Snorkeltips #2: Zo voorkom je een beslagen masker

Ben je op een prachtige plek aan het snorkelen, kun je niets zien omdat je masker beslaat. Grrr… niets is zo vervelend als een beslagen masker! Maar wist je dat de nummer één reden voor een beslagen masker een vies masker is? Het vocht dat zich ophoopt in je masker hecht zich namelijk aan vuil en vettigheid, meestal afkomstig van jouw ‘vieze’ vingers.

Beslagen masker van Sander

Gelukkig is het niet moeilijk om een beslagen masker te voorkomen. Volg de onderstaande stappen op voor een kristalhelder beeld:

Nooit meer een beslagen masker

1. Maak schoon je masker schoon
Raak nooit, maar dan ook nooit nooit de binnenkant van je masker aan met je vingers! Maak hem regelmatig schoon met een beetje tandpasta (zonder korreltjes) en een tandenborstel (dus niet met je vingers). Schrob goed in een bak of gootsteen warm water. Spoel daarna je masker af met heet water.

2. ‘Defog’ je masker
Meng in een klein flesje (60 ml.) water met 2-3 druppeltjes babyshampoo (=mild voor de ogen) en spuit dit op de glazen van je masker. Beweeg je masker zodat het het hele glas bedekt is (niet met je vingers wrijven). Gooi het mengsel er daarna uit. Spoel niet na; het is juist de bedoeling dat er een dun laagje op het glas achterblijft, waar vocht zich niet aan kan hechten. Doe dit iedere keer voordat je gaat snorkelen.

3. Houd je masker droog
Schud je masker goed af zodat er zo weinig mogelijk vocht achterblijft. Zet dan je masker op, op een (relatief) droog gezicht. Probeer je masker niet meer af te doen zodra hij goed vast zit. Probeer ook niet in het masker te ademen, want dit voegt vocht toe.

4. Noodoplossing: een beetje spuug
Is je masker toch beslagen? Zet hem dan af, spuug op de glazen en schud je speeksel rond zodat er een laagje op het glas achterblijft. Gooi daarna ja speeksel eruit en zet hem weer op. Meestal verhelpt dit het probleem. Heb je niet genoeg speeksel? Verdun het dan met een beetje zout water om het glas volledig te bedekken.


Bonus tip: Kijk niet naar de zon

Zodra je omhoog komt, om te kletsen of uit te rusten, keer dan altijd je rug toe naar de zon. Waarom? Wanneer je van een warme naar een koude omgeving gaat, ontstaat er condens. Dus wanneer je vanuit het water weer omhoog komt en in de zon kijkt – beslaat je masker zeker weten. Het werkt echt!

Lees ook onze vorige snorkeltips: De basics voor beginners

Wat doe jij wanneer je masker beslaat?


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.