Geldzaken en munteenheid Thailand

Munteenheid Thailand

Munteenheid Thailand

Munteenheid Thailand: De valuta van Thailand is de Thaise Baht, meestal afgekort tot ‘฿’ of ‘THB’. De huidige wisselkoers van de Thaise Baht is:

1 euro = 36.22 baht*
1 baht = 0.03 euro
100 baht = 2.76 euro

* De prijzen worden ieder uur automatisch berekend d.m.v. de actuele wisselkoers.

In 1 baht zit 100 satang; er zijn muntstukken van 25-satang en 50-satang en munten van 1฿, 2฿, 5฿ en 10฿. Oude munten hebben alleen Thaise cijfers, nieuwere munten hebben zowel Thaise als Arabische cijfers.

Je kunt betalen met het volgende papiergeld: 10฿ (bruin, wordt niet meer uitgegeven), 20฿ (groen), 50฿ (blauw), 100฿ (rood), 500฿ (paars) en 1000฿ (beige).

Munteenheid Thailand

Geld pinnen in Thailand

In Thailand kun je geld opnemen met je bankpas of creditcard bij pinautomaten, in Thailand beter bekend als ‘ATM’s’. Deze ATM’s vind je vrijwel overal, zoals op het vliegveld, bij banken, warenhuizen of supermarkten.

Transactiekosten
Per opname betaal je transactiekosten aan de gastbank; meestal is dat 200 baht (5.52 euro) per transactie. Ook rekenen veel Nederlandse banken extra kosten per opname; deze kosten kun je opvragen bij je bank.

Bij de meeste Nederlandse banken geldt een maximaal opnamebedrag van € 500 per dag. Dit houdt in dat je op een goede dag maximaal 19.000 baht (= 524.59) euro kunt opnemen. Als dat niet lukt kun je altijd nog 15.000 of 10.000 baht opnemen.

Vanwege de bijkomende kosten is het verstandig om per transactie zoveel mogelijk geld op te nemen.

Pinpas vs. creditcard
Doorgaans zijn de kosten per opname van creditcards (veel) hoger dan bij betaalpassen. Volgens de Consumentenbond (2017) kan € 500 pinnen met een bankpas en een creditcard oplopen tot een verschil van € 30.

Pinnen bij winkels en hotels
Bij 99% van de Thaise winkels kun je niet betalen met je pinpas of creditcard. Dit dien je vrijwel altijd contant te doen. Uitzonderingen zijn dure winkelcentra, restaurants en luxe resorts – daar is vaak wel de mogelijkheid om met pinpas of creditcard te betalen.

Extra tips:

 • In Thailand komt eerst het geld uit de automaat, daarna pas je bankpas.
 • Vergeet voordat je vertrekt niet bij je bank je pinpas te activeren voor pinnen buiten Europa; deze functie staat bij de meeste banken standaard uitgeschakeld.
 • Kies tijdens het pinnen in Thailand altijd voor “Without Conversion” i.p.v. “With Conversion”. Zo krijg je een betere koers.
 • Pinautomaten geven vrijwel altijd briefjes van 1.000 baht (= 27.61 euro) uit. Dit is in Thailand heel veel geld. Veel winkeliers en taxichauffeurs hebben niet terug van 1.000 baht. Doe daarom een kleine aankoop bij de 7-Eleven om een briefje te wisselen.

Pinautomaten Thailand

Geld wisselen & wisselkantoren in Thailand

Vrijwel overal in Thailand kun je geld wisselen bij wisselkantoren.

Hoewel je bij het omwisselen transactiekosten betaalt (net zoals bij het pinnen), is dit tarief een stuk gunstiger. Bovendien wordt er gewisseld op basis van de actuele koers – terwijl pinautomaten veelal achterlopen en ongunstigere wisselkoersen hanteren.

Gunstige wisselkoersen vind je in de kelder van de internationale luchthaven van Bangkok bij het oranje Superrich Exchange kantoor. We schreven er een uitgebreid artikel over.

Tip: Heb je de geldzaken voor vertrek liever al geregeld? Dan kun je bij GWK Travelex online Thaise Baht bestellen. Afhalen kan heel gemakkelijk voor vertrek op Schiphol of bij een van de GWK Travelex vestigingen op de NS-stations. Hier vind je alle info.

 

Het oranje Super Rich wisselkantoor in de kelder van de luchthaven van Bangkok

Fooi geven in Thailand?

De Thai gaat elke dag uit eten, wat ook meteen de hoeveelheid eetstalletjes en goedkope Thaise restaurants verklaart. Voor de Thai is uit eten dus geen uitje, zoals wij Nederlanders gewend zijn.

Daarom is fooi geven niet gebruikelijk in Thailand. De Thai laat zelf het eventuele muntgeld achter, maar dit is meer uit gemak dan als fooi.

Toch komt fooi geven in Thailand steeds meer voor (vooral op toeristische plekken) en wordt het zeker gewaardeerd. Onze regel: wij geven alleen fooi als het eten lekker was, maximaal 20 baht per keer – op uitzonderingen van goddelijke zintuigprikkeling na.

Bij luxere eetgelegenheden wordt er steeds vaker een 10% service charge toegevoegd bij je rekening. Als dit het geval is, hoef je geen extra fooi meer te geven.

Afdingen & onderhandelen

Hoewel afdingen verankerd is in de Thaise cultuur en samenleving, merken we dat er steeds vaker vaste prijzen worden gehanteerd.

In grote winkelketens, shoppingmalls en reguliere winkels is het niet gebruikelijk om af te dingen. Ook op lokale markten waar groente en fruit wordt verkocht, wordt niet afgedongen.

Souvenirkraampje. Foto: chezshai

Bij souvenirkraampjes en markten gericht op toeristen, moet je juist wel afdingen. Over het algemeen is iets 50% van de vraagprijs waard. Begin dus met onderhandelen door een kwart van de vraagprijs te noemen en ga dan langzaam omhoog.

Als je op eigen gelegenheid buiten het hoogseizoen reist (hoogseizoen: november t/m februari & juli), is het zelfs ook mogelijk om op je hotel-/hostelkamer af te dingen.

Meer handige informatie over geldzaken in Thailand

Tot slot kun je hier nog meer handige blogs en pagina’s vinden over geld besparen en spullen meenemen naar Thailand:

66 reacties

 1. Anoek schreef:

  Wat een toffe site hebben jullie!
  Is het belangrijk om een creditcard mee te nemen ?
  Is het belangrijk om ook dollars mee te nemen?
  Groeten Anoek

 2. Guido schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Mijn vriendin en ik gaan in september naar Thailand. Ik wil zo min mogelijk geld opnemen en zelf 500 euro meenemen om daar te wisselen. Is dit mogelijk en verstandig?

 3. mireille schreef:

  hoi, wij gaan in januari naar thailand voor het eerst. mijn vriend heeft geboekt als verjaardagsverassing. maar aangezien wij geen creditcard hebben, heeft ie een aanbetaling gedaan aan de hotels met mijn vaders creditcard. Maar nu gaan we in het hotel met mijn creditcard betalen(die ik inmiddels heb aangevraagd) is dat een probleem denk je ? verder moeten we zelf vervoer regelen van krabi naar koh Samui, hebben jullie enige tips hoe dit t beste te doen, trein , boot of bus ofzo? vast bedankt.

 4. Rentus schreef:

  Ik heb een paar vragen, wij gaan voor de eerste keer naar Thailand (phuket) toe voor 3 weken we vertrekken op 25 september en wil daar gaan duiken kan je dat met een creditcard betalen of is het verstandiger om het contant te doen en hoeveel contant geld zouden we nodig hebben voor 2 personen het hotel is all inclusief .

 5. Deborah schreef:

  Hallo iedereen, wij vertrekken midden september voor de eerste maal naar Thailand voor een rondreis (Bangkok, Chiang Mai, Koh Samui, Khao Sok, Phuket) gedurende 3 weken. Kijken hier erg naar uit!
  Daar het onze eerste keer Thailand is, hebben we geen idee hoeveel contant we zouden moeten meedoen? Al onze hotels zullen we met creditcard betalen. Het contant geld zou dus nodig zijn voor uitstappen, vervoer, eten, shoppen,…
  Is € 2500 contant voor 2 personen genoeg? Of te veel?

  Alvast bedankt voor jullie hulp! Echt een geweldige site 😉

  Groetjes

  • Arjen schreef:

   Waarom zoveel contant meenemen, kan je alleen maar kwijt raken of gestolen worden! Als je met zn 2en reist, pin elke keer voor 2 personen max 10-15.000 baht. Als het (bijna) op is doe je het opnieuw.

 6. Karen schreef:

  Hoi Sander en Mariska, wij zijn nu de eerste 2dagen in Bangkok. Bij het pinnen bij een ATM voor 10000 baht kwam er geen geld uit de automaat. De pinpas wel terug gekregen. Er is wel bijna €300,- afgeschreven. We hebben de betreffende bank gebeld en we zouden terug gebeld worden… Tot nu toe niks.

  We weten niet wat nu?

 7. Linda Bosman schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Hoeveel aan contant geld mag je maximaal meenemen??

  Groetjes Linda

 8. Han schreef:

  Wat super makkelijk deze site! Echt heel goed gedaan.
  Wij vertrekken over 6 dagen voor een maand Thailand! Zin in!! Ik zocht met betrekking op geldzaken nog wel een puntje dat ik niet zo snel kon vinden.. In hoeverre is het veilig om creditcard gegevens te verstrekken? Veilig in hotels/hostels of moet je gewoon zorgen voor genoeg cash en is borg niet van toepassing?
  Waar is het wel veilig om creditcards details te geven en waar moet je vlug weglopen/ argwaan krijgen?

  Bedankt!!

  • Dank je wel Han!

   Bij een hotel of hostel met creditcard betalen is veilig, daar hebben wij nooit problemen mee gehad. Verder is het niet gebruikelijk in Thailand om met creditcard te betalen, tenzij je dineert bij een echt luxe restaurant of gaat winkelen in een mega-shoppingmall bij een duur merk.

   Zorg er dus voor dat je altijd genoeg bahtjes op zak hebt!

   Groetjes! 🙂

 9. carinne schreef:

  wij gaan in oktober naar thailand khao lak waar is het beste om euro s uit te wisselen op de luchthaven of ergens anders heb gelezen dat ze niet veel fooi geven

  • Hoi Carinne,

   Zolang je je geld niet wisselt op de luchthaven, is het meestal wel oke. Vaak zitten er meerdere wisselkantoren naast elkaar, zodat je snel de koersen met elkaar kunt vergelijken. Verder is het in Thailand niet gebruikelijk om fooi te geven, hoewel op toeristische plekken dat wel aan het veranderen is. Wij geven meestal max. 20 baht… misschien 50 baht als het echt fenomenaal was!

   Groetjes!

 10. Anne schreef:

  Hoi!
  Super website, complimenten.
  Ik heb een vraagje, wij komen aan in airport Bangkok, Suvarnabhumi , we verblijven daar circa 2 a 3 uur om vervolgens door te vliegen naar Chiang Mai. Ik zou graag mijn euro´s die ik mee kan nemen naar Thailand willen omwisselen voor Thaise Baht, omdat dat veel kan schelen als ik kijk naar de toeslagen van de ATM´s. Nou lees ik dat jullie juist adviseren niet op het vliegveld te wisselen. Wat raden jullie mij aan? Want ik heb toch wel wat geld nodig als ik eenmaal aan ben gekomen in Chiang Mai.
  Groetjes Anne

  • Hoi Anne,

   Ik zou een klein bedrag omwisselen op de luchthaven, zodat je genoeg geld hebt voor een taxi en wat eten en drinken – misschien maximaal 50 euro? Dan kun je de rest later in de stad omwisselen tegen een gunstigere wisselkoers.

   Groetjes! Mariska

   • Herman schreef:

    gewoon op de luchthaven naar -1 gaan daar zijn wisselkantoren( oa supperrich geven je de beste koers) nooit wisselen in de aankomsthal

 11. Ronald Kamminga schreef:

  Hallo Mariska,

  Wij gaan in augustus voor het eerst naar Thailand met onze dochters.
  We hebben al een reisschema gemaakt: Bangkok>Kanchanaburi>Chang Mai>Chang Rai>Ao Nang.
  Nu willen we met een binnenlandse vlucht naar Chang Mai, dat kan alleen vanaf Bangkok?
  Hoe kan je het beste het vervoer tussen de bestemmingen regelen, bijv. van Kanchanaburi naar Bangkok, en van luchthaven naar hotel?

  Vriendelijke groet,
  Ronald

  • Hoi Ronald,

   Leuk zeg! Na je bezoek aan Kanchanaburi moeten jullie inderdaad weer terug naar Bangkok voor een binnenlandse vlucht naar Chiang Mai. Als alternatief kun je ook de bus naar Ayutthaya pakken, en daar op de nachttrein stappen. Het is maar net wat je wilt!

   En je vervoer kun je het beste ter plekke regelen, dus op het station óf bij de receptie van je hotel bus of treinkaartjes kopen etc. Naar Kanchanaburi kun je heel mooi met de trein reizen, omdat je dan een stuk over de originele dodenspoorlijn rijdt – wat erg indrukwekkend is. Maar met de bus kan natuurlijk ook.

   Van de luchthaven naar je hotel raad ik je aan om een taxi te nemen. Meer informatie daarover kun je hier vinden: https://tipsthailand.nl/van-bangkok-airport-naar-khao-san-road/

   Groetjes, Mariska

 12. Arlin schreef:

  Hoi Sander en Mariska!

  Wij gaan in augustus een maand naar Thailand. Nu lees ik hier dat pinnen geen probleem is en heb ook weer van iemand gehoord dat het blijkbaar onmogelijk is om met een Maestro pinpas te pinnen en dat we dus een credit card moeten aanschaffen. Aangezien jullie natuurlijk de experts zijn zou ik graag jullie mening willen hebben! Wat raden jullie ons aan?

  • Hoi Arlin,

   Nee hoor, dat is onzin. Wij pinnen met Maestro (Abn Amro, ING en Knab) en kunnen gewoon geld opnemen bij de automaat. Vergeet alleen niet via internetbankieren pinnen buiten Europa aan te zetten!

   Groetjes en veel plezier!!!

 13. Tom schreef:

  Hallo, wij gaan binnenkort met drie kinderen naar Thailand. In het verleden zijn wij ook geweest en namen we dollars mee (ook travellerscheques). Nu gewoon euro’s meenemen neem ik aan en dan daar lokaal wisselen?

  • Hoi Tom,

   Super leuk! Je kunt inderdaad het beste euro’s meenemen – wat voordeliger is dan eerst dollars omwisselen. Travellercheques worden tegenwoordig op weinig plekken ingenomen, dus dat zou ik je niet aanraden!

   Groetjes en veel plezier !

 14. Esther-Mirjam schreef:

  Hoi!
  Wij zitten op dit moment in Bangkok, en hebben al een paar keer geld geprobeerd te pinnen bij een atm, uiteindelijk is de pas geblokkeerd. Maar weet je misschien hoe het komt dat we geen geld kunnen opnemen? (Inmiddels de pas wel weer ge-deblokkeerd)

  Groetjes Esther-Mirjam vanuit Bangkok 🙂

  • Hoi Esther-Miljam,

   Wat vervelend zeg!! Staat je pinpas wel zo ingesteld dat je buiten Europa kunt pinnen? Dit kun je aanzetten via internetbankieren. Als dat niet werkt zou ik even contact opnemen met je bank!!!

   Laat je me weten wat het probleem was? Ik ben erg benieuwd! Nog een hele fijne reis gewenst!

 15. anna schreef:

  De transactiekosten bij opname uit een Atm zijn alweer een tijdje 200b.
  Knab(Nl Bank) is de goedkoopste met transactiekosten, een 0,5% wordt er gerekend.

 16. Susan schreef:

  Onze laatste vakantie naar Thailand was 2013. Na deze vakantie had ik nog Thaise Bath over. Nu las ik een bericht met als datum 12 mei 2014 dat het Thaise 500 bath biljet vervangen zou worden. Het oude 500 bath zou nog 2 jaar geldig blijven. Weet iemand de einddatum van geldigheid van deze 500 bath biljetten.

 17. Davy schreef:

  Hoi,

  Bedankt voor jullie mooie website en zeer nuttige informatie! Het helpt me heel erg op weg voor mijn eerste keer naar Thailand en ik ben van plan om naar Bangkok te gaan om de stad te ontdekken, maar ik zit met twijfels over met hoeveel geld ik er zou kunnen redden voor 2 weken, dus wil ik jullie graag vragen of het met 2500 euro te doen is voor 2 weken in bangkok? Ik wil de meeste tempels ontdekken en tour door de stad maken, maar geen clubs of dergelijke. Alvast bedankt!

 18. Jonathan schreef:

  Leuke, informatieve website hebben jullie! Ik ben aan het overwegen om met een goede vriend van me naar Thailand op vakantie te gaan. Ik kwam er toevallig achter dat er op het moment dat wij willen gaan gunstige vliegtickets worden aangeboden dus trekt het nu wel erg.

  Ik zag op enkele websites hotels voor €15-€20 per nacht aangeboden worden. Dat is voor Nederlandse begrippen natuurlijk ontzettend weinig. Nu vroeg ik mij af of jullie hier ervaring mee hebben en, zo ja, of dit aan te raden is.

  Een tweede vraag, we wilden een deel van onze vakantie doorbrengen in Bangkok en omgeving en dan een binnenlandse vlucht (of een andere comfortabele manier van reizen) naar een tropisch eiland. Hebben jullie nog tips welke eilanden het bezoeken waard zijn en goed te bereiken vanuit Bangkok? We wilde ongeveer 1.5 week Bangkok doen en 1 week tropisch eiland.

  Alvast bedankt, ook voor alle nuttige informatie op de site!

 19. Maicol schreef:

  Hoi,

  Ik kom op Bangkok aan, vliegen in 2 uur door naar Koh Samui. Waar wisselen? Wil een cash €700 wisselen. Graag hoor ik van jullie wat ik het beste kan doen. Gaan 14dagen. Bedankt alvast voor de moeite die de gene wil nemen om te reageren..

  • Hoi Maicol,

   Je kunt het beste op de luchthaven van Bangkok net genoeg geld wisselen om van te eten, drinken en een taxi te kunnen betalen in Koh Samui (50 euro?) Daarna kun je het beste de rest van het geld wisselen op Koh Samui zelf (niet op de luchthaven!!!) maar elders op het eiland. Op luchthavens is de koers namelijk veel ongunstiger.

   Een hele fijne reis!

   • Maicol schreef:

    Wij hebben het gedaan zoals je zei, vanmorgen aangekomen en voor dat we naar het strand zijn gegaan lekker door de straat gelopen gekeken en voor €550 kregen we 21744bath. Mariska nog bedankt voor de tip want op vliegveld was het aanmerkelijk minder. Zo maar eens opzoek naar een simkaart voor als we gaan scooteren. Gewoon veilig voor het gevoel.

    • TOP, daar ben ik echt blij mee! Vanochtend moesten wij weer pinnen, wat dus echt 2 baht verschilt met de daadwerkelijke wisselkoers… Niet leuk! 🙁

     Geniet van jullie reis!!! 😀

     • Maicol schreef:

      Hoi Mariska,

      De reis was top de eilanden Koh Samui, Koh Pang Gang en Koh Tao waren heerlijk en ongelofelijk relax stuk voor stuk. Nu maar eens sparen voor volgend jaar misschien wel de eilanden aan de andere kant…. Wordt vervolgd.

 20. Jan schreef:

  U schrijft, 1 bath is 0,02 eurocent.
  Volgens mij moet dat zijn 2,48 eurocent

 21. samantha schreef:

  Beste Mariska en Sander

  Ik ben inmiddels in Thailand, alleen pinnen met mijn gewone bankpas lukt niet. Ik weet 1000% zeker dat mijn pas op wereldwijdt staat.

  Hebben jullie hier eerder iets over gehoord?

  Groetjes Samantha

 22. Stefanie schreef:

  Hebben jullie misschien ook tips voor het terugwisselen naar euro’s ik heb namelijk te veel opgenomen en wil het terugwisselen maar is dat handiger om in thailand te doen of kan ik dat beter bij mijn bank doen als ik in nederland ben?

  • Hoi Stefanie, dat weet ik eigenlijk niet, omdat wij bahts altijd bewaren voor de volgende reis. Persoonlijk zou ik het omwisselen bij een kantoor in Thailand (niet op de luchthaven). Nog slimmer is om eerst te kijken of je het met andere toeristen kunt wisselen. Hoop dat je hier toch nog wat aan hebt! 🙂

 23. Frits de Vogel schreef:

  Hoi Sander en Mariska, wij gaan 7,5 maanden naar Thailand. Hebben jullie al eens overwogen om een lokale bankrekening te openen en vanuit Nederland daar geld naar toe over te boeken om ‘lokaal’ te pinnen. Is dit interessant?

  • Wow, wat heerlijk!

   Ja, dat lijkt me zeker interessant – want dan kun je eigenlijk geld ‘verdienen’ door op gunstige momenten wat betreft de wisselkoers geld te storten of op te nemen. Alleen hebben we er nog helemaal niet naar gekeken en heb ik het idee dat je als buitenlander niet zomaar een lokale bankrekening kunt openen.

   Misschien heeft iemand anders hier ervaring mee? Ben benieuwd!

 24. david de la cruz schreef:

  Hey mede-reizigers.

  ik ga eind april voor een maand naar thailand Backpacken ( eerste keer ) en heb er onwijs zin in.
  alleen ben benieuwd hoe jullie dat doen heb zelf en bankpas van de ing en vraag me af als ik daar genoeg mee heb.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi David,

   Wat bedoel je precies?

   Wij reizen met pinpas én creditcard. Maar eigenlijk gebruiken we de creditcard niet of nauwelijks. Zorg dat je pinpas op werelddekking staat (er genoeg geld op staat 😉 en dat je goed op je spullen let. Dat is vanzelf sprekend want dat doe je ook in Nederland.

   Als je alleen reist is het misschien slim om een ‘reserve pinpas’ (van een andere rekening) bij je te hebben op een andere plek in je bagage. Zodat je altijd een backup hebt. Niet noodzakelijk, misschien wel handig.

   Hopelijk is je vraag zo beantwoord anders horen we het van je.

   Groetjes,
   Sander

   Groetjes

 25. Raymond schreef:

  Hoi Mariska en Sander,

  Ik ben van plan om in januari een maand op reis te gaan door Thailand.
  Nu zit ik echter te twijfelen wat voor soort creditcard ik aan zou moeten schaffen voor deze reis.
  Ik kan bijvoorbeeld voor een Visa world card gaan, een creditcard via mijn eigen bank (ING), of een ”prepaid” creditcard (debitcard).
  Hebben jullie hiermee ervaring, of wat raden jullie aan?

  Alvast bedankt voor het antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Raymond

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Raymond,

   Tja, in principe heb je niet echt een creditcard nodig in Thailand. In sommige gevallen is het wel handig; wanneer je op het laatste moment een binnenlandse vlucht wilt boeken bijvoorbeeld. Maar dit kun je ook van tevoren, in Nederland, al vastleggen. Hotelboekingen kun je ook online doen met andere betaalmethodes maar in de meeste gevallen betaal je gewoon cash in Thailand.

   Wij hebben een creditcard via onze eigen bank. Die gebruiken we heel af en toe. Dus aanvragen is niet persé nodig maar in in sommige gevallen wel handig. Vaak last-minute dus.

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 26. Alex schreef:

  Is geld omwisselen bij het GWK een “goedkopere” optie? Of gewoon euros meenemen en daar de wisseling doen?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Alex,

   Helaas hebben wij daar nog weinig ervaring in maar het lijkt me een stuk voordeliger wanneer je het daar in Bangkok omwisselt. Check gewoon een paar wisselkantoren en vergelijk. Zo vind je altijd de beste koers.

   Groetjes,
   Sander

 27. Boy schreef:

  Geld wisselen bij de wisselkantoren is gunstiger. Voor degene die dit willen doen hier een link van wisselkantoren in Thailand.
  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1bhamjNiHQs.klLed4_ZPr6w&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0
  De optie “without conversion” is gunstiger voor jou, omdat beide banken ( de Thaise bank en Jou Nederlandse bank) bij “wth conversion” een wisselkoers gebruik die voor hun gunstiger is. Dit kan per euro zo 3 a 4 Bath schelen, ze gebruiken de meest ongunstige dag-koers en de kosten voor het omwisselen van euro’s naar Bath.

 28. Stephan schreef:

  Van wat ik heb begrepen komen er steeds meer wisselkantoortjes die geen commisioner of tax vragen. Hierbij is de koers ook nog gunstiger dan de banken rekenen.(Tenminste in patong, Phuket) Navraag leert dat de thaise mensen graag euro’s hebben. Deze zijn stabieler dan de baht.
  Dus als je het risico durft te nemen, neem dan euro’s mee uit nederland en wissel ze te plaatse.

 29. Kim schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Wij vertrekken komende week voor de eerste keer naar Thailand (heel veel zin in) en wij vroegen ons af of het verstandig/voordeliger is om in Nederland alvast een klein bedrag aan geld te wisselen? Hoe doen jullie dit meestal? Ik las dat er op het vliegveld in Bangkok genoeg pinautomaten staan, maar die kan je dus ook vinden na aankomst?

  Erg leuke website! Ik ga een stuk geruster op reis met de tips die jullie geven!

  Alvast bedankt.

  Groetjes,

  Kim

  • Hoi Kim,

   Dat zou ik niet doen, omdat je dan veel meer kosten kwijt bent. Je kunt het beste op de luchthaven 10.000 – 15.000 baht pinnen, en vervolgens bij een klein winkeltje water kopen zodat je een briefje van 1.000 kunt omwisselen. Pinautomaten kom je vanzelf tegen wanneer je richting de bagagehal loopt!

   Veel plezier! Groetjes 🙂

 30. Marije schreef:

  Hi,

  Pinnen ging bij mij gister een beetje mis. 20.000 lukte niet dus deed 10.000 en wou daarna weer pinnen lukte ook niet, snap ondertussen dat je maar max 500 mag opnemen (gelukkig ik dacht al geld op? ;)) maar bij 15.000 B typ je dit bedrag dus zelf in?

  Fijne site! Ging veel minder gestressed weg van het vliegtuig doordat ik al beter wist waar op te letten 🙂

  Groet,
  Marije

 31. margot schreef:

  Ik lees op veel websites dat je met pinnen beter “without conversion” kun intypen, dan ben je gunstiger uit en betaal je minder euro’s voor deze pintransactie.

  • Sander Hillegers schreef:

   Goede tip, hebben wij namelijk ook gehoord. We doen het wel altijd maar kunnen nog niet precies achterhalen hoeveel geld je bespaart. Goed om eens verder uit te zoeken!

 32. John schreef:

  Fooi geven is niet gebruikelijk in Thailand,juist wel bij restaurants en karaokebars,zo laat de Thai zien dat hij geld heeft.
  Thais doen niets liever dan showen hoe rijk ze zijn,maar dat weet de toerist niet.Als een Thai auto,brommer,enz, koopt zal eem ander nooit zeggen wat mooi zoals in NL maar zijn eerste vraag is:ki bath = wat koste het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.