Juli in beeld: Roadtrippen door Noord-Thailand

Tips Thailand

Juli bracht ons op, over en langs de hoogste bergtoppen in het mistige noorden van Thailand met theeplantages, grensovergangen, de machtige Mekong-rivier, uitkijkpunten, verlaten bergdorpjes en nog zoveel meer moois. Een onvergetelijke scootertrip van 5 dagen waarin we ruim 1200 (!) kilometers aflegden. Juli bedankt voor deze onvergetelijke ervaring!

Rijst planten

Maar voor de scootertrip begon, moest er nog gewoon ‘gewerkt’ worden.

Ik geef twee uurtjes per dag reken- en natuurles aan vier Engels-Thaise kinderen. Het is een soort home-schooling in een klein klaslokaaltje in de buitenlucht net buiten Pai. En tussen de rekensommen door werden we uitgenodigd door de overbuurman om rijst te komen planten.

Daar hoefden de kinderen (en de meester) niet lang over na te denken! Voor we het wisten stonden we tot onze knieën in de rijstvelden (lees: modder).

Natuurlijk bakten we er helemaal niks van en waren we in vergelijking met de locals helemaal nergens. Toch was het ontzettend bijzonder om zij aan zij met de locals te werken. Respect voor deze mensen, want het is zwaar werk!

Rice3Rice1

Logeerpartijtjes, BBQ’s en drop!

En deze maand hadden we ook een aantal bijzonder leuke mensen over de vloer! Allereerst kwam Marcella (met wie we samen verlaten Ghosttower in Bangkok beklommen) een paar dagen bij ons logeren.

Thailand

Vooraf vertelden we haar over ons Jungle huis in Pai en daar had ze nogal wat bedenkingen bij. Want zijn daar wel feestjes, heb je daar wel winkels en kun je daar wel alcohol kopen? Moet ik niet iets meenemen voor jullie?

Het antwoord lijkt me duidelijk. Pai heeft het allemaal!

Naast Marcella kwamen Siebe & Emma langs waar we een heroïsche hike mee maakten door de Pai Canyon. En ’s avonds staken we, ondanks de regen, de barbecue aan in onze tuin. Een zeer geslaagde avond.

Ook bedanken we Philly & Ronald die twee zakken zoute drop voor ons meebrachten uit Nederland. Hoe gaaf is dat! Alleen waren de dropjes binnen een paar dagen alweer op… Oops!

Pai Canyon Siebe EmmaBBQ PaiZoute drop

Toffe Road Trip door Noord-Thailand!

En dan nu de mega-vette-super-gave-ontzettend-toffe road trip die wij afgelopen week maakten:

Trek er minimaal vijf dagen voor uit hoewel het relaxter is om er een dag of 7 over te doen.

Trek er minimaal vijf dagen voor uit hoewel het relaxter is om er een dag of 7 over te doen.

De scooter trip was eigenlijk uit nood geboren omdat we ons toeristenvisum moesten vernieuwen. Om dat te kunnen doen moet je eerst het land uit. En we hadden ab-so-luut geen zin om een hele dag opgesloten te zitten in een minibusje.

Daarom besloten we spontaan en ondoordacht om met de scooter op pad te gaan. Spontaan omdat we zonder echte route vertrokken, en ondoordacht omdat we honderden (en uiteindelijk 1000+) kilometers moesten rijden terwijl het regenseizoen is – en het wegdek nogal glad kan zijn.

De afdaling van de Phu Chi Fa berg was een uitdaging!

De afdaling van de Fu Chi Pa berg was een uitdaging!

Thailand is groen!

Je kunt dus wel begrijpen dat we met gezonde spanning wegreden uit Pai richting het onbekende. Nieuwe wegen, nieuwe plekken, nieuwe route. ENG!

Maar al snel verdwenen alle zorgen en zoefden we over het (natte) wegdek. Wat is Thailand toch mooi. Zo groen, dat houd je niet voor mogelijk. Groen, groener, groenst, Thailand!

Rijstvelden bij ThatonBordjes Thailand

Jungle dorpjes

Vele jungle dorpjes langs de weg. Deze is vlakbij Thaton ten noorden van Fang.


Tips Thailand Reisgidsen

Binnenkort naar Thailand? Dan heb je deze reisgidsen nodig!
Download en ontvang direct onze super handige reisgidsen boordevol tips & tricks!

Echt álles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand
De klassieke route door Thailand: met dag- tot dagprogramma
Via deze speciale link krijg je ze met korting!
De nieuwe ebooks van Tips Thailand

Theeplantages van Chiang Rai

En wat dacht je van de groene theeplantages ten noorden van Chiang Rai?! Op slechts vijf kilometer van de hoofdweg naar Mae Sai (grensplaatsje met Myanmar) vonden we de Chouifon Tea Plantations. Iets waar we al heel lang naar uitkeken!

In de verte zagen we mensen thee plukken, dus parkeerden we onze scooter en liepen we door de velden (mag dat wel?!) naar de thee-plukkers. We werden met een zwijgzame glimlach begroet door één van de vele plukkers.

Ontzettend bijzonder, binnenkort besteden we er nog meer aandacht aan in de vorm van een blog + video!

De groene theeplantages van Chouifong met de theeplukkers op de achtergrond aan het werk.

De groene theeplantages van Chouifong met de theeplukkers op de achtergrond aan het werk.

Theeplantage Chiang RaiTheeplantage Chiang Rai Sander

Road 1155: Wow!

Na het succesvol vernieuwen van ons toeristenvisum bij Mae Sai (grensplaatsje met Myanmar) besloten we om de scootertrip met twee dagen te verlengen. Want tja, nu we er toch zijn!

Vanaf Chiang Rai reden we richting Chiang Khong (zie kaart) om uiteindelijk één van de mooiste wegen van Thailand te trotseren: road 1155.

En daarvan is niets gelogen. Allereerst reden we kilometers langs de machtige Mekong-rivier; de levensader van Zuidoost-Azië. Vervolgens doken we geleidelijk aan de bergen in. Onderweg stopten we een aantal (tientallen?) keren om te genieten van het landschap!

Road 1155Mekong rivier Noord ThailandScootertrip ThatonMonnik Phu Chi Fa

Phu Chi Fa: Viewpoint?

Uiteindelijk bracht de 1155 ons naar één van de mooiste uitzichtpunten van Thailand. Althans… als we Mr. Google mogen geloven, want we hebben tweemaal (zonsondergang en zonsopkomst) een moedige poging gedaan – maar veel verder dan witte mist kwamen we helaas niet!

Waar is het uitzicht?

Waar is het uitzicht?

Maar vanaf ons balkonnetje konden we evengoed genieten van het prachtige uitzicht aan de andere kant van de berg. Waar het kwik voor het eerst sinds tijden onder de 20 graden Celsius dook: KOUD!

Phu Chi Fa Hill HotelTemperatuur onder de 20 graden

Long way home!

En toen restte ons nog de terugweg. Halleluja wat was dat een monstertocht. Vanaf Phu Chi Fa (praktisch Laos!) reden we in twee dagen terug naar Pai. Het was gekkenwerk, maar we hadden een deadline: ik moest woensdag gewoon weer voor de klas staan.

Tip voor iedereen die scootertochten gaat maken: doe het rustig aan en rijd maximaal 200 kilometer per dag. Oja, en een kopje koffie onderweg is geen overbodige luxe!

Geniet tot slot nog even mee van de laatste plaatjes van onze trip:

Scootertrip Mariska

Onderweg passeerden we meerdere watervallen. Heerlijk om even een pauze te nemen!

Onderweg passeerden we meerdere watervallen. Heerlijk om even een pauze te nemen. Deze is vlakbij Phayao!

Mariska Mountains
Grensovergang met Birma bij Mae Sai.

Grensovergang met Birma bij Mae Sai.

Roadtrippend op de scooter door Thailand; iets voor jou?

Ook leuk om te lezen...

23 reacties

 1. pauline schreef:

  Hoi,
  Heerlijk jullie verhaal te lezen. Ik hou er zelf ook heel erg van om een gevarieerde reis te maken.
  Dat scooter avontuur spreekt me heel erg aan, maar heb je hier geen internationaal rijbewijs voor nodig? Of kijken ze dat niet na ?
  En hoe oud moet je zijn om scooters te kunnen huren?
  Groetjes, Pauline

 2. Carola van de Kamp schreef:

  Hallo Sander en Mariska,
  Wij willen in het noorden naar chiang mai en pai,is het mogelijk om in een dag heen en weer chiang mai-pai te doen met de scooter we willen daar graag de hotsprings en de lodcave bezoeken.

  Ik hoor graag van jullie

  Groetjes Michel en Carola

  • Hoi Carola,

   Dat is helaas niet mogelijk. De rit van Chiang Mai naar Pai duurt 3+ uur, en als je door wilt rijden naar de hotsprings en lodcave ben je nog ongeveer 2 uur onderweg. En dat zul je dan ook dus terug moeten rijden! Daarom raad ik je aan om minimaal 2-3 nachten in Pai te blijven, zodat je in ieder geval een volle dag de tijd hebt om richting Mae Hong Son te rijden voor de grot en hotsprings.

   Veel plezier alvast! 🙂

 3. Etien schreef:

  Wij zijn voor plan om in augustus naar thailand te gaan.. Raden jullie het echt af? Om in het regenseizoen te gaan?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Etien,

   Zeer zeker niet. Wij hebben regelmatig gereisd tijdens het regenseizoen en ondanks dat het elke dag wel even regent is er genoeg zonneschijn tussendoor om dingen te ondernemen en te genieten van de zon. Dus laat je niet afschrikken!

   Groetjes,
   Sander

 4. Thomas schreef:

  Hey!

  Ik ga vandaag samen met mijn vriendin richting Phu Chi Fa maar we kunnen op Internet niet echt een geschikte plek vinden om te overnachten.. Hadden jullie een goede plek? En zo ja, weten jullie misschien nog welke plek dat was? 🙂

  Groetjes,

  Thomas en Noëlle

  • Hi Thomas,

   Ik hoop dat ik nog op tijd ben, maar waarschijnlijk ben je er zelf al achter gekomen. Want er is genoeg accommodatie te vinden. Wij waren er in het low-season. Toen was alleen het Phu Chi Fa Hill Resort open wat best oke was. Wel gaaf dat jullie daar heen gaan. Hopelijk hebben jullie een prachtig uitzicht. Zo ja, dan zijn we officieel jaloers 🙂

   Groetjes,
   Mariska

 5. Carrijn Marijke schreef:

  Hallo,

  We zouden per fiets N.Thailand verkennen. Suggesties hieromtrent?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Carrijn,

   Goed doortrappen en goed trainen?

   Nee, geen ervaring mee. We hebben eerlijk gezegd ook weinig fietsers gezien in het noorden van Thailand. Wegen zijn op zich goed, wel erg heuvelachtig. Dat maakt het natuurlijk alleen maar mooi. Er zijn genoeg guesthouses en hotels onderweg te vinden, ook genoeg restaurants, winkeltjes etc. Lijkt me wel een hele mooie manier om Thailand te verkennen.

   Groetjes, succes,
   Sander

 6. Dieter schreef:

  Hay sander en mariska,
  Hebben jullie info over de scooter tocht van pai naar Chang mai via mae hong son en mae sariang? Het is ongeveer 450km en we hebben bijna 3dagen.. is het gemakkelijk om overal een slaapplaats te vinden op deze weg? En denken jullie nog aan iets ?
  Mvg. Ine en Dieter

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Dieter,

   Het is absoluut haalbaar en het zal een onvergetelijke tocht worden!

   Ik neem aan dat je: Chiang Mai – Pai – Mae Hong Son – Mae Sariang bedoelt?

   Je kunt dan overnachten in Pai en in Mae Hong Son. Daar kun je gewoon op de bonnefooi naartoe. Keuze genoeg! Check onze hotelpagina voor aanbevolen hotels in die omgeving: http://www.tipsthailand.nl/hotels

   Mae Sariang zijn we zelf nog niet geweest maar je vindt er ongetwijfeld een slaapplek!

   Succes 🙂
   Sander

 7. Jolein schreef:

  Mooi verslag! Voor hoelang kon je je toeristenvisum verlengen? 15 dagen omdat je over land terug het land in gaat?

 8. Stephan schreef:

  Mooi verslag van een reis die ik ooit ook ga doen, zeker nu jullie me lekker hebben gemaakt. Maar heb een vraag van hele andere order.
  Ik ga in september/oktober weer naar phuket. Bij een gezinnetje huur ik daar een scooter en ga daar het hele schiereiland mee over. Alleen wil ik nu eens van het schiereiland af. Hiervoor moet je de brug over via een soort van snelweg. Is dit eigenlijk toegestaan met je 125 cc scootertje?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Stephan,

   Hoewel we daar niet zelf zijn geweest kunnen we eigenlijk wel zeggen dat het gewoon kan. Iedereen dendert je hier voorbij om een scooter, als het maar kan rijden, dan rijdt het hier op de weg. Dus dat zal in Phuket niet anders zijn. Succes!

 9. Monique schreef:

  In oktober willen we ook deze trip gaan doen. Heb je nog suggesties waar we betrouwbare scooters kunnen huren?

  • Hi Monique, wij huren scooters altijd bij Aia in Pai, waar je voor 120/140 baht een goede scooter hebt. Bij het inleveren controleren ze je scooter niet op beschadigingen of benzine, dus je hoeft je geen zorgen te maken voor oplichting/problemen. Verder hoef je niet je paspoort af te geven, maar kun je kiezen voor een borg van 1.000 baht. Ze zitten ook in Chiang Mai, maar ik vermoed dat de huurprijs daar hoger is.

  • Oh trouwens, bewaar wel het bonnetje dat ze je geven goed – want het is er nogal chaotisch… 🙂

 10. John schreef:

  Wat een super trip weer. En prachtige foto’s! Ik heb het noorden weer op de lijst gezet.

 11. BertH schreef:

  Hoi,
  Een hele mooie dagtrip op de scooter (of fiets zoals ik doe) is de Samoengloop. Ongeveer 90 a 100 km.
  De route kun je vinden op de app bikemap en dan downloaden. Staan trouwens nog veel meer routes op om te fietsen maar met de motobike kan ook. Als er maar niet teveel gaan op de motobike?teveel lawaai en smog. Dus pak de fiets zou ik zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *