Het coronavirus in Thailand: Alles wat je moet weten

Heb jij dit jaar een reis naar Thailand gepland? Of sta je op het punt van vertrekken? Je zult vol vragen zitten en je afvragen of het wel verstandig is om naar Thailand af te reizen. In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te informeren.

Momenteel geeft de rijksoverheid geen negatief reisadvies voor Thailand.

Wel wordt er op moment van schrijven (24 maart 2020) aangegeven door de rijksoverheid dat je alleen naar Thailand moet reizen wanneer het strikt noodzakelijk is.

Ook de situatie in Thailand is onstabiel nu de angst voor het coronavirus groot is. Daarom heb je er als toerist zijnde nu simpelweg niets te zoeken. De overheid adviseert om naar huis te komen.

Wat er de komende maanden gaat gebeuren, kunnen we niet voorspellen. Houd het nieuws in de gaten en zet je gezondheid op de eerste plaats. Dat betekent voor nu helaas dat reizen naar Thailand niet mogelijk is.

In het vervolg van dit artikel beantwoorden we nog een aantal algemene vragen over het coronavirus met betrekking tot Thailand.

corona thailand

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een verkoudheidsvirus. Alleen is het gemuteerd, wat betekent dat het andere eigenschappen heeft gekregen. Mensen worden er zieker van; grieperiger. Je hebt daarbij ook kans op een virale longontsteking.

Hoe groot is het risico dat je het virus oploopt in Thailand?

De kans is aanwezig.

Zijn er gebieden in Thailand die je moet vermijden?

De meeste kans om het virus op te lopen is op plekken waar veel (internationale) mensen samenkomen, zoals op luchthavens. Je kunt er voor kiezen om op die plekken een mondkapje te dragen. Ook is het verstandig om wat vaker je handen goed te wassen. Verder zijn er geen plekken in Thailand die je specifiek moet vermijden.

Moet ik mijn reis later dit jaar naar Thailand annuleren?

Houd de updates van je luchtvaartmaatschappij en de rijksoverheid goed in de gaten. Daar kunnen we nu nog niks over zeggen.

coronavirus thailand

Voor wie is het coronavirus gevaarlijk?

Vooral voor mensen met een zwakker afweersysteem (zoals mensen die in het ziekenhuis liggen) en ouderen is het virus gevaarlijk(er). Wat weer vergelijkbaar is met de jaarlijkse griep.

Hoe kun je het behandelen?

Er is op dit moment geen behandeling mogelijk, zoals er wel is bij een bacteriële longontsteking. Bij een virale longontsteking moet de patient het ‘gewoon’ uitzieken, bij het coronavirus kunnen alleen de symptomen worden bestreden.

Hoe verspreidt het virus zich?

Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. Vaak ook via de handen, omdat mensen in hun handen hoesten. Dan wordt het bijvoorbeeld verspreid via een deurknop.

Hoe kun je voorkomen dat je besmet wordt?

Hanteer dezelfde maatregelen als tegen het reguliere griepvirus. Dat betekent dat je je handen regelmatig goed wast (neem ook desinfecterende handgel mee) en hoest in de elleboog. Zorg dat je veel beweegt en weinig alcohol drinkt zodat je lichaam de griepvirussen goed te lijf kan gaan.

Wat te doen bij een (vermoedelijke) besmetting?

Neem altijd contact op met een arts wanneer je denkt besmet te zijn met het coronavirus – ook in Thailand. De gezondheidszorg in Thailand is erg goed en de artsen spreken Engels.

Helpen mondkapjes tegen het virus?

Dat heeft beperkt effect, omdat de mondkapjes vaak grote gaatjes hebben. Hierdoor kan het virus er gewoon doorheen komen. Ook sluiten ze vaak slecht aan op de mond en neus.

Hoeveel corona besmetting heeft Thailand nu?

Inmiddels heeft Thailand 721 geregistreerde besmettingen (bron), maar in de praktijk moeten dat er meer zijn, omdat niet iedereen wordt.

Bronnen:

RTL Nieuws: Dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus
Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Coronavirus Update via Greenwood Travel
Kennisinzicht: 7 vragen en antwoorden over het Coronovirus
Bangkok Post Coronavirus

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust!

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Jaap O(lthof schreef:

  VRAAG!!
  Een Thais contact vertelt me dat elke Corona-patient in Thailand wordt opgenomen in het ziekenhuis?? Dus niet zoals in Nederland waarbij je eerst THUIS in quarantaine gaat en slechts bij ernstige verslechtering wordt opgenomen in het ziekenhuis!!
  …..dus de VRAAG is: WAT IS HET THAISE BELEID??

 2. Connie Kuiper schreef:

  Hi Mariska en Jeroen,
  Ben erg benieuwd naar de situatie in Thailand. ZIjn jullie daar , op dit moment? Ia het sowieso eigenlijk wel mogelijk om naar Thailand toe te gaan?
  Zou erg graag dit jaar , 2021, willen gaan. Hoor graag van jullie..
  Groetjes Connie

 3. Bert van ingen schreef:

  Kan ik voor de maand maart 2021 al gaan boeken

 4. Didi schreef:

  Wij hebben een lange tijd geleden tickets naar Thailand geboekt voor 2 juli. Ik lees overal dat alles weer langzaam open gaat vanaf 1 juli en ik vroeg me af hoe verstandig het is om op 2 juli naar Thailand te gaan. zijn er dan nog strenge maatregelen? is er in juli nog sprake van een avondklok? loop je nog veel risico daar momenteel? ik weet niet goed of ik de reis door kan laten gaan of dat ik toch beter de tickets kan omboeken.

 5. Marleen schreef:

  Hoi, ik ben erg nieuwsgierig hoe de situatie nu is? De laatste reactie is al van 2 maanden geleden…

  Groetjes Marleen

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Marleen,

   Goede vraag!

   De situatie in Thailand is qua coronagevallen eigenlijk prima. Er zijn amper (geregistreerde) besmettingen. Wat wel een probleem is, is dat veel mensen hun banen zijn kwijtgeraakt, waardoor ze weinig geld hebben voor bijv. eten.

   Laten we hopen dat de grenzen binnenkort weer open mogen, wat ook weer voor nieuwe inkomsten voor de bevolking zorgt. Er is sprake dat Thailand 1 juli weer langzaamaan “open” gaat. We houden het in de gaten in ieder geval.

   Hier vind je het laatste nieuws:
   https://www.facebook.com/groups/126341651132946

   Groetjes,
   Sander

 6. Diedeke schreef:

  Heee, ik zit op dit moment in Cambodja en ik was van plan om na Cambodja naar zuid thailand te gaan, en daarna naar Maleisië en Indonesië. Nu snap ik dat dat niet meer gaat lukken, maar ik vroeg me af of Thailand nog wel toegankelijk is vanuit Cambodja. Heb hiervoor in noord-thailand, laos en vietnam gereisd maar ben een beetje bang dat ik zometeen Cambodja niet meer uit kom of Thailand niet meer in. Het verstandigste is om naar huis te gaan, maar dat gaat helemaal tegen mijn gevoel in. Iemand tips of extra informatie? Hoorde dat thailand geen visum on arrival meer weggeeft, maar die heb je als Nederlandse dacht ik niet nodig.

 7. Adrie van den Bogert schreef:

  Hallo Sandra en Mariska,
  Wij komen zondag vanuit Nederland naar Thailand is er dan een kans dat wij in quarantaine moeten of is daar totaal geen sprake van ?

  • Hi Adrie,

   Dit lees ik op onze reisgroep (https://www.facebook.com/groups/126341651132946/) van een reiziger die gisteren is aangekomen op de luchthaven:

   -> je moet nog steeds het gewone immigratiekaartje invullen dat je al krijgt op de vlucht.
   -> net VOOR je je aanmeldt bij immigratie moet je de app AOT (airports of Thailand) downloaden of de QR code die ze u daar ter plaatse aanbieden scannen,uiteraard na eerst gratis in te loggen op WiFi.
   -> open de app,en klik op de RODE covid-19 button en vul de vragenlijst in (waar je alweer ongeveer allemaal hetzelfde als op de immigratiekaart moet invullen,behalve aanvullend ook waar je de laatste 14 dagen WAS)
   -> hierbij moet je ook een foto nemen van je reispas en uploaden in de app…dat wordt aangegeven,no panic
   -> er is airportstaff aanwezig om u bij te staan
   -> daarna ga je gewoon langs bij de vriendelijke(!) immigratie officier…en …daar ga je…
   -> good luck!

   Je moet een formulier invullen (of via een app) waar je 14 dagen lang aangeeft waar je die nacht verblijft. Kan dus per dag. Weet niet precies wat ze er mee willen bereiken, maar het is zo gepiept.

   Veilige reis,
   Mariska

   • Adrie van den Bogert schreef:

    Ha die Mariska bedankt voor de informatie maar wij zaten waarschijnlijk in dat zelfde vliegtuig …kwamen gewoon door de douane …zitten nu een paar dagen bij onze dochter en als we terug moeten zien we het wel…Het word in ieder geval geen ontspannen vakantie in Thailand helaas

 8. Henk schreef:

  Informeer eerst of er mondkapjes worden uitgedeeld en of het klopt. Er worden helemaal geen mondkapjes uitgedeeld.

 9. Eric schreef:

  Wij vliegen over paar weken via shanghai naar bankok. Wie heeft dit recent gedaan? Wat is merkbaar van corona? Wachttijden.m9ndkapjes enz?

  Kan iemand vertellen hoe de situatie nu in bankok is rond corona? Restricties, controles, gedoe enz…

 10. DV schreef:

  Geen controle gehad in de luchthaven in Bangkok en er werden ook geen mondkapjes uitgedeeld. Alles verliep zoals gewoonlijk.

 11. Patricia schreef:

  Wij zijn gisteren via een stop in Hong Kong in Bangkok aangekomen. In Hong Kong werd de temperatuur gemeten maar noch in Hong Kong noch in Bangkok werden op het vliegveld mondkapjes uitgedeeld.
  Patricia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *