Thailand met kinderen: zo bereid je je voor!

Reizen met kinderen door Thailand. Dat klinkt als een hele opgave. Wat moet je allemaal van tevoren regelen, hoe kun je het beste uitstapjes maken en zijn er wel kind-vriendelijke hotels in Thailand? Als we Rob en Anouk mogen geloven is Thailand met (jonge) kinderen juist ontzettend leuk en helemaal niet moeilijk. Afgelopen mei hebben zij namelijk een reis gemaakt door Thailand met een tweeling (Chloë en Mason) van 1,5 jaar! En speciaal voor Tips Thailand zetten ze alle tips & tricks voor je op een rijtje!

Tekst en foto’s door: Rob en Anouk

Verliefd op Thailand!

Vietnam, Maleisië, Amerika, Mexico en Brazilië. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Het zijn stuk voor stuk prachtige landen die Rob en Anouk bezocht hebben. Maar Anouk kan maar één conclusie trekken:

“Ik mis iets bij andere landen.. het is geen Thailand. Geen enkel ander land kan tippen aan de natuur, cultuur, de feestjes, steden, lieve mensen, het prijsniveau, de stranden, de heerlijke massages en “Ik mis iets bij andere landen.. het is geen Thailand. Geen ander land kan hieraan tippen!”het gemak waarmee je door Thailand reist!” Sinds de komst van de tweeling Chloë en Mason is dit niet veranderd. Afgelopen mei zijn Rob en Anouk dan ook voor drie weken naar Thailand vertrokken met een tweeling van anderhalf jaar oud. Op de vraag of dat niet ontzettend spannend is, antwoordden ze:

“Nerveus? Gezonde spanning wel, maar ons idee is als je zelf relaxed bent dan zijn de kids dat ook, en dat is gebleken!”

Reizen met kinderen fietstocht Bangkok

Lange vliegreis met kinderen

De vliegreis ging zoals gedroomd. De tweeling heeft over de hele vlucht nog geen 10 minuutjes gehuild en met een aantal creatieve oplossingen hebben ze alle vier een comfortabele reis gehad:

“Van tevoren bedachten we een creatieve oplossing, omdat Chloë en Mason geen eigen stoel hadden en ze te groot waren voor de babybaskets. We hadden twee verschoningskussens op de grond gelegd waar de tweeling heerlijk op kon liggen. Resultaat: we hebben wel 3 films kunnen kijken en de vakantie was begonnen!”

De vlucht met KLM

“Wij hebben gekozen voor KLM, zij waren ontzettend behulpzaam en erg vriendelijk voor ons en de kids. Direct kregen zij een knuffel, slabbetjes en ook was het eten en drinken. Top geregeld! Zelf hadden we ook genoeg eten mee voor de tweeling: 2 drinkflesjes, broodjes, koekjes, krentjes, knijpfruit en potjes als avondmaaltijd”.“We hebben zelfs 3 films kunnen kijken. De vakantie was nu al begonnen!”

Naast de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Bangkok vonden Rob en Anouk ook de vluchttijden ideaal. Ze vertrokken namelijk om 17:50 uur in de avond en kwamen om 09:00 uur lokale tijd aan in Bangkok. Doordat de tweeling heerlijk had geslapen, pakten ze het ritme van de dag direct op.

Tip: Bij KLM betaal je voor kinderen tot twee jaar geen stoel, maar slechts € 50,- aan administratiekosten. Vanaf de 2e verjaardag ben je verplicht een eigen stoel voor ze te reserveren tegen 10% korting.

Lekker slapen in het vliegtuig!

Chloë en Mason zijn lekker aan het slapen in het vliegtuig!

Reizen met kinderen: in Thailand regelen of thuis?

Normaal gesproken zouden Rob en Anouk meteen zeggen: “ter plaatse!” Maar als je met zulke jonge kinderen reist, is het verstandig om je route en je hotels al in Nederland vast te leggen.

“Na een lange vlucht beginnen in een hectische (maar geweldige!) stad als Bangkok leek ons geen goed idee. We besloten om direct met de taxi naar Pattaya te gaan. Hoewel de stad een slechte naam heeft, vinden wij het juist ideaal. Je hebt zon, zee en strand met tropische eilandjes voor de kust. Vergeet de Walking Street, dat hoef je toch niet te zien als je dat niet wilt?”

Meenemen of in Thailand kopen?

Alles maar dan ook alles is ter plaatse te koop voor de kinderen. Van drinkflesjes tot luiers, van voeding tot billendoekjes, op iedere straathoek vind je wel een 7-Eleven waar dit allemaal verkrijgbaar is. In grotere supermarkten is het assortiment nog uitgebreider.

“Wij hadden wel wat Olvarit zakjes meegenomen van thuis. Maar potjes voeding waren gewoon verkrijgbaar in de grotere supermarkten in winkelcentra.“Neem niet te veel kleding mee, wij hadden maar twee backpacks en dat was voldoende!”

Zorg voor voeding waarbij je geen risico loopt op buikgriep of iets dergelijks. Onze kids zijn geen enkele keer ziek geworden gedurende de drie weken. Van tevoren hebben we ze nog wel extra ingeënt tegen Hepatitis A. Ter preventie namen we ook een antibiotica kuurtje en zetpilltjes mee.

Tevens is er overal kleding te koop voor een prikkie, dus maak je daar vooral geen zorgen over. Daarnaast kun je vrijwel op iedere hoek van de straat de was laten doen, dus maak je niet druk en neem NIET te veel kleding mee! Wij hadden enkel twee backpacks mee voor ons viertjes!”

Chloë en Mason op de lokale markt.

Chloë en Mason op de lokale markt.

Op excursie met kinderen: kan dat?

Natuurlijk kun je uitstapjes maken met kinderen in Thailand! Maar pas je wel aan op het ritme van je kinderen. Zet de wekker om 07.00 uur, ga vroeg ontbijten en ga dan op pad. Hoe je dat doet? Zo!

In de boot varen over de kanalen van Bangkok

“Ga je naar de Floating Market? Buggy voorin en gaan!”

“Alles is te doen op enkele dingen na: een dagje naar eilandjes met een bootje is natuurlijk geweldig, maar met 40 graden, een brandende zon en een tweeling van 1,5 jaar is het niet aan te raden. Gewoonweg te warm en de kans op een zonnesteek is te groot. Net als jungletochten maken, maar ach – dat komt wel weer als ze groter zijn!“Pas je aan aan het ritme je kids. We waren elke dag om 13.00 uur stipt weer terug in het hotel.”

Wij hebben gekozen voor de relaxtere excursies, denk hierbij aan een dorpjestocht in Chiang Mai, bezoek aan dierentuinen, spelen met andere kinderen in een weeshuis, naar lokale markten, eilandtourtjes en een geweldige fietstour door Bangkok.

Vermijd lange excursies en houd rekening met het ritme van de kinderen. Laat de kinderen een middagdutje doen op het heetste moment van de dag. Tussendoor heb je even de tijd voor jezelf!”

Spelen met andere kindertjes!

Spelen met andere kindertjes. Een excursie op zich!

Bereid je voor op de Thai!

Als toerist zijnde ben je altijd verwonderd over de lokale cultuur, maar als je met kinderen door Thailand reist is het precies andersom!

“Tegenwoordig hebben bijna alle Thai een mobiel – en dat hebben we gemerkt! Gevraagd of ongevraagd waren WIJ overal een attractie. Het was zelfs zo dat we na twee dagen een aardig woordje Thais spraken. Iedereen zei de hele tijd Fedd. “Noemen ze ons nou vet dacht ik telkens?”“De Thai meent het oprecht. Ze zijn vriendelijk, vrijgevig en oprecht geïnteresseerd!”

Haha, nee gelukkig niet, Fedd betekent tweeling en dan nog pu-shing en pu-shai (jongen en meisje). Blijkbaar staat in Azië een tweeling voor geluk en als je dan ook nog eens een jongen en meisje hebt is het een ultieme rijkdom. De Thai meent het oprecht. Ze zijn vriendelijk, vrijgevig en oprecht geïnteresseerd”.

Chloë en Mason als echte filmsterren met iedereen op de foto!

Als echte filmsterren met iedereen op de foto!

Reizen met kinderen: 10 praktische tips

Rob en Anouk hebben tien praktische tips voor je samengevat:

1) Reizen met kinderen door Thailand is fantastisch. Wees voorbereid, relaxed en ga!
2) Zorg ervoor dat er kinderbedjes aanwezig zijn in het hotel voor kinderen jonger dan 2,5 jaar.
3) Neem NIET te veel kleding, luiers en potjes mee. Alles kun je gewoon in Thailand kopen.
4) Reis met backpacks; een koffer met een buggy is namelijk geen pretje.
5) Pas je aan aan het ritme van de kids. Zo blijven de kinderen relaxed en kun je zelf ook genieten.
6) De Thai zijn dol op kinderen. Wees voorbereid op een overload aan aandacht! Geef wel je grenzen aan.
7) Ga eens van de gebaande paden. Boek een privé-chauffeur en maak je eigen excursie!
8) Reis niet te veel en te lang. Kies bij hele jonge kinderen voor binnenlandse vluchten.
9) Geniet ook van elkaar en ga af en toe een avondje samen weg! Zie onze onderstaande tips.
10) Durf verder te kijken dan de camping in Nederland of Frankrijk. Er gaat een wereld voor jou en je kinderen open!

Tip: Wij zijn met een vriendenstel geweest die één kindje hebben. Af en toe deden we iets samen, maar ook veel apart. Het voordeel van je hotels van tevoren boeken kwam hieruit naar voren. We hadden in alle hotels een kamer met een connecting door waardoor we de afspraak konden maken – de ene avond passen wij op en de andere avond passen jullie op. Dit gaf ons de mogelijkheid naast onze geweldige tijd met ons mooie gezinnetje ook om de avond quality time samen te hebben.

“De kinderen moesten gewoon afkicken van alle aandacht! Aan het einde van de reis zeiden de kids zelfs Sawadee en Bye Bye!

Liefs,
Rob, Anouk, Chloë en Mason

Vervoer in de (rode) taxi in Chiang Mai

Vervoer in de (rode) taxi in Chiang Mai


Een top-10 met de leukste activiteiten voor gezinnen in Thailand vind je hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

31 reacties

 1. Greetje schreef:

  Hallo, leuk en handig om te lezen! Wij zitten erover te denken om in juni met onze tweeling, die dan bijna 2 is, naar Thailand te gaan. Er zijn dan natuurlijk veel praktische zaken die je goed moet regelen, zo vroeg ik me af of jullie (Rob en Anouk) autostoeltjes mee hebben genomen? Of kun je makkelijk een taxibusje boeken met stoeltjes voor de kinderen? En ik zie dat de kinderen naast elkaar slapen in het vliegtuig, hadden jullie alleen stoelen voor jezelf geboekt bij KLM? Ik lees namelijk overal dat je maar met 1 baby in een rij mag ivm zuurstofmaskers. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Groetjes Greetje

 2. Aviva schreef:

  Hai,
  Wat een fijne site!
  Eind april, begin mei gaan we met onze kinderen van 9, 14 en 16 twee weken (16 nachten) naar Thailand. maar sjonge wat vinden we het lastig kiezen allemaal, hopelijk kunnen jullie ons een handje helpen.
  We hebben nu op ons (voorlopige) programma de volgende dingen staan:

  2 nachten bangkok, 2 nachten khao yai national park, 2 nachten kanchanaburi voor het Olifanten reservaat, met de nachttrein naar Suratthani, 4 nachten Kao Sok (korter?) en dan nog een paar nachten strand voor we terugkeren naar Bangkok.
  Wat denken jullie, is dat haalbaar? en zo ja, waar gaan we relaxen op het strand? We zoeken een rustige plek waar we vanaf het strand kunnen snorkelen.
  Ook vragen we ons af of de combinatie van Kao yai en Kao Sok niet te veel van het goede is.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Aviva,

   Wellicht is het slim om keuzes te maken. Zeker als je maar 16 nachten gaat.

   Ik zou het persoonlijk zo doen:
   – Bangkok
   – Kanchanaburi óf Khao Yai National Park
   – Surat Thani voor het Khao Sok National Park
   – Koh Tao
   – Terug naar Bangkok
   – en als je nog tijd over hebt: Kanchanaburi óf Khao Yai National Park

   Voor Khao Sok kun je ook 3 nachten uit trekken.

   Op zich is Khao Yai en Khao Sok niet te veel van het goede. Beide zijn zeer verschillend. Als je van natuur houdt, zeker een leuke optie.

   Groetjes, succes met de puzzel 🙂
   Sander

 3. Patricia schreef:

  Hoi Anouk en Rob,
  Wat een mooie foto’s en een leuk verhaal. Wij zochten jullie op facebook maar kunnen jullie niet vinden….
  Groetjes Wouter, Patricia en Sophie

 4. Kyra schreef:

  Hallo,

  Wat leuk om te lezen zeg.
  Wij vertrekken donderdag naar Thailand, Phuket met onze zoon van 1,5.
  Dit is dus een heel fijn verslagje.
  Wij hebben bewust gekozen voor een kindvriendelijk resort en blijven dan ook 10 dagen op 1 plek.
  wel willen we van daaruit wat excursies gaan doen.
  Jullie geven aan dat boottochten niet zo handig zijn. Mag ik vragen welke excursies jullie wel hebben gedaan?
  En waar ik deze kan vinden?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Tom, Kyra en Ethan

 5. Annemarie schreef:

  Hoi!

  Bedankt voor de leuke en inspirerende informatie! Wij gaan in juni met onze 2 kinderen van 4,5 en bijna 2 voor 2,5 week naar Thailand; we zijn heel benieuwd hoe het gaat en hebben er uiteraard ook veel zin in! Een vraagje: Die aankleedkussens, heb je die in het vliegtuig kunnen lenen…? Kan me zo voorstellen dat je die niet zelf mee hebt genomen 🙂

  Goede reis voor alle reizenden!

  Groetjes,
  Annemarie

  • Hi Annemarie,

   Ik ben geen ouder (en moest even opzoeken wat een aankleedkussen is, haha!), maar in het vliegtuig zetten ze ouders met baby’s voorin, en heb je uit de wand een soort ‘baby basket’ voor je kindje waar je ook makkelijk je kind kan verschonen. Verder is het slim om voor onderweg een hydrofiele luier mee te nemen die dienst kan als aankleedkussen.

   Veel plezier! 😀

   • karlien schreef:

    In de wc’s heb je vaak een verschoonplank, die klap je uit. Alles is krap maar het is te doen. Neem wel een hydrofiele doek mee zodat je baby niet op de koude plank ligt.

 6. Lieve schreef:

  Hi,
  Wij gaan over twee weken naar Thailand met onze zoon van 2,5 jaar. We twijfelen of we zijn knuffel mee moeten nemen. Hij is er vreselijk aan gehecht. Maar is hem hier in Nederland ook al zo vaak verloren en dan weer teruggevonden. Ik denk zelf dat hij zijn knuffel al mist in het vliegtuig bij het slapen. Maar mijn man vreest dat de knuffel snel kwijtraakt en dan hebben we er nog maar 1tje en die is thuis. Iemand ideeën? Ik dacht aan iets van een key-koort met de knuffel er aan ofzo zodat hij ook op tochtjes niet kan vallen. Heeft iemand nog andere ideeën?
  En heeft iemand ervaring met de flight harnas waarin ze met een driepuntsgordel vast zitten op de vliegtuigstoel. Is dat een must voor een 2,5 jarige?

  Alsvast bedankt voor jullie reactie. Groeten Lieve

  • Annemarie schreef:

   Wij hebben via goedgemerkt aardig wat labeltjes laten maken en ook in de knuffels genaaid. Ik weet niet hoe veel jullie rondreizen, maar je zou er een (wisselend) labeltje in kunnen plakken met de plek/telefoonnummer waar jullie dan zijn. Klinkt wat omslachtig, maar ik weet wat een drama het kan zijn als ‘Knuffel’ spoorloos is…

   Groetjes,
   Annemarie

 7. Silvia schreef:

  Wij gaan dit jaar met de pubers (13 en 15) naar Thailand. We willen graag een 3daagse jungle trek bij Chiang Mai maken. Maar liever geen malariapillen hiervoor nemen. Wat vinden jullie??

  • Jessica schreef:

   Hi Silvia,
   Wat leuk! Ik denk dat je dit het beste met je vaccinatiebureau kunt bespreken. Ik zelf ben een keer naar de Gili Islands in Bali geweest en daar geld ook een advies om malaria pillen te nemen. Ik heb toen geen malaria pillen genomen. De man die ons vaccineerde zei als je 3 dagen gaat dan is de kans klein dat je geprikt word, hij legde het zo uit.. hoe langer je blijft hoe groter de kans is omdat je door verschillende seizoenen en weersomstandigheden heen gaat. Hij zei, hoe vaker je in de grote stad over straat steekt hoe groter de kans is om aan gereden te worden. (ik vond dit zelf een beetje een gek voorbeeld haha). Hij adviseerde om die dagen extra hoge dosis met DEET te smeren. (dit is ook niet goed, maar beter dan malaria pillen)Mijn zus heeft wel een keer malaria pillen genomen voor een reis en zij werd er niet goed van, heeft 5 dagen ziek op bed gelegen. (kreeg ook last van lichte waanzin) het zijn heftige pillen, dus laat je goed informeren. Vele plezier!

 8. Jessica schreef:

  Wat super om te lezen! Heeft iemand nog meer tips om een vliegreis met een peuter van 1,5 zo comfortable mogelijk te maken? Ik zag dat jullie ze lieten slapen op een aankleed kussen. Legde jullie de meiden er dan zo op en vielen in slaap ? En zaten jullie dan op speciale plekken ofzo iets? Ik zie het meeste op tegen de lange vliegreis.

  • Wij niet, misschien iemand anders? 🙂

   • Maartje schreef:

    Wij hebben geprobeerd een rij van 4 stoelen te boeken en bij het inchecken gevraagd of ze 1 stoel vrij willen houden als het vliegtuig niet vol zit. Zo kon onze dochter slapen op 2 stoelen. We deden een deken die we in het vliegtuig kregen over de stoelen heen zodat het iets donkerder (minder prikkels) voor haar werd. Van te voren hebben we ook steeds gezegd; in het vliegtuig na het eten ga je slapen. Verder hebben we geprobeerd het thuis slaapritueel te doen; pyjama aan, boekje voorlezen, liedje zingen en daarna gaan liggen. Wij hebben seen avondvlucht genomen zodat ze sowieso wel moe was. En een paar kleine ingepakte cadeautjes mee voor de momenten dat ze het even niet meer leuk vond, Ipad mee met filmpjes erop en de meeste kindjes vallen echt wel in slaap hoor, al die indrukken en het tijdstip van de vlucht maakt wel moe. En nog een tip; hoe meer ontspannen de ouders zijn; dat werkt ook goed voor de kinderen (heb ik ook moeten leren hoor ;-). Succes en ga gewoon uit van een prima vlucht met een lekker slapend kindje (die van ons sliep van een vlucht naar Maleisie 8 uur op een vlucht van 12 uur). En een fijne vakantie

  • Fleur Helsemans-Miermans schreef:

   Hoi jessica, wij vliegen komende zomer naar thailand met onze dochter die dan 1,5 is. Ik heb voor in het vliegtuig de Deryan air traveller gekocht. Een handig stoeltje/bedje met slaapzak dat weinig ruimte inneemt. Hopelijk gaat dit werken… Wellicht voor jullie ook handig. Tja en verder ga ik maar uit van de tips die anderen ook schrijven; zen blijven :-). Succes!

 9. H. I. schreef:

  Leuk verhaal en fijn om te horen dat het geslaagd was. Wij zijn van plan om 2 weken te gaan met onze dochter (dan bijna 2). Jullie hebben geen last van jetlag gehad zo te lezen? En hoe ging het vooraf met de inentingen?

 10. elyssa schreef:

  Leuke blog en neem de tips zeker mee!

 11. Judith schreef:

  Wij willen misschien met onze drie kinderen (dan: 10,12 en 14 jaar) naar Thailand.
  Zijn er mensen die ervaringen willen delen, tips hebben ?

 12. Tikva schreef:

  Leuk artikel, wij vinden Thailand ook heerlijk met onze kleine dame. Ik wou na het lezen van het artikel al direct roepen Deryan tentje maar ik zie dat iedereen me al voor is.

  Verder goede tips, alleen nog een dingetje. Luiers en babydoekjes wel en ook potjes voeding kan je prima kopen in Thailand maar als je met een jonge baby gaat moet je echt borstvoeding geven of zelf poeder melk meenemen. Je kunt niet zomaar van soort poedermelk wisselen de meeste baby’s krijgen daar toch last van. Check eventueel onze tips speciaal voor Thailand met een baby: http://www.gezinopreis.nl/thailand-met-baby/

 13. Kiki schreef:

  Ik ben het helemaal eens met bovenstaande; reizen met kinderen prima. Wij zijn begonnen aan onze laatste 9 dagen met twee dochters van 3 en 4. 6 weken; twee weken Thailand en 4 Bali. Wij hebben wel gekozen voor koffer en buggy. Eentje in de buggy, ander er staand achterop. Beiden een eigen koffer met wieltjes dat ook als rugzak kan fungeren. En belangrijk: maar één koffer voor allemaal. Als ze hun eigen koffer niet wilden tillen, hingen we ze aan de buggy. Erg handig!!

 14. Frank schreef:

  Thailand is inderdaad een heerlijk land om te reizen. En kids kunnen zeker mee. In sommige vliegtuigen hebben ze wiegjes die ze aan de muur monteren bij de stoelen op de eerste rij.
  Floating market in thailand vonden wij niet zo geslaagd. Te veel op toerisme gerichte, duur en niet leuk. Fietsen in Bangkok is zeker een aanrader.

  Frank

 15. Dani schreef:

  Als je je eigen bedje meeneemt kun je gewoon in bungalows slapen waar ze geen babybedjes hebben. Deryan heeft hele fijne, compacte en lichtgwicht tentjes, dan heb je overal een veilige slaapplek, ook op het strand! Wij hebben ‘m meegenomen naar Thailand (4 maanden) en Vietnam (23 maanden) en hebben de peuterversie gekocht voor onze volgende reis naar Thailand (dan net 3 jaar). Daarnaast vond ik een draagdoek heel fijn, we hebben nog niet eerder een buggy meegenomen. Voor onze volgende reis twijfel ik daar nog over.

  • Miranda schreef:

   Super leuke site ten eerste; erg handige tips!wij gaan eind oktober voor 3 weken naar Thailand en dit soort tips komen erg van pas! Wij hebben al een Deryan tentje voor ons dochtertje van ruim een jaar dan dus die gaat mee, we twijfelen nog over een draagzak en/of buggy!

   • Anouk schreef:

    Hi Miranda,

    Super leuk!! Dat is al bijna 🙂
    Jullie hebben vast een geweldige reis voor de boeg. Wij verkozen een buggy boven een draagdoek omdat wij een tweeling hebben maar doe wat goed voelt.

    Wij hebben bij Dani het volgende geschreven:

    Een draagdoek is ook ideaal, alleen gezien wij een tweeling hebben moet je er altijd allebei eentje dragen, en ze zijn al best zwaar 🙂
    onze voorkeur ging naar een buggy. Wij vonden het heel goed te doen. Mocht je nog op zoek zijn naar een buggy kunnen wij een Quinny zapp aanbevelen deze klap je makkelijk in, heeft goede wielen en mag tot aan iedere gate worden meegenomen!

    Alvast een hele fijne reis toegewenst.

    Groetjes, Rob en Anouk

  • Anouk schreef:

   Hi Dani,

   Super leuk te lezen dat jullie ook zo reislustig zijn! Wij hebben inderdaad ook Deryan tentjes ideaal!
   Moet eerlijk zeggen dat wij het voor deze vakantie niet hebben meegenomen omdat we wisten dat er bedjes zouden staan. Maar zeker ook een handige tip, had ik ook wel kunnen vermelden 🙂

   Een draagdoek is ook ideaal, alleen gezien wij een tweeling hebben moet je er altijd allebei eentje dragen, en ze zijn al best zwaar 🙂
   onze voorkeur ging naar een buggy. Wij vonden het heel goed te doen. Mocht je nog op zoek zijn naar een buggy kunnen wij een Quinny zapp aanbevelen deze klap je makkelijk in, heeft goede wielen en mag tot aan iedere gate worden meegenomen!

   Wij wensen jullie een geweldige volgende reis toe!
   Groetjes, Rob en Anouk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.