Sangkhlaburi: geheime onderwater tempels

Ligging Sangkhlaburi
VIDEO – Sangkhlaburi, een gebied in Thailand die door de bouw van een dam onder water is komen te staan. De tempels die honderden jaren geleden nog toegankelijk waren, zijn nu verzwolgen door het water. Deze, en nog vele andere verborgen schatten van Sangkhlaburi zijn nog redelijk onontdekt door de toeristen. Wij zijn er geweest en maken je graag wegwijs over deze bijzondere plek.

Langste houten brug van Thailand

Een regenachtige dag in het uiterste westen van Thailand: Sangkhlaburi. Niet een plek waar hordes toeristen komen en juist dáárom vonden wij het de moeite waard om het te ontdekken. In Kanchanaburi spraken we met een Thaise, jonge, ambitieuze hoteleigenaar. Hij vertelde ons over een plaatsje in het westen waar de ‘Mon’ leeft. Deze bevolkingsgroep komt oorspronkelijk uit Myanmar, maar heeft eigenlijk geen bestaansrecht in dat land. Wegens het vele geweld zijn ze jaren geleden naar de grens van Thailand gevlucht.

Vlak over de grens hebben zich kleine ‘Mon-dorpjes’ gevormd; zo ook in Sangkhlaburi. In Thailand zijn ze veilig, ze krijgen een ID-kaart van de Thaise regering, maar meer ook niet. Veel mensen leven in armoede en werken hard voor heel weinig geld.

De dorpen worden gescheiden door een grote rivier, waardoor het gebied is verdeeld in een Thaise- en een Mon-kant. Het dorp wordt verbonden door de langste houten brug van Thailand (850 meter lang), de Saphan Mon. Deze Mon-brug is echter in 2013 ingestort wegens hevige regenval. Op moment van schrijven wordt hard gewerkt aan de renovatie.

Sangkhlaburi houten brug

Onvergetelijke boottocht

De Thaise regering heeft in de jaren ’20 een dam gebouwd in de regio Sangkhlaburi. Deze dam heeft ertoe geleid dat een groot deel van het land onder water is komen te staan. En met name het land waar de Mon leefde. De Mon moest het noodgedwongen hogerop zoeken. Hierdoor zijn zelfs complete Mon-tempels onder water komen te staan. Ze zijn volledig afgesneden van de buitenwereld en overgenomen door de jungle. Ze zijn alleen bereikbaar per boot.

Dat is wat wij hebben gedaan; we parkeerden de brommer en zijn met de longtailboot het water op gegaan voor een onvergetelijke tocht.

Sangkhlaburi boot

De onderwatertempels van Sangkhlaburi: Wat Saam Prasob

Het was dan ook een fenomenaal gezicht. Van een afstand zagen we de vervallen ‘Wat Saam Prasob’ al liggen. Een deel van de tempel stond onder water, het andere deel was toegankelijk. We stapten uit de boot en zetten onze voeten neer op de drassige oever. We zagen al snel dat deze tempel in Sangkhlaburi niet verlaten was.

Een roedel honden hield de wacht over de vervallen tempel. Het had geen dak meer en overal lagen overblijfselen van wat ooit een machtige, levendige tempel was. De honden gaven ons toegang. De tempel was van binnen getekend door het water en onder een een provisorisch afdakje van bamboe was er een metershoog Boeddhabeeld te zien. Er lagen zelfs wat plastic bloemenkransjes voor met enkele opgebrande wierookstokjes. Rondom de tempel lagen brokstukken verspreid tussen het gras. Onthoofde Boeddha’s waren nog enigszins bijeen geraapt tegen beter weten in.

Sangkhlaburi

Eén met de jungle

Onze bootbestuurder sprak geen woord Engels, maar wilde ons van alles uitleggen over wat we zagen. Met hand- en voetgebaren maakte hij duidelijk dat het water in de maand oktober ver boven ons hoofd zal staan. We stapten de boot weer in en werden nagekeken door de honden die paradeerden in deze ruïne.

Zonder dat we ook maar enig idee hadden van waar we heen gingen, meerden we alweer aan bij de volgende drassige over. Dit keer was er alleen maar jungle te zien. De bestuurder gebaarde dat we hem moesten volgen. Het pad leidde ons regelrecht de jungle in. Totaal onvoorbereid als we waren, glibberden en gleden we onze weg omhoog op onze teenslippers.

De vroegere stenen traptreden leidden ons naar een oude tempel die inmiddels één was geworden met de jungle rondom Sangkhlaburi. De ingang was totaal overwoekerd, maar nog wel zichtbaar. Eenmaal binnenin het kleine tempeltje was een machtig mooi Boeddhabeeld te zien.

Tempel SangkhlaburiTempel Sangkhlaburi

Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand

Naar Thailand? Dit moet je weten!

Vertrek je binnenkort naar Thailand? Dat komt goed uit! In het handige ebook Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand staat namelijk álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis naar Thailand een feestje!

Houten Mon-bridge

De geluiden van de jungle galmden door de verlaten tempel. En terwijl we een rondje om de tempel wilden lopen, werd er snel duidelijk gemaakt dat de jungle er de baas was. Er viel een felgroene slang op een tak, recht voor ons. Wij deden een paar passen naar achteren en zagen hoe de slang weer opging in het groene bladerdak.

We lieten deze indrukwekkende plek achter ons en glibberden terug naar de boot waar we vol verbazing konden terugkijken op een unieke en prachtige ervaring. Als slagroom op de taart voeren we nog langs de enorme houten brug en zagen we Sangkhlaburi van een heel ander perspectief. Naast de enorme brug is een alternatieve loopbrug van bamboe gebouwd waar de traditionele Mon nog overheen ‘mag’ lopen. De betonnen brug honderden meters verderop wordt enkel door de Thai gebruikt…

Mon brug Sangkhlaburi

Bereikbaarheid Sangkhlaburi

 • Sangkhlaburi is vanuit Kanchanaburi te bereiken met de (mini)bus. De lokale bus doet er zo’n 4 á 5 uur over en vertrekt drie keer per dag vanaf het busstation. Je betaalt 110 baht per persoon. De iets luxere ‘toeristenbus’ vertrekt vier keer per dag en doet er 4 uur over. Je betaalt 180 baht per persoon. Minibusjes vertrekken meerdere malen per dag. Prijs varieert enorm en is ook afhankelijk van de hoeveelheid bagage. Als je met meerdere mensen in zo’n busje zit betaal je ook minder. Je betaalt tussen de 150 en de 250 baht per persoon. Vanaf het noordelijke busstation van Bangkok (Mo Chit) gaan er ook bussen rechtstreeks naar Sangkhlaburi. Afhankelijk van welke bus je neemt, duurt het 5 tot 8 uur en betaal je tussen de 200 en 400 baht per persoon.
 • De houten brug ligt op ongeveer 3 kilometer van het busstation van Sangkhlaburi. Een taxibrommer brengt je er al heen voor 20 á 30 baht. Toegang tot de brug is gratis. Op moment van schrijven, september 2014, wordt de brug nog gerenoveerd. Je kunt wel gewoon lopen over het grootste deel van de brug.
 • De tempels zijn te bezoeken met de boot. Een boot huren met gids kost je tussen de 250 en de 400 baht. Je kunt er gemakkelijk een huren bij een guesthouse. Het ‘P Guesthouse’ verhuurt ook kano’s. Dus als je erg sportief bent dan kun je er ook zelf heen. Heen en terug van het guesthouse duurt ongeveer 2 á 3 uur.

Een uniek stukje Thailand waar je bijna geen toerist tegenkomt. Wanneer ga jij?

Ook leuk om te lezen...

6 reacties

 1. Irene schreef:

  Zit nu in het prachtige Kanchanaburi, en denk er ook over om naar Sangkhlaburi te gaan. Weten jullie of er een directe bus terug naar Bangkok gaat?

  • Wat leuk Irene, hoe vind je het in Kanchanaburi? 🙂

   Ik geloof dat de openbare bussen via Kanchanaburi rijden, maar misschien kun je wel een rechtstreekse minibus versieren zodra je in Sangkhlaburi bent. Maar daar kan ik geen garanties over geven 😉 .

   Groetjes!

   • Irene schreef:

    Dank je Mariska, heb het erg naar mijn zin! Zit in Jim Guesthouse in een heerlijk huisje bij een lieve en behulpzame vrouw, superplek. Geloof dat het toch Ayuthaya wordt, kon helaas geen slaapplek meer vinden online, dus misschien een volgende keer 😀 Ga nog mediteren in Prachiburi, in dit geweldige land. Dank voor jullie vele tips 🙏🏼

 2. Anne schreef:

  Ha Mariska en Sander,

  Jullie hebben ons enthousiast gemaakt! We zijn van plan om tijdens onze reis in augustus naar Sangkhlaburi te gaan. Nog even een praktisch vraagje: we zijn van plan om van Bangkok naar Kanchanaburi te gaan en van daar naar Sanghklaburi. Van daar willen we richting Chiang Mai, via Sukhothai. Hebben jullie tips hoe we vanuit Sanghklaburi naar Sukhothai kunnen komen?

  Bedankt voor al jullie blogs. Die helpen ons enorm!

  Groetjes!

  • Hoi Anne,

   Super leuk! Als ik op de kaart kijk, liggen de twee plaatsen onhandig ver uit elkaar. Ik denk dat het het beste is om terug te reizen naar Ayutthaya, en om daar op de nachttrein de stappen naar Phitsanulok. Daar kun je tot slot een bus nemen naar Sukhothai.

   Een alternatief is terug naar Bangkok reizen waar je voor een paar tientjes met Bangkok Airways rechtstreeks naar Sukhothai vliegt.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt Anne!

   Groetjes, Mariska

Geef een reactie:

We kunnen helaas niet meer iedere reactie persoonlijk beantwoorden. Heb je toch een brandende vraag? Plaats hem dan in onze Tips Thailand Facebook Groep.