Reizigersziektes Thailand

Reizigersziektes Thailand - Gezond op reis

Reizigersziektes Thailand

Een goede gezondheid en een verre reis zijn dingen die je het liefst samen ziet gaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft Thailand een uitstekende gezondheidszorg. Maar voorkomen is beter dan genezen, daarom heeft Tips Thailand een lijst samengesteld met de meest voorkomende reizigersziektes. Uiteraard hebben we er ook bijgezet hoe je ze kunt voorkomen.

Malaria Thailand

Er komt malaria voor in Thailand. De kans dat je het krijgt, is echter zeer klein. Er wordt daarom niet geadviseerd om malariapillen mee te nemen. Malaria komt voor bij de grenzen met Cambodja, Laos, Myanmar, Maleisië en in het binnenland. Met alleen anti-muggen maatregelen ben je al veilig. De malariamuggen steken ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend.

Anti-muggen maatregelen

  • Draag ruime, bedekkende kleding;
  • Smeer onbedekte huid in met een muggen werend middel (zoals 30% DEET);
  • Gebruik geen zoete parfum, deodorant of aftershave;
  • Slaap onder een geïmpregneerde klamboe;
  • Zet airco of ventilator aan;


Mug

Dengue (Knokkelkoorts)

Dengue koorts, ook wel ‘Knokkelkoorts’ genaamd, wordt veroorzaakt door een muggenbeet van de Aziatische tijgermug. Dit is een kleine zwart-wit gestreepte mug die voorkomt in Thailand. De mug zorgt de laatste jaren voor een steeds groter probleem.

In tegenstelling tot de malariamug steekt de ‘dengue mug’ vooral ’s ochtends en overdag. Dit betekent dat je gedurende de dag beschermt moet blijven. Dit kan heel gemakkelijk door, de hierboven gegeven tips toe te passen. Gelukkig wordt lang niet iedereen ziek na een ‘beet’ van een besmette tijgermug. Mensen die wel ziek worden, merken dit na twee tot veertien dagen.

Symptomen Dengue

  • Hoge koorts tot wel  41 °C, met koude rillingen;
  • Hevige spierpijn;
  • Bot- en gewrichtspijn (vooral onderrug);
  • Zware hoofdpijn;
  • Misselijkheid, braken;
  • Keelpijn, hoesten;
  • Huiduitslag op borst, arm, benen en gezicht.

Behandeling Dengue

Er bestaat nog geen medicijn of vaccin om knokkelkoorts te genezen of te voorkomen. Als je vermoedt dat je knokkelkoorts hebt, ga dan altijd naar een dokter of naar het ziekenhuis. Neem absoluut geen aspirine, naproxen of ibuprofen tegen de koorts – dit verhoogt de kans op extra bloedingen. Paracetamol is veilig te gebruiken. Zorg ook dat je voldoende water of vruchtensap drinkt. Om uitdroging te voorkomen en het herstel te bevorderen wordt ORS (Oral Rehydration Salt) aangeraden. Het kan een aantal weken duren voordat je hersteld bent van de infectie.

Zonnesteek

Een zonnesteek wordt mede opgelopen doordat de zon voor een langere tijd op iemands hoofd en/of delen van de nek schijnt. Door de blootstelling aan langdurige hitte, kan het lichaam niet meer de warmte reguleren. Dit leidt tot een te hoge lichaamstemperatuur en koorts. Oververhitting in combinatie met uitdroging is een veelvoorkomend verschijnsel.
Sun

Symptomen zonnesteek

  • Warme en droge huid
  • Versnelde hartslag
  • Niet meer zweten
  • Versnelde ademhaling
  • Verhoogde lichaamstemperatuur

  • Spierkrampen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Verwarring
  • Duizeligheid

De symptomen verergeren bij langdurige blootstelling aan de zon en de hitte. Als je niet aan de symptomen wordt behandeld en in de zon/hitte blijft, kan het levensgevaarlijk zijn. Bewusteloosheid, koorts en schade aan organen kunnen levensbedreigende gevolgen hebben.

Het lichaam koelt zichzelf door het afscheiden van zweet. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, zal het zweet op je huid sneller of langzamer verdampen. Des te sneller het zweet verdampt, des te beter het is voor de koeling van het lichaam en het voorkomen van een zonnesteek. Maar als de luchtvochtigheid erg hoog is, zoals tijdens het hete seizoen in Thailand, zal het veel langer duren voordat het zweet verdampt waardoor het lichaam niet goed kan afkoelen.

Behandeling zonnesteek

Iemand die lijdt aan een zonnesteek moet zo snel mogelijk uit de zon worden gehaald en naar een koele ruimte worden gebracht. Een kamer met airconditioning is ideaal. Trek vervolgens de kleren uit van ‘het slachtoffer’. Dit zorgt ervoor dat het zweet zijn werk kan doen en het lichaam kan afkoelen. Gekoeld water drinken zal ook helpen bij het verlagen van de lichaamstemperatuur. Ten slotte is het aan te raden om een ambulance of een dokter te bellen. Alleen medisch personeel kan echt beslissen over de gesteldheid van het slachtoffer. Twijfel dus niet bij het inroepen van hulp!

Maar de beste behandeling tegen een zonnesteek is het voorkomen ervan. Laat het nooit zo ver komen. Voorkomen van een zonnesteek is relatief makkelijk. Hier zijn een paar tips:

  • Draag dunne, lichte kleding.
  • Plan lichamelijke activiteiten om het heetste moment (rond het middaguur) van de dag heen.
  • Zoek de schaduw op.
  • Draag hoofdbescherming, zoals een pet, hoed of bandana.
  • Drink héél veel water. Drink tot wel 5 à 6 liter water bij extreme hitte.

Huidproblemen

Een beschadiging van de huid kan in Thailand zomaar leiden tot een huidinfectie. Een onbehandeld wondje kan zichzelf niet goed herstellen. Door de hoge luchtvochtigheid blijft het wondje vochtig waardoor er geen korstje kan ontstaan. Er komt vuil in en voordat je het weet, zit je bij de dokter en krijg je antibiotica voorgeschreven. Dit is gemakkelijk te voorkomen door het wondje te behandelen met betadine en het af te dekken met een pleister of verbandje waardoor er geen vuil bij het wondje kan komen.

Verbranding door de zon kan ook huidproblemen veroorzaken. De zonkracht en UV-straling in Thailand zijn gedurende het hele jaar erg hoog. De gemiddelde zonkracht ligt in Thailand rond de 10. Bij zonkracht 7 kan de huid maximaal 15 minuten aan direct zonlicht worden blootgesteld voordat het kan leiden tot verbranding van de huid. Dit geeft aan dat je eigenlijk niet onbeschermd kan zonnen en dat je altijd maatregelen moet treffen. Smeer je altijd in met een hoge factor (30+) zonnebrandcrème.

Wc

Reizigersdiarree

Bijna één op de drie reizigers krijgt wel eens last van reizigersdiarree. Het wordt onder andere veroorzaakt door het eten van besmet voedsel. Maar ook door het drinken van kraanwater of het eten van groenten/fruit dat is gewassen met kraanwater. De diarree kan een paar dagen duren en kan leiden tot koorts en uitdroging. Neem daarom ‘ORS’ (Oral Rehydration Solution = vochtaanvulling) mee. Naast vochtaanvulling zorgt ‘ORS’ voor belangrijke suikers en zouten die je verliest bij langdurige diarree.

Tips voorkomen diarree

  • Neem geen ijs(blokjes);
  • Eet geen rauw vlees of vis;
  • Vermijd rauwe groentes, salades en geschild fruit;
  • Gebruik water uit flessen met een verzegelde dop (ook voor tandenpoetsen!);
  • Was zeer regelmatig je handen met zeep;
  • Droog je handen niet af met een handdoek die bij de ‘wc’ hangt.

Reisziekte / wagenziekte

Reisziekte is een stoornis van het evenwichtsorgaan en wordt veroorzaakt doordat je hersenen tegenstrijdige informatie krijgen over de stand van je lichaam. Met als resultaat: een duizelig gevoel in het vliegtuig en misselijk uit een bus of van een boot stappen. Helaas weten wij wel het een en ander over reisziekte, dus hebben we er een heel blog over geschreven. Lees hier meer over reisziekte →

Begin Hier!

Als je een reis naar Thailand aan het voorbereiden bent, is onze Begin Hier pagina de beste start van jouw reis door ons Thailand.

Fijne voorbereiding!

Liefs,
Sander & Mariska

Mariska & Sander

33 reacties

  1. Wiebe de Kok schreef:

    Hi allemaal,

    Ik lees veel verschillende uitspraken over de aanwezigheid van malaria in Khao Sok national park. Weet iemand een officiële bron of waar ik het officiële advies (vanuit Thailand) kan vinden? Ik zit 2 nachten in t dorpje en 1 nacht op het meer. Bedankt voor alle hulp.

    Gr Wiebe

  2. Isa schreef:

    Vraagje herkend iemand deze klachten. Pijnlijke steken soort elektrische schokken op een plek in de bovenrug. Geen zichtbare plek( huid is rood door verbranding)
    Lichte verhoging. Verkoelen omdat de douche is helpend.

  3. Paulien schreef:

    Dag 3 in Thailand en lig al twee dagen plat op bed met pieken van 40graden koorts. Met zware pijnstillers die we hier gehaald hebben gaat de koorts naar gemiddeld 38,5.
    Is het verstandig om een dokter te laten komen?
    Ik heb alleen koorts en de bijbehorende symptomen er bij. Moe suf en rugpijn. Braken alleen bij inspanning
    Gr

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Paulien,

      Wat vervelend zeg! We weten helaas hoe het is om je niet lekker te voelen in het buitenland.

      Je kunt het beste even een doctor opzoeken inderdaad. Door heel Thailand vind je vele “Health Clinics”. Hier kun je gewoon langsgaan en dan word je onderzocht – ze spreken goed Engels.

      Typ dus even “Health Clinic + je locatie” in op Google en bezoek er één.

      Groetjes, veel beterschap,
      Sander

  4. Gryzen schreef:

    Hun griepje is een straffe. Eigenlijk best meteen naar een ziekenhuis gaan. Het kostte me 1100 bath of 33 euro. Bloedanalyse op dengue. Medicijnen met antibiotica, wat in een boots of apotheek niet krijgt.

  5. Lars schreef:

    ik ben 1 week geleden naar thailand gegaan en kreeg uitslag over mijn lichaam. Ik heb er soms nog steeds last van… weet iemand wat het is??

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Lars,

      Vervelend! Ik raad je aan om even langs de huisarts te gaan als je er nog last van hebt.

      Groetjes,
      Sander

  6. kristine schreef:

    Hallo,

    Ik ben onze Thailand reis met het gezin aan het voorbereiden waarbij jullie website ontzettend handig is! Ik lees dat we in Thailand rauwe vis en rauwe groeten moeten vermijden om reizigersdiarree te voorkomen. Maar jullie hebben ook geweldige restauranttips om bv sushi of verse slaatjes te gaan eten. Is het op sommige plaatsen dan toch te riskeren? groetjes, Kristine

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Kristine,

      De restaurants die we aanbevelen hebben allemaal goede beoordelingen, ook hebben we in de meeste restaurants zelf gegeten. Dat geeft natuurlijk nog geen garantie, maar wel een goede indicatie.

      Ik denk dat het in Nederland ook een risico is om rauwe vis te eten bij een restaurant. In Thailand is dat het ook. Je moet zelf een inschatting maken. Het kan helaas een keertje gebeuren dat je wat verkeerds eet. Sommige mensen zijn daar ook gevoeliger voor dan anderen.

      Doe wat goed voelt!

      Groetjes,
      Sander

  7. Dirk schreef:

    goeden dag allemaal,

    ik heb een vraag waar ik al jaren niet uit kom, ben nu zes keer naar Thailand geweest, in de buurt van Udon Thani,
    iedere keer na een paar dagen krijg ik rode vlekjes op me lichaam, vooral benen en enkels en voeten, daarna wordt het een bult, die enorm gaat jeuken en gaan sommige open, maar blijven jeuken, gelukkig zijn er middeltjes die het jeuken verminderd, maar ondertussen heb ik er al stuk of 10 jeukende bultjes.

    vooral als in in de zon en of hete ruimten komt beginnen ze vreselijk te branden, heb dus altijd een ventilator op me gericht., ben nu gisteren terug gekomen, maar ben bang dat dit de laatste keer was,want het vergalt me vakantie, en is jammer heb familie daar.

    denk zelf dat hete warmte allergie is, maar in Nederland heb ik nooit last, wie weet wat het is en wat ik er aan kan doen?

    vriendelijke groet

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Dirk,

      We zijn geen doctoren, dus ik vrees dat ik je vraag niet kan beantwoorden. Wellicht de huisarts in Nederland die je er meer over kunt vertellen.

      Groetjes, succes,
      Sander

  8. M schreef:

    Na 15 dagen een rondreis door thailand met kras afgelopen zomer kwam ik gezond thuis, dacht ik. Na een paar dagen kreeg ik ontiegelijke buikpijn. Ik heb in thailand buiktyfus opgelopen en daardoor ook nog een blindedarm ontsteking opgelopen. Ik ben al ruim 3 weken ziek en nog lang niet beter…..
    Thailand is een prachtig land, maar het is een groot risico en achteraf zou ik niet nog een keer naar thailand gaan.

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi,

      Jeetje wat vervelend zeg! Er bestaat een inenting tegen buiktyfus, die is optioneel. Het is daarom altijd slim (en wellicht heb je dat ook gedaan) om te overleggen met een arts voordat je vertrekt naar Thailand.

      Heel veel succes en beterschap in ieder geval, groetjes,
      Sander

  9. Gerrit Kaew. De gans schreef:

    Ziek worden in Thailand,, t gebeurt me elk jaar maar dit jaar wel wat langer dan normaal, heb al 8 dagen een soortbgriiep, hoofdpijn, spieren ala griep, keelpijn incl veel hoesten en zware ademhaling. T wil maar niet weggaan?? Me vrouw heeft inmiddels geen stem meer.. Wat is dit toch en hoe komen we ervan af??

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Gerrit,

      In dit soort gevallen kun je het beste naar een Pharmacy (apotheek) gaan. Hier spreken ze goed Engels en kunnen ze je helpen. Als het toch wat ernstiger is, kun je ook naar een Clinic gaan. Op toeristische plekken vind je die overal. Hier helpen ze je (uit eigen ervaring meerdere malen meegemaakt) goed en vakkundig.

      Groetjes, sterkte,
      Sander

  10. Lars schreef:

    Hallo Sander en Mariska!

    Ik ga binnenkort naar Thailand en ik vroeg mij af; moet ik direct naar een dokter/ziekenhuis als ik überhaupt gestoken wordt door een mug? Of pas als ik er ziek van word..? Ik hoor graag van jullie!

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Lars,

      Nee, dat is niet nodig. Pas als je echt ziek wordt. De kans is natuurlijk aanwezig dat je ziek wordt na een muggenbeet, maar wel erg klein. We reizen al bijna 5 jaar door Thailand zonder ziek te zijn geworden van muggen.

      In ons ebook staan nog meer handige en fijne weetjes zodat je je goed kunt voorbereiden op je reis naar Thailand:
      https://tipsthailand.nl/alles-wat-je-moet-weten/

      Groetjes, fijne reis,
      Sander

  11. Vera schreef:

    Hallo,

    Aangekomen in chang mai, vreselijk last van m’n darmen gekregen. Gister gesproken met een NL meisje en die gaf als tip om een speciaal drankje te halen met een olifant erop bij de 7eleven. Dit had zij gelezen bij jullie tips, alleen kan ik dit nu niet vinden. Kunnen jullie evt. Een foto sturen over welk drankje zij het had? Alvast bedankt! Gr Vera

  12. Geke Keuter schreef:

    Hoi,

    Dankjewel voor deze informatie!
    Ik ga volgend jaar naar Thailand en ben aan het twijfelen over mezelf laten vaccineren. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van vaccins en doe dit het liefst niet, maar..het is altijd beter dan een ernstige ziekte oplopen. Wat raden jullie aan?

    Groetjes Geke

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Geke,

      Ik snap je verhaal. We kunnen alleen maar zeggen dat wij de vaccinaties wel hebben gehaald en dat we ons hebben laten adviseren door artsen die daar verstand van hebben. De keuze is uiteindelijk aan jou zelf.

      Groetjes,
      Sander

    • Timo schreef:

      Ik zou t wel doen, ik zit nu in Thailand en k ga echt dood van het ziekzijn, 2 jaar geleden had ik dit niet maar nu heb ik geen spuitjes genomen en k ben gelijk gestoken door n Aziatische tijger mug

  13. W Larese schreef:

    Hoi Mariska en Sander,
    Ik ben bijna in krabi en heb kiespijn. Weten jullie waar ik het beste naar de tandarts of dokter kan gaan? Ik heb wss alleen antibiotica nodig. Ik heb geen reisverzekering hoeveel kost een consult ongeveer?

    Ps love ur blog!

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Larese,

      Excuus voor de late reactie. We hadden een paar dagen geen internet. Heb je inmiddels een tandarts gevonden?

      Groetjes,
      Sander

  14. Marieke schreef:

    Hee Sander en Mariska,

    Ik ben op dit moment in Pai en voel me al een paar dagen niet zo goed, waarschijnlijk iets verkeerds gegeten. Hebben jullie tips voor een dokter oid waar ik langs zou kunnen gaan?

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Marieke,

      Vervelend zeg. Je hebt een klein ziekenhuisje in het verlengde van de Walking Street. Ook zijn er een aantal Pharmacy’s (apotheken) waar ze redelijk Engels spreken. Als het erger wordt kun je altijd nog naar Chiang Mai.

      Beterschap!

      Groetjes,
      Sander

  15. Claudia schreef:

    Beste Sander en Mariska, ik volg al enige tijd jullie fantastische blog en heb al eerder een reactie geplaatst. Ik ga volgend jaar met mijn 2 dochters( 14 en 16) een rondreis maken door Thailand. Ik wil ook naar koa sok lake. Ik vroeg mij af hoe het daar is met de Schistosomiasis in het meer?

    Groetjes Claudia

  16. Stephan schreef:

    Ik wil toch nog een aanvulling plaatsen op hetgeen je aangeeft bij Dengue. Dengue en tegenwoordig ook chikungunya komt voor in afrika azie en de caribbe. Nu heb ik zelf 1,5 jaar gewoond en gewerkt in de caribbe en daar werden mensen die dengue of chikungunya hadden juist wel Celebrex of Naproxen gegeven. Omdat je ontstekingsreacties krijgt aan je gewrichten kan dit verlossend werken.

  17. Suzanne schreef:

    Hoi Sander en Mariska, wat een leuke en handige site is dit! Ik ga over een maand voor 2,5 week naar Thailand (met een uitstapje naar Angkor Wat). Nu vraag ik me af hoe dat nou zit met die muggen. Muggen zijn dol op mij helaas, dus ik ga zeker deet gebruiken. Maar is het nodig dat ik zelf een klamboe meeneem? Ik hoor daar veel wisselende berichten over, en ik geloof dat veel hotelkamers geen klamboe hebben. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Groetjes, Suzanne

    • Hi Suzanne, helaas zijn de muggen ook gek op ons ;)!! Een klamboe hoef je niet mee te nemen, alle kamers en bungalows hebben wel een klamboe óf horren voor deuren & ramen. Tenzij je echt super cheap-cheap slaapt, maar wij hebben waar nodig altijd wel onder een klamboe geslapen (zelfs bij locals in de jungle)! Muggenspay hoef je trouwens ook niet meenemen, bij de 7-Eleven kun je hier hele goede spray kopen voor maar een paar euro! Groetjes!

  18. Davis schreef:

    ik ben 1 week geleden naar thailand vertrokken voor 2 weken en de 3e dag dat we daar waren kreeg ik huiduitslag over mijn hele lichaam ( gezicht , nek, rug , buik, benen en voeten) nadien kreeg ik ook vaak in de warmte een bepaalde rilling op mijn rug da ook zeer pijn doet ). Voor de rest waren er geen andere symptomen zoals hoofdpijn ofzo , heeft iemand raad ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *