Feestdagen en festivals Thailand

Yee Peng Festival - Feestdagen Thailand

Feestdagen Thailand

Als je het echte Thailand wilt ervaren, is het zeker de moeite waard om de feestdagen Thailand of Thais festival mee te vieren. Officieel kent Thailand 16 publieke feestdagen, maar in werkelijkheid zijn dat er veel meer. De Westerse Gregoriaanse kalender is de officiële kalender van Thailand, maar de meeste traditionele Thaise feestdagen worden bepaald aan te hand van de maankalender; met name de boeddhistische feestdagen. Wanneer een nationale feestdag in het weekend plaatsvindt, is de daaropvolgende werkdag een compensatiedag.

Vanwege de maankalender verschillen de data voor religieuze en traditionele feestdagen per jaar. Houd er rekening mee dat tijdens religieuze feestdagen en koninklijke vieringen geen alcohol wordt verkocht. Bovendien zijn de meeste overheidsgebouwen, bedrijven en scholen gesloten tijdens nationale feestdagen. Ook kunnen accommodaties rond de feestdagen sneller volgeboekt zijn. Het merendeel van de winkels en toeristische attracties blijft bijna altijd geopend. Bekijk hier alle feestdagen Thailand:

Januari

Datum Naam Locatie Beschrijving
1 januari Nieuwjaarsdag Grote steden Viering van het westerse nieuwjaar. Voor de Thai is dit eigenlijk geen feestdag, toch wordt het wel kleinschalig gevierd in grote steden gevierd.
2e zaterdag van januari Nationale Dag van het Kind Hele land Speciale dag voor kinderen die op grote schaal wordt gevierd. In het hele land openen vooral overheidsgebouwen, maar ook commerciële bedrijven hun deuren en organiseren ze activiteiten voor kinderen. Veel voorzieningen zijn gratis op deze dag: zoals entreegelden voor de dierentuin en kaartjes voor het openbaar vervoer.
18 januari Elephant Duel Day Hele land Nationale feestdag die ook wel bekend staat als ‘King Naresuan The Great Day’. Herdacht wordt het duel herdacht waarbij Koning Naresuan de Grote de Birmese kroonprins, de Maha Uparaja, in een duel op olifanten versloeg. Veel inwoners verzamelen zich rondom de vele altaren en standbeelden ter ere van Naresuan, die vooral te vinden zijn bij legerbasissen, en brengen offers en zingen gebeden.
Januari / februari Chinees Nieuwjaar In alle Chinatown’s Hoewel het Chinese nieuwjaar geen nationale feestdag is, wordt het Chinese maanjaar jaarlijks groots gevierd in alle Chinese stadswijken (Chinatown’s). Sommige bedrijven en scholen sluiten op deze dag hun deuren, zodat werknemers en scholieren de kans krijgen om deel te nemen aan een van de vele optochten of vuurwerkshows.

^ Terug omhoog

Februari

Datum Naam Locatie Beschrijving
1e weekend februari Bloemenfestival Chiang Mai Chiang Mai Ieder jaar vindt in de stad Chiang Mai het ‘Chiang Mai Flower Festival’ plaats in het eerste weekend van februari, waarbij bloemencorso’s en parades te zien zijn.
Volle maan derde maanmaand (meestal februari) Makha Bucha Alle tempels De nationale feestdag Makha Bucha is een dag van verering, negen maanden na de verlichting van Boeddha, toen 1.250 toegewijde volgelingen spontaan samen kwamen naar een preek van Boeddha te luisteren. Op de avond voor Makha Bucha (tijdens vollemaan), organiseert iedere tempel van het land een kaarslichtoptocht waar monniken en gemeenteleden aan deelnemen.

^ Terug omhoog
Chiang Mai Flower Festival - Feestdagen Thailand

Maart

Datum Naam Locatie Beschrijving
1e of 2e week maart Phra Phutthabat Saraburi Wat Phra Phutthabat is een tempel in Saraburi, een plaats gelegen ten noorden van Bangkok. Wat Phra Putthabat is één van de meest heilige tempels van Thailand, vanwege de oorspronkelijke Heilige Voetafdruk van de Boeddha die er te zien is. In de eerste of tweede week van maart vindt er jaarlijks een bedevaart plaats naar deze tempel.
Eind maart/begin april Poi Sang Long-feest Omgeving Mae Hong Son Ieder jaar vindt in de omgeving van Mae Hong Son, in het noorden vlak bij de grens van Myanmar, een grote ceremonie plaats waar 15- en 16-jarige jongens worden ingewijd tot priester. De jongens verkleden zich op deze dag als prinsen, ter nagedachtenis aan de afkomst van de Boeddha.

^ Terug omhoog

April

Datum Naam Locatie Beschrijving
6 april Chakri-dag Bangkok Op deze nationale feestdag wordt de oprichting van de huidige Chakri-dynastie en de stichting van Bangkok herdacht. Officieel staat deze dag bekend als ‘Koning Phra Phutthayotfa Chulalok de Grote Dag’ en ‘Chakri-dynastie Memorial Day’. Er wordt officieel gevlagd en er vinden traditionele ceremonies plaats, zoals het leggen van bloemen en kransen bij de vele standbeelden van de Koninklijke Pantheon in Bangkok.
Half april Pattaya-festival Pattaya Het Pattaya-festival, in de kustplaats Pattaya ten zuiden van Bangkok, is een dag vol sportieve activiteiten, schoonheidswedstrijden, bloemenwagens, marktstalletjes, culturele optredens en carnavals-achtige activiteiten. De dag wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow op het strand.
13-15 april Thais Nieuwjaar, Songkran Hele land De Thai vieren hun eigen, traditionele nieuwjaar: Songkran. Dit religieuze evenement is uitgeroeid tot een groot waterfeest om het water te eren tijdens het warme seizoen. Songkran wordt daarom ook wel ‘het waterfeest’ genoemd. Bereid je voor op drie natte dagen met waterballonnen, waterpistolen en emmers water!

^ Terug omhoog
Songkran Thais nieuwjaar - Feestdagen Thailand

Mei

Datum Naam Locatie Beschrijving
1 mei Dag van de Arbeid Hele land Nationale vrije dag in Thailand.
Begin mei Koninklijke Ploegceremonie Bangkok Met dit oude ritueel worden de boeren in Sanam Luang, Bangkok geëerd en gezegend vruchtbaar land en een goede rijstoogst.
2e week mei Rakettenfeest, Bun Bang Fai Hele land Een symbolische feestdag en regenceremonie waar raketten gemaakt van bamboe worden afgestoken in de hoop de hindoe-regengod gunstig te stemmen en het regenseizoen op gang te brengen, zodat de rijstvelden genoeg water krijgen. De makers van de raketten die het niet doen worden ritueel besmeurd met modder. Het festival duurt drie dagen en wordt het meest uitbundig gevierd in de plaats Yasothon.
Volle maan Visakha Bucha / Vesak Hele land De heiligste feestdag van Thailand, waarop de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha wordt herdacht. Tijdens deze nationale feestdag staan toegewijde Boeddhisten vroeg op om de Boeddha gunstig te stellen en zo goodwill te kweken. In sommige tempels voeren Boeddhisten ’s avonds een ritueel uit met gebeden, wierook, lotusbloemen en kaarsen. Overheidsgebouwen hijsen op deze dag een gele vlag op.

^ Terug omhoog
Vesak Visakha Bucha - Feestdagen Thailand

Juni

Datum Naam Locatie Beschrijving
Half-eind juni Geestenfeest / Phi Ta Khon-feest Dan Sai Phi Ta Khon is onderdeel van een groep festivals dat dat ‘Bun Luang’ wordt genoemd. Het is samengesteld uit: Pi Ta Khon, het Rocket Festival en Bun Pra Wate. Het doel van Phi Ta Kon (Geestenfeest) is het vergaren van boeddhistische verdiensten en het verwelkomen van de regen. De festiviteiten vinden plaats in Dan Sai, in de noordelijke provincie Loei.

^ Terug omhoog

Juli

Datum Naam Locatie Beschrijving
Volle maan Asanha Bucha Hele land Asanha Bucha is een van de belangrijkste boeddhistische feestdagen Thailand. Het is een nationale gedenkdag van de eerste preek van de Boeddha tot zijn eerste vijf discipelen en de oprichting van de boeddhistische Sangha (soort heilige gemeenschap). De dag staat in het teken van het brengen van offers in tempels en het luisteren naar preken.
Volle maan Khao Phansa Hele land Boeddhistische vastentijd, die het begin van de Vassa markeert. Gedurende drie maanden moeten monniken en aspirerende monniken in hun tempels blijven. Dit is een tijd voor serieuze meditatie en contemplatie voor monniken. Aan het begin van Khao Phansa worden ceremonies gehouden met processies en bewerkte, gele kaarsen, die soms wel metershoog zijn. Het meest indrukwekkende festival vindt plaats in de provincie Ubon Ratchathanee.

^ Terug omhoog
Khao Phansa - Feestdagen Thailand

Augustus

Datum Naam Locatie Beschrijving
12 augustus Verjaardag Hare Majesteit Koningin Sirikit, Moederdag Hele land In het hele land wordt op deze dag de geboortedag van Koningin Sirikit in 1932 herdacht. Gebouwen en straten worden feestelijk versierd. Wordt ook gezien als Moederdag.

^ Terug omhoog

September

Datum Naam Locatie Beschrijving
September Pichit bootraces Pichit Jaarlijkse roeiwedstrijd in de provincie Pichit op de rivier Nan met traditionele boten.
Eind september/begin oktober Vegetarisch Festival Phuket Phuket Dit bloederige festival vindt aan het begin van de negende Chinese maanmaand plaats in Phuket-stad, met gruwelijke rites. Het hoogtepunt is de processie van naga’s die lichaamsdelen met voorwerpen doorboren, zoals zwaarden en geweren, maar ook diverse groentes.

^ Terug omhoog
Vegetarisch Festival Phuket - Feestdagen Thailand

Oktober

Datum Naam Locatie Beschrijving
26 oktober Herdenking Koning Bhumibol Hele land Nationale herdenkingsdag voor het overlijden van Koning Bhumibol in 2016.
23 oktober Chulalongkorn-dag Hele land Op deze nationale feestdag wordt het overlijden van Koning Chulalongkorn, Rama V, één van Thailand’s meest vereerde koningen, herdacht. Overal in het land vinden herdenkingsceremonies plaats.
Volle maan Wan Ok Phansa Nakhon Phanom en Ubon Ratchathani Markeert het einde van de drie maanden Vassa en het begin van de Kathina periode de volgende dag. Wordt gevierd door optochten met verlichte boten, met name in Nakhon Phanom op de Mekong rivier en in Ubon Ratchathani op de Mun rivier.

^ Terug omhoog

November

Datum Naam Locatie Beschrijving
Volle maan Loy Krathong Hele land Tijdens de eerste volle maan van november wordt dit feest gevierd om het einde van de regentijd en de rijstoogst te vieren. De godin van het water, Mae Phra Khongkha, wordt geëerd door in rivieren, meren en vijvers ‘krathongs’ te laten drijven, vaartuigen in de vorm van een lotusbloem met kaarsen en versiersels. Hoewel dit een nationale feestdag is, wordt Loy Krathong vooral uitbundig gevierd in Sukhothai, Ayutthaya, Chiang Mai en in Bangkok.
Volle maan Yi Peng Chiang Mai Lichtfestival in Chiang Mai om de volle maan te vieren. Vliegende lantaarns worden opgelaten, wat voor een uniek en bijzonder schouwspel zorgt.
Derde week november Olifantenshow Surin Een grote olifantenshow in de provincie Surin, die wordt georganiseerd ter ere van de grote rol die de olifant heeft gespeeld in de ontwikkeling van Thailand. Meer dan 150 olifanten geven demonstraties en schijngevechten.
Eind november/begin december River Kwai Bridge Festival Kanchanaburi Tijdens de ‘Week van de Brug over de River Kwai’ in Kanchanaburi, ten westen van Bangkok, wordt de bouw van de brug door krijgsgevangenen en slavenarbeid herdacht.

^ Terug omhoog
Loy Krathong - Feestdagen Thailand

December

Datum Naam Locatie Beschrijving
3 december Wisseling van de Wacht Bangkok Deze indrukwekkende ceremonie bij de Royal Plaza, Bangkok wordt bijgewoond door de koning en koningin. Het geeft een goede indruk van de koninklijke pracht en praal van Thailand. Nationale feestdag.
5 december Verjaardag Zijne Majesteit Koning Bhumibol, Vaderdag Bangkok Nationale herdenkingsdag van de geboortedag van Koning Bhumibol Adulyadej in 1927. Gebouwen, huizen en straten worden feestelijk versierd en het gebied rond Grand Palace in Bangkok wordt verlicht. Deze dag wordt ook beschouwd als Vaderdag.
10 december Dag van de constitutie Hele land Herdenkt de afkondiging van de eerste permanente grondwet in 1932. Nationale feestdag waarop het Thaise volk zijn dankbaarheid jegens de koning uit.
31 december Jaarwisseling Toeristische steden De laatste dag van het westerse jaar. Speciaal voor de Thai, expats en toeristen vinden in de grote steden podia, live optredens, muziek en enorme vuurwerkshows plaats. De meeste festiviteiten vind je in de zeven belangrijke toeristische bestemmingen: Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Songkhla (Hat Yai), Phuket, Khon Kaen en Chiang Rai.

^ Terug omhoog

Dit vind je misschien ook leuk:

17 reacties

 1. Willemijn schreef:

  kleinschalig gevierd in grote steden gevierd. hoi, dit staat bij de eerste ‘feestdag’ van het jaar nieuwjaar volgens mij klopt dat niet helemaal!

 2. pipolagrande schreef:

  echt een supermooie site. ik moet info hebben van hoe de feestdagen in Thailand gevierd worden, voor mijn werkstuk over Thailand, kunnen jullie mij hierbij helpen? alvast bedankt

 3. Fien schreef:

  Hoi!
  Om te beginnen… Geweldige site!! D
  Ik vertrek 23 juni naar Thailand voor 30 dagen. Mijn plan is eigenlijk om ‘geen plan’ te hebben… en gewoon te zien waar het lot me brengt 🙂
  Jullie site is dan ook de nr 1 die ik bij de hand zal houden als ik nog iets wil opzoeken in Thailand!
  Alleen is er wel 1 dingetje dat ik toch misschien wel graag zou meepikken en dat ik dus nu al een beetje aan het opzoeken ben… Nl. het Phi Ta Khon festival in Dan Sai. Het valt ongeveer midden in mijn reis…
  Zijn jullie hier al naartoe geweest? Toevallig tips om ergens te verblijven of ivm transport naar Dan Sai? Ik vind nl. maar weinig op het internet…
  Groetjes,
  Fien

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Fien,

   Geen plan is eigenlijk wel het beste plan!

   Nog nooit gehoord van dit festival. Om er te komen eerst de trein pakken van Bangkok naar Phitsanoluk en dan via via met busjes naar deze streek. Moet te doen zijn; een avontuur zal het zeker worden.

   Succes en laat ons weten hoe het is bevallen.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 4. Maartje schreef:

  Hi! Ik vroeg me af of er tijdens Chinees nieuwjaar gewoon vervoer gaat? Wij willen dan graag de overstap maken Ngam Chiang Rai naar Laos, maar vroegen ons af of dit een beetje te doen is die dag?

  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Maartje,

   Jazeker. Vervoer gaat gewoon. Het is dan een drukke toeristische periode. Dus alles gaat gewoon (jusit!) door!

   Groetjes, fijne reis
   Sander

 5. Sarah schreef:

  Hoi hoi,

  wij gaan in december 4 weken naar Thailand. We gaan daar kerst en oud en nieuw door brengen.

  heeft er iemand tips? vooral met oud en nieuw; wat zijn mooie gezellige plekken?

  Groetjes Sarah

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sarah,

   Kerst en Oud & Nieuw zijn van origine geen Thaise feestdagen. Het wordt daarom niet écht gevierd. Op de toeristische plekken en bij de resort wordt er wel wat georganiseerd.

   Zo wordt er wel wat vuurwerk afgestoken, maar verwacht er niet te veel van. Ook staan bij de grote shopping malls kerstbomen enzo, maar het heeft niet de sfeer als wij dat kennen.

   Tip is dus om gewoon naar een leuke, bekende plek te reizen. Misschien een tropisch eiland?!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 6. Kim schreef:

  Hallo! ik hou echt van jullie site! voor iemand met angsten is het zo fijn om je goed in te lezen in wat mij te wachten staat! 🙂
  Ik vraag mij na het bekijken van het feestdagen overzicht af hoe het zit met 1 mei.
  er staat dat het een nationale vrije dag is. in hoeverre is er dan voor ons als toerist nog iets te doen? we zullen in Chiang Mai zijn.

  merci merci

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kim,

   Dank voor je reactie. Je reis naar Thailand komt helemaal goed, je zult zien hoe makkelijk het is om zelfstandig door Thailand te reizen. Na een paar dagen heb je het helemaal door.

   Thailand is ontzettend afhankelijk van het toerisme, daarom kun je 365 dagen per jaar gewoon de toerist zijn. Vrije dag of niet; er zullen bussen, taxi’s, tuktuks rijden en tourtjes zullen gewoon doorgaan. Wellicht dat er een aantal restaurantjes gesloten zijn, maar dan zijn er alsnog genoeg andere opties.

   Een hele fijne reis alvast 🙂

   Groetjes,
   Sander

 7. Denise Dominique schreef:

  Wat hebben jullie een super handige site! Zo kan ik heel onze vakantie plannen :). Het enige wat ik mis en overal moeilijk kan vinden is tips voor 1e kerstdag in Bangkok? Of is dat niet erg anders dan normaal, omdat het geen officiële feestdag is? En uiteraard waar je het beste oudjaarsavond kunt vieren op Phuket! Mochten jullie dergelijke tips al hebben, en heb ik eroverheen gekeken, hoor ik het graag!!

  • Hoi Denise,

   Wij hebben nog geen kerst gevierd in Bangkok, maar wel elders in Thailand. Althans gevierd… kerstmis is hier inderdaad geen feestdag, dus afgezien van een kerstboom of lichtjes hier en daar, is het business as usual. Sommige restaurants die gerund worden door westerse mensen hebben een speciaal kerstdiner of ontbijt waarvoor je moet reserveren, dus dat is misschien iets om naar te kijken.

   Oud en nieuw wordt wat meer gevierd, maar ook niet heel uitbundig. Maar ik verwacht dat als je op Phuket naar Phatong gaat, dat daar wel mooi vuurwek is en een mooi feest!

   Veel plezier!

 8. Ariëtte schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Druk aan het voorbereiden voor onze reis naar Thailand eind oktober en hebben er nu al enorm veel zin in. We hebben erg veel aan al jullie tips over alle uiteenlopende onderwerpen.

  Ik heb nog een vraag over de festivals in Thailand en hoop dat jullie deze kunnen beantwoorden. Wij vertrekken eind oktober en hebben het nu zo gepland dat we begin november in Chiang Mai aankomen. De reden hiervoor is dat ik/wij heel graag Loy Krathong en Yi Peng mee willen maken. Nu heb ik al lang gezocht over wanneer dit precies plaats zal vinden en wat dan de beste locatie is. De beste locatie schijnt Chiang Mai te zijn, vandaar onze planning. Echter spreken verschillende websites elkaar tegen over wanneer het precies plaats zal vinden. Kunnen jullie mij misschien vertellen waar ik de juiste informatie hierover kan terug vinden? En weten jullie misschien ook wat een preciezere locatie om beide festivals mee te maken?

  Alvast heel erg bedankt voor al jullie tips!

  Groeten,
  Ariëtte

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ariette,

   Goede vraag, want wij willen het dit jaar ook een keer meemaken. Wij gaan waarschijnlijk naar Sukhothai.

   Naar mijn weten is er nog geen echte vaste datum, dat hangt af van de maanstanden. Een goede week van tevoren zijn de data wel bekend. Ook wij weten niet precies waar je nou echt moet zijn, dus daar kunnen we helaas geen tips over geven. Maar als je één of twee dagen van tevoren al in Chiang Mai bent, kun je al gaan rondvragen. Dan kom je er zeker achter.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 9. Michiel schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Complimenten voor jullie website. Leuk handig, maar vooral leerzaam voor twee nieuwe Thailand reizigers als wij.( Michiel en Arriënne)
  Onze trip staat geboekt op 3 november 2015. Wij gaan 3 weken rond trekken, beginnend in Bangkok, en dan langzaam naar boven richting Chiang rai. Misschien ook de gouden driehoek, en dan op het laatst vliegen naar Kho Lanta. Hebben al heel wat tips gekregen voor boeken, reizen, e.d. Jullie website heeft er al aan bij gedragen om ons eerdere plan om alles vooruit te plannen, los te laten. We gaan niet echt backpacken, maar na de eerste geboekte dagen in Bangkok willen we van daaruit kijken hoe, hoelang en waar we gaan verblijven. Proberen de totale vrijheid een beetje te benaderen. Jullie voornemen om daar op deze manier naar toe te werken en dit te gaan doen is wel erg inspirerend hoor. Heel veel succes met alle verkoop e.d. en natuurlijk jullie verblijf daar en we blijven jullie volgen. Krijg er steeds meer zin in.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Michiel,

   Heel erg bedankt voor je ontzettend leuke reactie. We wensen je heel veel plezier met jullie reis door Thailand!

   Top dat jullie het gewoon gaan doen en de dingen ‘los’ laten. Heerlijk die vrijheid!

   Groetjes,
   Sander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.