We kwamen in een wereld terecht waar alles op metershoge houten palen gebouwd is, waar een paar verrotte planken met roestige spijkers de stoep is en waar gekleurde vissersbootjes af en aanmeren. We werden hartelijk begroet door de lokale bevolking en ondervraagd door Thaise kinderen in Chelsea voetbalshirts die een paar woordjes Engels konden spreken. ‘Hey what’s your name?’ vroegen ze lacherig, maar ook verlegen.

We dwaalden verder over de houten planken van Ban Ao Yai en raakten wederom verdwaald in het dorpje waar misschien maar honderd mensen wonen. Het begon langzaam te regenen, maar dat deerde de Thai niet. Het is tenslotte het regenseizoen en in tegenstelling tot Nederland is het hier lang niet zo miserabel. Elke dag regent het wel hier op Koh Kut. Tussen de buien door is er blauwe lucht te bespeuren en genoeg zon om de schouders van Mariska te verbranden. Maar al snel veranderde het regenbuitje in een stortbui en zochten we beschutting in het dichtstbijzijnde hutje waar een vrouwtje uitgebreid aan het koken was.

Ban Ao Yai op Koh Kut. TipsThailand.nl

Houten hutje

Het provisorische houten hutje liep verder door dan van tevoren gedacht. Er was zelfs een klein winkeltje achter, maar dat was te donker om goed te kunnen zien. Het vrouwtje glimlachte uiterst vriendelijk en maakte er geen enkel probleem van dat er twee vreemden zomaar haar huisje binnenkwamen en neerploften. We keken rond en zagen een hond ineengedoken, schuilend voor de regen in de hoek zitten. Hij was vastgebonden aan een touw en kon eigenlijk alleen maar een meter naar binnen en naar buiten lopen. Het vrouwtje was zeker de baas want als ze aan kwam lopen om een teiltje water te pakken, dan dook het snel en gehoorzaam weg. Na vijf minuten zagen we dat deze regenbui nog wel even zou aanhouden en we besloten wat drinken bij haar te kopen.

Ik verbaas me er iedere keer over het feit dat er op elke uithoek van de wereld Coca-Cola verkrijgbaar is. Overal hangen reclameborden en staat er zo’n Coca-Cola koelkast; ook in Ban Ao Yai. Ondanks dat de colaatjes in de koelkast zaten, waren ze niet koud. Gewoonweg omdat stroom te kostbaar is. Op een rekenmachine werd me duidelijk gemaakt dat ze 20 Baht per stuk kosten en aan de gebaren kon ik aflezen dat we later mochten betalen. Dat zou dus betekenen dat de regen nog wel even zou aanhouden. Dat klopte ook, maar onder het genot van een lauwe cola genoten we intens van wat we te zien kregen.

Ban Ao Yai op Koh Kut. TipsThailand.nl


Het leven op de steigers in Ban Ao Yai

Ondanks de stortregen kwamen er geregeld mensen bij haar binnen om wat groentes te kopen. Ze leek het goed voor elkaar te hebben want haar huis was het middelpunt voor een boodschapje. Tussen de klanten door was ze druk in de weer. Ik denk dat ze geen één moment stil heeft gezeten. Voor haar stond een pannetje te pruttelen met kippenpootjes, waar ze voortdurend ingrediënten aan toevoegde. Vissaus, gedroogde chilli-pepertjes en allerlei groentes werden aan het pannetje toegevoegd.

Deze vrouw leek er echt verstand van te hebben. Met hetzelfde hakmes werd er lever gesneden, vervolgens lente-uitjes en meer verschillende groentes. De restproducten werden tussen de planken door naar beneden geperst waar ‘gewoon’ de zee was en vissen zwommen. Tussendoor werden er messen en pannetjes afgewassen met vers regenwater. En in het regenseizoen is daar meer dan genoeg van.

Ban Ao Yai op Koh Kut. TipsThailand.nl

We hadden uitzicht op zee en zagen vissersbootjes af en aan meren. Er werd hard doorgewerkt en we zagen van een afstand dat de netten één voor één zorgvuldig werden leeggehaald. En als we ons nog een kwartslag draaiden keken we bij een gezin naar binnen waar de kinderen, jawel, voor de televisie zaten. Elektriciteit is een luxe hier in Ban Ao Yai, maar de televisie aanhebben een pré. Zeker als het regent. Ik zie al meer en meer vergelijking met Nederland.

Het vrouwtje keek ons nauwelijks aan maar toch voelden we ons helemaal thuis bij haar in haar houten winkeltje en keukentje. Zij was het middelpunt van deze gemeenschap en de pannetjes die pruttelden waren niet bestemd voor hordes toeristen, maar voor hardwerkende vissersmannen die moegestreden thuis kwamen na een lange dag in het regenachtige, doch wonderschone Koh Kut.

Ban Ao Yai op Koh Kut. TipsThailand.nl

Zou jij ook het eiland verkennen of blijf je liever op het strand?

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Riche schreef:

    Wat ontzettend gaaf. In maart verblijven op een resort in Bang Bao Bay. Is het met de scooter goed te doen naar dit vissersdorpje? En wat kan je er nog meer doen?

  2. Greg schreef:

    Staat nog op de bucket list!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.