Het coronavirus in Thailand: Alles wat je moet weten

Het coronavirus; je hebt er ongetwijfeld over gehoord in het nieuws. Sinds de uitbraak van het virus in China, eind december 2019, heeft het zich verspreid – ook in Thailand. Maar wat is het coronavirus eigenlijk, hoe gevaarlijk is het en is het nog verstandig om naar Thailand te reizen? In dit artikel proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Op het moment van schrijven (11 februari 2020) zijn er 32 geregistreerde besmettingen in Thailand, waarvan tien patiënten ontslagen zijn uit het ziekenhuis. Twee patiënten liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

We horen van reizigers die nu in Thailand zijn dat er geen paniek of onrust heerst. Wel voorzichtigheid. Zo worden er op de luchthaven van Bangkok (enkele) medische controles uitgevoerd. Buiten Bangkok gaat het leven gewoon door en is er geen opmerkbaar verschil.

De Rijksoverheid heeft het reisadvies naar Thailand niet veranderd en geeft alleen aan dat je bij koorts of luchtwegklachten een arts moet raadplegen.

Laten we nu de meestgestelde vragen beantwoorden.

Op de internationale luchthaven van Bangkok wordt de temperatuur van de passagiers gemeten. Foto: Bangkok Post

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een verkoudheidsvirus. Alleen is het gemuteerd, wat betekent dat het andere eigenschappen heeft gekregen. Mensen worden er zieker van; grieperiger. Je hebt daarbij ook kans op een virale longontsteking.

Hoe groot is het risico dat je het virus oploopt in Thailand?

De kans is ontzettend klein, maar aanwezig.

Zijn er gebieden in Thailand die je moet vermijden?

De meeste kans om het virus op te lopen is op plekken waar veel (internationale) mensen samenkomen, zoals op luchthavens. Je kunt er voor kiezen om op die plekken een mondkapje te dragen. Ook is het verstandig om wat vaker je handen goed te wassen. Verder zijn er geen plekken in Thailand die je specifiek moet vermijden.

Moet ik mijn reis naar Thailand annuleren?

Nee. Uiteraard beslis je zelf of en welke landen je gaat bezoeken, maar op dit moment is er geen reden om je reis naar Thailand te annuleren. Houd voor actuele informatie de website van de Rijksoverheid in de gaten met betrekking tot het reisadvies in Thailand en neem contact op met de GGD bij jouw in de buurt voor specifieke vragen.

coronavirus thailand

Foto: Bangkok Post

Voor wie is het coronavirus gevaarlijk?

Vooral voor mensen met een zwakker afweersysteem (zoals mensen die in het ziekenhuis liggen), jonge kinderen en ouderen is het virus gevaarlijk(er). Vergelijkbaar met de jaarlijkse griep.

Hoe kun je het behandelen?

Er is op dit moment geen behandeling mogelijk, zoals er wel is bij een bacteriële longontsteking. Bij een virale longontsteking moet de patient het ‘gewoon’ uitzieken, bij het coronavirus kunnen alleen de symptomen worden bestreden.

Hoe verspreidt het virus zich?

Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. Vaak ook via de handen, omdat mensen in hun handen hoesten. Dan wordt het bijvoorbeeld verspreid via een deurknop.

Hoe kun je voorkomen dat je besmet wordt?

Hanteer dezelfde maatregelen als tegen het reguliere griepvirus. Dat betekent dat je je handen regelmatig goed wast (neem ook desinfecterende handgel mee) en hoest in de elleboog. Zorg dat je veel beweegt en weinig alcohol drinkt zodat je lichaam de griepvirussen goed te lijf kan gaan.

Wat te doen bij een (vermoedelijke) besmetting?

Neem altijd contact op met een arts wanneer je denkt besmet te zijn met het coronavirus – ook in Thailand. De gezondheidszorg in Thailand is erg goed en de artsen spreken Engels.

Helpen mondkapjes tegen het virus?

Dat heeft beperkt effect, omdat de mondkapjes vaak grote gaatjes hebben. Hierdoor kan het virus er gewoon doorheen komen. Ook sluiten ze vaak slecht aan op de mond en neus.

In welke landen heeft het virus zich verspreid?

Inmiddels is het virus ook opgedoken in Europa waaronder Duitsland en Frankrijk. Maar ook in Amerika en Australië zijn er gevallen bekend.

Bronnen:

RTL Nieuws: Dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus
Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Coronavirus Update via Greenwood Travel
Kennisinzicht: 7 vragen en antwoorden over het Coronovirus
Bangkok Post Coronavirus

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust!

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Henk schreef:

  Informeer eerst of er mondkapjes worden uitgedeeld en of het klopt. Er worden helemaal geen mondkapjes uitgedeeld.

 2. Eric schreef:

  Wij vliegen over paar weken via shanghai naar bankok. Wie heeft dit recent gedaan? Wat is merkbaar van corona? Wachttijden.m9ndkapjes enz?

  Kan iemand vertellen hoe de situatie nu in bankok is rond corona? Restricties, controles, gedoe enz…

 3. DV schreef:

  Geen controle gehad in de luchthaven in Bangkok en er werden ook geen mondkapjes uitgedeeld. Alles verliep zoals gewoonlijk.

 4. Patricia schreef:

  Wij zijn gisteren via een stop in Hong Kong in Bangkok aangekomen. In Hong Kong werd de temperatuur gemeten maar noch in Hong Kong noch in Bangkok werden op het vliegveld mondkapjes uitgedeeld.
  Patricia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *