Eilanden Thailand

Eilanden in Thailand

Thailand heeft honderden eilanden, waarvan de meesten goed ontwikkeld zijn voor toerisme. Toch zijn er ook nog genoeg Thaise eilanden die ongerept en onbewoond zijn. Voor elk wat wils dus! Maar welk eiland moet je nou kiezen? Dat hangt af van je voorkeuren (rustig of bedrijvig?) en van het seizoen waarin je reist; aangezien niet alle eilanden hetzelfde klimaat hebben.

Thailand heeft grofweg zes eilandengroepen. Klik op een eilandengroep voor meer informatie:

 1. Eilanden nabij Bangkok (Koh Samet)
 2. Oostelijke Golf van Thailand (Koh Chang)
 3. Zuidoostelijke Golf van Thailand (Koh Samui)
 4. Andamanse Zee (Phuket)
 5. Krabi & Trang Eilanden (Koh Phi Phi)
 6. Zuidelijke Andamanse Zee (Koh Lipe)


Kaart van alle eilandengroepen in Thailand

Eilanden nabij Bangkok

Beste reistijd: november t/m april

Ieder weekend ontsnappen veel Bangkokkianen uit de grote stad, om tot rust te komen op één van de eilanden in de buurt. Vooral geliefd is Koh Samet, met zijn talloze poederwitte zandstranden en mooie resorts. Koh Lan is kleiner en minder ontwikkeld, maar wordt wel overspoeld door dagjesmensen vanuit badplaats Pattaya. Het meest kleinschalige en authentieke eiland is Koh Si Chang, dat massaal wordt overgeslagen vanwege het gebrek aan stranden. Maar leuk is het wel! Reken op drie tot vijf uur reizen om op deze eilanden te komen vanuit Bangkok.

Koh Si Chang – Lokaal eiland zonder stranden, maar mét karakter.
Koh Lan – Mooi eilandje, drukbezocht door dagjesmensen uit Pattaya.
Koh Samet – Ontwikkeld eiland met mooie stranden en veel resorts.

Eilanden Thailand - Kaart van eilanden nabij Bangkok

^ Terug omhoog

2. Oostelijke Golf van Thailand

Beste reistijd: november t/m april

De Oostelijke Golf van Thailand is een geliefde tussenstop voor reizigers van en naar Cambodja. Ook is het een populaire bestemming voor een weekendje weg, aangezien Bangkok niet heel ver weg is. Vooral populair zijn Koh Chang en Koh Kood; met hun mooie stranden en goede resorts. Hier kun je heerlijk tot rust komen en genieten van het goede eilandleven. Wil je nóg meer rust? Bezoek dan Koh Mak en maak een dagtripje naar Koh Wai, waar je mooi kunt snorkelen.

 1. Koh Chang – Fijn eiland met mooie stranden en relaxte sfeer.
 2. Koh Kood – Een prachtig, nog deels, ongerept eiland.
 3. Koh Mak – Kleinschalig toerisme, relaxte sfeer.
 4. Koh Wai – Snorkeleiland tussen Koh Chang en Koh Kood.

Eilanden in de Oostelijke Golf van Thailand

^ Terug omhoog

3. Zuidoostelijke Golf van Thailand

Beste reistijd: februari t/m augustus

In de Zuidoostelijke Golf van Thailand vind je het onweerstaanbare trio Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Ieder jaar trekken deze eilanden miljoenen toeristen aan met hun bounty stranden en azuurblauwe zee. De eilanden zijn zeer ontwikkeld en geliefd bij zowel backpackers als bij resortgangers. Bijzonder aan deze eilandengroep is dat het weinig regent tijdens het regenseizoen (juni t/m oktober). Het regenseizoen begint hier namelijk in november. Daarom is het tijdens onze zomervakantie een hele mooie bestemming.

 1. Koh Samui – Drukbezocht eiland met lange stranden en luxe hotels.
 2. Koh Phangan – Chill eiland met grote strandfeesten.
 3. Koh Tao – Thailand’s nummer 1 snorkel- en duikeiland.

Eilanden in de Zuidoostelijke Golf van Thailand

^ Terug omhoog

4. Andamanse Zee

Beste reistijd: november t/m februari

Eilanden in de Andamanse Zee

Phuket is zó groot, dat het eigenlijk niet als een eiland voelt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ‘Koh’, het Thaise woord voor eiland, is weggevallen. Het eiland ontvangt dan ook honderdduizenden bezoekers; iedere maand. Je zou daarom niet verwachten dat er in de directe omgeving van Phuket óók nog kleinschalige, rustige eilanden te vinden zijn. Toch is het zo! Zoals de eilanden Koh Yao Yai en Koh Yao Noi, die slechts op steenworp afstand liggen. Of Koh Phayam en Koh Chang Noi, noordwaarts gelegen bij de grens met Myanmar. Je kunt dus zelf bepalen hoe druk of rustig je het wilt hebben!

 1. Koh Chang Noi
  Kleinschalig eiland geliefd bij overwinteraars.
 2. Koh Phayam
  Prachtig en nog niet zo ontwikkeld eiland.
 3. Surin Eilanden
  Rustig(er) marinepark om te duiken en snorkelen.
 4. Similan Eilanden
  Marinepark, drukbezocht door dagjesmensen.
 5. Phuket
  Grootste eiland dat bekend staat om zijn stranden.
 6. Koh Yao Noi
  Rustig, kleinschalig eiland met mooie resorts.
 7. Koh Yao Yai
  Groot eiland met lange, lege stranden.

^ Terug omhoog

5. Krabi & Trang Eilanden

Beste reistijd: november t/m april

De provincies Krabi en Trang herbergen de meest fotogenieke eilanden van Thailand. Hoewel deze eilandengroep verre van onontdekt is, maakt hun schoonheid een hoop goed. Witte stranden, enorme kalksteenkliffen en groene jungles wachten op jouw bezoek! En ook hier kun je zelf kiezen of je de drukte wel of niet opzoekt. Zin om te feesten? Dan ga je naar Koh Phi Phi. Wil je een écht authentieke ervaring? Dan bezoek je Koh Jum of Koh Mook. Het is aan jou!

 1. Koh Phi Phi – Thailands nummer één party en bounty eiland.
 2. Koh Jum – Kleinschalig toerisme om de hoek bij Koh Phi Phi.
 3. Koh Lanta – Hippie eiland met relaxte sfeer en fijne stranden.
 4. Koh Ngai – Romantisch resorteiland met lang zandstrand.
 5. Koh Mook – Lokaal eiland bekend om zijn zeegrot mét strand

Eilanden in de provincies Krabi en Trang

^ Terug omhoog

6. Zuidelijke Andamanse Zee

Beste reistijd: januari t/m april

In het diepe zuiden van Thailand, op de grens met Maleisië, ligt een prachtige eilandengroep die behoort tot een beschermd marinepark. Deze eilanden hebben de witste stranden en het meest heldere water dat je ooit hebt gezien. Dit is niet onopgemerkt gebleven, want het kleine eilandje Koh Lipe is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire toeristenbestemming. Gelukkig kun je op de buureilanden Koh Adang en Koh Tarutao nog terecht voor het échte ‘back to basics’ gevoel; en kun je er middenin de natuur kamperen of een eenvoudige bungalow huren. Maarre… niet verder vertellen hé!

 1. Koh Adang – Kampeer tussen de bossen een beklim het viewpoint.
 2. Koh Tarutao – Voormalig gevangeniseiland waar je kunt verblijven in de natuur.
 3. Koh Lipe – Bounty eiland met de mooiste stranden van Thailand.

Eilanden in de Zuidelijke Andamanse Zee

^ Terug omhoog

284 reacties

 1. Danique schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Bedankt voor jullie fijne website en goede tips. Ik ga samen met mijn vriend eind oktober/begin november naar Thailand. Het noorden hebben we al helemaal uitgestippeld, maar ik heb een vraag over de eilanden. Wij hebben ongeveer 12 a 15 dagen de tijd om het zuiden van Thailand te verkennen waarbij wij sowieso graag 2/3 dagen naar Kao Sok willen. Nu is mijn vraag aan jullie: raden jullie aan om de zuidoostelijke golf te bezoeken of de Krabi en Trang eilanden? Wij houden van een relaxed strand en een scootertje huren om het eiland te verkennen, we zouden graag ergens willen duiken (hebben padi) en ’s avonds houden we van gezelligheid. Ik ben heel erg benieuwd.

  • Hi Danique,

   In die periode zou ik voor de kant van Krabi en de Trang eilanden kiezen. Koh Lanta is een heerlijk eiland om een scootertje te huren en de Trang eilanden zijn lekker relaxed. Vanuit Ao Nang (de badplaats van Krabi) kun je duiktripjes maken.

   Groetjes, fijne reis,
   Mariska

 2. Stefan schreef:

  Hallo, door jullie uitgebreide websites en tips maakt het de keuze soms ook wel weer heel lastig haha. Mijn vrouw en ik reizen van 31juli tm 20aug naar Thailand. Het eerste gedeelte van de reis hebben we aardig in beeld gebracht. We zouden de laatste +/-7 dagen willen verblijven op twee eilanden. Onze terugvlucht is donderdag 20 augustus om 09.55u in de ochtend vanuit Bangkok. Het leek ons verstandig om de laatste nacht (dus woensdag avond 19 augustus) ergens op de luchthaven te overnachten. Dan betekent het dat we vanaf woensdag 12 augustus (hele dag) t/m woensdag 19 augustus tot in de middag tijd hebben om naar 2 eilandjes te gaan. We hebben ons duikbrevet en heb al gelezen dat dan Koh Tao dan een aanrader is. Verder mag het wel wat toeristisch zijn zodat er wel wat gezelligheid is. Geen party eiland, gewoon lekker genieten van de mooie natuur, het mooie strand en water. Wat raden jullie dan aan?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Stefan,

   Ik heb net de reactie van Caroline beantwoord op een ander artikel. Koh Phangan en Koh Tao is een prima combinatie wat betreft de eilanden.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 3. Danny Lansbergen schreef:

  Beste Sander en Mariska, ik ben mede door jullie fijne website al een stuk meer te weten gekomen over de reismogelijkheden in Thailand en Maleisië, super! Toch heb ik nog een vraag met betrekking tot het volgende….

  Ik en mijn vrienden willen van 25 juli tot 15 augustus 2020 gaan rondreizen in Thailand en Maleisië, en hebben hiervoor het volgende schema gemaakt waarbij we een mix wilden van grote steden, eiland-hoppen en natuur op het vaste land:
  Dag 1 – Zaterdag 25 juli 2020: Amsterdam – Bangkok
  Dag 2 – Zondag 26 juli 2020: Aankomt Bangkok ’s ochtends
  Dag 3 – Maandag 27 juli 2020: Bangkok
  Dag 4 – Dinsdag 28 juli 2020: van Bangkok naar Surat Thani met de nachttrein (trein vertrekt in de avond)
  Dag 5 – Woensdag 29 juli 2020: Aankomst in Surat Thani vroeg in de ochtend, daarna via Donsak door naar Koh Phangan met de boot/ferry
  Dag 6 – Donderdag 30 juli 2020: Koh Phangan
  Dag 7 – Vrijdag 31 juli 2020: ’s ochtends van Koh Phangan naar Koh Samui met de boot/ferry
  Dag 8 – Zaterdag 1 augustus 2020: Koh Samui
  Dag 9 – Zondag 2 augustus 2020: ’s ochtends van Koh Samui naar Donsak met de boot/ferry, en daarna door naar Khao Sok NP
  Dag 10 – Maandag 3 augustus 2020: Khao Sok NP
  Dag 11 – Dinsdag 4 augustus 2020: van Khao Sok NP naar Koh Lanta
  Dag 12 – Woensdag 5 augustus 2020: Koh Lanta
  Dag 13 – Donderdag 6 augustus 2020: ’s ochtends van Koh Lanta naar Koh phi phi
  Dag 14 – Vrijdag 7 augustus 2020: ’s ochtends van Koh phi phi naar Phuket
  Dag 15 – Zaterdag 8 augustus 2020: ’s ochtends van Phuket naar Kuala Lumpur met binnenlandse vlucht
  Dag 16 – Zondag 9 augustus 2020: Kuala Lumpur
  Dag 17 – Maandag 10 augustus 2020: ’s ochtends van Kuala Lumpur naar Cameron Hooglanden
  Dag 18 – Dinsdag 11 augustus 2020: ’s ochtends van Cameron Hooglanden naar Taman Negara NP
  Dag 19 – Woensdag 12 augustus 2020: Taman Negara NP
  Dag 20 – Donderdag 13 augustus 2020: in de loop van de dag van Taman Negara NP naar Kuala Lumpur
  Dag 21 – Vrijdag 14 augustus 2020: Kuala Lumpur
  Dag 22 – Zaterdag 15 augustus 2020: Kuala Lumpur naar Amsterdam

  Mijn vragen bij dit schema aan jullie als kenners van de eilanden en het gebied zijn eigenlijk; denken jullie dat wij te veel willen doen en aan het reizen zijn als we dit schema aanhouden? en is het verstandig om in onze reismaanden (regenseizoen) ook Koh Lanta en Koh phi phi te bezoeken? Of hebben jullie misschien nog andere tips en aanbevelingen?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Danny Lansbergen

  • Hoi Danny,

   Over Maleisië kan ik je niet veel vertellen (hoewel we er wel een keertje zijn geweest), maar over je verblijf in Thailand kan ik je wel adviseren 🙂 .

   Ik denk dat het inderdaad niet aan te raden is om tijdens het regenseizoen Koh Lanta en Koh Phi Phi te bezoeken. En ik denk dat dat niet zo erg is, want ik vind twee nachten Koh Phangan en Koh Samui veruit te weinig. Blijf daarom wat langer op Koh Phangan en Koh Samui – anders ben je alleen maar van hot naar her aan het reizen en kun je op de eilanden echt bijna niks zien of doen.

   Verder ziet het eerste stuk er goed uit. Veel plezier alvast! 🙂

   Groetjes, Mariska

 4. Esther schreef:

  Hoi Sander en Mariska, allereerst… wat een gave site en een ontzettend handig boekje… maar wat ik er nog aan toe wil voegen.. wat super lief en fijn dat jullie mensen met vragen voor tips zo uitgebreid beantwoorden en zo voor heel veel mensen waardevol zijn voor een onvergetelijke reis naar Thailand.
  Wellicht hebben jullie voor ons ook nog tips…
  Wij vertrekken 28 juni naar Thailand met onse 3 meiden van 6, 9 en 11 jaar … .na 4 nachten bankok willen we het zuiden gaan ontdekken en op 21 juli vertrekken we vanuit krabi nog voor 4 weken naar borneo..
  Nu lijkt dat heel veel 3 weken voor het zuiden maar ik vind het evengoed heel moeilijk keuzes te maken want overal in Thailand is het mooi! 😁
  We houden van fijne plekken waar jet niet supet toeristisch is maar natuurlijk met die kids erbij wel dingen te doen alhoewel we van hele kleine dingen al enorm kunnen genieten..
  We dachten dat het wellicht leuk kan zijn om
  de reis naar het zuiden echt ook als trip in te voegen dus ook ( evt. als road trip en auto huren voor een stuk) en daar bij zowel natuur ( kui buri en sam roi , khao sok) als fijne kust plaatsen ( chumphon, khanom, ban sapan) etc te conbineten en daar hopelijk ook cultuur in mee te kunnen pakken.. we zouden ook nog wel graag een stuk trein pakken maar hoe en wat in die trip naar het zuiden handig is bind ik lastig om in te schatten…
  Dan willen we heel graag op een niet al te druk en toeristisch eiland ( of eilanden) tijd doorbrengen voor we de mooie natuur van borneo op gaan zoeken…
  Maar ja je voelt hem al aankomen….. advies zou heel welkom zijn!!! Mochten jullie tijd hebben jullie licht er even op te laten schijnen is dat welkom!!!!

  Thanks a lot!
  Groetjes Esther

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Esther,

   Dank voor je leuke reactie. We maken inderdaad tijd vrij om onze lezers te helpen. Dus bij deze 🙂

   Gezien je wensen zou ik echt het noorden van Thailand meepakken. En dan bijvoorbeeld van Bangkok naar Chiang Mai reizen met de nachttrein. Dan een auto huren in Chiang Mai en de Mae Hong Son Loop rijden.

   Dan naar het zuiden vliegen van Chiang Mai naar Chumphon bijvoorbeeld. Daar een auto huren op de luchthaven en wat dingen in de omgeving bezoeken. Uiteindelijk naar een eiland zoals Koh Yao Yai, Koh Yao Noi, Koh Lanta, Koh Jum of Koh Mook. Dit zijn allemaal hele leuke lokale eilanden. Koh Lanta (die overigens ook per auto bereikbaar is) is wat drukker, maar die periode van het jaar vrij rustig vanwege het seizoen.

   Dit is slechts een persoonlijke voorkeur, kijk maar even wat je er mee gaat/wilt doen 🙂

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 5. Kelsey van Paridon schreef:

  Hallo, hele handige website hebben jullie! Ik en mijn vriendin gaan in de zomer van 14 juli tot 5 augustus naar thailand en willen ongeveer 5 dagen besteden om te eilandhoppen van phuket naar krabi. Hebben jullie tips voor een route en overnachtingen. We houden beide van zowel druk als rustig en zouden allebei de soorten eilanden wel willen beleven. Wat zouden jullie aanraden?

  Groetjes, Kelsey

 6. Jessica Strick schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Wat een prachtige website hebben jullie, met veel fijne informatie.
  Wij willen graag in september een mooie reis naar Thailand maken, maar vragen ons af wat we in deze periode kunnen verwachting met het regenseizoen?
  Welke plaatsen zijn aan te raden in september?
  Dankjewel!
  Groetjes, Jessica

 7. Nazanin schreef:

  Hoi Hoi!!

  Wat een super handig website! I love it..

  Mijn man en ik zijn net getrouwd en hebben ons honeymoon doorgebracht op mexico, maar dit alleen omdat wij niet naar Thailand wilde gaan ivm regenseizoen. Dus nu hebben wij gekozen om in April te reizen naar Thailand maar het is ontzettend moeilijk om een keuze te maken.
  Mijn man en ik zijn beide 30 en houden van gezelligheid en mooie stranden. Wij zouden graag in een mooi luxe hotel/resort willen zitten wat gewoon breathtaking is, maar wel graag dingen te kunnen ondernemen in de buurt. In mexico waren wij namelijk erg afhankelijk van ons resort maar dat wil je denk ik in Thailand niet hebben!
  Mooie watervallen en prachtige stranden met gezellige en leuke omgevingen dat spreekt ons erg aan.

  Tot nu toe hadden wij bedacht: Bangkok 3 dagen en dan doorreizen naar Phuket voor 6 dagen en daarna richting Krabi, maar nu horen wij vaker dat Krabi niet leuk is dus wij twijfelen nu heel erg tussen alle andere eilanden.. Wij zouden dan in krabi 5/6dagen erblijven en via daar dan andere eilanden te bezoeken. Dit schijnt dus niet zo handig te zijn wij willen wel veel zien maar niet al te veel heen en weer reizen.
  wat zou jij adviseren? Wij staan open voor totaal verschillende dingen puur en alleen omdat wij echt niet bekend zijn met Thailand. Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen!

  ALvast heel erg bedankt!
  Nazanin

  • Hoi Nazanin,

   Gefeliciteerd met jullie huwelijk 🙂 . En wat fijn dat jullie weer zo’n mooie reis gaan maken!

   Ao Nang in Krabi is inderdaad niet voor iedereen, want het is een behoorlijk grote en drukke badplaats. Maar prachtig mooi is het wel!! Als je daar verblijft bij bijv. Centara Grand Beach Resort verblijf je aan een exclusief strand aan het einde van Ao Nang Beach. Je kunt dan makkelijk een longtailboot nemen naar Ao Nang als je bijv. uit eten wilt. Er is ook een avontuurlijk pad (Monkey Trail) naar de stad.

   Zo kun je de drukte van de badplaats combineren met een prachtig mooi strand.

   En verder hebben eigenlijk alle eilanden in Krabi wel mooie ‘honeymoon’ plekken, dus het is maar net wat je aanspreekt 🙂 .

   Ik hoop dat dit helpt!

   Groetjes, Mariska

 8. Chantal schreef:

  Hallo Sander en Mariska,
  Wat een super site hebben jullie. Heb al heel veel gelezen en tips opgedaan, maar toch nog een vraag.
  We vertrekken 1 maart naar Bangkok. Daar verblijven we 2 nachten om vervolgens de nachttrein te nemen naar Surat Thani en vanaf daar naar Khao Sok te gaan. Daar willen we de jungle tour met 1 overnachting doen. Daarna hebben we nog een week te gaan voordat we vanuit Bangkok terug naar huis vliegen.
  In die week willen we graag 1 of 2 eilanden bezoeken. Nu twijfelen we heel erg tussen Ko Tao en nog een eiland of richting Phuket.
  We willen heel graag snorkelen en relaxen. De reistijd vanaf Khao Sok en enigzins makkelijk terug in Bangkok komen vinden we ook belangrijk. Hebben jullie tips?
  Alvast bedankt!

  • Sandra schreef:

   Hoi Sander en Mariska,

   In augustus gaan mijn vriend en ik voor 3 weken naar thailand.
   We beginnen in bangkok dan naar Chiang Mai door naar Koa Sok.
   Daarna willen we nog 2 eilanden bezoeken. het liefst Koh chang en Koh Toa. Is dit qua reizen mogelijk of kunnen we beter eilanden kiezen die meer westelijk liggen of de volgorde van plaatsen in de reis aanpassen?

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Sandra,

    De eilanden zijn lastig te combineren, tenzij je het niet erg vindt om veel te reizen.

    Je kunt uiteindelijk van Koh Tao terug naar Chumphon en dan vliegen op Bangkok om direct weer door te vliegen op Trat om Koh Chang te bereiken.

    Reken op een flinke reisdag, maar het kan.

    En anders Koh Phangan en Koh Tao combineren (ook geen straf ^^)

    Groetjes, fijne reis,
    Sander

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Chantal,

   Kies dan voor Koh Phangan en Koh Tao. Dit zijn wel twee eilanden om te relaxen en te snorkelen. Dus na Khao Sok naar Koh Phangan om vervolgens af te sluiten op Koh Tao.

   Vanaf Koh Tao via Chumphon terugreizen naar Bangkok. Dat kan via de nachttrein, bus of vliegtuig.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 9. Claudia schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  In mei 2020 ga ik met mijn moeder voor haar 60ste verjaardag naar Thailand.
  Zoals je leest is ze niet meer de aller jongste dus ik zoek eigenlijk een eiland wat niet volledig overspoeld wordt door backpackers en waar alleen maar gefeest wordt. Ik zelf wil ook graag gaan duiken dus zoeken we een mooie middenweg.
  Hebben jullie ideen voor ons?.Welk eiland zou het meest geschikt zijn?

  Groet,
  Claudia en Hilde

  • Hi Claudia en Hilde,

   Wat leuk!

   Je kunt voor Koh Phangan kiezen en aan de noord(west) kant van het eiland verblijven. Het is super relaxed en rustig daar (ook tijdens vollemaansfeesten). Je kunt er ook mooi duiken.

   Of kies voor Koh Phayam en Koh Chang Noi. Andere hele rustige eilanden zijn Koh Yao Yai en Koh Yao Noi. Koh Jum is ook een optie. Op onze site vind je alle info over deze bestemmingen. Kijk wat je aanspreekt!

   Groetjes, fijne reis,
   Mariska

   • Claudia schreef:

    Hi Mariska,

    Dank voor je tips! Ik ga mij eens verdiepen in deze eilanden en wat het beste op onze route past 🙂

    Groetjes,
    Claudia & Hilde

 10. Marjolein schreef:

  Goedemiddag,

  27 december 2019 komen wij uit de jungle bij Koh Sok. We hebben dan nog tot 04-01-2019 om in Bangkok te komen.
  Die tussentijd willen we graag op een eiland of eilanden doorbrengen.
  We zoeken een eiland waar we kunnen chillen overdag en ’s avonds een barretje kunnen bezoeken.
  Welk eiland raad je ons aan met ook oud en nieuw in het achterhoofd?

  Ik hoor graag van je.

  Groeten, Marjolein

 11. Nevri vandevelde schreef:

  Hoi! Jullie blog is echt zeer interessant!
  Wij vertrekken 25 mei naar Bangkok gezien wij een reis cadeau hebben gekregen van ons bedrijf in Phuket (6dagen all in resort). Daar gaan wij natuurlijk een rondreis aan koppelen.
  Wat hebben we graag? We zijn al redelijk wat mooie plaatsen gewoon in de wereld dus we hopen dezelfde mooie stranden en plaatsjes te vinden in Thailand. We hebben tijd om ongeveer 3weken te reizen, waaronder dan wel 6dagen “verplicht” in Phuket. Zijn er van daaruit leuke Excursies die we zeker moeten meenemen?
  Als koppel duiken we enorm graag en houden we dus van mooie gezellige eilanden met bountystranden.
  Ik had reeds gelezen dat de eilanden rond koh samui de beste zijn voor onze reistijd. (Zeker naar kalme zee, wat belangrijk is om te duiken).
  Ik had eens een programma opgemaakt, graag had ik van jullie gehoord of dit een leuk programma lijkt te zijn, en of er echt nog zaken ontbreken die een must zijn om te doen. Er zijn inderdaad zoveel eilanden dat je het allemaal niet meer ziet. Koh Samui leek me het minst bountyeiland dus had ik daar minder dagen gespendeerd en gewoon 1 nachtje om dan de vlieger tot Phuket te nemen.

  Ons schema:

  Dag 1) 26/5 Aankomst Bangkok
  Dag 2) 27/5 Bangkok
  Dag 3) 28/5 Bangkok – vertrek kanchanaburi ochtend + olifanten
  Dag 4) 29/5 Kanchanaburi Erawan watervallen – avond terug Bangkok + nachttrein chumphon
  Dag 5) 30/5 Chumphon (omdat hier me de beste verbinding leek om tot koh tao te gaan en gezien we in samui best eindigen voor de vlieger te nemen). Wel schrik voor de lange boottocht ivm zeeziek, dus indien andere opties, graag! 🙂
  Dag 6) 31/5 Chumphon – vertrek koh tao
  Dag 7) 1/6 koh tao
  Dag 8) 2/6 koh tao
  Dag 9) 3/6 vertrek koh tao – koh phangan
  Dag 10) 4/6 koh phangan
  Dag 11) 5/6 koh phangan – vertrek Koh samui
  Dag 12) 6/6 koh samui – VLIEGER PUKET
  Dag 13) 7/6 Phuket
  Dag 14) 8/6 Phuket
  Dag 15) 9/6 Phuket
  Dag 16) 10/6 phuket
  Dag 17) 11/6 VERTREK PHUKET – koh phi phi
  Dag 18) 12/6 koh phi phi
  Dag 19) 13/6 koh phi phi – vertrek Krabi
  Dag 20) 14/6 Krabi
  Dag 21) 15/6 Krabi – naar Bangkok met vlieger
  Dag 22) vlieger naar huis

  Koh lipe had ik graag ook gedaan, maar enorm lange reistijd (tenzij we misschien van Phuket doorreizen), maar vraag me alleen af begin juni wat we van weer mogen verwachten.

  Er is nog niets gepland dus kan nog veranderd worden 🙂

  Alvast bedankt voor jullie hulp en tips !!

  • Hi Nevri,

   Wat een mooi cadeau! Op Phuket kun je talloze mooie uitstapjes maken, dus daar 6 dagen doorbrengen is echt niet vervelend 😉 . Je kunt naar verschillende viewpoints, watervallen bezoeken, boottripjes maken naar kleine eilanden… Ook kunnen jullie gaan duiken bij de Similan Islands, wat een aanrader is. Hier kun je wat meer inspiratie vinden: https://tipsthailand.nl/phuket/

   Alternatieven voor de boot zijn er helaas niet. Maar over het algemeen is de catamaran prima en omdat je niet in het regenseizoen reist zijn de golven (hopelijk!) niet te hoog.

   Meer informatie over het weer in juni kun je hier vinden: https://tipsthailand.nl/weer-thailand-juni/

   Over je route:

   – Twee nachtjes Kanchanaburi is wel erg kort gezien de plannen die je hebt. Ik raad je aan om er minimaal 3 nachten te blijven.
   – Verder is het goed om te weten dat de nachttrein in Chumphon midden in de nacht aankomt rond 04:00 uur.

   Ik hoop dat dit helpt!

   Groetjes, Mariska

 12. MW schreef:

  Graag zouden wij jullie in en outs lezen over onze Thailandbelevingsreis 2020

  Nadat we geland zijn in Bangkok nemen gelijk na paar uur een binnenlandse vlucht van Bangkok naar Karbi naar blijven we van
  17 t/m 22-03

  22-03 t/m 25-03 verblijven we daarna in Koh Lantra gaan daar heen met de een speedboot.

  25-03 t/m 28-03 verblijven we op Koh Lipe in het resort

  28-03 t/m 01-04 verblijven we op Pucket

  Dan gaan we of met speedboot of binnenlandse vlucht terug naar Bangkok

  02-04 vliegen we terug naar ons mooie kikkerlandje.

  • MW schreef:

   Hallo Sander en Mariska,

   Ben helemaal vergeten om de aanhef te doen en af te sluiten en nog een de planning erbij te zetten.
   Vorige keer hebben we veel gehad aan Julie aanpassingen en tips bedankt nog. Graag zouden we dat nog een keer doen en ook andere bezoekers met tips zijn van-harte welkom.

   Bijdeze dan toch nog;

   17-03 t/m 22-03 Krabi verblijven in het gedeelte van Ao nang;
   17 Bijkomen bij Resort verkennen en omgeving en leuk strand dichtbij zoeken en liggen
   18 Rond in om het resort en strand hangen
   19 Dag Koh PhiPhi of deze doen vanuit Koh Lantra en daarin de plaats van met de scooter op verborgen strandje jacht op Krabi zelf??
   20 Longtail naar Koh Jum of Koh Ngai of Koh Yao Yai of een de georganiseerde eilandentour maken ?? Keuze stress
   21 Onderweg de stranden verkennen met de scooter naar Krabi old town en
   22 Vertrek naar Koh Lantra

   Aankomt Lantra
   22 Resort verkennen en omgeving en leuk strand dichtbij zoeken en liggen
   23 Stranden verkennen en relax met scooter
   24 Four Island Tour
   25 Vertrek naar Koh Lipe

   Aankomst Koh Lipe
   25 Stranden verkennen en relax met scooter
   26 Boeken een Four Island Tour
   27 Stranden verkennen en relax met scooter
   28 Vertrek naar Pucket

   Aankomst Pucket
   28 Resort verkennen en omgeving en leuk strand dichtbij zoeken en liggen
   29 Kajakken en naar Koh Adang Viewpoint
   30 Daguitstapje naar Koh Yao Yai of Phang Nga Bay, de Similan Eilanden en Coral Island ??
   31 Stranden verkennen en relax met scooter en Big Buddha
   01 Vertrek naar Bankok

   Aankomst Bangkok
   01 Winkelen en dwalen door een nog te bepalen gedeelte en afsluiten in Soi Cowboy
   02 Tuk Tuk door de stad en afsluiten onze belevingsreis bij ??
   03 00:30 Vertrek naar ons mooie kikkerland Nederland terug…..

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi MW,

   Ik weet niet of alles vaststaat, maar je bent nu veel aan het reizen. Je kunt beter Krabi (Koh Lanta) met Phuket combineren en afsluiten op Koh Lipe. Anders ben je onnodig heen en weer aan het reizen.

   Vanaf Koh Lipe kun je naar het vasteland gaan via Trang of Hat Yai om terug te vliegen op Bangkok.

   Als je alles al hebt geregeld, dan kun je het zo laten, maar wellicht ligt de planning nog open.

   Over alle bovenstaande bestemmingen vind je info op onze site. Fijne voorbereiding, groetjes,
   Sander

 13. Mirjam schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Wat een geweldige website. Zoveel informatie, dat ik ook een beetje de weg kwijt raak ;-). Wellicht kunnen jullie ons een beetje op weg helpen? Zou super zijn!
  Wij (gezin met 2 pubers van 14 en 16) willen volgend jaar half juli tot begin augustus voor 3 weken naar Thailand. De klassieke route spreekt mij wel aan. Pai is wel een dingetje met route van 762 bochten aangezien onze zoon bij alles wat beweegt wagen/bus/luchtziek is… Is dit echt een heftige route? Of een ander gebied dat ook natuur en rijstvelden biedt?
  Uiteraard willen we ook naar het Khoa Sok park en daar overnachten. Als afsluiter nog lekker relaxen en zwemmen op een eiland. Wij houden van rust, prachtige stranden, lekkere restaurantjes. Een droom is om in een houten bungalowtje op het strand te overnachten. Welk eiland(en)/locatie adviseren jullie?
  En zijn er nog dingen/plekken die we met tieners ABSOLUUT moeten doen/zien?
  Onwijs bedankt alvast voor jullie reactie, helpt ons enorm!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Mirjam,

   Voor Pai kun je ook zelf een auto huren of een privé taxi regelen. Dat is veel beter dan in een minibusje. Dan kun je zelf het tempo aangeven. Ook zeker even een reispilletje innemen (je zoon) voordat je in de auto stapt. Dan moet het goed komen.

   Na Khao Sok raad ik je aan om naar Koh Phangan te gaan. De Noordkant van Koh Phangan heeft rustige (en prachtige stranden). Ook Koh Tao is een aanrader. Wel wat drukker daar, maar ook daar vind je afgelegen baaitjes wanneer je niet in het centrum (Sairee Beach) zit. Je kunt er ook mooi snorkelen.

   Dit is een prima route voor deze periode en dit reisgezelschap!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

   • anthony schreef:

    hey sander,

    ik ga voor de eerste keer naar thailand in november 2019.

    volgende planning had ik in gedachten :

    1 tot 3 nov : bangkok
    4 tot 6 nov: krabi ( en omgeving )
    7 tot 8 nov : phuket

    dan de oversteek naar de oostkust

    9 tot 13 nov : kotao, kopaghnan ( full moon party ) , koh samui

    dan terugkeren naar krabi om daar het vliegtuig naar bangkok te nemen om huiswaarts te gaan.

    lijkt dit een goed idee om zowel de westkust als de oostkust de combineren? en zeker omdat in november aan de oostkust het regenseizoen begint?

    alvast bedankt voor uw reacte!

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Anthony,

     Neem je tijd voor de bestemmingen. Blijf bijvoorbeeld in Krabi omgeving en ga niet naar Phuket. Echt zonde van je tijd. Dan ben je alleen maar onderweg.

     Na Krabi kun je inderdaad naar Koh Phangan. Daar is het ook niet aan te raden om alle drie de eilanden te bezoeken. Bezoek er hoogstens twee. Je bent maar kort op vakantie, dan wil je niet alleen maar onderweg zijn!

     Verder is het een prima idee.

     Groetjes, fijne reis,
     Sander

 14. Naomi schreef:

  Hoi!

  Wat een handige website, leuk om allemaal door te lezen!

  In november vertrek ik met 3 anderen voor 3 weken naar Thailand om te backpacken. We starten in Bangkok, vanuit daar naar Chiang Mai, vervolgens Pai. Vanuit hier zouden we graag naar Khao Sok willen (national park voor 3 dagen). Hierna zouden wij graag nog naar 1 vd eilanden willen in de buurt. Wat zouden jullie aanraden? En zou dit haalbaar zijn qua (reis)tijd?

  Alvast bedankt!

 15. Joyce schreef:

  Hallo,

  Super leuke website hebben jullie!
  Wij gaan met twee vanaf 15 november naar Thailand. +- 18 dagen
  Voorlopig is dit de planning maar ik twijfel nog een beetje.
  Bangkok – Kanchanaburi – Sukhothai – Chiang Mai – Kao Sok – 2 eilanden
  Ik twijfel nog voor Sukhothai of anders Ayutthaya te doen. Blijkbaar veel gelijkenis?
  Voor de eilanden wilden we eerst Ko Samui en Ko Tao doen. Maar ik las dat het dan daar nog volop regenseizoen is.
  Enige aanraders waar het geen regenseizoen is? We houden van snorkelen en vinden witte mooie stranden en helderblauw water geweldig. We zouden op beide eilanden ongeveer 2 a 3 dagen blijven. Ik kan echt niet kiezen uit al de eilanden die er zijn…
  Alvast heel erg bedankt.

  Groetjes Joyce

  • Hi Joyce,

   Ik zou Sukhothai overslaan, gewoonweg omdat je niet veel dagen hebt en wel veel wilt zien. Dus na Kanchanaburi door naar Chiang Mai. Je kunt ook van Kanchanaburi per bus naar Ayutthaya. Om vervolgens vanaf Ayutthaya per nachttrein naar Chiang Mai te vertrekken. Ayutthaya heeft ook mooie oude tempels.

   Na Khao Sok kun je dan misschien beter naar Krabi (badplaats Ao Nang) reizen. Vanaf daar kun je nog naar bijvoorbeeld Koh Lanta.

   Probeer niet te veel te plannen en houd ook rekening met de reistijd, want in 18 dagen kun je veel zien, maar je wilt ook weer niet alleen maar onderweg zijn.

   Groetjes, fijne reis,
   Mariska

 16. Lisa schreef:

  Lieve Sander en Mariska, wat een enorm inspirerende site hebben jullie! Ik heb de afgelopen dagen niks meer gedaan dan jullie blogs lezen haha!

  Nu gaan mijn vriend en ik van 11 september tot 26/27 september naar Thailand. Wij vliegen op Phuket (dit scheelt heel veel vergeleken met andere plekken in Thailand), waarna wij diezelfde dag in Phuket een ticket naar Bangkok boeken om daar vervolgens een paar dagen te zijn. Vanuit hier willen wij naar een eiland, waarna we onze reis in Phuket afmaken i.v.m. de terugvlucht. Nu lees ik dat jullie de eilandjes bij de zuidoostelijke golf deze tijd aanraden door het regenseizoen. Nu heb ik gekeken voor tickets naar bijvoorbeeld Koh Samui, maar deze blijken enorm prijzig te zijn. Hebben jullie tips voor ander vervoer om deze reis te doen? Of een andere/betere optie waar het net zo mooi is als op jullie foto’s deze periode van het jaar?

  Alvast heel erg bedankt!

  Liefs,

  Lisa Meijer

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lisa,

   Leuk dat je al zoveel tijd hebt besteed op onze website 🙂

   Uiteraard moet je rekening houden met een buitje, maar de omgeving van Krabi en Phuket moet dan het uitganspunt zijn; anders ben je echt alleen maar heen en weer aan het reizen.

   Richt je daar dus op. Misschien Koh Lanta/Koh Phi Phi en Koh Yao Yai en Koh Yai Noi om af te sluiten, omdat het dicht bij Phuket ligt. Op onze site vind je alle info over deze eilanden.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 17. Marlijn Hegeman schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Wat een super nuttige site hebben jullie. Top! Ik ga samen met mijn vriend eind juli voor 16 dagen naar Thailand. We hebben nu Bangkok, Chiang Mai en Pai op de planning staan. Daarna hebben we nog 9 of 10 dagen over voor 1 of 2 eilanden. Hebben jullie tips? Wij houden van avontuur, een feestje, duiken en snorkelen. We zijn 22 en 25 jaar oud. We moeten dus van Pai naar een eiland en we vliegen terug vanuit Bangkok.

  Ik ben benieuwd.

  Groeten,
  Marlijn

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marlijn,

   Van Pai moet je terug reizen naar Chiang Mai. Daar pak je het vliegtuig naar het zuiden; naar Surat Thani voor het Khao Sok National Park. Na de tweedaagse jungle tour reis je naar Koh Tao waar je je reis afsluit. Dat is mijn aanrader!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 18. Lieke Mans schreef:

  Hoi!

  Eind juli begin augustus ga ik met mijn ouders na Thailand. In principe hebben we de reis uitgestippeld samen met een reisbureau kwa naar welke plekken we gaan. Mijn ouders starten in Bangkok gaan erna Chiang Mai en dan weer naar Bangkok, omdat ik me dan bij hun voeg. Erna gaan we samen door naar Kanchanaburi en we willen afsluiten met een eiland en dat is nu net het probleem hahah. We vinden het erg moeilijk om een eiland te kiezen. Het reisbureau had Koh Tao aangeraden maar wij hoorde van mensen uit onze omgeving dat dat meer een backpackers en duik eiland is. We zoeken een eiland met bounty stranden, waar je wel wat kan doen/ondernemen maar wat liever niet helemaal overloopt van toeristen. Heb je toevallig nog tips? Ik heb je artikel kort samen gevat en dat ga ik vanavond met mijn ouders bespreken.

  Ik hoor graag je tips en bedankt voor dit fijne artikel!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lieke,

   Het centrale deel van Koh Tao is redelijk backpackers-achtig (Sairee Beach). Als je aan een ander strandje kan Koh Tao wel erg mooi zijn is relaxed.

   Alternatief is Koh Lipe; met de mooiste stranden van Thailand. Maar in het regenseizoen kan het weer wel een dingetje zijn. Het kan er ook dagen zonnig zijn; garanties zijn er helaas niet.

   Je kunt ook voor Koh Phangan kiezen; daar heb je ook vele mooie baaitjes waar het niet druk is.

   Groetjes, succes met de keuze,
   Sander

 19. Bianca schreef:

  Wij willen eind januari volgend jaar voor een dag of 16 naar Thailand. We weten ongeveer wat we willen doen. Een paar dagen Bangkok en dan door naar Surat Thani om een jungle tour te maken van een paar dagen in het Khao Sok National Park. Echter hierna is er keuze stress 🙂 We willen afsluiten met een mooi rustig eiland waar je wel wat kan doen en niet al te veel reistijd kost en wellicht nog een andere plaats in deze omgeving aandoen die we niet mogen missen?
  Groetjes, Bianca

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Bianca,

   Genoeg keuzes inderdaad!

   Je kunt na Khao Sok bijvoorbeeld doorreizen naar Krabi/Ao Nang. Daar een paar dagen verblijven om vervolgens nog 1 of twee eilandjes mee te pikken die in de buurt liggen:

   Koh Lanta
   Koh Jum
   Koh Mook
   Koh Ngai

   Kijk maar wat je aanspreekt!

   Groetjes, fijne reisvoorbereiding,
   Sander

 20. Susanne schreef:

  Wij gaan in augustus met onze zoontjes van 7 en 10 naar Thailand. Na 2 weken rondreizen willen wij afsluiten aan het strand. Zoeken een leuke plek aan het strand met een zwembad. Heb je misschien een tip voor ons ook gezien het regenseizoen? Er is zoveel moois…

  • Hoi Susanne,

   Ik zou sowieso richting Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao gaan omdat het seizoen hier afwijkend is en je dus (waarschijnlijk) gewoon mooi weer hebt.

   Verder hangt het af van je wensen en je budget. Zoek je rust aan een mooi strand, maar wil je in de buurt zijn van leuke cafés en restaurants, dan is Leela Beach op Koh Phangan mooi. Een goed hotel daar is Cocohut Beach Resort & Spa.

   Op Koh Tao vind ik Sensi Paradise Resort toch wel de tip, omdat je aan het puntje van een drukbezocht strand verblijft en daar dus weinig van meekrijgt – tenzij je dat opzoekt natuurlijk 🙂 .

   Tot slot Koh Samui, daar is Coco Palm Beach Resort erg fijn – aan een rustig strand en met luxe zwembad.

   Succes met het uitzoeken & boeken!

   Groetjes, Mariska

 21. Karlijn schreef:

  Hoi hoi.
  Wij gaan in november voor 17 dagen met ons zoontje van 4 naar Thailand. We landen op Phuket willen daar 2 dagen blijven en willen dan graag naar 1 van de eilanden. Jullie nog tips welke eilanden leuk zijn om met ons zoontje te doen. Of eventueel hotel tips? Daarna met een binnenlandse vlucht naar Chiang Mai en dan terug naar Phuket voor de terugvlucht. Word onze eerste verre reis dus hebben er nu al zin in.

 22. Anouk schreef:

  Hi Sander en Mariska, bedankt voor de zoveel informatie wij wij al door jullie boekje en deze website hebben ontvangen.
  Wij gaan de eerste drie weken van Juni naar Thailand. Hebben de laatste week vrij gehouden voor de eilanden in het zuiden. We twijfelen alleen naar welke we moeten gaan ivm het weer. We twijfelen om precies te zijn tussen Samui en Phangan of naar Phuket en Koh Pipi.
  Kunnen jullie ons voorzien van Tips of een advies wat jullie zouden doen. We willen daar chillen en in de ochtend wat bezienswaardigheden bekijken. In de avond vinden we een gezellig stadje ook leuk.

  Alvast bedankt 🙂

 23. Sylvana schreef:

  Hoi Sander en Marieke,

  Eind oktober ga ik met mijn vriend voor een maand naar Thailand.
  Ik ben alvast bezig met het bedenken van de route.

  Tot nu toe: Bangkok – Chang Mai – Pai – Ao Nang

  Daarna willen we nog graag naar Khao Sok National Park, Koh Phi Phi, Koh Lanta en Koh Lipe. Welke volgorde adviseren jullie? Of kunnen we beter iets weglaten?

  Bedankt alvast!

  Groetjes,

  Sylvana

 24. els de greef schreef:

  Beste Sander

  Ik heb een ticket geboekt naar Thailand met mijn dochter van 18 voor een verblijf tijdens de paasvakantie.
  Ik wou er al lang naar toe en nu is het zover maar schiet wat in paniek dat ik mss niet zo een beste beste periode heb gekozen.
  (had dit beter eerst op voorhand goed nageplozen maar goed, niet gedaan)

  We willen o.a. graag naar het Noorden (Chiang Mai en omgeving) maar ik lees en hoor dat het er momenteel niet te doen is qua hitte en slechte luchtkwaliteit.
  Jullie, als experts ter plaatse: is dat effectief zo? Is het daar te mijden dan?

  Wat raad je aan om te doen als eerste verblijf in Thailand in deze periode van het jaar?
  We willen ook graag snorkelen, watervallen beleven en regenwouden bezoeken (liefst ook niet tussen massa’s toeristen)

  Groet

  Els

  • Hoi Els,

   Het klopt inderdaad dat het nu een stuk heter wordt in het noorden, en dat smog tussen de bergen blijft hangen. Maar dat gezegd, denk ik dat het voor een aantal dagen prima te doen is, zeker als je activiteiten in de vroege ochtend plant voordat de middaghitte toeslaat. Verder is een kamer met airco een absolute must!

   De watervallen kunnen alleen helaas wel tegenvallen, omdat er natuurlijk al een tijdje geen regen valt. Maar de echt grote watervallen gaat, zoals de Erawan Watervallen in Kanchanaburi, zijn nog steeds mooi en de moeite waard om te bezoeken.

   Verder is het prima toeven op de zuidelijke eilanden, omdat er meer wind staat. Ik zou daarom ook zeker gaat eilandhoppen! Hier vind je de bestemmingen die we aanbevelen om in april te bezoeken: https://tipsthailand.nl/weer-thailand-april/

   Groetjes en veel plezier,

   Mariska

 25. Aniek schreef:

  Hoi Sander en Mariska, wat een leuke en nuttige site! Mijn man en ik willen in april naar Thailand gaan, maar hebben maar maximaal 14 dagen de tijd. We willen graag Bangkok een beetje verkennen en dan naar een van de eilanden om te relaxen, snorkelen, etc. We weten alleen niet welk eiland (of eilanden) we moeten kiezen. Hebben jullie misschien een voorstel? We moeten nog boeken en zijn denk ik al aan de late kant.. Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Aniek,

   Je bent niet aan de late kant hoor. Nog genoeg opties!

   Persoonlijk zou ik voor de kant van Koh Chang, Koh Mak en/of Koh Kood kiezen.

   Super mooi daar en goed te bereiken vanuit Bangkok.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 26. Lindy schreef:

  Hoi!
  Sorry voor het zoveelste berichtje op jullie blogposts!
  Wij hebben nu de planning:
  Bangkok- Chiang Mai – Pai – Khao sok – Koh Tao en daarna willen we chillen op nog een ander eiland dus of Koh Phangan of Koh Samui.
  We zijn allebei jong dus ik dacht eerst voor de feesten naar Koh Phangan, maar daar zijn we niet zo zeker meer over.
  We willen onze laatste dagen echt ultiem chillen op mooie stranden, welk eiland vinden jullie daar het beste voor? Ik vind het heel lastig om dit te bepalen..

  Alvast bedankt!!!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Lindy,

   Koh Phangan heeft het allemaal. Je hebt namelijk ook vele mooie, rustige baaitjes met witte stranden. Dus persoonlijk zou ik Koh Phangan doen en daarna Koh Tao. Wel zo makkelijk qua volgorde!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 27. johan schreef:

  hallo beste,

  mijn naam is johan en woon al 10 jaar in thailand
  ik spreek,schrijf en lees Thai
  voor onbepaalde tijd naar Thailand gaan en dan door het land te reizen is vrijwel onmogelijk daar je rekening moet houden met VISA PLICHT
  1 dag over-stay word niet door de vingers gezien er is een max aan boete die moet worden betaald daarbij komt ook nog dat je thailand niet meer in komt gedurende 5 jaar
  het is namelijk een misdrijf
  elk visum is afhankelijk van persoonlijke situatie
  ook is er een einde gekomen van een visa-run
  dat bestaat niet meer
  verder zou u toch wel iets meer aandacht moeten besteden aan de gebruiken in Thailand
  bijvoorbeeld als je geld verliest op straat en je gaat op het biljet staan tegen het wegwaaien kan ieder die dit ziet je aangeven bij de politie,en denk vooral niet dat dit wel mee zal vallen je pleegt namelijk majesteitsschennis en dat is een misdaad
  het is het land van de glimlach ,maar ook met een glimlach schuwen ze het geweld niet
  ook de taal kan een belemmering zijn bijna niemand buiten Bangkok en pattaya spreekt engels
  dit komt door dat de educatie erg laag is
  zo is er namelijk ook niet echt een universiteit
  verder is het wel een mooie site maar er klopt soms iets niet in de info bijvoorbeeld een mini-bus nemen vanaf de luchthaven terwijl als je doorloopt er gewoon een vip lijn bus kan nemen die veel goedkoper is ,je wordt altijd opgelicht door die klanten
  loop binnen in de luchthaven even naar de info balie die weten exact wat je kan doen
  Verder moet je nooit geld wisselen op de luchthaven ook pinnen op de luchthaven is af te raden
  het beste is om 50 euro in Nederland te wisselen en later in Bangkok in eenkeer bij een bank te wisselen
  sawadie (mvg) johan

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Johan,

   Dank voor het delen van je ervaring.

   Wat betreft geld wisselen, zie:
   https://tipsthailand.nl/geld-pinnen-omwisselen/

   Groetjes,
   Sander

  • Mark schreef:

   Voor iemand die 10j in Thailand woont geeft je wel heel slechte info en maak je blijkbaar graag mensen bang.

   Engels is idd een nog niet ingeburgerde taal maar dat heeft vooral te maken met het niet durven spreken van Engels door de Thais. Zelfs in Bkk geraak je er niet erg ver mee. Ik ken Thaise leraars Engels die zelf nog niet deftig Engels kunnen spreken dus hoe kunnen ze het dan verder doorgeven. De meeste Thais willen ook geen moeite doen om het te leren omdat de kans klein is dat ze met buitenlanders in contact komen.

   Visa runs zijn nog perfect mogelijk. Staat zelfs nog op de website van de Thaise ambassade.
   Ze zijn zelfs allemaal gelijkgesteld. Vroeger borderrun 15 d maar nu ook 30d. Je kan zelfs multiple entry visa krijgen waardoor je maar 1x per 59 dagen buiten moet. Let wel op dat ze na een aantal keren moeilijk kunnen doen aan een grens. Lees hierover zeker meer online.

   Voor zover ik weet is het nog steeds onmogelijk om Thaise Baht te wisselen buiten Thailand. Het is eigenlijk verboden deze munt mee buiten Thailand te nemen. Een nieuwe regel is wel dat elke bezoeker in principe 20000 bht bij moet hebben als die Thailand binnenkomt. Aan te raden is een visa of andere kaart mee te brengen en onmiddellijk op de luchthaven geld af te halen. Met visa komen er wel een paar euro kosten bij. Maestro is gratis dacht ik.

   Wissel ook niet zomaar in het eerste beste bankkantoor. Doe wat aan bankhopping en vergelijk. De beste koersen vind je doorgaans bij “Superrich” Je vind hun adressen online. Wil je Euro’s omwisselen probeer dan nieuwe biljetten mee te brengen en liefst nog 100-200 euro biljetten. Daar krijg je meer voor terug.

   Overstay kan je idd 5 of 10j ban opleveren als ze je arresteren. Als het je toch overkomt ga dan zo snel mogelijk naar een visakantoor en betaal de 500bht/dag of max 20000 bht. Ga je naar het immigratiekantoor kunnen ze je onmiddellijk oppakken en buitenzetten. Alles op eigen kosten natuurlijk en heb je geen geld om een ticket of de boette te betalen blijf je zitten tot je het hebt.

   Verder nog enkele tips:

   – lees voor je vertrekt hoe je moet omgaan met “aangeboden diensten”. Meestal wordt je sowieso genaaid. Geen goedkope taxies aangeboden op de luchthaven naar bvb Bangkok voor 1000bht. Doorgaans is de prijs tussen de 300 en 500 bht ZONDER tol. Deze is ongeveer 100 bht afhankelijk waar je in Bkk moet zijn. En EIS dat de meter gebruikt wordt. Moet je tussen de beide luchthavens pendelen neem dan de gratis shuttlebus. Duurt ongeveer 45min-1h afhankelijk van het verkeer.

   -doe niets “doms” wat je niet wil hebben dat het je thuis overkomt of wat je hier zelf niet zou doen. Toen respect voor godsdienst, cultuur en koningshuis want je wordt er idd streng voor gestraft. Ik heb hierover de laatste maanden veel gelezen van buitenlanders die zich misdroegen in Thailand.

   En als laatste tip: ZORG VOOR EEN REISVERZEKERING!!!!!!!!!! Wees geen krent of domoor door te denken “wat kan mij overkomen?!” Thaise ziekenhuizen zijn zeker zo goed als hier maar ook zo duur als hier. Een opname met verzorging en/of operatie kan je snel duizenden Euro’s kosten. En betalen voor je mag vertrekken.

   En reken in bovenstaande gevallen NIET op de ambassade om geld te krijgen. Het beste wat ze doen is eventueel je familie contacteren.

 28. Thijs Folkeringa schreef:

  Hi,

  Wat een leuke site, maar nu kunnen we geen keuze meer maken. Help. Wij gaan begin feb 19 4 weken met 2 volwassenen, onze dochter van 4,5 jr en onze tweeling van net 2 naar Thailand, maar we hebben nog geen idee wat te doen. We willen starten met een aantal dagen Bangkok en dan 3 keer 1 week naar een strandlocatie. Zonder teveel te reizen (voorkeur om maar 1 keer te vliegen van Bangkok naar bestemming). Twijfel sterk of we bovenstaande moeten doen met koh samui, koh toa en koh pangang of juist de andere kant koh lanta, en dan nog 2 keer een week daar in de buurt. Moet goed bereisbaar zijn ivm de kinderen, maar toch mooie strandvakanties worden. Enig idee, wat zouden jullie doen?

  Alvast super bedankt voor jullie reactie!

 29. sandra schreef:

  hallo Sander en Mariska
  Wat een prachtige site hebben jullie.
  Ik heb ook een vraagje.
  Ik ga samen met mijn zus voor het eerst 4 dagen Bangkok, daarna willen wij nog een dag of 5 op een eiland verblijven, niet al te ver vliegen vanuit Bangkok. maar daar komen wij niet uit. Wij willen graag op een eiland waar wel een leuk dorpje of stadje bij zit, een mooi strand en heel belangrijk (omdat wij niet meer de leeftijd van backpackers hebben) ligbedden op het strand. Dat is niet overal zijn wij al uit.
  Hopelijk heb jij tips voor ons, groetjes Sandra

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sandra,

   Voor zover ik weet zijn ligbedden op stranden verboden in Thailand. Je hebt wel ligbedden die bij het resort horen waar je kunt relaxen.

   Ik denk dat Koh Chang of Koh Kood wel een fijne optie is. Te bereiken vanuit Bangkok via het busstation of de luchthaven van Trat. Dan de boot pakken naar Koh Chang of Koh Kood.

   Check onze informatie over deze eilanden en kijk wat je aanspreekt!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 30. Maartje schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Toffe site :)! Wij gaan in maart twee weken naar Thailand met ons gezinnetje, om daarna door te reizen naar Bali. We willen twee weken lekker gaan chillen op een aantal eilandjes. Maar het zijn er zoveel waardoor het moeilijk is om een keuze te maken haha! Onze dochter is dan 4 jaar oud en ons zoontje 8 maanden oud. Het idee is om steeds 3 à 4 nachten ergens te verblijven, dus in totaal 3 eilanden? Het liefst geen massatoerisme, we houden van leuke kleinschalige accommodaties en zijn gek op lekker uiteten (eentje veganistisch)! Het is natuurlijk handig als de eilanden enigszins bij elkaar in de buurt liggen, zodat we niet telkens heel veel tijd kwijt zijn met reizen. Wat raden jullie aan? We zijn heel benieuwd!

  Thanks alvast!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Maartje,

   Uitgangspunt de badplaats Ao Nang (die kun je bereiken door te vliegen op Krabi). Vandaar uit Koh Yao Noi, Koh Yao Yai, Koh Lanta en/of Koh Jum. Goed bereikbaar en passen bij jullie wensen 🙂

   Groetjes, fijne voorbereiding nog,
   Sander

 31. Kim schreef:

  Wat een supersite! Ik heb ook een paar vraagjes.

  Ik ga 8 november voor 18 dagen naar bangkok. Begin in bangkok voor 2 dagen, dan met de nachttrein naar chiang mai ( waar we denk ik 3 dagen 2 nachten blijven) en vervolgens wil ik naar het zuiden. Het lijkt me leuk on een full moon party mee te maken, en het liefste wil ik de laatste nachtjes eindigen in een mooi hotel met een super uitzicht. Tips? Gr kin

 32. Malika schreef:

  Hoi hoi,

  Complimenten voor jullie site!
  Wij willen half juli voor 3 weken met het gezin naar Thailand (kids 13,15). We willen geen georganiseerde reis, maar wel de overnachtingen zelf al boeken. We denken aan 3 x een huis boeken op verschillende plekken, maar ik zie door de bomen het bos niet meer wat de goede plekken zouden zijn. We willen stad, eiland, jungle overnachtingen, olifantjes bezoeken en de pink dolhins opzoeken. Ik denk nu aan het zoeken naar accommodaties Bangkok, Chang Mai, een eiland en weer terug in bangkok. Hebben jullie en tip voor een leuk eiland in die periode die in deze route past?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Malika,

   Bangkok, Chiang Mai en dan vliegen op Surat Thani om door te reizen naar het Khao Sok National Park (wat echt super leuk en mooi is om te doen met het hele gezin).

   Dan nog een eiland; Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao. Alledrie leuke eilanden waar genoeg te doen is voor het hele gezin.

   Lees je in en maak de keuze 🙂

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 33. jiota schreef:

  Hi sander heb mijn eerste alleen reis geboekt maar er is zo veel keus, ik ben niet echt een feestbeest ik vind snorkelen leuk, maar leuk gezelschap ook! en toch ook wel rust en alleen welk eiland raad je aan? voorkeur wel luxe slapen aan het strand

 34. Ramona schreef:

  Hi Sander!
  Ook ik ben op zoek naar advies mbt de eilanden.
  We vertrekken begin juli voor een maand Thailand-Maleisië-Singapore.
  Ik ben nog op zoek naar 1 of 2 fijne eilanden om een tijdje te verblijven. Belangrijk is het bountygevoel, niet te druk/toeristisch maar wel wat voorzieningen (een verlaten strandje kunnen vinden zou tof zijn) en ik wil er graag een aantal mooie duiken kunnen maken. Gezien het regenseizoen weet ik niet waar we goed aan doen…
  Wat adviseer jij ons?

  • Ramona schreef:

   Ter aanvulling, een totaal off the beaten track eiland in dezelfde regio zouden we ook heel erg tof vinden!
   Bijvoorbeeld duiken en uitgaan op het bekendere eiland en daarna nog even helemaal weg van de toeristen op het andere.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Ramona,

    In het regenseizoen heb je, helaas, wat minder keuze en moet je een gokje wagen.

    Voor het bounty gevoel adviseer ik Koh Lipe:
    https://tipsthailand.nl/koh-lipe-thailand/

    Goed te combineren met Maleisie namelijk.

    De meeste reizigers gaan in deze periode naar Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao omdat je daar de meeste kans hebt op veel zon. Koh Phangan is een groot eiland waar absoluut rustige stranden te vinden zijn. Dat is dus het alternatief.

    Fijne reis, groetjes,
    Sander

 35. Fabienne schreef:

  Hi Sander,

  Vanwege de allergieen van mijn vriend zijn wij op zoek naar eilanden in Thailand waar ziekenhuizen aanwezig zijn om een anafylactische shock te kunnen behandelen indien mogelijk (worst case scenario), waar zon is (bewust van het regenseizoen) maar waar we ook kunnen feesten/relaxen.

  Ik hoor graag of je hier meer van weet 🙂 Zou erg helpen.

  Groetjes,
  Fabienne

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Fabienne,

   Dan kun je het beste naar Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Hoewel Koh Tao alleen maar een kliniek heeft (zie bron), welke ik goed genoeg acht.

   Fijne voorbereiding nog, groetjes,
   Sander

 36. Britt schreef:

  Goedemorgen,

  Super handige ”eilanden” tips heeft u.

  Nu verblijf ik met vele andere t/m 25 juni 2018 in Thailand (Bangkok) voor onze studie. Weet u mij zo te vertellen welke eilanden het gunstigd zijn om te bezoeken rond deze periode maan, i.v.m. het regen seizoen. Vooral bountyeilanden staan hoog op onze lijst.

  Verneem het graag van u!

  Mvg.

  Britt

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Britt,

   Juni is wel het begin van het regenseizoen, dus het moet wel een beetje meezitten.

   Voor de veilige keuze zou ik naar Koh Tao gaan en voor een gokje naar Koh Lipe – want die is bounty!

   Je vliegt dan vanaf Bangkok op Trang of Hat Yai om Koh Lipe te bereiken.

   Succes met de voorbereidingen, groetjes,
   Sander

 37. tim schreef:

  hallokes,

  Wij (papa ,mama en onze 3 tieners ) vertrekken eind juni naar thailand , na enkele dagen bangkok willen we één vd zuidelijke eilanden bezoeken .
  We willen vooral snorkelen en rust .
  Wie kan ons welke tips bezorgen .
  groetjes 😉

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Tim,

   Ik denk dat Koh Tao een hele leuke optie is. Juni is laagseizoen en begin van het regenseizoen waardoor er een paar eilanden afvallen, maar Koh Tao is een leuke optie. Lekker relaxen en snorkelen. Check onze hoteltips voor Koh Tao:
   https://tipsthailand.nl/hotels-koh-tao/

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 38. Elisa schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wat een geweldige website hebben jullie. Super handig. Heel erg bedankt voor alle nuttige informatie.

  Wij als gezin met 2 kids van 8 en 5 jaar gaan eind april voor 4 weken naar Thailand. Eerste week is gepland. Bangkok – kanchanaburi – slaaptrein naar Suratthani.
  Nu twijfelen we of we beide kanten de eilanden moeten aandoen voor de overige 2,5 weken. OF alleen Oosten of alleen westen.
  Wat raden jullie aan?
  Vanuit Surat thani naar Khao Sok en dan door naar Krabi om vanaf Krabi door te reizen naar Koh Samui – (Khanom (pink dolphins)) was ons plan. Alleen denken we dat dit veel reizen is met 2 kids.
  Hulp vanuit jullie is echt heel erg fijn!

  Alvast erg bedankt!

  Liefs en groetjes!

 39. Lieke schreef:

  Hoi Sander & Mariska,

  Wat een ontzettend waardevolle website hebben jullie gemaakt! Wij gaan voor een maand naar Thailand van 17 september t/m 17 oktober. We willen graag sowieso Bangkok, Kanchanaburi, Chiang Mai en Chiang Rai bezoeken en onze reis afsluiten met een +- 1,5 eilanden. Welke eilanden(groep) zouden jullie aanbevelen in de periode van 1 oktober t/m 17 oktober? Alvast bedankt voor jullie tips!

  Groetjes Lieke

  • Lieke schreef:

   Nog ter aanvulling: we zijn op zoek naar een eiland(dengroep) waar het niet te toeristisch is. Waar een mooie onderwaterwereld is om te snorkelen en eventueel te duiken en waar er mooie natuur op het eiland te verkennen is.

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Lieke,

    Check onze weer pagina’s per maand:
    https://tipsthailand.nl/weer-thailand-oktober/

    Oktober is een beetje een lastige maand, omdat de kans op regen in het zuiden erg groot is.

    Als ik zelf moest kiezen, zou ik naar de oostelijke eilanden gaan. Hier vind je Koh Chang, Koh Mak en Koh Kood. Zeker de laatste twee eilanden passen goed bij je wensen, want het is daar niet druk. Zeker niet in de periode waarin jullie gaan reizen.

    Fijne voorbereiding nog, groetjes,
    Sander

 40. Tess schreef:

  Hi Mariska & Sander,

  Wat een leuke tips!

  Mijn vriend en ik hebben in maart 2013 voor het eerst Thailand bezocht voor 3 weken (route: Bangkok – Chiang Mai – Koh Phi Phi – Ao Nang – Railay Beach – Bangkok).
  Vorig jaar zijn we naar Vietnam getrokken, maar vonden hier toch niet hetzelfde terug als wat we in Thailand vonden.
  Daarom willen we in april/mei terug 2 weken naar Thailand trekken, om deze keer enkel de eilanden te trotseren.

  Wat vaststaat is dat we landen in BKK en daar één nacht verblijven, om vervolgens ’s morgens door te vliegen naar Koh Samui (iets duurder dan andere transportopties, maar ik denk de beste aangezien we niet heel veel tijd hebben). We zouden hier 2 dagen kunnen verblijven omdat we daarna naar Koh Phangan zouden verdergaan om de Full Moon Party mee te maken.
  Zou je aanraden om na Koh Phangan nog terug enkele dagen naar Koh Samui te gaan, of heb je het hier wel gezien in 2 dagen?

  Hoeveel dagen zou je uittrekken om op Koh Phangan te verblijven? Daarna trekken we door naar Koh Tao (of een dagexcursie vanuit Koh Phangan). Alle horrorverhalen houden ons enigszins tegen om er veel dagen te spenderen…

  Koh Lipe is een eiland dat ook op ons lijstje staat, maar ik vroeg me af of de reistijd (vanuit Koh Phangan/Koh Samui/Surat Thani) niet te veel tijd in beslag gaat nemen? Eventueel nog een eilandje tussendoor doen om de reistijd wat leuker te maken… We zouden dan wel terug naar BKK vliegen vanuit Krabi.

  Groetjes,
  Tess

  • Tess schreef:

   Even terug aanvulling. We hebben in 2013 ook Koh Lanta bezocht, was ik even vergeten in het lijstje. Shame on me ;-)!

   • Sander Hillegers schreef:

    Hi Tess,

    Klinkt goed!

    Koh Lipe is misschien wel erg ver reizen vanaf Koh Samui/Koh Phangan/Koh Tao. Wat ik persoonlijk zou doen is de reis afsluiten op Koh Phayam. Dat ligt aan de andere kant bij Ranong (via de luchthaven van Ranong kun je ook terugvliegen naar Bangkok).

    Dus een goede week Koh Samui/Koh Phangan en eventueel Koh Tao. Wij vinden Koh Tao een heel fijn eiland, zijn er al 6 keer geweest en nog nooit iets geks meegemaakt. Na Koh Tao reis je met de boot naar Chumphon waarna je de bus kunt pakken naar Ranong. Vanaf Ranong kun je naar Koh Phayam reizen; echt een aanrader!

    Zie:
    https://tipsthailand.nl/koh-phayam/

    Veel plezier met de voorbereiding nog, groetjes,
    Sander

 41. Isabel schreef:

  Ik wil eind augustus twee weken met m’n vriend reizen in Thailand. We beginnen in Bangkok, daarna gaan we door naar Chiang Mai, dan Kao Sok en vervolgens nog een eiland. We vinden het leuk als er reuring is (leuke restaurantjes, strandtentjes) en veel activiteiten te doen zijn. Ook houden we van snorkelen. Ik hoorde dat je ook rekening moest houden met het regenseizoen, en dat het per eiland kan verschillen per periode hoeveel regen er valt. Wat zouden jullie aanraden? 🙂

 42. jesse schreef:

  Hallo!
  Een top site. Veel goeie info! Ik ga 13 augustus 18 dagen naar Thailand met m’n vriendin, en willen graag na een paar dagen in Bangkok wat eilandhoppen. Wat raden jullie aan te bezoeken rond deze datum, in verband met het regenseizoen?
  Bedankt!

 43. Maxime schreef:

  Wat een geweldige site is dit en een hele hoop super mooie tips. Mijn vriend en ik gaan in Maart voor 18 dagen naar Thailand en Myanmar. In Myanmar & Bangkok zijn wij de eerste 6 dagen en willen daarna door vliegen naar Krabi voor 2 dagen, Khao Sok voor 3 dagen voor een jungle tour, Koh Lipe en een ander eiland in die buurt. Hebben jullie nog een tip voor een mooi eiland in de buurt van Koh Lipe wat een aanrader is? Zoveel keuze dus kom er niet uit. Denk je dat wij genoeg tijd hebben als wij dit schema aanhouden? Super bedankt alvast:)

  • Hoi Maxime,

   Ik zou je adviseren de rest van je reisduur in Krabi te blijven. 1 nacht in Krabi is niet te doen, omdat je dan geen volle dag de tijd hebt om iets te zien of te doen. Vanuit Ao Nang (waar je het beste kunt verblijven in Krabi) kun je heel makkelijk doorreizen naar Koh Phi Phi, Phuket, en als je het rustiger wilt, Koh Lanta, Koh Yao Yai en Koh Yao Noi.

   Koh Lipe ligt onwijs uit de richting, dus denk goed na of het je al die reistijd wel waard is!

   Groetjes en succes met het plannen 🙂

 44. Melanie schreef:

  Hallo, super fijne site! Heel veel informatie 😊

  Ik en mijn vriendin willen in juli 2 weken backpacken. Beginnen in Bangkok daarna naar Chiang mai vanuit daar de kant op van Koh Tao, Koh Phangan en als laatst Koh Samui.
  Is deze route aan te raden voor 2 a 2.5 week?.

  Groetjes

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Melanie,

   Ik zou na 2 dagen al naar Chiang Mai reizen en eventueel Pai nog meepakken na 2 dagen Chiang Mai. Uiteindelijk laatste week op 1 eiland of Koh Tao/Koh Phangan. Drie is te veel!

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 45. Kelly schreef:

  Hoi! Wij willen in januari 2 weken naar een Thais eiland voor onze huwelijksreis (of eventueel combineren met een paar dagen Bangkok). Het blijkt toch moeilijker dan gedacht om een bestemming te kiezen, hopelijk hebben jullie de gouden tip! We willen graag zongarantie dus iets aan de oostkust. Verder houden we heel erg van zelf een scootertje huren en eten bij lokale restaurantjes. Accomodatie hoeft niet superluxe, maar een romantische setting is wel een pre, natuurlijk! We zijn al eens op Phuket en Koh Lanta geweest, waarvan we Phuket veel te massaal vonden, maar Koh Lanta weer ietsje te rustig (relatief weinig lokale eettentjes) maar wel heel erg mooi. Heb jij een tip voor ons? Alvast dank!! Gr. Kelly

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kelly,

   Ik denk zeker de tip voor jullie te hebben.

   Ga naar de Oostelijke Golf van Thailand met Koh Chang, Koh Mak en Koh Kood. Op deze pagina kun je doorklikken naar de artikelen en tips over deze eilanden.

   Denk dat Koh Kood de beste optie zal zijn. Heerlijk eiland. Zeker doen!

   In januari is het hier (even afkloppen) heerlijk weer en volop zon.

   Fijne reis,
   Sander

 46. Linda schreef:

  Hoi! Wij gaan in februari voor 3,5 week naar Thailand en willen onze trip afsluiten met 1,5 week relaxen op de mooie eilanden. We willen geen massa toerisme maar vooral genieten van de rust en de mooie stranden. Welke 2 eilanden zou je dan aanraden? Wellicht ook met dagtripjes vanuit 1 van de 2 eilanden om toch zo veel mogelijk te zien en de drukte voor een dagje op te zoeken? Groetjes Linda

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Linda,

   Koh Yao Yai en Koh Yao Noi zijn twee hele fijne eilanden waar het nog niet zo druk is. Je hebt Phuket en Krabi direct om de hoek.

   Zie:
   https://tipsthailand.nl/koh-yao-yai/
   https://tipsthailand.nl/koh-yao-noi/

   Daarnaast kan ik je Koh Ngai of Koh Mook aanraden:

   Zie:
   https://tipsthailand.nl/koh-ngai/
   https://tipsthailand.nl/koh-mook/

   Uiteindelijk moet je zelf de keuze maken :)!

   Fijne voorbereiding nog, groetjes,
   Sander

   • Linda schreef:

    Hoi Sander,

    Thnx voor je tips! Kan je op de eilanden s’avonds wel nog wat doen? Of is het anders ook een optie om bijvoorbeeld op Krabi een resort te pakken en vanuit hier de tripjes naar de verschillende eilanden maken? Wat zou je hierin adviseren? Gr. Linda

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi Linda,

     Als je in Krabi verblijft – dan verblijf je in de badplaats Ao Nang – dan heb je vele restaurantjes en barretjes. Verblijf je op bovenstaande eilandjes dan zijn er ’s avonds maar een handjevol geopend.

     Het is dus maar net wat je zoekt. Voor het eilandgevoel raad ik je zeker aan om te verblijven op een eiland. Het is niet zo ydellisch als het lijkt om een dagtripje te maken naar één van de deze eilanden omdat je toch lang onderweg bent.

     Plan een paar nachtjes op Koh Yao Yai/Noi bijvoorbeeld en kijk hoe dat bevalt. Laat het daarna een beetje open en kijk waar je zelf zin in hebt. Zoek je wat meer drukte, ga dan naar Ao Nang. Wil je nog meer rustige eilandjes kijk dan naar Koh Jum, Koh Ngai of Koh Mook.

     Fijne voorbereiding, succes,
     Sander

 47. Janou schreef:

  Hallo,
  Geweldige site! Veel info en zo krijg ik helemaal zin in onze vakantie. We vertrekken eind december voor 3,5 week naar Thailand (voor mij 3e keer Thailand, voor mijn vriend 1e keer). We komen in Bangkok aan, waar we 1 nacht verblijven. Daarna door naar Sukhothai (3 nachtjes, o.a. Oud & Nieuw) en dan naar Chiang Mai voor 5 nachten ongeveer. Daarna staat het eigenlijk nog helemaal open. Ik weet dat we naar Kao Sok willen en we eindigen weer in Bangkok (dan een paar nachten). Maar verder…? Zoveel mogelijkheden en geweldige bestemmingen. Nou houden wij niet van massatoerisme (geen Phuket, Phi Phi, Samui, Phangan en Koh Tao), maar wel van een beetje levendigheid en bezienswaardigheden (we zijn ook niet van het elke dag strand hangen). De bekendere attracties en tempels trekken ons wat minder. We vinden vooral de wat onbekendere dingen heel interessant (vliegtuigkerkhof Bangkok, Wat Umong Chiang Mai etc.). Dus heel erg bedankt voor de geweldige tips!
  Vanuit welke plaats is Kao Sok goed te bereiken? Ik wil mijn grote backpack namelijk niet mee nemen naar Kao Sok. Misschien Krabi? Of is dat ook érg toeristisch?
  En welk eiland is daarna een aanrader; redelijk goed te bereiken, niet te toeristisch maar wel iets te doen? Ik dacht aan bijvoorbeeld Koh Lanta
  Groetjes Janou

  • Hi Janou,

   Wat heerlijk dat je álweer terug mag keren naar het mooie Thailand 🙂 . Fijne plannen heb je ook!

   Khao Sok is goed te bereiken uit Surat Thani (geen interessante stad om te verblijven) en Phuket (best druk). Veel mensen combineren het met Koh Samui, maar zo te horen is dat niet helemaal jouw ding. Wat je wel kunt doen, is bijvoorbeeld naar Koh Yao Yai of Koh Yao Noi reizen. Dit ligt ingeklemd tussen Phuket en Ao Nang/Koh Phi Phi, maar eigenlijk slaat niemand het over. Misschien is dat iets om naar te kijken? En als dat je te rustig is, is Koh Lanta een aanrader – hoewel je voor rust het beste in het zuiden van het eiland moet zijn.

   Voor als je nieuwsgierig bent:
   https://tipsthailand.nl/koh-yao-noi/
   https://tipsthailand.nl/koh-yao-yai/

   Veel plezier weer!

 48. Bjorn schreef:

  Hoi hoi, nog is een vraagje aan jullie. Nu mijn reis mede dankzij jullie super site hier meer en meer vorm begint te krijgen zit ik toch nog met een vraag over de koh tao, samui eilanden. Ben van plan 5 dagen mss 6 uit te trekken voor de 3 eilanden. Natuur, luieren snorkelen en een feestje natuurlijk maar wat met overnachten.. Op 1 plek overnachten koh tao dacbt ik dan, en dagtripjes maken of eiland per eiland gaan doen en wat met het national park dat eilandgroepje ten westen Mu ko ang thong is dat de moeite om doen aangezien ik similan en surin eilanden al wil doen of is dit mss beter aan te raden?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Bjorn,

   Daguitstapjes naar het Ang Thong National Marine Park worden vooral georganiseerd vanaf Koh Phangan of Koh Samui. Koh Tao ligt eigenlijk iets té ver varen voor een dagtripje. Koh Phangan is een perfecte uitvalsbasis wat ons betreft!

   Groetjes,
   Sander

 49. Claire schreef:

  Je kan voor een snel antwoord beter je vraag stellen op de facebookgroep. Daar zitten heeeel veel mensen ;). Zoek op tips thailand

 50. Stef schreef:

  Hoi Sander & Mariska,

  Veel goede tips op jullie website, super!

  Ik loop nu stage in Bangkok en mijn ouders en broer komen in december langs om rond te gaan reizen. Wij wilden eindigen op Koh Samui. We zouden daar dan 15 december aankomen, maar nu lees ik dat er veel regen kan vallen in december. Wij wilden de reis juist afsluiten op een mooi eiland met een mooi strand en helder water om te snorkelen, te relaxen en wat van de natuur te zien. Maar wij vinden vooral een mooi snorkel plek belangrijk. Hebben jullie misschien nog een tip voor een strand half december? Ik begrijp dat Phuket dan een goede optie is, maar welk strand specifiek?

  Groetjes Stef

 51. Hanneke schreef:

  Mooie site!
  Wij gaan voor de 2de keer naar Thailand. 3 jaar geleden zijn wij tijdens onze wereldreis naar Koh Chang geweest. Nu willen wij vooral uitrusten op een eiland waar het niet te toeristisch is. Met mooie natuur voor een wandeling. We gaan eind maart. Welk eiland zou je aanbevelen?

 52. Sietske schreef:

  Hallo,

  Wij vertrekken eind oktober voor 3 weken naar Thailand. Vanaf 10/11 zullen wij het zuiden van Thailand bereiken. We wilden eigenlijk heel graag naar Koh Thao gaan, maar nu lees ik dat er daar dan regenseizoen is. Is het toch nog de moeite om deze eilanden dan te bezoeken? Of kunnen we beter naar andere eilandengroepen trekken? En welke zou je dan aanraden?

  En heeft dit regenseizoen ook invloed op het National Park Khao Sok?

  Veel groetjes,

  Sietske

 53. Esmée schreef:

  Eind februari en begint maart wil ik richting het zuiden van Thailand. Onder andere de eilanden koh phangan, koh samui en koh tao. Is dit een verstandige keuze wat betreft de weersomstandigheden of raden jullie wat anders aan? Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

 54. Dave Koomen schreef:

  Hi,

  Wat een top site is dit zeg, we hebben dit nog nooit zo compleet gezien over een land.

  Op dit moment reizen we door Nepal en volgende week zijn we van plan om naar Bangkok te vliegen. Nepal was lekker actief en in Thailand willen we lekker relaxen, beetje zonnen en duiken. Nu lezen we dat oktober niet de beste maand hiervoor is. Welke eilanden adviseren jullie op dit moment. We komen 15 oktober aan in Bangkok. We lezen in de reacties de eilanden Koh Samet of Koh Chang, welke adviseren jullie? En wat betekend regenen in Thailand? Is dat de hele dag of alleen een uurtje?

  We zien jullie reactie graag tegemoet.

  Groet Christel en Dave

 55. Sharon schreef:

  Hallo Sander en Mariska,

  Ten eerste wil ik jullie een compliment geven over jullie site. Ik heb er al ontzettend veel informatie vanaf kunnen halen. In november gaan mijn vriend en ik een maand naar Thailand. Nu willen wij op 13 november eigenlijk van Chiang Mai met een binnenlandse vlucht naar het zuiden vliegen. Nu las ik wel over het Loy Krathong Festival. Is het de moeite waard om hiervoor langer te blijven? Aan de ene kant willen wij het graag meemaken, maar wij hebben dan wel weer minder dagen over voor het zuiden. Na het bestuderen van jullie website, willen wij graag naar de eilanden in de Andamanse Zee. Ik denk dat deze eilandengroep het beste is om heen te gaan in november. Met name Koh Lanta en Koh Lipe trekken ons erg aan. Wij hebben niet echt de behoefte om naar Phuket te gaan of eilanden waar echt het massatoerisme heerst. Waarschijnlijk hebben wij nog 1,5 week ongeveer over voor de eilanden. Nu vroeg ik mij af of het dan goed te doen is om Koh Lipe en Koh Lanta te combineren en hoeveel dagen jullie aanraden om hier te blijven? Misschien dat wij er nog één eiland bij kunnen doen qua tijd, maar ik heb zo geen idee welke. Ik ben bang dat Koh Phi Phi misschien erg overvol en toeristisch is. Hebben jullie nog tips? Ook vroeg ik mij af hoe je het beste/snelste van Chiang Mai naar Koh Lanta en Koh Lipe komt en welk eiland het handigste is om eerst heen te gaan?

  Groetjes, Sharon

 56. Roos schreef:

  Hi Sander, Mariska,

  Jeejtje wat hebben wij veel aan jullie site gehad. Nu heb ik nog 1 vraag, wij gaan morgen naar Koh Tao voor 4 dagen en willen op dag 4 terug naar Bangkok via de snelste route.. kunnen jullie ons helpen wat de snelste route is? Ik las trouwens dat met de bus vaak spullen gestolen worden uit het ruim.. wat is jullie advies?

  Alvast bedankt weer!!

  Roos en Bjorn

  • Hoi Roos en Bjorn,

   Wat fijn! Hoe bevalt Thailand tot dusver?! 😀

   De snelste route is de ferry nemen naar Chumpon, en daar een binnenlandse vlucht nemen (Nok Air vliegt naar Bangkok) of een nachttrein. Als alternatief kun je ook vliegen vanaf Koh Samui, maar dat is meestal duurder.

   Verder is de ferry+bus wel de meest gebruikelijke manier om naar Bangkok te komen. Dit duurt ong. 11 uur, en is ondanks de lange rit nog verrassend comfortabel. Lang, zeker, maar wel te doen.

   Wij hebben nog nooit meegemaakt (of gehoord van andere reizigers) dat er spullen uit het ruim zijn gestolen. Maar daarbij moet ik zeggen dat wij ook echt nóóit waardevolle spullen in onze backpack hebben – onze laptops, spiegelreflex, smartphones etc bergen we op in onze rugzakken die gewoon mee gaan op schoot. Dus als je ervoor zorgt dat je je waardevolle spullen altijd binnen handbereik houdt wanneer je onderweg bent, is er niets aan de hand 😉 .

   Geniet van jullie reis!!!!!

 57. Desiree Vesters schreef:

  Wij willen misschien last minute boeken.
  Ouders en 2 kinderen 18 en 16
  We zijn al een paar keer in Thailand geweest.
  Helemaal verliefd op Thailand.
  We willen het wel lekker rustig aan doen en hebben 20 dagen.
  Welke eilanden raden jullie ons aan?
  Wij zijn geweest op Koh Chang , Koh Samui, Koh Pangang en Pucket maar daar is het regen tijd niet handig.
  Changmai willen we doen , bangkok en dan binnelandse vlucht naar?

 58. Inez schreef:

  Hallo

  Wat een super leuke site met ontzettend veel informatie!
  Ik vertrek eind augustus naar Thailand (voor het eerst alleen). Ik ga 2 weken.
  Vind het erg spannend, maar heb er ook ontzettend veel zin in!
  Ik verblijf 3 nachten in Bangkok en vertrek daarna naar Khao Sok voor 3 a 4 nachten.
  Vanaf daar wil ik mijn vakantie afsluiten met zon, zee en strand. Hebben jullie aanraders waar ik het beste heen kan gaan?
  Graag een plek waar restaurantjes, clubs en winkeltjes zijn.
  Ter afsluiting zal ik nog een dag naar Bangkok gaan en vanaf daar vlieg ik weer terug naar Nederland.
  Hoor graag wat tips.

  Groetjes,

  Inez

  • Dank je wel Inez!

   Super spannend! Ik denk dat het na Khao Sok leuk is om richting Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao te gaan. De verbinding naar deze eilanden is super vanuit Khao Sok, en je hebt hier het mooiste weer. En genoeg leuke stranden, eettentjes en hostels om andere reizigers te ontmoeten 🙂 .

   Na de eilanden kun je weer makkelijk via Surat Thani terugreizen naar Bangkok met de nachttrein, of de ferry nemen naar Chumpon en met de bus verder rijden.

   Groetjes en veel plezier! 😀

 59. David Golverdingen schreef:

  Hallo,

  Ten eerste de complimenten voor de fantastische website, een verrijking in een zoektocht voor de juiste trip in Thailand. Ik ben van plan met twee vrienden voor 2,5 week naar Thailand te gaan. Dit eind juli en de eerste week van augustus. We landen alsnog op Bangkok en daarvan dan zijn wij nog in het ongewis wat de beste optie is, we horen alleen maar mooie verhalen en tips. Doel is o.a. cultuur, relaxen, mooie snorkel/duik trips en gezelligheid. De vraag aan jullie als experts is als volgt;

  Een route: start 2 dagen in Bangkok en dan de route;
  Koh Samui & eilanden in de zuidelijke Golf van Thailand deze eilanden te bezoeken voor 10 dagen?
  of
  de route Phuket & eilanden in de Andamanse Zee dit voor 10 dagen?

  Welke optie past het beste?

  Tweede vraag: is het mogelijk om binnen een trip van 2,5 week de eilanden rondom Koh Samui met een bezoek aan Koh Phi Phi te combineren?

  Ik hoor graag jullie advies hierin.

  Bvd.

  Groetjes,
  David

  • Hoi David,

   Dank je wel 😀

   Ik denk dat het qua weer het beste voor jullie is om naar Koh Samui & omgeving te gaan, omdat hier de seizoenen anders zijn en je amper last zult hebben van het regenseizoen. Omgeving Phuket is daarentegen meestal een stuk regenachtiger!

   Verder kun je met 2,5 zeker Phi Phi met Koh Samui combineren, maar dan ben je wel een tijdje aan het reizen. Je kunt de reistijd ook een stuk verkorten door een binnenlandse vlucht te pakken van Krabi naar Koh Samui!

   Groetjes en veel plezier!

   Mariska

 60. Lisa schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Super handige site! Ben hier al heel veel wijzer geworden over Thailand :-). Ik ga half juli samen met mijn vriend voor 3,5 week naar Thailand toe. We landen op Bangkok en willen dan naar het noorden, en vanaf Chiang Mai een binnenlandse vlucht naar het zuiden. Nu weten we alleen niet echt welk eiland het meest geschikt is om naar toe te vliegen. We willen in het zuiden vooral lekker relaxen en mooie stranden opzoeken (+snorkelen/duiken!). Welke eilanden zijn in die tijd van het jaar qua weer het meest gunstig om te bezoeken? Zelf dachten we aan Ko Phi Phi, Ko Lanta, Krabi of/en Ko Samui en Ko Tao. Maar is het wel realistisch om in deze korte tijd al die eilanden te bezoeken, of zouden we beter kunnen kiezen voor één van de twee omgevingen? En dan nog een vraag, vanuit één van deze eilanden zouden we weer terug naar Bangkok willen om vervolgens daar nog een paar dagen te blijven voordat we terug vliegen. Hoe komen we het best van een van deze eilanden terug naar Bangkok? Alvast heel erg bedankt!!
  Groetjes, Lisa

  • Hoi Lisa,

   Fijn zeg! 😀 Het is inderdaad beter om tussen de twee eilandengroepen te kiezen – tenzij je je vooral wilt richten op de eilanden in het zuiden? Maar aangezien je aangeeft ook nog naar het noorden te willen, denk ik dat dat bij jullie niet het geval is.

   Half juli is het regenseizoen in Thailand. In het zuiden valt er vooral veel regen in omgeving Krabi – dus wat het weer betreft is Koh Samui/Koh Tao een betere keuze omdat het daar meestal wel stralend mooi weer is.

   Een logisch eiland om te eindigen is Koh Tao óf Koh Samui. Vanuit Koh Tao kun je heel makkelijk naar Bangkok reizen met de ferry+bus, hoewel je dan wel een dag onderweg bent. Vliegen vanaf Chumpon kan ook. En vanuit Koh Samui kun je vliegen vanaf de luchthaven op het eiland, of vliegen of reizen met de nachttrein vanuit Surat Thani.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt Lisa! Succes met knopen doorhakken en de planning!!! 🙂 Groejtes

 61. Pien schreef:

  Hallo, ik ga in oktober een tijdje door Thailand reizen. Ik zou graag willen beginnen met een paar eilanden maar ik lees dat het in oktober nog wel is kan regenen. Welke eilanden raden jullie aan? (super leuke site!)
  Groetjes Pien

 62. Roos schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  wij gaan 2 januari voor twee weken op huwelijksreis naar Thailand. We wilden graag Koh Tao ook doen, vanwege het snorkelen en duiken, maar is de kans dan groot dat het er regent? Wat raden jullie aan? Zelf dacht ik aan paar dagen Bangkok, paar dagen Koh Toa en dan een eiland om een paar dagen echt th chillen en niet veel te doen, maar wel wat te bekijken als jungle of watervallen. Is dan Koh CHang handig? We dachten ook vanuit Bangkok met een trein te reizen naar ergens, om zo veel te zien, dan is het niet erg dat het misschien wel 9 uur duurt. Of zeg je van ‘niet doen, pak het vliegtuig’.
  We willen niet in het feestgedruis zitten, maar het hoeft ook niet erg stil te zijn, beetje rumoer en kleine feestjes is okee. Nog tips? Alles ziet er zo mooi uit! Ik kan niet kiezen! Maar wil wel zon en geen regen 🙂

  • Hoi Roos,

   Januari is echt de perfecte maand om door Thailand te reizen, omdat het vrijwel bijna overal prachtig mooi weer is. Behalve dus bij Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao!

   Omdat Thailand zó groot is, raad ik je aan om voor een andere eilandengroep te kiezen. Zoals omgeving Phuket, of Krabi, of omgeving Koh Chang. Maar misschien is de oostkust nog wel het mooiste, omdat je bij de Surin en Similan Eilanden waanzinnig mooi kunt duiken en snorkelen. Maar meer dan dat is er niet te doen, dus als ik jou was zou ik daarna verder afzakken naar het zuiden, bijvoorbeeld naar Phuket (waar ook wat rustigere delen zijn) of naar Koh Lanta.

   En verder is treinreizen in Thailand hartstikke leuk 🙂 . Vooral omdat je reist tussen de locals en onderweg veel ziet van het land. En als 9 uur te veel van het goede is, kun je ook de nachttrein nemen wat een slimme manier is om een grote afstand te nemen.

   Ik hoop dat dit het kiezen wat makkelijker maakt Roos. Ik wens je in ieder geval een hele mooie reis!

   Groetjes, Mariska

 63. Anna schreef:

  Hoi!

  Wat een leuke en handige site hebben jullie!

  Mijn vriend en ik willen in november 2,5 week naar Thailand. We vliegen naar Bangkok, vanaf daar willen we naar het noorden en dan willen we met een binnenlandse vlucht naar een of meerdere eilanden, maar welke we moeten kiezen is lastig. We willen graag een typisch ‘bounty eiland’ om lekker te relaxen maar waar ook wel wat te doen en te zien is qua natuur en restaurantjes en barretjes, niet perse discotheken.

  Nu twijfelen we of we vanaf Bangkok terug zullen vliegen naar Amsterdam en in dat geval naar een eiland in de buurt van Bangkok te gaan ivm reistijd, of dat we vanaf Phuket terugvliegen naar Amsterdam en aan die kant van Thailand naar een of meerdere eilanden te gaan. Van wat ik kan vinden krijg ik het idee dat het vanaf bijv Koh Tao heel lang reizen is naar Bangkok of valt dit mee. Kunnen jullie ons tips geven wat betreft de eilanden?

  Alvast bedankt! 🙂

  Groetjes, Anna

  • Hi Anna,

   Dank je wel! Je plan klinkt goed. 😉

   Het klopt dat het vanaf Koh Tao best wel een stuk reizen is naar Bangkok. Als je de ferry+bus pakt ben je ongeveer 9 uur onderweg, maar je kunt bijv. ook vanaf Chumpon de nachttrein pakken of het vliegtuig waardoor je wat tijd bespaart.

   Alleen is november nu net geen lekker seizoen voor Koh Tao (en ook Koh Phangan en Koh Samui), dus als ik jou was zou ik inderdaad gaan voor Phuket, omgeving Krabi of omgeving Koh Chang in het oosten. De reistijd terug naar Bangkok kun je eventueel omzeilen door een binnenlandse vlucht te nemen – wat vaak niet eens zo duur is. Let dan wel op dat je op de internationale luchthaven aankomt, waar ook je vlucht naar Amsterdam van vertrekt.

   Terugvliegen op Phuket kan ook, maar dan zou ik wel nog even checken of Phuket ook echt wat voor je is. Want het is best wel massaal en zo groot dat het niet echt aanvoelt als een eiland. Meer daarover kun je hier lezen: https://tipsthailand.nl/stranden-phuket/

   Het is dus aan jou. Mocht je er nog niet uitkomen, laat het dan even weten! Groetjes en alvast heel veel plezier 😀

 64. Do schreef:

  Beste Sander en Mariska,

  Mijn vriend en ik gaan last minute 2 weken naar Thailand en weten niet zo goed hoe we die 2 weken willen vullen.
  We willen Bangkok en Chiang Mai zien en een nationaal park bezoeken lijkt ons ook erg gaaf, maar verder willen we ook een week lekker kunnen vertoeven op wat eilanden. Wat raad je aan?

  Groetjes,
  Do

 65. Marielle schreef:

  Geweldige site! Wij gaan halverwege juli 4,5 week naar Thailand en willen geaag eindigen op de eilanden. Koh Toa staat in ieder gebal op de planning. Verder vinden we het lastig. Kunnen we beter aan die kant de eilanden kiezen ivm het weer of maakt dat niet zoveel uit? En is het qua reizen goed te doen ? Alvast bedankt!

  • Hi Marielle,

   Dank je wel 🙂 . In juli heb je inderdaad aan de kant van Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao de grootste kans op mooi weer. Het seizoen in de omgeving van Krabi en Phuket is anders, waardoor het daar over het algemeen veel regent. Maar met het weer weet het je natuurlijk nooit… Als je écht iets wilt zien dan zou ik de weersvoorspellingen tot op het laatste moment afwachten, en dan kijken welke kant je opgaat.

   Verder is eilandhoppen ontzettend makkelijk met het openbaar vervoer. Have fun! 😀

 66. Renske schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  In november willen we 2 weken gaan eilandhoppen in thailand.
  Uit jullie blog begrijp ik dat we in deze periode het beste weer hebben in de oostelijke golf en regio phuket.

  Op welk vliegveld raden jullie ons aan om te vliegen vanaf Amsterdam? Bangkok of Phuket? Wat is de beste punt om vanuit te starten? (En ook weer vanaf terug te vliegen) We willen liever geen binnenlandse vluchten en zijn voornamelijk op zoek naar de prachtige stranden en geen massamassa tourisme.

  Dank je!

  Groet, Renske

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Renske,

   November is een mooie periode om in die regio te zijn. Let wel; het is wel begin van het hoogseizoen en Phuket is super toeristisch. Lees vooral onze blogs over Phuket. We hebben uitgebreid geschreven over de stranden en de bezienswaardigheden na er zelf 3 weken te zijn geweest.

   Je hebt een aantal rustige gebieden op Phuket. Wat ik je zeker aanraad is om van Phuket naar Khao Yao Yai en Khao Yao Noi te gaan. Een uurtje met de boot en mooie authentieke eilanden zonder massatoerisme.

   Je kunt ook ten noorden van Phuket gaan; naar Koh Phayam & Koh Chang Noi. Dan heb je een aantal hele mooie, rustige eilanden. Vliegen op Phuket zou ideaal zijn vanaf Amsterdam.

   Groetjes, succes 🙂
   Sander

 67. Anouk schreef:

  Hoi Sander en Mariska!
  Allereerst, wat een fantastische site hebben jullie. Echt super handig om dingen te weten te komen over Thailand. Dank jullie wel hiervoor 🙂
  Nu had ik ook een vraag. Ik ga in augustus samen met mijn vriend backpacken in Thailand. We hebben het eerste deel van onze reis al
  gepland (noord Thailand) alleen we willen toch ook wel heel graag de eilanden bekijken. Nu hebben we hier nog ongeveer 1,5 week voor.
  We weten niet zo goed welke eiland we willen bekijken want ze zijn allemaal zo mooi. Wat zouden jullie doen?

  Groetjes, Anouk

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Anouk,

   Het is maar net wat je zoekt. Wil je feesten, relaxen of genieten van de natuur? Of een combinatie van allemaal, haha!

   Als ik je drie eilanden mag aanbevelen in die periode dan zou ik kiezen voor Koh Tao, Koh Yao Yai en Koh Phi Phi. Het kan een paar dagen flink regenen, het kan ook anderhalve week prachtig weer zijn. Met het regenseizoen weet je het nooit!

   Fijne reis in ieder geval 🙂
   Sander

 68. Kelly schreef:

  Hoi,

  Onlangs jullie e-book aangeschaft en al vele malen jullie site bezocht. Helemaal top! Ik ben sinds vorige week de trotse bezitter van een retourtje Bangkok. Half juni vertrek ik voor drie weken naar Thailand om vervolgens een binnenlandse vlucht te nemen naar Sukhothai. Na Sukhothai wil ik naar Chiang Mai voor ongeveer 5 dagen. Vanuit Chiang Mai wil ik naar Surat Thani om Khao Sok te bezoeken. Vanaf Khao Sok ben ik even het spoor bijster, haha. Dat regenseizoen ook. Ik zal begin juli in het zuiden arriveren en twijfel heel erg. Ik ben geen snorkel/duiktype en hou ook niet van massatoerisme. Wel ben ik dol op natuur, cultuur en fotografeer ik veel.

  Ik weet uiteraard al dat Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao het beste weer hebben, maar deze eiland trekken wat minder. Ik ben geen partyanimal dus feesten op het strand hoeft van mij niet. Het binnenland van Koh Samui klinkt nog wel interessant maar ben bang dat het zo massaal is. Railey Beach lijkt me wel erg mooi, net zoals Koh Lanta maar daar kan het weer flink regen of zelfs te rustig zijn. Is Krabi enigszins te doen begin juli? Koh Lipe ziet er ook zeer aantrekkelijk uit maar dat ligt behoorlijk uit de route. Ik heb erg snel last van zeeziekte dus wil ook zo min mogelijk gebruik maken van boten (haha, lekker lastig in het zuiden). Misschien beter om in Chiang Mai te weersvoorspellingen te bekijken en dan pas een beslissing te maken? Ik zal waarschijnlijk alleen t/m Chiang Mai vastleggen en de rest ter plaatse.

  Ik hoef geen week op het strand te liggen want daar heb ik toch geen geduld voor. Wil lekker fotograferen en mooie plekken ontdekken. Vanaf het zuiden wil ik weer richting Bangkok en indien mogelijk nog Kanchanaburi bezoeken en anders de laatste dagen in Bangkok spenderen (er moet immers ook nog gewinkeld worden).

  Groetjes Kelly

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kelly,

   Excuus voor de late reactie. Gelukkig ben je nog niet vertrokken 🙂

   Fijn dat je in het trotse bezit bent van een ticket, tof!

   Na Khao Sok kun je vele kanten op. Laat je niet teveel weerhouden door de weersverwachtingen want het kan in vele gevallen echt reuze meevallen. Ik raad je aan om Khao Yao Yai te bezoeken wat tussen Krabi en Phuket in ligt. Echt een super mooi en authentiek eiland. Vervolgens kun je nog Khao Yai Noi bezoeken en zelf even aanvoelen hoe het weer is en wat te voorspellingen zijn.

   Je kunt dan altijd nog uitwijken naar andere gebieden. Probeer het een beetje open te laten, komt echt helemaal goed. Koh Samui is behoorlijk massaal. Koh Phangan (buiten de Fullmoon Party) en Koh Tao zijn echt twee superleuke eilanden die het bezoeken waard zijn!

   Groetjes, fijne reis alvast,
   Sander

 69. Anita schreef:

  Wij gaan in augustus met zijn vieren (waaronder twee jongens van 12 en 15 jaar) naar Thailand en willen natuurlijk naar een heerlijk eiland om te niksen en te snorkelen. Liefst niet heel toeristisch en zeker niet op zoek naar discotheken etcetera. Een hangmat, een snorkel en een relaxte sfeer is eigenlijk al voldoende Wat zouden jullie aanraden?

 70. Evelien schreef:

  Hoi hoi, vanaf dinsdag hebben wij nog ongeveer 10 dagen om te genieten, te relaxen en rond te trekken over de eilanden. Hebben jullie een tip voor ons welke route dan het leukste is vanuit Khoa Sok?
  Groetjes Roeland en Evelien vanuit Pai

 71. olivia schreef:

  Hallo,

  ik heb een vraagje; mijn vriend en ik willen naar zuid-thailand in juni dit jaar omgeving van Phuket & eilanden in de Andamanse Zee. wat ik lees online is het dan regenseizoen, Houd dit in dat het dagen achter elkaar regent of af en toe een bui?

  • Hoi Olivia!

   Hoewel je het met het weer natuurlijk nooit zeker weet, regent het meestal alleen in de namiddag en valt er één korte, maar flinke stortbui naar beneden. Tussendoor is er veel zonneschijn om leuke dingen te doen 🙂 . Dus ik zou gewoon gaan!!!

   Groetjes, Mariska

 72. Petra schreef:

  Hoi, heb jullie hele site doorgespit, maar heb toch nog een vraag. Wij vliegen begin jullie vanaf Hongkong en willen dan nog graag en weekje genieten op een Thais eiland. Gezien het feit dat ik zwanger ben is een niet te lange reistijd (zowel vanuit Hongkong als terug naar Amsterdam wel fijn). Voor dit weekje speelt geld minder en rol, maar we willen niet vast zitten op een resort. Een omgeving waar iets te doen/zien is behalve de zee….is er toevallig iets dat gelijk in gedachten schiet?
  Alvast heel erg bedankt voor het meedenken!!
  Groetjes Petra

  • Hoi Petra,

   Wat een heerlijk probleem 😉

   Vanaf Hong Kong kun je rechtstreeks naar Koh Samui vliegen, een populair eiland waar je héél veel kunt doen (stranden, maar ook shoppen, tempels bezoeken, watervallen bekijken etc.). Als je dit te druk vindt, kun je ook een ferry pakken naar buureiland Koh Tao of Koh Phangan, waar je wel even moet controleren dat je niet in een afgelegen baai terecht komt. Sairee Beach op Koh Tao of op het zuidwestelijke gedeelte op Koh Phangan zijn lekker centraal waardoor je nog alle kanten op kunt.

   Groetjes! 🙂

 73. Roselin de Nooijer schreef:

  Hoi,

  Aankomende woensdag 20 april vlieg ik samen met mijn moeder naar Bangkok. Nadat we rondgereisd hebben willen we graag lekker ontspannen op 1 (of 2) van de vele eilanden. We hebben alleen niet zoveel tijd, maar 4 dagen. Daarom lijkt het mij verstandig om niet te ver van Bangkok te zitten, aangezien we daarvanuit weer terug vliegen naar Nederland. Welk eiland lijkt jullie het best om te bezoeken. We willen geen party eiland, gewoon een eiland om lekker te ontspannen waar het niet mega toeristisch is. 🙂

  Groetjes, Roselin

  • Hoi Roselin,

   Koh Samet ligt relatief dichtbij Bangkok, en heeft heel veel mooie, rustige baaien waar je ongestoord kunt genieten van het witte zand en de zee 🙂 . Misschien is dat een optie?!

   Groetjes, veel plezier en een hele goede reis gewenst!!!

 74. Anja schreef:

  Oh jee, de zoveelste die jullie hulp nodig heeft… Dank alvast voor je antwoord.
  Ik kom er niet uit. Wij gaan in augustus met 4 kinderen naar Thailand. Nu zoek ik een mooi eiland om de laatste dagen te vertoeven. We komen van Kao Sok. We willen niet met het vliegtuig reizen. Wat is het meest geschikt voor ons en qua weer: gezin v 4 kinderen, augustus, liefst met trein en/of bus.
  Alvast heel veel dank!!
  Anja

  • Hoi Anja,

   Ik denk dat je vanuit Khao Sok het beste via Surat Thani door kunt reizen naar Koh Tao – waar je tijdens het regenseizoen het mooiste weer treft. Verder is het een lekker divers eiland waar ook veel te doen is voor de kinderen (snorkelen direct vanaf het strand, markten, leuke restaurants, stranden…) . En vanaf Koh Tao kun je ook in één keer weer makkelijk doorreizen naar het centrum of de luchthaven van Bangkok. Hoewel het wel een goede dag reizen is!

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt! 🙂 Groetjes!

 75. Kris Schrauwen schreef:

  Wauw! Wat een leuke site.
  Wij reizen voor het eerst naar Thailand 17/18 dagen met ons dochtertje van zeven. We beginnen in Bangkok (4 nachten), dan naar Kanchanaburi (2 nachten), Sukhothai (1 nacht), Chiang Mai (3 nachten). En nu willen we graag afsluiten of een fantastisch eiland (4 nachten). Weten jullie iets leuk? We gaan in augustus. We hadden Koh Samet maar ik heb het idee dat het een beetje standaard is en ik wil graag iets authentieks, buitengewoons, onvergetelijk, Koh Tao.
  Maar misschien hebben jullie iets heel leuk?

  Groetjes Kris

  • Hi Kris,

   Super leuk! Ik vrees dat beide eilanden niet súper authentiek zijn, omdat beide vooral gericht zijn op toerisme. Toch denk ik dat Koh Tao leuker is, omdat daar veel meer te doen is: Snorkelen (direct vanaf het strand), marktjes, leuke restaurants, barretjes met uitzicht op zee… Op Koh Samet zit je toch wat meer ‘vast’ bij je resort.

   Bovendien is Koh Tao perfect voor augustus, omdat deze eilandengroep het minst wordt gehinderd door het regenseizoen.

   Alvast veel plezier 😉

 76. claire schreef:

  wij zijn druk met ons schema voor december 2016 en vooral de eilanden kosten ons veel nadenken ;-). Nu hebben we, denk ik, een mooie combi gevonden. Koh Lanta en dan de trang eilanden (koh mook).. Is dat een goede combi en ook qua bereisbaarheid te doen in december ?

  Ik merk dat de rest van onze reis eigenlijk prima te plannen is maar die eilanden zijn echt niet zo eenvoudig.. Het zijn er veel en we willen niet de party sfeer maar ook niet in ons eentje..

  • Hoi Claire,

   Dat is een perfecte combi vanwege de ligging! Ook is december qua reistijd heerlijk, omdat het meestal droog en mooi weer is 🙂 . Verder zijn dit rustigere eilanden, maar zijn ze zeker niet uitgestorven. 😉 Je hebt dus nog genoeg te kiezen aan hotels, restaurants en gezellige barretjes ’s avonds.

   Alvast heel veel plezier gewenst!

 77. Norma schreef:

  Hallo, even een vraagje..wij vliegen 23 april naar Thailand..Bangkok..blijven t/m 7 mei. Welke kant van Thailand voor sowieso goed weer moeten we hebben en welke eilandengroep kan ons worden aanbevolen ? Graag tips ! We komen er niet zo goed uit. Groetjes N en V.

 78. Maaike schreef:

  Hoi,

  Wat een geweldige site is dit! en wat veel tips heb ik al gelezen… alleen heb ik mijn vraag nog niet beantwoord gezien en hoop ik dat u mij hiermee kunt helpen. Eind september willen mijn vriend en ik naar het zuiden afreizen om daar nog een kleine week te genieten van witte stranden, blauwe zee en wat actviteiten kunnen doen. Het hoeft geen massatoerisme te zijn maar ook niet heel stil. Zelf zaten wij te denken aan Koh Samui maar ik twijfel hier over na het lezen van verschillende site. Wat kunt u ons aanraden?

  • Hi Maaike,

   Dank JE wel, super leuk dat je naar Thailand gaat! 🙂 Het spant een beetje tussen de eilandengroep Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao in het zuidwesten en Koh Chang, Koh Kood in het oosten. Ik zou mid september de weerberichten in de gaten houden en ter plekke een beslissing maken!

   Veel plezier alvast! 😀

 79. Marly schreef:

  Hoi Sander & Mariska,
  De 20e vlieg ik vanaf Hanoi naar Bangkok en vanuit daar wil ik naar de eilanden om mijn backpack trip af te sluiten. 5 mei moet ik weer in Bangkok zijn voor mijn vlucht terug naar huis. Nu twijfel ik alleen over welke eilanden het leukste zijn. Ik rijd zelf geen scooter, dus weet niet of er een eiland is dat je beter kunt scooteren en dat ik die dus beter niet kan doen?
  En hoeveel eilanden kan ik doen zonder continu aan het reizen te zijn, en wat is dan een beetje een logische volgorde. Jullie tips?
  ik wil sowieso naar het khao sok National park, en verder zat ik te denken aan koh lanta, koh phi phi, krabi, koh tao, koh Panghan (half-moon party). Maar dit is teveel in zo weinig tijd lijkt me. Dus alle tips zijn welkom!

  • Hi Marly,

   Heerlijk dat je 2 weken hebt voor de eilanden! 😀 Je kunt op alle eilanden ook gewoon een taxi pakken of bijv. een fiets huren – op basis daarvan is er geen eiland dat ik je zou afraden. Met 2 weken heb je genoeg tijd om alle genoemde bestemmingen te bezoeken. De volgorde maakt niet zo veel uit; ik zou de volgorde baseren op de goedkoopste vliegtickets (check de prijzen voor vluchten naar Krabi en Surat Thani).

   In ieder geval is het handig om te eindigen op Koh Tao, nadat je op 30 april (als ik me niet vergis) de halfmoonparty op Koh Phangan hebt meegepakt. Vanuit Koh Tao kun je heel makkelijk een ferry+busticket kopen naar het centrum van Bangkok of de luchthaven.

   Have fun!

 80. Ilse schreef:

  Hoi,

  Wij gaan deze zomer voor het eerst naar Thailand. We hebben 28 dagen de tijd om rond te trekken. We hebben jullie blog over een rondreis gelezen en veel leuke ideeen opgedaan. Nou hebben we alleen wel een vraag over de eilanden. Jullie gaan naar de eiland in het westen, omdat wij in juli gaan is het dan beter, vanwege het regenseizoen, om naar de oostelijke eilanden (ko samui, ko tao etc) of Hu Hin te gaan?

  Groetjes,
  WIm en Ilse

  • Hoi Wim en Ilse,

   Over het algemeen heb je in juli inderdaad een grotere kans op mooi weer bij Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Maar… in juli begint het regenseizoen, waardoor je meestal alsnog knap weer hebt bij Krabi etc!

   Veel plezier 🙂

 81. Cindy schreef:

  Ik heb al uren en uren op jullie site gelezen voor onze reis naar Thailand van aankomende zomer. We landen op 26 juli in Bangkok en vliegen 11 augustus weer naar huis.

  Voor alsnog is onze planning nu als volgt
  26-29 Bangkok.
  Met de nachttrein naar Chiang Mai
  29-6 Chiang Mai
  In chiang mai willen we sowieso een tweedaagse trekking doen.

  Maar hierna loop ik vast. In eerste instantie stond krabi op de planning. We wilden vanuit chiang mai daarheen vliegen om daar onze laatste dagen te relaxen. Nu twijfel ik alleen enorm wat te doen ivm het regenseizoen. Vooral omdat aan die kant schijnbaar meer regen valt dan in andere delen.

  Wat adviseren jullie hierin? We willen sowieso lekker relaxt afsluiten aan het strand. Ook moet het relatief makkelijk te bereizen zijn vanuit chiang mai zonder dat we 3x moeten overstappen van vliegtuig naar bus naar boot.

  • Hoi Cindy,

   Fijn om te horen! Super leuk dat je naar Thailand gaat 🙂 .

   Met het weer in Krabi moet je een beetje mazzel hebben. Over het algemeen is het natter dan aan de oostelijke Golf van Thailand (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao), maar met het weer weet je het natuurlijk nooit zeker.

   Als je niet te veel wilt reizen, is het makkelijker om op Krabi te vliegen en daar een taxi of bus te nemen naar Ao Nang. Dan zit je daar meteen aan het strand en kun je alle kanten op. Reizen naar Koh Samui duurt iets langer – je kunt wel direct vliegen naar het eiland, maar meestal zijn de vliegtickets erg duur. Vliegen op Surat Thani is daarom een goed alternatief, maar betekent wel +4 uur reizen met bus en boot.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

   Groetjes, Mariska

 82. Foek schreef:

  Wat een mooie site hebben jullie!!
  Ik ga over een week 3,5 week voor het eerst backpacken in Vietnam en daarna van 7 april tot en met 18 april ben ik in Thailand.
  Daartussen valt ook de Songkran, dus wil dan niet reizen tijdens de Songkran. Twijfel nog tussen het noorden en het zuiden. Als ik naar het zuiden ga, wat raden jullie me dan aan? Kom vooral om te relaxen, snorkelen in mooi water en mooie natuur. Af en toe uitgaan is wel leuk maar geen partyeiland. Ik dacht zelf aan Koh Chang, Krabi of Koh Tao. Verblijf het liefst in dormrooms of simpele hutjes. Groetjes Foek

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Foek,

   Wij zijn afgelopen jaar vlak na Songkran vertrokken naar Koh Chang in het oosten van Thailand. Het is -volgens ons- de beste periode om het eiland te bezoeken. Het hete seizoen is dan in volle gang en op Koh Chang is het dan nog goed te doen qua weer. Je hebt af en toe een verfrissend buitje wat enorm fijn is, daardoor koelt het lekker af. Verder is het vooral erg mooi weer. Je kunt er mooie snorkeltripjes maken richting Koh Kood.

   Verblijf in de buurt van Lonely Beach, dat is een beetje het backpackersgebied van het eiland.

   Maar het blijft natuurlijk “up to you” 🙂

   Groetjes,
   Sander

 83. Charmaine schreef:

  Goedemiddag,

  Ik had nog een vraagje,
  Ik zie net dat het in oktober tot november de natste periode is om naar koh samui en kohtao te gaan.
  Maar we zijn nu al bij khao sok. Wat raden jullie ons aan om te doen? gewoon heen gaan omdat de regen wel mee valt? of toch naar die plaatstjes heen gaat omdat de regen wel mee valt?
  Wij willen namelijke de korte route volgen van jullie boek tipsvoorthailand.

  Vriendelijke groet,
  Charmaine Engel

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Charmaine,

   Het kan inderdaad flink regenen in deze periode maar ik zou je er niet teveel zorgen over maken. Meestal blijft het in het regenseizoen beperkt tot één flinke bui per dag. Het zal dus wel gaan regenen, maar je hebt ook genoeg kans op zon!

   Ik zou je plan dus niet aanpassen.

   Groetjes,
   Sander

 84. Lauravz schreef:

  Heyhey,

  Geweldige site zo met al die tips!! Ik ben nu in luang prabang, laos, en ik wil 1 maart graag naar t zuiden toe. Ik heb tot de 9e want die avond vlieg ik weer terug naar huis 🙁 wat raad je me aan qua eilandjes? Wil er het liefst 2 doen if possible. Niet al te duur en geen massa toerisme, wel graag een plek voor backpackers want ik reis alleen. Ik wil wisselen van planning en heb dus weinig tijd om alles uit te zoeken. Echt alle tips qua welke eilandjes en hoe er te komen zijn welkom!!!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Laura,

   Aiii je hebt inmiddels al een keuze gemaakt?!

   Als ik je iets mocht aanraden dan zou het Koh Phayam zijn!!

   Groetjes,
   Sander

 85. Ray schreef:

  Hoi hoi,

  Heb al veel gelezen op je site, maar het maakt keuzes maken alleen maar ingewikkelder ;). In maart hebben we een klein weekje de tijd om naar een eiland te gaan (zaterdag vertrek Bangkok en vrijdag moeten we weer terug in Bangkok zijn). Dus wil ik niet te veel tijd kwijt zijn aan reizen, maar de familie wel een paar dagen een eiland gevoel te geven (en misschien wat snorkelen oid). Wat kan je aanraden?

 86. Karla schreef:

  Hoi,

  Wij zouden in november onze reis willen eindigen met een 6-tal dagen Koh Chang (met dank voor jullie advies en doorverwijzing). Wij hebben interesse in het hotel “The Emerald Cove Koh Chang” gelegen op het Klong Prao Beach.
  Weten jullie soms of er daar buiten het hotel ook nog wel iets te doen is binnen een korte aftand? Wij gaan graag ’s avonds nog eens wandelen en nog wat gaan drinken. Liggen die verschillende stranden in Koh Chang ver uit elkaar of is dit zelfs gemakkelijk te voet bereikbaar? Ik las namelijk dat het White Sand Beach ook echt wel top is en dat daar veel amusement is. Nogmaals bedankt

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Karla,

   We zijn slechts één keer op Koh Chang geweest dus hebben wel een goede indruk van het eiland maar echte experts zijn we niet. Ik denk dat het één ‘halte’ verder is White Sand Beach. Dat is niet echt te lopen. Je kunt met de scooter of houd een songtaew (gedeelde taxi) aan die je er gemakkelijk naartoe brengt.

   Het hotel heeft vaak ook wel een taxi service. Super makkelijk te doen.

   Groetjes, fijne reis,
   Sander

 87. Hulya schreef:

  hey Sander en Mariska,

  ik heb eventjes logisch verstand nodig :):
  we vertrekken voor 17 dagen naar Thailand, beginnend in Bangkok voor 2 dagen.
  is dit logisch, vooral qua timing en geen “omweg” te moeten maken want het zijn maar 17 dagen!
  via airasia landen in Krabi. dan willen we zeker de volgende eilanden zien daguitstappen gecombineerd met overnachtingen op bepaalde eilanden (weten nog niet welke, going with the flow :)) : Krabi- Railay- Koh Lanta- Koh Phi Phi- Phuket.
  Nu weet ik niet waar ik Koh Samui moet plaatsen.
  Is het teveel hooi op ons vork? is het haalbaar qua tijdspanne?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Hulya,

   Ik zou in de hoek blijven van Krabi met Koh Lanta, Koh Phi Phi, Krabi. Eventueel Koh Jum (rustig paradijsje).

   Koh Samui ligt aan de andere kant. Het kan wel, maar is niet aan te raden gezien de tijd die je hebt. En de tijd die je hebt wil je liever nuttig besteden toch en geen extra uren in een bus!

   Groetjes,
   Sander

 88. Hulya schreef:

  Hey Sander en Mariska!

  Ten eerste thank god dat ik bij jullie ben uitgekomen. Een heel leuke en vooral nuttige website!
  Nu het zit zo, wij als koppel vertrekken 2 maart voor het eerste keer 17 dagen naar thailand. We willen 2 dagen in bangkok verblijven voor sight seeing tempels etc. Dan willen we een binnenlandse vlucht nemen richting de eilanden. Ik zit al te stressen hoe en wat want tis nietmeer zo lang. Zouden we via air asia naar phuket landen, daar ter plekke een hotel boeken en zo eilandhoppen en zien waar we uitkomen. Het idee van geen reservatie op voorhand vind ik al zo onorganiseerd en chaotisch! :)))
  Wat raad jij ons aan qua route, qua boeking, qua verlijfsduur en welke eilanden mogen we zeker niet overslaan als totale leken?

  Alvast bedankt.

  Groetjes
  Hulya

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Hulya,

   Je kunt na Bangkok een binnenlandse vlucht pakken naar Phuket. En dan…

   Ik heb een leuk idee 🙂

   Nadat je bent geland op Phuket reis je naar Phang Nga, wat op een uurtje rijden van de luchthaven van Phuket ligt. Je kunt er ontzettend veel leuke dingen doen: https://tipsthailand.nl/phang-nga-bay/

   Na Phang Nga reis je door naar het Khao Sok National Park waar je een prachtige overnight jungle tour maakt: https://tipsthailand.nl/khao-sok-national-park/

   Vervolgens via de badplaats Khao Lak of Ranong naar het eiland Koh Phayam waarvan het blog a.s. zondag verschijnt 🙂

   Dan kun je ook nog naar Koh Chang Noi waar we op dit moment zijn. Of een snorkeltrip maken naar de Surin eilanden. Prachtige, authentieke omgeving hier. Het is maar een voorstel, kijk maar wat je ermee doet!!

   Groetjes,
   Sander

 89. Sanne schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Begin maart zullen ik en mijn vriend Thailand gaan verkennen. We hebben er super veel zin in! We vinden het alleen erg lastig om een keuze te maken tussen de verschillende eilanden (Ko Toa, Ko Pha Nang, Ko Lanta, etc). We beginnen onze reis in Bangkok en willen dan vervolgens langs Kanchanaburi en Ayyuthaya gaan. Vervolgens willen we een binnenlandse vlucht pakken naar Zuid Thailand. We hebben een aantal plekken die ons interessant lijken, maar kunnen dus moeilijk een keuze maken. Het gaat oa om Khoa Lak, Krabi, Ko Lanta, Khoa Sok, Ko Toa, Ko Pha Nang, Railey Beach. We hebben maar 3,5 week en willen ook kunnen genieten van de plekken die we bezoeken. Wat raad je ons aan qua planning? Zou je in de periode maart kiezen voor de Andamanse Kust of Golf van Thailand of beide? Ik hoop dat je ons wat duidelijkheid kan geven! Dank je wel.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Sanne,

   Qua weer maakt het niet zoveel uit. Het zal beide erg warm zijn 🙂

   Khao Lak zijn we een week geleden geweest. Mooie brede stranden maar meer niet onze bestemming. Het is meer een resort bestemming met mensen die graag op het strand liggen. Wij willen juist veel dingen doen!

   Ik zou je zeker adviseren om naar Koh Phayam te gaan (daar hebben we binnenkort een blog over). Super relaxed daar. Dat is ook te combineren met Koh Tao omdat het dichtbij Chumphon ligt.

   Khao Sok is ook zeker een aanrader en misschien afsluiten bij Krabi voordat je terugvliegt op Bangkok?

   Groetjes,
   Sander

 90. Karla schreef:

  Hey, mijn man en ik gaan in oktober/ november naar thailand. De 2de week van november wlen we naar het zuiden reizen om wat te gaan rusten aan het strand maar toch ook om wat rond te trekken overdag met een scooter. We willen geen 6 dagen lui zijn… We waren oorspronkelijk van plan Koi Samui te doen maar vrienden van ons,die.net terug zijn in januari, raden het af omwille van de drukte en zij vonden het ook nogal vuil. Ik las ook dat het daar in november ook nog regenseizoen is. Kunnen jullie ons nog tips geven over welke eilanden (maximum 2) het mooiste zijn en het beste om te relaxen? We hebben 6 overnachtingen voorzien. Alvast bedankt

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Karla,

   Ik zou naar Koh Chang gaan in het oosten van Thailand. Je kunt daar eventueel nog een beetje eilandhoppen naar Koh Kood en Koh Mak bijvoorbeeld. Heerlijk eiland, kun je lekker scooteren, je hebt verschillende watervallen, stranden en snorkeltrips die je er kunt doen!

   tipsthailand.nl/koh-chang-gevoel/

   Groetjes,
   Sander

   Groetjes,
   Sander

   • Karla schreef:

    Hey Sander,
    Van harte bedankt voor jouw hulp en deskundig advies. Hoe zie jij dat eilandhoppen dan?
    Is dit dan onder de vorm van een ééndagexcursie of zijn we beter dat we dan bv op Koh Kood en/of Koh Mak ook overnachten?
    Nogmaals dank
    Groepjes,

    • Hoi Karla,

     Oeps, sorry – we hebben je reactie over het hoofd gezien 🙂 . Voor Koh Kood en Koh Mak zou ik beide een paar overnachtingen plannen omdat het prachtige eilanden zijn met kleinschalig toerisme.

     Hoop dat je hier toch nog wat aan hebt! Groetjes 🙂

 91. Mick schreef:

  Hey Sander,

  Zou je mij op weg kunnen helpen met de volgende planning?

  – dag 1-3 BKK
  – dag 4-7 Chiang Mai
  – dag 8-10 Pattaya
  – dag 11-12 Khoa Sok
  – dag 13-19 Eilandjes
  – dag 20-22 BKK

  De volgorde kan natuurlijk gewijzigd worden. Wat is wijsheid?

  * Hoe kom ik het snelst/goedkoopst in het Khoa Sok park?
  * Welke eilandjes passen het best bij mijn planning?

  Dank voor jouw hulp!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Mick,

   Ik weet niet in welke maanden je gaat reizen maar qua eilanden kun je het beste naar de Zuidoostelijke Golf van Thailand gaan; Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao.

   Pattaya zou ik absoluut overslaan tenzij je erg graag heen wilt natuurlijk. Dit kun je het beste doen na Bangkok.

   Vlieg van Chiang Mai op Surat Thani in het zuiden. Vandaar uit pak je een gemakkelijk een busje naar het Khao Sok National Park. Na je tour kun je ook weer gemakkelijk door naar de bovengenoemde eilanden. Wel zo efficiënt!

   Groetjes,
   Sander

 92. marc schreef:

  Hey Madelon,

  Wij (4 non backpackers) gaan eind maart voor de eerste keer naar Thailand (17 dagen) en proberen ook zoveel mogelijk mee te nemen.
  Wij hebben reeds diverse malen onze route aangepast wegens te veel hooi op de vork en ik vrees dat dit bij jullie nu ook het geval is.
  Wij hadden eerst ook Chiang Mai op ons programma staan maar dit werd ons afgeraden wegen de smog die er hangt in maart-april (een medereiziger heeft astma). Hiernaast opteren we om genoeg tijd uit te trekken om een bepaalde streek grondig te bezien, indien Thailand ons aan staat dan komen we gewoon terug maar dan om een andere streek te doen.
  Momenteel zitten we met volgend programma en we zijn volop bezig alles aan het boeken :
  bkk : 4 dagen (met dagtrip ayuthaya)
  khao sok : 2 dagen (jungle/olifanten)
  phuket : 3 dagen (phanang, jb eilanden/mangroves/show/snorkelen/luieren)
  krabi of ao nang : 5 dagen (railay/phiphi’s/luieren/bootje varen/snorkelen)
  Blijkbaar stopt de rederij op 30/3 met de meeste van z’n bootjes, ik hoop dat er nog andere rederijen zijn die transferts verzorgen? Wij zouden nl. graag van Phuket naar Krabi per boot gaan + dagtrip naar phiphi eilanden.

  Groetjes,
  Marc

 93. Madelon schreef:

  Hoi Globetrotters!

  Samen met mijn vriend ga ik in april naar Thailand voor 18 dagen. Op de planning staat nu 3 dagen Bangkok,een dagtrip naar Ayutthaya en overnachting daar. Dit ligt al vast 😉 We zouden graag daarna naar Chiang Mai gaan en willen dit weer vliegen vanuit Bangkok ( scheelt veel tijd). Ook zouden we graag een jungletocht doen en misschien een dag willen helpen in een olifantenpark. Had er een gevonden in Chiang Mai. http://Www.Elephantnaturepark.org. Zijn jullie hiermee bekend toevallig?
  Vanuit het noorden zouden we graag weer naar het zuiden de mooie eilanden willen gaan bekijken. Nu keek ik net op een website voor eiland hopping : ( http://www.thaibeachtravellers.com ) maar kwam erachter dat in april niet veel vervoer met de boot van eiland naar eiland gedaan wordt ( dan heb ik gekeken via hat yai naar koh lipe naar krabi ) waarschijnlijk vanwege het weer(?)Weten jullie of dat dit klopt en er echt geen mogelijkheid is om naar deze eilanden te reizen in deze periode? Want vanuit daar zouden we dan naar de andere kant willen ( Koh Samui,ko pha-ngan en ko Tao.) Omdat onze reis weer eindigt in Bangkok.
  We zijn geen backpackers en ikzelf heb altijd veel medicatie mee te sjouwen dus we hebben altijd een grote koffer bij en zullen waarschijnlijk dus veelt moeten vliegen hahaha. Is het toch mogelijk om een reis te maken met zoveel wensen? Graag hoor ik jullie tips en op of aanmerkingen! Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Madelon

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Madelon,

   Bedankt voor je vraag. Ik zal m’n best doen om ‘m zo goed mogelijk te beantwoorden voor je aan de hand van informatie die we al hebben op onze site!

   Elephant Nature Park: https://tipsthailand.nl/elephant-nature-park/

   Vlieg van Chiang Mai naar Hat Yai, pak dan de bus naar Pak Baara. Vandaar uit vertrekt er het hele jaar door een ferry naar Koh Lipe. Vandaar uit kun je eilandhoppend naar Krabi. Het is dan geen hoogseizoen maar er gaan zeker boten. Misschien met tussenstops op de Trang eilanden, Koh Lanta en vervolgens Krabi.

   Ik weet niet of er dan nog veel tijd over is; aangezien je aangeeft dat je 18 dagen gaat reizen. Er zijn meerdere opties mogelijk maar persoonlijk zou ik kiezen voor de zuidwest of de zuidoost kust.

   Groetjes,
   Sander

 94. Kyra schreef:

  In juli zouden wij 3 weken naar Thailand willen gaan. Ik weet niet goed of dit wel een realistische route is en wat we het beste kunnen nemen vliegtuig of nachttrein..
  Bangkok-chiang mai-surat thani-krabi/koh lanta-koh phi phi-koh tao-koh samui

  Alvast bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kyra,

   Misschien de nachttrein pakken van Bangkok naar Chiang Mai en dan van Chiang Mai naar het zuiden vliegen. Zoek op verschillende luchthavens voor de beste prijs. Kijk naar Surat Thani, Krabi, Phuket. Je route is haalbaar; maar wel vol. Misschien moet je kiezen tussen de zuidoost en de zuidwest kant van Thailand. Het is fijn (althans vinden wij) om minder lang in de bus te zitten en langer te kunnen genieten van je dagen op het strand bijv.

   Groetjes,
   Sander

 95. Kim schreef:

  Hallo ik ben t/m de 23e in pai. Vanaf daar wil ik graag naar het zuiden met de bus/trein ivm budget. Wat raden jullie aan? Welke eilanden en welke nationale parken die ik als Combi beiden kan doen binnen 11 dagen. Wil ongeveer 6 dagen na t strand en t liefste 2 eilandjes bv ko tao en nog eentje. Nationale parken dacht ik aan khao sok en river kwai. Hebben jullie tips ? Is dit te combineren of kan ik beter iets laten vervallen als het te druk word? Ik moet diansagavond 3 febr weer op de AirPort zijn. Hoor het graag van jullie ben zo benieuwd. Groetjes Kim

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kim,

   Ik zou zeker overwegen om toch een binnenlandse vlucht te pakken. Die hoeven echt niet duur te zijn en dat scheelt weer een hoop tijd. Hopelijk kan het nog voordelig.

   Ik zou naar Surat Thani reizen (ook te bereiken per trein) en daar de Khao Sok Tour doen en dan naar Koh Phangan en Koh Tao gaan. Ook gezien de tijd lijkt dit me het meest realistisch. Uiteindelijk kun je nog het Erawan National Park meepakken als je nog tijd over hebt op het laatste.

   Veel succes en plezier nog,
   Sander

 96. Laura schreef:

  Hai! Inmiddels ben ik in Chiang Mai beland. Hierna wil ik heel graag relaxen op een eiland en een paar dagen niks doen. Ik denk aan koh tao of juist koh lipe. Maar hoe kom ik het snelst vanaf hier op een van deze eilanden? Kan niet kiezen dus het gaat nu meer om de snelste route 😉
  Hoop dat jullie tips voor mij hebben om mijn beslissing een duw te geven 🙂

  • Hoi Laura,

   ik hoop dat mijn reactie niet te laat is! De snelste manier is vliegen naar Koh Samui, maar als dat te duur is kun je ook vliegen naar Surat Thani en daar de bus+boot pakken. Koh Lipe ligt erg uit de richting, maar je kunt eventueel helemaal naar het zuiden vliegen naar Hat Yai. Geniet van je laatste dagen!

 97. marc schreef:

  Hey Sander en Mariska,
  Laat mij vooreerst beginnen met een dikke proficiat voor jullie superinteressante site, we hebben er al veel uit geleerd 🙂
  In eind maart begin april verblijven we een 15 dagen in thailand, we zouden deze als volgt wensen te combineren :
  1-4 Bkk (+ayuthaya), 5-9 Krabi(phangna, railay, phiphi/lanta, ao nang…), 10-14 Ko Samui (samui/tao/phangan/angton),15 Bkk
  We wensen zo weinig mogelijk tijd te verliezen met transferts zodoende heb ik gekozen voor 3 centrale uitvalsbasissen. BKK + ko samui np, maar wat betreft Krabi (of beter?) vraag ik mij wel af of je dan niet weer veel tijd verliest om ter plaatse bij de bezienswardigheden te geraken, sommige lijken me toch makkelijk 50-60 kilometer ver te zijn. Ik vind het programma wel wat druk maar ik vrees dat bkk + krabi dan weer te weinig zou kunnen zijn.

  • Hoi Marc,

   Ik denk dat het inderdaad erg druk is, omdat je, zoals je al aangeeft, toch nog veel tijd kwijt bent aan het reizen. Wat je kunt doen:

   – Een dagje korter in Bangkok (dan kun je echt wel de mooiste tempels etc. zien)
   – Slapen in Ao Nang voor Railay & Phangna
   – Kiezen tussen overnachting(en) op óf Koh Phi Phi óf Koh Lanta. Ik denk dat je voor beide te weinig tijd hebt. Ik zou minimaal 2 overnachtingen doen.
   – 4 dagen voor de eilanden rond Koh Samui is te kort. Ik zou persoonlijk voor 2/3 nachten op Koh Samui kiezen zodat je ook Ang Tong kunt meepakken. En daarna door door 1/2 nachten op Koh Tao om te snorkelen. Vanuit daar kun je weer makkelijk terug naar Bangkok.

   Kijk of je vanuit Bangkok een binnenlandse vlucht kunt pakken naar Krabi. En terug vanaf Koh Tao is (helaas) de beste optie om met boot & bus te reizen, maar je kunt eventueel wél direct door naar de luchthaven in plaats van terug te gaan naar de stad.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Groetjes 🙂

 98. Mai schreef:

  Hallo,
  Wat een mooie en handige site is dit zeg! Ik heb een vraag ik ga samen met mijn man en 2 kinderen van 14 en 11 deze zomer naar Thailand! Wij zouden dan ook graag een van de eilanden willen bezoeken. Welk eiland raden jullie aan dat niet al te druk is en waar je goed tot rust kan komen maar er toch wel wat bezienswaardigheden zijn?

  Groetjes

  • Hoi Mai,

   Heerlijk zeg! Vanwege het weer raad ik rond juli/augustus de eilanden aan de zuidoostelijke Golf van Thailand aan, en met name Koh Tao; het meest relaxte eiland van de drie. Alle drie de eilanden zijn populair en toeristisch, maar Koh Tao heeft meer verborgen baaien waar je lekker tot rust kunt komen en je dagen kunt vullen met snorkelen/duiken/hangmat liggen. Verder kun je een mooi uitstapje maken naar Koh Nang Yuan, de stad en markt bezoeken en nog veel meer.

   Voor nog meer bezienswaardigheden kun je toch een paar nachten verblijven op het drukke Koh Samui. En als het weer meezit zou ik zeker kijken naar Koh Lanta in de omgeving van Krabi. Hier heb je meer mogelijkheden én kun je genieten van een ontspannen sfeer.

   Groetjes en succes met kiezen!

   • Mai schreef:

    Hoi Mariska,
    Bedankt voor het snelle antwoord!! Ik ben eigenlijk ook benieuwd hoe je het makkelijkst kan reizen tussen de eilanden aan de zuidoostelijke Golf van Thailand? Is het goed verbonden en kan ik makkelijk van eiland naar eiland?
    Groetjes Mai

    • Graag gedaan! Het is heel erg makkelijk om daar te eilandhoppen. Ferry’s varen af en aan, en meestal ben je binnen na een uurtje reizen wel op het volgende eiland. Er is altijd wel plek, dus je kunt letterlijk vlak voor vertrek een ticket kopen.

     Groetjes & veel plezier!

 99. Martin Smit schreef:

  Hallo Mariska, wij willen in juli ca 3 weken via Bangkok naar bv Koh Samui en de andere eilanden er omheen, omdat het daar qua regenseizoen het beste is, of heb je andere tips? Ook Krabi lijkt ons erg mooi, maar vanwege weer en reistijd nu niet haalbaar. 3/4 dagen bangkok en dan via binnenlandse vlucht. Is dat goed te boeken als we op Bangkok landen, of handiger om dat vooraf te regelen?

  • Hoi Martin,

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Met drie weken heb je meer dan genoeg tijd om Bangkok te verkennen en te eiland-hoppen. Het weer in juli op Koh Samui is over het algemeen goed, en rond Krabi oké. Er valt elke dag wel een bui, maar meestal aan het einde van de dag zodat je er eigenlijk weinig last van hebt. Ik zou als ik jou was mijn tijd verdelen over de verschillende eilandgroepen in het zuiden!

   Verder zou ik wel alvast je hotel vastleggen in Bangkok – omdat je toch al weet hoe lang je wilt blijven – en ook je binnenlandse vlucht boeken. Hoe eerder je je vlucht boekt, hoe goedkoper het over het algemeen is. Ook vinden wij vluchten online boeken makkelijker dan via een Thais reisbureau.

   Alvast veel plezier! 🙂

   • Martin schreef:

    Hoi Mariska, top dank voor je antwoord en wat een geweldige site hebben jullie! We willen met twee tieners van 17 en 18. Is er genoeg voor die leeftijd op de zuidelijke eilanden? Ik heb nu een planning met de trein naar Chumpon en dan met de boot naar de eilanden en naar het nationale park Antong. En dan adviseer je om Kraai andere keer te doen? Was al een beetje de gedachte.

    • Meer dan genoeg! Gezien de leeftijd denk ik eigenlijk dat je ze weinig zult zien 🙂 . Met drie weken tijd én gezien het seizoen zou ik inderdaad Krabi (voor nu) overslaan en de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao verkennen.

     Veel plezier!

     • Martin Smit schreef:

      Dat denk ik ook…;-) Ook genoeg leuke barretjes voor backpackers natuurlijk. haha . In die planning ga ik uit van ca € 120,- aan kosten per dag voor met zijn vieren, inclusief overnachting en eten. Dat lijkt me wel redelijk toch? Daarnaast uiteraard alle kosten voor trein, boot en vliegen evt.

  • Dat lijkt mij wel Martin! Alvast een fijne reis! 🙂

 100. sarah schreef:

  Hoi

  Ja wordt inderdaad denk ik ook veel reizen. Dus de eilanden koh samui etc zijn dan beter.. maar zou het toch graag combineren met chiang mai maar dan niet zo lang ivm hitte idd. Zou jij dan songkran dan beter op de eilanden vieren of chang mai? Dankje x

 101. sarah schreef:

  Hoi

  Ik wil samen met mijn vriend 4 april tm 23/4 naar thailand. Dan lijkt me de volgende volgorde leuk:
  – Bankok 3 nachten
  – Chiang mai 3 nachten
  – Koy sok 2 nachten
  – Ko lanta 4 nachten
  – ko Samui 5 nachten
  – en laatste nacht in bankok

  Of hebben jullie qua bezienswaardigheden nog andere tips of juist qua verbinding ?

  Hoor heel graag van jullie dankje wel!

  Sarah

  • Hoi Sarah, Super leuk!

   De bestemmingen die je noemt liggen allemaal erg ver uit elkaar. Je kunt deze plekken allemaal bezoeken, maar dan ben je telkens erg lang onderweg – wat zonde is aangezien je maar 19 dagen hebt.

   Ik zou zelf een keuze maken om óf Chiang Mai niet te bezoeken, óf een van de eilandengroepen niet aan te doen. Bijvoorbeeld niet naar Krabi (Koh Lanta) e.o. omdat de kans op slecht weer in april aanwezig is, zie: https://tipsthailand.nl/weer-thailand-april/.

   Hoop dat je hier wat aan hebt! Groetjes 🙂

 102. mare westenenk schreef:

  Hallo!

  Geweldige en handige site is dit! Ik ga met een vriendin deze dinsdag naar thailand voor 17 dagen. We willen ons een beetje houden aan het 2/3 weekse reisschema, maar weten niet goed wdlke eilanden we willen bezoeken. Onze voorkeur gaat uit naar koh phi phi maar we weten niet wat een handige ligging is en wat qua weerhet beste is rond deze tijd. Wat raden jullie aan? En hoeveel dagen adviseren jullie voor chiang mai?

  Alvast bedankt!

  Groeten, Mare

  • Hi Mare, super leuk!

   Qua weer zit je deze tijd van het weer eigenlijk overal goed (yay!). De meest bereikbare eilanden zijn Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui maar… laat je niet door de ligging tegenhouden. Je kunt ook heel snel op Koh Phi Phi komen door bijv. een binnenlandse vlucht vanuit Bangkok of Chiang Mai te nemen. Meestal kost het niet eens heel veel én het zorgt ervoor dat je veel kunt zien in minder tijd.

   En Chiang Mai: het hangt ervan af hoe lang jullie in het noorden blijven en welke plaatsen je nog meer wilt bezoeken. Als je alleen in Chiang Mai blijft en (dag)uitstapjes doet, zou ik gaan voor minimaal 3 nachten. Anders heeft het natuurlijk niet veel zin om helemaal naar de andere kant van het land te reizen!

   Enjoy, geniet & een heel mooi 2016! Groetjes

 103. Kay schreef:

  Hoi Mariska!
  Bedankt voor je reactie.
  We zijn vandaag op zoek gegaan en vliegen morgen naar Pattaya en gaan hieruit idd naar ko Chang!
  Hier zal het vast ook leuk zien, ik heb jullie verhaal gelezen en we gaan naar lonley beach
  Groetjes

 104. Kay schreef:

  Hoi Sander en Mariska,
  Wij hebben tot nu toe heel veel tips van jullie gebruikt echt super.
  Ik vroeg me af of jullie voor ons nog een tip had de qua weer.
  We zitten nu in koh samui, het regent hier/stormt hier. Aankomende weken lijkt het ook niet op te knappen. We zijn in bangkok, kanchanaburi, Chiang mai en pai geweest. Nu voor 4 dagen op koh samui. De planning was om morgen naar koh tao te gaan voor 5 nachten en daarna 3 nachten naar koh pangan met de kerst. Nu het weer zo slecht is willen we ergens heen waar het wel mooi weer is en waar het erg gezellig en relaxt is. We vliegen de 29e terug naar huis vanaf bangkok. Een binnenlandse vlucht zouden we wel willen doen. Hebben jullie tips voor ons waar we aankomende 10 dagen heen kunnen waar we ook lekker van het weer kunnen genieten? Het liefst een soort strand vakantie om de reis af te sluiten.
  Alvast heel erg bedankt voor het mee denken!

  Groetjes Kay

  • Hoi Kay,

   Ah wat jammer dat jullie veel slecht weer hebben! Waar jullie nu zitten is ook zo’n beetje de minste plek qua weer deze tijd van het jaar. Toch durf ik niet goed te zeggen waar nu de zon schijnt, want van het weerbericht op Google word ik niet veel wijzer…

   Over het algemeen is het weer rond Koh Chang nu het beste, en is het rond Krabi ook goed met af en toe een buitje. Helaas kunnen we natuurlijk geen garanties geven!

   Groetjes en fijne dagen!

 105. Kathleen schreef:

  Hallo,

  Ik vertrek met een vriendin in januari naar Thailand, Katrien voor 2 weken, ik voor 3 weken.
  We hebben al heel wat info gevonden op jullie site! Toppie! Ook de e-book hebben we gekocht!
  We vliegen van Chiang Mai naar Surat Thai, dan gaan we naar Khao Sok.
  Daarna weten we het niet goed, we willen dan nog een paar dagen strand.
  Daarna vertrekt Katrien terug naar Bangkok naar huis en ik ga nog een week naar Ko Tao voor een duikcursus.
  Wat raden jullie aan voor die paar dagen strand nog? Ergens waar Katrien gemakkelijk naar Bangkok kan doorreizen en ik gemakkelijk naar Ko Tao.
  En wat is de beste verbinding van Ko Tao naar Bangkok? Om 17u zou ik op de vlieghaven moeten zijn.
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groetjes,
  Kathleen

  • Hoi Kathleen! Super dat jullie naar Thailand gaan, echt heerlijk 🙂 . Ook top dat jullie het ebook hebben gekocht, dank jullie wel!

   Ik denk dat het eigenlijk niet gek veel uitmaakt voor welk eiland of strand jullie gaan. Een makkelijke optie is Koh Samui – dan heeft je vrienden ongeveer de helft van de weg naar Bangkok afgelegd, en ben jij meteen in de buurt van Koh Tao. Vanaf Koh Samui kan ze rechtstreeks naar Bangkok vliegen, of kiezen voor een vlucht of nachttrein vanaf Surat Thani. Bus kan ook – maar dat is wel erg lang.

   Op Koh Tao kun je bij ieder reisbureau heel makkelijk een combi-ticket kopen met taxi, ferry & bus die rechtstreeks naar de luchthaven gaat. Er vertrekt een ferry ’s ochtends vroeg, dus ik denk dat je 17 uur wel kunt halen. Vraag het even na wanneer je op Koh Tao bent!

   Heel veel plezier 🙂

 106. Kevin schreef:

  Hoi, wij gaan aankomende zondag voor 3 weken naar Thailand. En gaan naar koh samui, ko tao, ko pahanang. Daarna naar krabi en koh phi phi. Wij gaan voor de zon en de omgeving. Maar nu zie ik dat het slecht weer is. Is het zo dat het echt alleen maar regen is of ook veel zonneschijn. 50/50? Kan iemand helpen!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kevin,

   Wij waren afgelopen jaar op Koh Samui in de periode november en december en toen hebben we veel regenachtige dagen gehad. Dat is altijd in die periode. Er zaten ook zonnige dagen tussen maar ook heel veel regen. Aan de andere kant (Krabi, westkust) heb je een veel grotere kans op zonneschijn.

   Groetjes, succes nog met de voorbereiding,
   Sander

 107. Marcella schreef:

  Hi!
  Wij zijn nu in Mae taeng. Wij gaan een deze dagen richting chiang mai en vanuit daar vliegen naar het zuiden. Wat zijn de beste eilanden om naartoe te gaan voor veel zon? Kho Kood, koh chang, krabi? We hebben nu nog 2 weken, heb je verder nog leuke tips? We willen ook graag nog naar kao sok, heb je hier nog Tips voor, ik zie best veel geplande trips staan op internet maar deze zijn best prijzig. Is het handig om los een accomodatie te boeken en daar een gids? Hoor graag van jullie! Groetjes marcella

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marcella,

   Ik raad je aan om naar het zuiden te vliegen aangezien je graag een tour wilt maken door het Khao Sok National Park. Goede keuze overigens!!!

   Vlieg van Chiang Mai op Surat Thani (dit zijn vaak ook de goedkoopste tickets). Je vliegt al voor een paar tientjes. Hier vertellen we hoe je de goedkoopste vluchten vindt:

   https://tipsthailand.nl/binnenlandse-vluchten-thailand/

   Vanaf Surat Thani kun je gemakkelijk naar het Khao Sok National Park. Er gaan busjes vanaf het vliegveld die je bij het park afzetten. Boek daar een hotelletje en boek bij het hotel een tour. Dat is de beste en de goedkoopste optie. 100% zeker dat je daar een mooie tour vindt, neem dat van ons aan.

   Dit hotel raden we aan. Van tevoren boeken raden we wel aan omdat het snel vol zit:
   http://bit.ly/Riverside-Cottages

   Na je tour kun je alle kanten op en raden we Krabi en omgeving aan. Je kunt daar naar mooie stranden als Railay Beach, (https://tipsthailand.nl/railay-beach-krabi/) en naar een mooi eiland zoals Koh Lanta.

   Veel succes en een fijne reis,
   Sander

 108. celina schreef:

  Wat een óntzettend handige site! Heb er al zoveel inspiratie vandaan.
  Wij vertrekken 9 januari voor 5 weken naar Myanmar en Thailand (bij het plannen van Myanmar merk ik telkens dat ik iets mis, een soort van tipsmyanmar.nl misschien 😉 haha!)
  Aan het einde van onze reis vanaf ongeveer 1 februari willen we nog 12 dagen uittrekken ongeveer voor een aantal eilanden. We houden niet van massatoerisme, wel van mooie stranden en af een toe een feestje. Een afwisseling van rust met misschien wat meer drukte af en toe.
  Op mijn lijstje staan: Krabi, Koh Lanta, Koh Tao, Koh Lipe, Koh Kood. Al dan niet met dagtripjes. Is dit een beetje te doen?

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Celina,

   Een tipsmyanmar, jaaa dat lijkt ons wel wat. Misschien voor over een paar jaar, óf misschien maak jij alvast een beginnetje?

   De lijst is haalbaar behalve Koh Kood, die ligt helemaal in het Oosten. Koh Lipe ligt helemaal in het zuiden. Ook te doen, maar houd wel rekening met veel reistijd (1 of 2 reisdagen) wanneer je vanuit daar naar Koh Tao wilt gaan. Binnenlandse vlucht pakken van Hat Yai naar Koh Samui of Surat Thani is de snelste optie. Maar ook prijzig!

   Zie: https://tipsthailand.nl/binnenlandse-vluchten-thailand/

   Groetjes en laat ons weten hoe Myanmar was,
   Sander

 109. Tom schreef:

  Hoi!

  Wij gaan over twee weken, twee en een halve week naar Thailand (jong stel). We beginnen in Bangkok en Chiang Mai en willen daarna 6 dagen naar het strand. Onze wens is een combinatie van rust, maar ook een bruisend centrum (we zijn bereid daarvoor een taxi te nemen). We willen niet iedere avond ‘partyen’ en daar ook geen hinder van ondervinden. Maar wel de drukte op kunnen zoeken.

  Nu is ons oog gevallen op Koh Phi Phi, Koh Lanta en/of Ao Nang, maar horen verschillende verhalen.

  Wat raden jullie ons aan. En met onze wensen misschien nog andere suggesties?

  grt Tom

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Tom,

   Bedankt voor je duidelijke vraag. Koh Phi Phi is enorm druk, als je niet van partyen houdt, zal ik het niet zo snel aanbevelen. Koh Lanta voldoet absoluut aan je wensen. Leuke barretjes aan het strand, echte aanrader. Verschillende strandjes die je met taxi of leuker nog: met de scooter kunt verkennen. Zie ons blog over Koh Lanta.

   Ao Nang is erg toeristisch maar wel leuk. Je kunt er tripjes maken naar verschillende eilanden, je kunt ook dagtours maken en je kunt er gemakkelijk naar Railay Beach.

   Fijne voorbereiding nog, groetjes,
   Sander

 110. Krista schreef:

  Hoi!

  Ik vertrek 26 oktober naar het zuiden van Thailand, maar weet nog niet of ik de eilanden koh phi phi en koh lanta wil bezoeken of de eilanden koh samui, koh phangan en koh tao. Wat raden jullie aan? Is het makkelijk om bijv. Van de ene kant naar de andere kant te komen om bijv. Koh lanta en koh tao te doen? Ik heb in het zuiden de tijd van 26 oktober tot 4 nov, 4 nov. Moet ik weer in BKK zijn.
  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

  Alvast bedankt 🙂

  Groetjes,

  Krista

  • Hoi Krista, heerlijk zeg, ik ben een beetje jaloers! Van de ene kant naar de andere kant gaan is geen doen, en raad ik je ook niet aan aangezien je maar zo weinig tijd hebt. Het is echt een volle dag reizen, wat zonde is. Ik raad je eerder de eilanden rondom Krabi aan (Koh Lanta, Koh Phi Phi) omdat het daar statistisch gezien mooier weer is deze tijd van het jaar. Even de weerberichten in de gaten houden!

   Enjoy 🙂

 111. Lisa schreef:

  Hi Sander en Mariska,

  Mijn man en ik gaan lekker op huwelijks reis en we hebben al veel aan jullie site gehad.
  We willen echter vanaf Phuket op locatie zelf gaan kijken hoe en naar welke eilanden we gaan en hoe lang.
  We zijn er vanaf eind november tot 13 dec. Is het aan te raden om toch van te voren te boeken of kunnen we gewoon ter plekke kijken?
  Zijn juist de goedkopere hostels en guesthouses sneller vol of de resorts?

  Alvast bedankt,

  Gr Lisa

  • Hoi Lisa, geweldig dat jullie zo’n mooie huwelijksreis gaan maken! Je reist nog nét voor het hoogseizoen losbarst, maar het is dan al drukker in Thailand dan normaal. Zowel de resorts als hostels zitten rond die tijd sneller vol, dus dat maakt geen verschil. Ik zou zeker voor de eerste paar nachten al iets boeken; wel zo fijn. Als je het toch niet helemaal aandurft, kun je via Booking.com ook bij veel hotels een kamer reserveren en kosteloos annuleren tot een paar uur voor aankomst. Dan heb je iets achter de hand, mocht je uiteindelijk toch niets kunnen vinden! Alvast heel veel plezier 🙂

 112. Joyce schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wij gaan met zijn tweeën 10 december naar Thailand en willen graag tot en met de feestdagen spenderen op de Thaise eilanden voordat we verder door Azie zullen trekken. We zijn op zoek naar niet al te toeristische plekjes, willen gaan duiken, de mooiste natuur zien en vinden een barretje hier en daar super leuk maar geen party eiland.. Voorheen heb ik voor reizen nooit zoveel van tevoren geboekt, maar ik vermoed dat het verstandig is dit wel te doen aangezien we er met kerst/oud&nieuw willen verblijven. Kunnen jullie ons iets aanraden? Welke eilanden en wel/niet van tevoren boeken?

  Groetjes Joyce

  • Hoi Joyce, het maakt niet zo veel uit waar je zit rond de feestdagen, overal is het drukker en zit het sneller vol. Daarom raad ik je sowieso aan om vooruit te boeken. Een mooi eiland waar je rondom prachtig kunt duiken is Koh Chang – het is wel toeristisch (zoals bijna ieder Thais eiland), maar niet té. Er zijn nog genoeg plekjes te vinden waar je de enige bent. Verder is ook Koh Lanta een aanrader en super relaxt. Veel plezier alvast!!

 113. John schreef:

  Hi Sander,

  Gave site!

  In december wil ik 2 weken met mijn vriendin naar Thailand. Na 2 dagen Bangkok willen we lekker gaan relaxen op enkele van de mooie eilanden. Overdag heerlijk naar het strand en genieten van de natuur en ´s avonds lekker uit eten en gezellig/relax nog een drankje drinken.

  Welke eilanden raad je ons aan om te kiezen? Aan welke kosten moet je ongeveer denken qua overnachting (mooie hotels) en een bourgondische dag met veel eten en drinken:D?

  Raad je KLM aan om te vliegen?

  Alvast bedankt voor je antwoorden

  Groeten,

  John

  • Dank je wel John! Heerlijk vooruitzicht dat je naar Thailand gaat. December is een erg mooie periode om te reizen qua weer – dat wat dat betreft zit je helemaal goed.

   Voor mooie hotels en toprestaurants én een mooi binnenland met veel natuur en watervallen zit je goed op Koh Samui. Het is een druk eiland, maar ook lekker divers. Kijk eens voor hotels bij het strand van Bophut, dat klinkt helemaal als jullie ding.

   En ja, KLM is zeker aan te bevelen. Goede service, je krijgt aan de lopende band water, drinken en eten, ze hebben een goede inflight entertainment system en je vliegt rechtstreeks.

   Alvast veel plezier – enjoy!!

   • John schreef:

    Hey Mariska,

    Bedankt voor je reactie! We hebben gisteren de tickets geboekt:). We vertrekken op 9 december en gaan 25 december weer terug. Koh Sumai lijkt ons erg leuk. Ik las wel dat het in december regenseizoen is. Is het dan wel aan te raden om naar Koh Sumai te gaan?

    Is 13 dagen te lang om op 1 eiland te zitten? Welk eiland zou je nog meer aanraden? Koh Tao?

    Kan je met een binnenlandse vlucht naar het eiland? Of hoe zijn jullie gegaan?

    Alvast bedankt weer voor je reactie:)

    Groeten,

    John

    • Sander Hillegers schreef:

     Hi John,

     Ja in december kan het flink regenen op Koh Samui. Dat was eind 2014 in ieder geval wel het geval toen wij een maand op het eiland woonden. Maar er zaten ook hele mooie dagen vol zonneschijn tussen. Maar het zal ongetwijfeld gaan regenen.

     Zeker ook leuk om een uitstapje te maken naar Koh Tao. Een ferry brengt je er binnen 2 uurtjes naartoe. Overal op het eiland kun je ferry tickets kopen naar Koh Tao of Koh Phangan.

     Groetjes, fijne voorbereiding,
     Sander

     • John schreef:

      Hey Sander,

      Bedankt voor je reactie.
      We vinden het erg lastig welke eilanden we moeten kiezen. Als jullie in onze schoenen zouden staan, wat zouden jullie dan doen? Is het in plaats van Koh Samui en Koh Tao wellicht beter om te kijken naar Krabi en Koh Phi Phi?

      Groeten,

      John

     • Hoi John, oef – had in mijn vorige reactie niet goed nagedacht over de verschillende seizoenen. De eilanden rondom Krabi zijn inderdaad een stuk zonniger – ik zou zeker aanraden die kant op te gaan in december! Meer daarover lees je hier: https://tipsthailand.nl/weer-thailand-December/

 114. Kim schreef:

  Hey,

  ik heb het plan om in november voor ongeveer 3 weken naar thailand te gaan. Ik ben 28 jaar en ik reis in mijn eentje (een soort korte back pack reis). Wat raad je aan om te doen? Ik wil graag op plekken verblijven waar ook andere alleenreizende mensen te vinden zijn (ik dacht misschien Koh Phi Phi) en waar vertier te vinden is – party’s/ natuur/ kayakken/ leuke dingen ontdekken, maar waar ik ook kan bijkomen van al het harde werken 🙂 Ik wil mijn 3 weken vakantie dus niet té vol plannen. Wat zijn de suggesties die ik echt niet mag missen?

  groetjes, Kim

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Kim,

   Koh Phi Phi is een goede optie om backpackers tegen te komen en Koh Phangan is ook een prima eiland om naartoe te gaan. Je kunt er feesten, maar ook relaxen!

   Groetjes, fijne voorbereiding,
   Sander

 115. Petra schreef:

  Ten eerste bedankt voor al je tips. Ik wil volgend jaar juli met mijn gezin naar Thailand. Eerst Bangkok, dan Chiang Mai, dan naar khao Sok en dan nog 2 eilanden waar we lekker kunnen snorkelen. Welke eilanden raadt jij aan in juli? Regent het er dan veel? En moeten we van te voren in Nederland al vervoer regelen (bus en Ferry etc) ? En een accommodatie of is dat daar goed te doen? Groetjes Petra

 116. Hulya schreef:

  Hallo, een klein maar zeker geen onbelangrijke vraag.
  Met drie volwassenen vertrekken we begin maart richting Bangkok en zijn van plan om 1 eiland te bezoeken Wat raad je aan qua boeken?
  Online, op voorhand boeken of ter plekke?

  Bedankt!

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Hulya,

   Begin maart is het einde van het hoogseizoen. In principe is het dan minder druk in Thailand en heeft het geen pré om van tevoren te boeken. Het kan alleen erg handig zijn als je bijvoorbeeld zeker weten ergens wilt verblijven. Ook handig als het personeel van het hotel je op kunt komen halen bij de pier wanneer je uit de boot/ferry stapt.

   Handig: ja, noodzakelijk: niet echt.

   Groetjes,
   Sander

 117. lisette schreef:

  Er staat hier niks over Ko Samet. Wie heeft hier ervaring mee?

 118. Zuur schreef:

  Hoi,
  Weten jullie ook wat over Koh Samet ? Dat leek mij wel een mooie bestemming en niet al te ver van Bangkok.
  Alvast bedankt.

 119. Jolan schreef:

  Ben benieuwd en super nieuwsgierig hoor

 120. Denise @eventjes schreef:

  Zucht, ik droom weer even weg… En besef dat ik nou écht die post over de Thaise eilanden eens moet schrijven. Ook ten zuiden van Trang zijn nog mooie eilanden!

 121. chantal schreef:

  Wij willen rond 21 oktober naar krabi en omgeving gaan maar lees dat er dan veel gesloten is vanwege regenseizoen. Is dit dan eind oktober nog steeds het geval? Wij willen heel graag naar het zuiden omdat we deze kant van Thailand nog niet gehad hebben.

  Groetjes

  • Hoi Chantal, ongeacht de tijd van het jaar zijn er in Krabi en de eilanden altijd genoeg leuke bungalows, guesthouses en hotels geopend – waar je in het laagseizoen soms met een leuke korting kunt slapen. Je hoeft deze acco’s niet vooraf te boeken of zo. Have fun! 🙂

 122. eva schreef:

  Wij gaan in augustus 29 dagen met ze 2 van Bangkok na ayyutaha kanchanaburi chiang mai dan krabi koh thao koh samui koh phangan.
  iis te een beetje realistisch. Het in onze eerste keer. En wat voor budget raad je ons aan.

  • Hi Eva,

   Een prima route! Hoewel je Ayutthaya en Kanchanaburi beter kunt omdraaien!

   Qua Budget ligt het natuurlijk maar net aan je uitgaves. Laag budget is €600, gemiddeld is €1000 per persoon en the sky is the limit natuurlijk 😉

   Succes met je reis!!

 123. Myrthe schreef:

  Hoi Sander en Mariska,

  Wij vertrekken 30 april voor de eerste keer naar Thailand. We zijn er nog niet uit welke eilanden we gaan bezoeken. Welke eilanden raden jullie aan =) ?

  Groetjes, Myrthe

  (super leuke site, waar we ontzettend veel informatie van vandaan hebben gehaald!)

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Myrthe,

   Tis maar net wat je zoekt 🙂 Maar als ik twee eilanden mag aanraden: Koh Tao & Koh Lanta!!

   Koh Tao kun je duiken/snorkelen en relaxen natuurlijk 🙂
   Koh Lanta heb je veel verlaten stranden hoe zuidelijker je gaat 🙂

   Succes met de moeilijke keuze!!

 124. Ursy schreef:

  Hallo,

  Wij genieten van jullie avonturen en kijken ernaar uit om met ons gezin van 5 deze zomer naar Thailand te reizen. Jullie hebben ons al veel inspiratie gegeven. Waar we wel nog op zoek naar zijn is een manier om een zeilboot te huren. Zou dit in Thailand mogelijk zijn om dit ter plaatse te doen?
  Geniet vooral verder, wij volgen op afstand.
  Groetjes,
  Ursy

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Ursy,

   Wat een prachtig vooruitzicht. Met het huren van een zeilboot hebben wij nog geen ervaring, hoewel het ons wel helemaal top lijkt. Ik ga er van uit dat er in Thailand genoeg plekken zijn om dat te doen.

   Heb het net in google gegooid en zo te zien kan het op Phuket, maar ook Koh Samui etc. Moet makkelijk kunnen dus! Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.