Moet ik een Rabiës (Hondsdolheid) vaccinatie halen voor Thailand?

De zomervakantie komt eraan! Tienduizenden Nederlanders en Belgen bereiden zich voor op een onvergetelijke reis door Thailand. Routes worden uitgestippeld, paspoorten aangevraagd en je gaat je afvragen welke inentingen je eigenlijk moet halen. Hoewel wij geen artsen zijn, geven we je graag informatie en tips op basis van onze eigen ervaringen. Ook hebben we met verschillende instanties gesproken om jou zo goed mogelijk te helpen bij de vraag: “Moet ik een Rabiës vaccinatie halen voordat ik naar Thailand vertrek?”

Rabiës Vaccinatie

Na een uurtje rondbellen met verschillende instanties (de GGD, thuisvaccinatie.nl en Meditel) mogen we de volgende conclusie trekken:

“In Thailand kun je hondsdolheid oplopen. Hoe groot die kans is, hangt af van vele factoren; tijd, plaats, wat je er gaat doen en hoe je met dieren omgaat”.

Lekker vaag natuurlijk!

Je wilt natuurlijk weten hoe groot de kans nou echt is en of je zo’n vaccinatie moet halen.

Voordat we je hier meer over vertellen geven we je eerst wat feiten:

 • Hondsdolheid (Rabiës) is een ernstige infectie van de hersenen en kan – onbehandeld – dodelijk zijn;
 • Het virus kan het lichaam binnendringen door een wondje in de huid of via slijmvliezen (oog en mond) wanneer je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een geïnfecteerde hond, kat, vleermuis of aap;
 • De tijd tussen besmet worden en de ziekte is gemiddeld 20 tot 60 dagen;
 • Een Rabiës vaccinatie (serie van drie prikken) geeft je een basisbescherming, geen volledige bescherming;
 • Word je op reis gebeten door een hond, kat, vleermuis of aap dan moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Ook wanneer je van tevoren bent gevaccineerd;
 • De totale kosten voor de basisdekking van de Rabiës vaccinatie liggen tussen de € 200 en de € 250. De meeste zorgverzekeraars dekken deze hoge kosten niet wat meteen de voornaamste reden is waarom de meeste toeristen deze inenting niet halen.
 • bron: www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/rabies

  Rabies vaccinatie Thailand

  Hoe groot is de kans?

  Als doorsnee toerist die een maandje door Thailand gaat reizen, zul je 100% zeker in aanraking komen met honden, katten, vleermuizen en/of apen; of je het nou wilt of niet. Hoewel niet iedere hond, kat, vleermuis of aap geïnfecteerd is met hondsdolheid, moet je ontzettend goed opletten met vooral honden en apen.

  Honden in Thailand

  Tijdens onze lange reizen door Thailand zijn we op veel plekken geweest waar zwerfhonden leven.

  Het is ons opgevallen dat je in Thailand vooral veel zwerfhonden tegenkomt in oude culturele steden als Ayutthaya en Sukhothai. Maar ook bij tempels door heel Thailand waar honden worden opgevangen door monniken. Overdag liggen de honden in de schaduw te rusten, maar worden opvallend actief tijdens zonsopkomst en -ondergang.

  Honden die geïnfecteerd zijn met Rabiës gaan zwerven, zien er vermagerd uit, lopen vaak mank en hebben (in een later stadium van de ziekte) veel speeksel rond hun bek.

  Toen we een halfjaar in Pai woonden kwamen we dagelijks in contact met straathonden bij de tempel naast ons huurhuis. Tijdens mijn vaste hardloopronde in de ochtend kwamen ze regelmatig blaffend op me afgerend. Van de Thai leerde ik dat het simpelweg oppakken van een steen (of doen alsof) al voldoende was om deze honden te verjagen.

  Bangkok sidewalk dog

  Apen in Thailand

  Aapjes voeren in Thailand. Hoe schattig het ook klinkt; het is het absoluut niet!

  Met ‘apen in Thailand’ hebben we het vooral over de Makaak. De meest voorkomende apensoort die we op vele verschillende plekken in Thailand zijn tegengekomen.

  Vooral bij de apentempel in Lopburi, de mangrovebossen bij Krabi, het zuiden van Koh Lanta of toeristische plekken als Monkey Beach op Koh Phi Phi.

  Ze zijn ontzettend brutaal en grissen alles uit je handen of uit je tas. En als ze hun zin niet krijgen, kunnen ze je krabben of bijten wat ook regelmatig gebeurt bij toeristen. Ga ze uit de weg!

  Apen Lopburi

  Tips Thailand Ebooks

  Advies van de GGD

  Het advies op de website van de GGD is dan ook simpel.

  Vermijd AL het contact met dieren.

  Duidelijk maar niet echt realistisch, wat ons betreft. Als dierenliefhebber zul je echt wel die ene kat een aaitje geven of een (gezond ogende) hond aanhalen.

  Ze raden de Rabiës vaccinatie overigens pas aan;

  • Wanneer je langer dan drie maanden door Thailand zult reizen;
  • Bij toeristen die in Thailand met dieren gaan werken;
  • In specifieke, persoonsgebonden gevallen.

  Ga je maar één maandje door Thailand reizen, dan wordt het in de meeste gevallen niet aangeraden om de Rabiës vaccinatie te halen.

  Hondsdolheid Thailand

  Wat te doen als je tóch bent gebeten?

  Oke. Je laat je nog eens goed informeren en je besluit om zonder de Rabiës vaccinatie af te reizen naar Thailand.

  Wat als er toch iets gebeurt?

  Helaas hebben wij dit van dichtbij meegemaakt. Iemand die ons kwam opzoeken in Pai werd ’s avonds gebeten door een hond. Op de plek van de beet was een kras te zien met een beetje bloed.

  Ze was in Nederland niet ingeënt tegen hondsdolheid, wat betekent dat je dan binnen 24 uur in een ziekenhuis moet zijn voor controle bij een gespecialiseerde arts. Mocht er in de omgeving geen ziekenhuis zijn, dan kun je altijd terecht bij een apothekerspost of kliniek waar ze altijd goed Engels spreken.

  Gelukkig vind je in Thailand een aantal hele goede ziekenhuizen (hier vind je een complete lijst met ziekenhuizen in Thailand) met westerse standaarden.

  VeroRab Vaccinatie Strippenkaart

  VeroRab Vaccinatie Strippenkaart

  Na het zorgvuldig schoonmaken van de wond moet je de Rabiës VeroRab prikken halen. Dat zijn er in totaal vijf. Dit moet je op vaste dagen halen; op dag 0, 3, 7, 14 en 30.

  Je krijgt een soort strippenkaart die ze in heel Zuidoost-Azië begrijpen. Je hoeft dus, na goedkeuring van de arts, niet op één plek te blijven, maar je kunt gewoon verder reizen. De prikken kosten omgerekend ongeveer € 20 per prik.

  Bel na de beet direct met je huisarts in Nederland en je zorgverzekeraar. Bewaar ook alle bonnetjes en eventuele medicijn(doosjes).

  Het voordeel van de Rabies vaccinatie

  Met een Rabiës vaccinatie op zak moet je alsnog naar een arts in Thailand bij een beet van een hond, kat, vleermuis of aap.

  Het voordeel is wel dat je nu 48 uur de tijd hebt om naar een arts te gaan. Omdat je al drie prikken hebt gehad, dien je er nog twee te halen.

  Voor complete informatie over Rabiës, klik hier →

  Inenting Thailand

  Aanbevolen Inentingen

  Tot slot willen we nogmaals benadrukken dat je dit blog moet zien als een informatiebron. Ga voor specifieke vragen altijd naar een gespecialiseerde arts in Nederland voor persoonlijk advies op maat. Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele ziekte of gezondheidsschade.

  Wij hebben tot op heden de Rabiës vaccinatie niet gehaald. We zijn gek op dieren, aaien graag honden en katten die er goed uit zien en hebben daar in twee jaar tijd nog nooit problemen mee gehad.

  Wij voelen ons niet veiliger mét een Rabiës vaccinatie op zak omdat je toch naar een arts moet gaan nadat je bent gebeten. We hebben ook met eigen ogen gezien dat er altijd wel een ziekenhuis of apothekerspost in de buurt is. Noem het naïef of onverstandig; de keuze maak je zelf.

  Voor een overzicht van aanbevolen- en optionele vaccinaties voor Thailand kun je terecht op onze Inentingen pagina.

  Meer weten over gezondheid in Thailand? Alles wat je moet weten over muggen in Thailand lees je hier →

Ook leuk om te lezen...

21 reacties

 1. Bjorn schreef:

  Wij hebben kortgeleden Rabiësvaccinaties laten zetten.
  We ktegen te horen dat ze nu levenslang geldig zijn.

 2. Dani schreef:

  Hoi Sander,

  Het is niet helemaal waar dat je 5 prikken moet krijgen na een beet. Je moet er namelijk 6 krijgen, waarvan 2 op dag 0. Op dag 0 krijg je het rabiës vaccin EN immunoglobuline, waarvan immunoglobuline de belangrijkste is! Immunoglobuline zijn antistoffen die bij de wond worden gespoten om het rabiës virus gelijk te doden. Dit is niet in elk ziekenhuis of kliniek aanwezig.

  Alleen als je al eerder bent ingeënt is de immunoglobuline niet nodig.

 3. Naomi schreef:

  Net terug van 3 weken Thailand en alsook rabiës inentingen nodig gehad. Eerst maal 2000 bath vr verzorging en eerste inenting (D0), tweede en derde inenting slechts 600 bath. Nu terug in België en mijn verzekering gecontacteerd. Alles mag worden opgestuurd en zal worden terug betaald.

 4. Joey schreef:

  Ik ben afgelopen zomer in Thailand door een zwerfhond gebeten en afgezien van het feit dat ik constant een ziekenhuis moest zoeken om een prik te krijgen kostte het in totaal 980 euro en EXTEEM veel gedoe met verzekeringen achteraf. Absoluut in Nederland laten inenten.

 5. Jasmine schreef:

  Nog een paar aanvullingen:
  Heb je al eens gekeken op vaccinatiecentrum.nl ? Enorm goed advies, zeer goedkope rabies prik door andere manier van inenten (30 euro per prik).

  De prik die je moet halen in het buitenland nadat je gebeten bent plus rabies injectie in NL hebt gehad is een andere. Soort van nabehandeling, die je ook krijgt als je in een spijker bent gaan staan. Als je de rabies injectie hebt gehad, ga je nooit meer overlijden na een beet, zonder heb je die kans wel als ze het Marig niet kunnen krijgen. Marig is in Thailand misschien goed te verkrijgen in grote steden, maar kleine plaatjes hebben ze het vaak niet plus ontzettend prijzig. Daarnaast ben je voor zeer lange tijd beschermd na rabies injecties.

 6. Loes schreef:

  Wat wel goed is om te weten, is dat de vaccinatie die je binnen 24 uur moet krijgen in de omliggende landen van Thailand niet altijd beschikbaar is. Als je na of voor Thailand doorreist naar bijvoorbeeld Laos of Cambodja en je wordt daar gebeten, dan is er een kans dat je niet de beschikking over het tegengif hebt binnen 24 uur. Ik ben samen met mijn vriend voor 5 maanden aan het reizen in Azië en wij hebben de prikken wel gehaald. Wij deden dit echter bij de ggd in Den Bosch (en in Tilburg kan het ook dat ik weet) tijdens een inloopspreekuur. Ze zetten dan op een andere manier de prik, net onder de huid ipv in de spier, waardoor ze minder van het vaccin nodig hebben en het dus goedkoper is. Ons bespaarde het meer dan € 100,- en de werking is gewoon hetzelfde. Wat mij betreft zeker een aanrader als je de prikken toch wil halen!

 7. Yvette schreef:

  Been there, done that! Gebeten door een aap op de Perenthians wat nogal een uitdaging was omdat er geen ziekenhuis was en ik zwanger was. Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar op dat moment dacht ik wel ‘had ik maar’. Maar tijdens al mijn eerdere reizen (dat zijn er veel) nog nooit een vergelijkbare situatie meegemaakt. Kwestie van Bad Luck.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Yvette,

   Inderdaad zeg. Wij zijn ook op de Perhentians geweest (eilandengroep in Maleisië) en daar ook apen gezien. Net als in Thailand eigenlijk.

   Waar moest je toen precies heen en was de procedure net zoals hierboven beschreven staat?

   Heb je tot slot nog tips of zeg je; het is gewoon een kwestie van ‘Bad Luck’?

   Groetjes, bedankt voor je reactie,
   Sander

   • Isa schreef:

    Hoi Yvette,

    Wat schrikken! Net als Sander ben ik ook wel benieuwd naar wat je toen hebt gedaan, vooral omdat je zwanger was. Hoe ver was je toen je door Maleisië reisde en heb je geen problemen gehad met eten etc.?

    En Sander en Mariska, top site!
    Ben me druk aan het inlezen en kom zoveel goede tips en adviezen tegen, bijna alle antwoorden heb ik gevonden. Op 1 na (misschien niet van toepassing op dit onderwerp maar vraag het hier toch even): Kan je tijdens het Loy Krathong / Yi Peng festival in Chang Mai ook nog wel dagtripjes maken naar bijvoorbeeld Chiang Rai? Of zijn dan alle 3 de dagen alle Thai bezig met dit festival (lees: geen openbaar vervoer etc.)?
    Dankjewel en keep up the good work!

 8. Oda schreef:

  Heb het helaas ook mee gemaakt. ’s Avonds op vrijdag de 13e (!) mei gebeten door een hond. Op Koh Phangan. Mijn één na laatste vakantiedag gelukkig.
  In het ziekenhuis werd ik goed geholpen.
  Buiten de rabiës spuiten (de eerste in het ziekenhuis op Koh Phangan, de tweede op het vliegveld van Bangkok, de rest thuis, afgelopen vrijdag de laatste gekregen) kreeg ik ook een spuit om direct bescherming te bieden. Wel pas na overleg met de reisverzekering: de spuit kost €1250,00!
  Op het gele vlak van het rabiës spuiten overzicht staat deze HRIG spuit.
  De wond was niet groot maar zwemmen kan dan niet meer. En wondverzorging was nodig. Ook nog in de kliniek op BKK Airport. Mijn reisverzekering had de afspraak gemaakt, was prima geregeld! Een heel gedoe allemaal voor zo’n wondje maar wel nodig. En ook in Thailand was alles goed geregeld. Ze waren ook erg bedreven in het verzorgen van de wond. Soms kregen ze wel 4 “hondenbeten” op één dag en dat dagen na elkaar. En dan was er weer tijden niks.
  Ja, blijven oppassen met dieren. En zelfs dan kun je gewoon pech hebben…..

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Oda,

   Bedankt voor je reactie en je eigen ervaring.

   Jeetje wat heftig zeg! En inderdaad oppassen met dieren maar dan kun je alsnog gewoon pech hebben.

   Je schrijft over de HRIG spuit. Wat kun je me (en iedereen die dit leest!) daarover vertellen?

   Een directe bescherming als voorzorgsmaatregel? Een extra bescherming? Moet dat omdat je niet bent ingeënt van tevoren of was je dat juist wel?

   Ik hoor graag van je, zo kunnen wij de informatie op ons blog namelijk nog beter maken en zo veel mensen helpen, mocht er wat gebeuren.

   Alvast bedankt!

   Is nu alles weer goed qua gezondheid?

   Groetjes,
   Sander

  • Oda schreef:

   Wat te doen als u niet gevaccineerd bent tegen rabiës na een beet!

   Na contact met een verdacht dier meteen de wond wassen met zeep. Het liefst 5 minuten of langer. Daarna jodium of ander ontsmetting toepassen. Het is van belang zo spoedig mogelijk te starten met vaccineren. Het liefst binnen 12 tot 24 uur starten met “human anti rabies immunoglobulin (MARIG)”. MARIG is lastig te verkrijgen in veel landen. Ook de kwaliteit staat soms ter discussie. De verdere behandeling zal bestaan uit minimaal 5 vaccinaties met het rabiës vaccin. Normaal gesproken vinden deze vaccinaties plaats op dag 0, 3, 7, 14 en 28. Sommige landen hanteren een ander schema. Soms krijgt u maar 4 vaccinaties. Een ambassade of consulaat weet altijd waar het vaccin op voorraad is.

   Van internet gehaald.
   De MARIG spuit biedt direct bescherming. De 5 vaccinaties met het rabiës vaccin bieden pas bescherming als alle spuiten gezet zijn, begreep ik. Bij mij is het in ieder geval zo gedaan. Na overleg met mijn reisverzekering in Nederland. En die wisten meteen van die immunoglobulin spuit af.

 9. gerard schreef:

  Hallo Mariska en Sander,

  Duidelijk verhaal weer. Korte aanvulling vanuit Phangnga:
  -Elk district heeft (minstens) 1 ziekenhuis.
  -In het ziekenhuis zijn ze zeer ervarren met de hondenbeet (en apen ook)
  -Men gaat veiligheidshalve ALTIJD uit van het feit dat een hond niet is ingeend, ook al zegt een evt eigenaar anders.
  -Vraag dus naar het dichtstbijzijnde overheodsziekenhuis, ga direct naar de spoedafdeling. Daar wordt je geholpen.
  -Neem een Thai mee voor evt. Tolken hulp.
  -De inentingen zijn qua kosten laag, dus inderdaad niet nodig om vooraf te doen. In het ziekenhuis betaal je 50 baht voor het bezoek + het vaccin.
  -Haal honden NIET aan, het zijn ZELDEN huisdieten!

  en eh…. toch veel dierplezier allemaal!

 10. Ivo schreef:

  Hou er ook rekening mee dat je van deze vaccinatie (net als andere) goed ziek kan worden kostte mij mijn burma trip.
  Hij is als het goed is drie jaar geldig daarna neemt werking af.

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *