Onze top 10 lekkerste Thaise gerechten

Thais eten

Denk je aan Thailand, dan denk je natuurlijk meteen aan de Thaise keuken! Rijst. Noedels. Geurige kruiden. Vissaus. Pruttelende wokpannetjes. Eetstalletjes. De combinatie van zoet, zuur, pittig en zout. Verse groentes en stukjes vlees die binnen no-time worden omgetoverd tot verrassend gerecht. De afgelopen tijd hebben wij schaamteloos onze buikjes rond gegeten, en mag een top 10 favoriete Thaise gerechten niet uitblijven. Aroi mak-mak!

1. Pad See Ew

Ja! Pad See Ew! Het gaat bijna automatisch: mijn maag knort, ik pak de scooter naar mijn favoriete Thaise restaurant en bestel zonder na te denken een portie Pad See Ew: dikke, slijmerige gebakken rijstnoedels met sojasaus, knoflook, een eitje, Chinese broccoli en fijne stukjes vlees (of in mijn geval: zonder vlees). Binnen een paar minuutjes staat er een dampend bord voor m’n neus en ben één hele euro lichter én een stukje gelukkiger. Geweldig!

Thaise gerechten - Pad See Ew

2. Massaman Curry

Deze kruidige, gele curry met stukjes aardappel en grote stukken kip is Sander’s grote favoriet. Vooral wanneer er een kippenboutje in dobbert; dan doet hij zowat een dansje van geluk! Massaman is een verbastering van ‘moslim’, omdat de gedroogde specerijen vroeger werden ingevoerd door islamitische handelaren. Net als Indiase curry’s is de Massaman Curry dus erg gekruid en aromatisch. Lekker met rijst of roti.

Thaise Keuken - Massaman Curry. Foto: Andrew Hyde

3. Som Tam

Oh boy – sinds wij Som Tam (of: spicy papaya salad) hebben ontdekt, kunnen we er geen genoeg van krijgen! De combinatie van zoet en zuur, met verrassend lekkere groene papaya, stukjes tomaat, sperzieboon, pindaatjes en gedroogde garnalen… we love it! Gelukkig is het niet moeilijk om een Som Tam stalletje te herkennen: zie je een grote berg tomaten, wortels, papaya’s, lange slierten sperziebonen en een enorme vijzel? Jackpot!

Thaise gerechten - Som Tam

Claim € 5 korting op onze ebooks!

Vertrek je binnenkort naar Thailand? Dat komt goed uit! In deze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De klassieke Route door Thailand staat namelijk álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand!

4. Penang Curry

Als je gek bent op pinda’s, pindakaas of satésaus, dan is de Penang Curry jouw gerecht! Deze internationale lekkernij stamt uit Maleisië (Penang is een eiland in Maleisië) en heeft gelukkig zijn weg naar Thailand gevonden. Deze curry lijkt totaal niet op de andere Thaise curry’s, die veel weg hebben van soep. Nee, de Penang Curry een soort dikke, bubbelende pindasaus met kokosmelk en rode currypasta. Zoooo lekker! Traditioneel wordt deze curry met eendenborst gegeten, maar je kunt ‘m ook bestellen met kip, varken, rund, garnalen of tofu.

Thaise gerechten - Penang Curry

5. Mango Sticky Rice

Zoet, kleverig en onweerstaanbaar lekker – Mango Sticky Rice (Khao Niaow Ma Muang) is zonder twijfel het lekkerste Thaise toetje! Zodra we op straat langs een een Mango Sticky Rice stalletje lopen, kunnen we ons bijna niet inhouden (wat we meestal ook niet doen). Maar dan moet het wél vers worden bereid! Dit heerlijke nagerecht wordt gemaakt van witte kleefrijst die gekookt is in een siroop van kokosmelk en suiker en daarna geserveerd wordt met mango en sesamzaadjes. Te lekker!

Thaise gerechten - Mango sticky rice

6. Pad Thai

Pad Thai is het bekendste gerecht van Thailand. Het is onmogelijk om door Thailand te reizen zonder dit geweldige gerecht te proberen! Overal op straat zie je stalletjes met gloeiend hete wokpannen waaruit deze plakkerige rijstnoedels met sappige taugé, wortel, pindaatjes, ei, lente-ui en vissaus getoverd wordt. Ook staat het overal op de menukaart. Helaas is dit ook meteen het meest ‘misbruikte’ gerecht in Thailand. Een goede Pad Thai is glanzend bruin, kleeft niet en wordt geserveerd met een limoentje.

Thaise gerechten - Pad Thai

7. Green Curry

Hmmm… voor een flinke kom kruidige, Green Curry (Kaeng Khiao Wan) kun je ons wakker maken! Green Curry is misschien wel het lekkerste gerecht dat je in Thailand kunt eten. De groene kleur van dit gerecht is afkomstig van de groene chilipepertjes die in de kruidenpasta zitten. Verder is deze dampende kom gevuld met kokosmelk, Thaise (groene) aubergines, vissaus, vlees of visballetjes en palmsuiker. Ondanks de vele pepertjes is deze curry een stuk milder dan de rode curry’s, als Tom Yam. Lekker met gestoomde rijst of roti.

Thaise gerechten - Green Curry

8. (Pineapple) Fried rice

Snel, makkelijk, maar ook verrassend lekker: Fried Rice (of: Khao Pad), is eigenlijk altijd goed. Op het eerste gezicht lijkt het misschien op een grote berg rijst – maar schijn bedriegt! Deze gebakken rijst komt tot leven door een gefruit uitje, knoflook, een paar stukjes tomaat, wat erwten, een gebakken ei, een handje koriander en een stukje vlees of vis naar keuze. Even besprenkelen met een paar vlokjes gedroogde chili en vers limoensap, en het is feest. En vooral als het in een ananas wordt geserveerd!

Pineapple Fried Rice

9. Tom Yam

Tom Yam is niet voor watjes! Deze zure, pittige soep barst van de smaken door de kruiden die erin zitten: citroengras, limoenbladeren, laoswortel, koriander, sjalotjes en héél veel chilipepers. WOW! Tom Yam Goong met grote garnalen is de populairste variant, maar ook Tom Yam Kai met kip, en Tom Yam Hed met champignons (voor vegetariërs) zijn aanraders! Even nablussen met een Chang biertje en je zit gebakken!

Thaise gerechten - Tom Yam

10. Khao Soi

Romig en vol smaak door geurige specerijen en garnalenpasta. Dit beroemde gerecht komt uit het noorden van Thailand en heeft invloeden uit Myanmar. Khao Soi is een milde, gele kokoscurry die goed gevuld is met zachte, gestoofde kip en eiernoedels. Als finishing touch komt er een bergje knapperige, gefrituurde noedels op. Net een kunstwerkje!

Thaise gerechten - Khao Soi



Goedkoop Ticket naar Bangkok?!

Amsterdam - Bangkok - met overstap | € 480 ➜
Amsterdam - Bangkok - zonder overstap | € 551 ➜
Brussel - Bangkok - met overstap | € 437 ➜
Düsseldorf - Bangkok - met overstap | € 480 ➜

** BONUS **

Tot slot mogen we je dit mierzoete bananenpannenkoekje niet onthouden!

Bananen pannenkoek thailand

Wat is jouw favoriete Thaise gerecht?

Ook leuk om te lezen...

20 reacties

  1. Linda schreef:

    We hebben drie weken door Thailand gereisd en het lekkerste eten eet je bij de streetfood karretjes. Erg lekker goedkoop en vers!! Alles is lekker, allerlei soort noedels, gebakken rijst, curries en het best: de soepen!!! Tom ka kai, Suki broth en Tom yam sooooo lekker allemaal.

  2. Sabrina schreef:

    Hallo, het is bijna zover, nog 2 weekjes en we zijn vertrokken. Nog een klein vraagje: mijn zoon is misschien allergisch aan noten (volgende week hebben we de uitslag). Ik vraag mij af of er veel met noten, notenolie wordt gekookt in Thailand?
    Is het mogelijk om mij in thais geschrift een scan door te sturen waarop staat: een gerecht zonder noten of notenolie, aub. Hopelijk hebben we het niet nodig, maar voor het geval de uitslag toch positief is zouden we ons willen voorbereiden. Alvast bedankt.

  3. Caro schreef:

    Zijn er ook gerechten die niet pikant zijn? Mijn vriend kan daar namelijk niet zo goed tegen… En om daar Thailand links voor te laten liggen vinden we ook zonde… Dus alle namen van “not spicy dishes” zijn welkom!

    • Vlinder schreef:

      Ikzelf eet ook geen spicy gerechten, maar kan hier bijna alles eten. Ze weten namelijk dat de meeste toeristen niet zo van hete gerechten houden. Wat ze daarom doen is een bakje of flesje met hete saus bijserveren zodat je zelf kunt kiezen hoe heet je het wilt hebben. Gerechten die he bijvoorbeeld kunt bestellen zijn fried rice, met groente, kip of varkensvlees. Of pad thai een soort kleverige noedels met of zonder vlees en erggg lekker. De curries zou ik links laten liggen of mengen met rijst, zodat het minder pittig is en de noedelsoepen zijn gewoon uitproberen. 😉

  4. Dal Zotto Sabrina schreef:

    We gaan deze zomer naar Thailand. Mijn man is een zeer goede kok en ik zou hem een cursus thais koken in thailand willen laten volgen. Iamdn een goede tip in Bangkok?

    Alvast bedankt!

    Ps: ik ontdek steeds meer en meer bruikbare info op deze website. Zeer fijn initiatief!

  5. Samantha schreef:

    Ik zie heel veel gerechten met vissaus of garnalen voorbij komen. nu lust ik absoluut geen vis en ben eens flink ziek geweest van garnalen. Weten jullie of het mogelijk is de gerechten zonder de vissaus of garnalen te bestellen? Of zullen de Thaise mensen je niet begrijpen of raar aankijken? Het ziet er verder wel erg lekker uit.

  6. Maike schreef:

    De curry’s met roti? Nog nooit gezien op een menukaart dat dat ook kon, maar lijkt me heerlijk! Staat de roti er dan als apart bijgerecht op? Of is dat vooral bij de stalletjes verkrijgbaar?

  7. Stephan schreef:

    Ik ben zelf 3 a 4 jaar terug naar thailand geweest. Heerlijk land met mooie natuur, maar bovenal heerlijke gerechten. Daarom kom ik dit jaar weer naar Thailand. Zelf ben ik weg van de pat thai. Hierbij wordt ik altijd raar aangekeken. Ik gebruik mijn pat thai als bijgerecht. Dan heb ik bv nog fried shrimps of langustes erbij. Zeker omdat het geen drol kost en je zo lekkere gerechten kan combineren kun je vele smaken opdoen.
    Een andere tip die ik aan iedereen wil meegeven, dus ook de stoere mensen, pas op met pepers. In het vaste restaurantje waar ik vaak kwam gaven ze je altijd een schaaltje met rode peper olie. Hiermee kan je je gerecht zelf op smaak maken. Zodoende dus ook de australische jongeren naast ons. Als je aan de olie proeft is deze niet zo heel pittig(pas de nasmaak) Nou een van die jongens had rode curry, met opmerking naar de serveerster extra spicy. Hierbij giet hij ook nog het schaaltje olie erop. Na een paar happen dronk hij heel veel bier en na 20 minuten lag hij in een ambulance.
    Dus eet eerst een paar happen en laat het inwerken. Dan pas kan je zeggen of het pittig genoeg is.

    Iets anders wat ik hier mis zijn de gebakken bananen(ook heel veel te krijgen in de eetstalletjes voor echt een paar centen) maar zeker ook de spring rolls (vergelijkbaar met de vietnameese loempiatjes hier in nederland).

  8. Nancy schreef:

    Som tam is een persoonlijke favoriet! Het liefst stinkend van para (gearromatiseerde vis) alleen te vinden in kleine dorpjes, som tam lauw mocht je het ooit willen bestellen! Eten in tentjes langs de weg is verser en beter als in een hotel ik heb 2 jaar geleden voeselvergifteging opgelopen van het eten in een hotel in Pitsanulok. Dit heb ik nog nooit meegemaakt in een tentje langs de weg en ik kom al heel mijn leven in thailand dus dat zegt wel wat!

    Groetjes een halfbloedje! (:

  9. Marian schreef:

    @ Kimberley. JA juist wel van de stalletjes aan de straat eten. Bijna altijd goed en goedkoop. Even kijken of het materiaal regelmatig schoongemaakt wordt, of de locals er inderdaad eten…. en gewoon genieten van heerlijk vers bereid eten. Soms eten we bij het stalletje zelf als er plaats is, andere keren lekker mee naar huis nemen. Ken hier in mijn woonomgeving een stalletje waar het altijd druk is, geweldig eten.. zeer schoon en en grote porties (kan ik 2 keer van eten, gemiddelde prijs is 35 ThB voor een kauw phat kai 🙂 ) Bijna iedere kennis/vriend die ik heb kent ze en eet er met grote regelmaat. Het zijn heel vriendelijke mensen ook en behulpzaam, als je het minder spicey wilt, geen probleem 🙂 Succes en eet smakelijk

  10. Kimberley schreef:

    Hallootjes!
    Mijn vriendje is helemaal weg van jullie site en sindsdien kijk ik er ook vaak op! Heel erg leuk!! Ik heb wel een vraagje; in dit artikel referreren jullie naar stalletjes. Bedoelen jullie dan gewoon eet tentjes op straat? Want mij is verteld dat we daar eigenlijk nooit moeten eten ivm bacterien etc. is dit zo, hoe herken je een goed stalletje en jullie nemen dus ook wel vaker iets uit een stalletje weg ipv altijd naar restaurants te gaan?

    Heel erg bedankt alvast, zal weer even verder op jullie site sneupen ☺️
    Groetjes Kim.

    • Hi Kimberley, wij raden je aan om juist op straat te eten!!! Dit is deel van de Thaise cultuur en het gekke is: vaak smaakt een gerecht lekkerder op straat dan in een restaurant. Bovendien wordt alles vers bereid voor je neus – terwijl je niet kunt zien wat er gaande is in de keuken van een restaurant. Dus gewoon doen! Waar wij altijd naar kijken is of er veel locals eten (die weten immers waar het goed is) en of de groente er vers uitziet. Bovendien is het vaak ook een goed teken wanneer er een oud vrouwtje aan het koken is. Geniet!!!

  11. Marian schreef:

    Kauw Phad Kung (fried rice met garnalen) AROI Heel simpel maar oh zo lekker… Sowieso Kauw Phad is altijd lekker, met ei… kip…. nogmaals heel simpel maar overal waar ik het gegeten heb, gewoon heerlijk. Phad Thai ook, simpel maar lekker

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *