Kookcursus in Chiang Mai: pruttelende wokpannen en traditionele Thaise gerechten

Papayasalade, groene curry, gewokte groentes en als klapstuk: pad see ew, dikke, glibberige rijstnoedels doordrenkt met sojasaus. YUM! Het afgelopen jaar heb ik mijn Hollandse buikje goed rond gegeten in Thailand. Maar aan al het goede komt een einde, want alweer drie weken geleden vlogen we terug naar het koude Nederland. Geen mango sticky rice, geen pad thai, en al zeker geen pad see ew meer voor mij. NOOO! Om mezelf voor te bereiden op dit grote verlies, volgde ik een kookcursus in Chiang Mai.

Kookcursus in Chiang Mai

“Hé Mariska, jij houdt toch zo van koken?”

Uuuhhm…

Veel mensen denken dat ik niets liever doe dan roeren in potjes en pannetjes. Maar waarom ze dat denken, is mij een vraag. Stille getuigen zijn de taartvormen, appelboren en pizzasnijders (WAAROM?) die ergens in een verhuisdoos staan te verstoffen.

Niets is dus minder waar. Ik hou niet van koken, ik hou van eten.

Daarom is de Thaise keuken voor mij hét hoogtepunt van Thailand. Veel groente, lekker vers en het is binnen no-time klaar. Klinkt als muziek in mijn oren!

Inkopen doen op de markt

Omdat ik ook in Nederland wil blijven genieten van mijn Thaise favorieten, boekte ik de Daily Course + Market Tour van kookschool Smart Cook Thai Cookery School. Sander, zuslief en mijn zwager gingen ook gezellig mee.

Eerste stop was de Somphet Market, een kleine, traditionele groente- en fruitmarkt met allemaal kleine kraampjes. Daar maakten we kennis met de goedlachse Pear, onze gids/kookinstructrice van de dag. Ze leidde ons rond en liet verschillende basisingrediënten van de Thaise keuken zien en ruiken, waar die dag mee zouden gaan koken. Galangal, kaffir limoen en Thaise basilicum, maar ook de vertrouwde wortel, broccoli en kleine, ronde aubergines werden ingeslagen.

Kookcursus in Chiang Mai

Hoewel Sander en ik geen onbekenden zijn op de Thaise markt, vonden we de rondleiding alsnog erg leuk. Eindelijk kon ik eens aan iemand vragen wat al die vreemde groentes waren – die ik dus al maandenlang negeerde.

Na het rondje markt werden we afgezet bij het treinstation, waar we in een 3e klas trein tussen de locals naar een buitenwijk van Chiang Mai reisden. Mijn zus en zwager, die voor het eerst in Thailand waren, keken hun ogen uit: de ratelende ventilatoren aan het plafond, locals die complete maaltijden naar binnen werken, kinderen die over de bankjes naar je gluren. Fantastisch!

Kookcursus in Chiang Mai

Kookcursus in Chiang Mai

Na een een paar stations kwamen we eindelijk aan op de plek waar het allemaal ging gebeuren: de boerderij van Smart Cook. Schortje om, messen in de aanslag en wokpan op ’t vuur: wij zijn er klaar voor!

We kozen allemaal acht gerechten uit die we wilden koken. Ik koos als vegetariër o.a. voor de yellow curry, clear tofu soup, sweet & sour sir fry en spring rolls. Sander koos voor papayasalade met garnalen, curry met kip, mango sticky rice en pad thai met kip. Lekker!

Kookcursus in Chiang Mai

Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand

Naar Thailand? Dit moet je weten!

Vertrek je binnenkort naar Thailand? Dat komt goed uit! In het handige ebook Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand staat namelijk álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis naar Thailand een feestje!

Fietsen door het Thaise platteland

Halverwege de dag stapten we op de fiets voor een rondje door het Thaise platteland. Naast groene rijstvelden, zagen we hoe verschillende soorten groentes, fruit en kruiden groeien. Tussendoor werd er regelmatig gestopt voor uitleg of om iets te proeven. Tot slot namen we nog een kijkje bij een lokale tempel. Super leuk!

Kookcursus in Chiang Mai

Een heerlijke dag

Hoewel ik de cursus vooral volgde voor de lol, heb ik er zeker ook wat van opgestoken. Smaken combineren, loempia’s vouwen, het gebruiken van een vijzel… allemaal nieuwe dingen voor mij. Het was een leerzame dag waarop we hebben gekookt, gegeten en vooral – gelachen. Aanrader voor iedereen!

Kookcursus in Chiang Mai
Kookcursus in Chiang Mai

Smart Cook Thai Cookery School in Chiang Mai

De kookcursus met rondleiding over de markt, treinrit, fietstocht en een kookboekje duurt ongeveer 5 uur en kost 1.500 baht per persoon (ongeveer 37,50 euro). Drinken en (natuurlijk) eten, is inclusief. De super enthousiaste instructeurs spreken erg goed Engels en leren je met liefde meer over de Thaise keuken. Aan het einde van de dag krijg je een receptenboekje mee, zodat je ook thuis de lekkerste gerechten kunt maken.

Naast de Daily Course + Market Tour, kun je ook kiezen voor kortere cursussen die een ochtend, middag of avond duren. Deze kookcursus boek je gewoon in Chiang Mai, bij je hotel of bij een tourbureatje. Heel makkelijk en zo geregeld voor de volgende dag!

Hoteltips Chiang Mai

guesthouse-liam-chiang-mai

Guesthouse Liam's Suan Dok Mai

Een fantastisch guesthouse net buiten Chiang Mai wat overduidelijk met liefde wordt gerund. De Belgische gastvrouw, Daphne, doet er alles aan om jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Heel vriendelijk en behulpzaam. Families met kinderen zijn hier meer dan welkom!

Prijs per overnachting: v.a. € 39
rustic-river-chiang-mai-hoteltip

Rustic River Boutique

Dit Boutique hotel heeft hele mooie, ruime kamers met een groot en comfortabel bed. Het personeel is heel attent en helpt je graag met het uitstapjes en het vervoer naar je volgende bestemming. Een heel leuk, en verrassend betaalbaar, guesthouse voor een paar nachtjes Chiang Mai.

Prijs per overnachting: v.a. € 32

Ga jij ook een Thaise kookcursus doen?

Ook leuk om te lezen...

19 reacties

  1. Linda de Meij schreef:

    Hoi….voor iedereen die nu in chiang mae is … Aromdii cooking school is een aanrader. Jong echtpaar die bij hun thuis de familie recepten koken. Max 6 personen. Komen je ophalen bij je hotel. Eerst naar de markt en dan samen je uitgekozen gerechten koken. Schoon, gemakkelijk en erg vriendelijk…

  2. Jolien schreef:

    Super leuk zo’n kookcursus.
    Wij gaan helaas niet naar Chiang Mai, weetje of op andere plekken (Bangkok, Koh Tao of Koh Phangan) dit ook wordt georganiseerd?
    Bedankt voor het beantwoorden, groetjes!

    • Hoi Jolien,

      Kookcursussen worden vrijwel overal aangeboden, dus dat komt zeker goed! Ik kan je er geen aanraden uit eigen ervaring, maar als je rondvraagt bij andere toeristen of kijkt naar de beoordelingen op TripAdvisor kom je vast een goede kookschool tegen 🙂 .

      Veel plezier!

  3. AP schreef:

    Een kookcursus in Thailand is echt geweldig om te doen. Ook ikzelf hou meer van eten opeten dan het koken. Maar met een goede cursus is het echt heel leuk om te doen.
    Zelf hebben we de cursus in chiang mai gedaan bij Aromdii family cooking school. http://www.aromdiicookingschool.com Wij hadden maar met zijn tweeën les. Echt een privecursus dus. Ze willen maximaal 6 cursisten per keer, je hebt dus de volle aandacht
    Veel plezier allemaal!

  4. Merel schreef:

    Hi! Wat een goeie tip! Ik ben alleen benieuwd naar het adres! Als ik het opzoek kom ik namelijk bij krabi uit en dat is toch wel een eindje van chiang mai!;)

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Merel,

      Ja gek he?! Wij komen daar ook niet uit. Die website klopt niet helemaal. Boek deze kookcursus gewoon bij je hotel in Chiang Mai. Je kunt zelfs een dagje van tevoren boeken. Er liggen over foldertjes. Wij boekten deze kookcursus bijvoorbeeld bij Lamphu House Chiang Mai.

      Groetjes,
      Sander

  5. Carina schreef:

    Hoi Mariska,
    Twee jaar geleden zijn we in Chiang Mai geweest maar hebben daar geen kookcursus gedaan. Dit jaar gaan we weer naar Thailand en het lijkt ons erg leuk om dit keer wel een kook-cursus te volgen. Maar we gaan nu niet naar Chiang Mai. Heb je ook kookcursussen in Bangkok die je ons kunt aanraden? Of in een andere plaats?

    Groetjes Carina

  6. Sabri schreef:

    Heee,

    Echt super tof wat jullie allemaal doen! En bovendien echt gigantisch informatief voor mij als toekomstig thailand reiziger (vertrek 8-2-16 voor een maandje die kant in).. was benieuwd of er ook kook workshops zijn gericht aan proffesionelen koks? Bedankt voor alle info !

    Sabri

  7. mieke schreef:

    Weer leuk om jullie blog te lezen,en wel over mijn faforiete onderwerp koken en eten
    zelf kook ik regelmatig thais, ik heb currys van de markt mee naar huis genomen een rolletje van gemaakt en ingevroren
    zo snijd ik met een heet scherp mes een plak van de curry af (rode,gele en groene)
    Ik heb ook een goeie tip voor de liefhebbers over thaise produkten kijk op http://www.onoffspices.nl dit is het bedrijf van onno stienen op deze sitezie je het hel assortiment enverkrijgbaarheid in nederland
    ga zo door greetz mieke

  8. Judith schreef:

    Leuk om dit te lezen. Ik ga zeker een kookworkshop doen als ik in Chiang Mai ben. (Duurt nog wel even) Misschien kies ik ook wel voor de Smart Cook Thai Cookery School door jullie ervaring.

Geef een reactie:

We kunnen helaas niet meer iedere reactie persoonlijk beantwoorden. Heb je toch een brandende vraag? Plaats hem dan in onze Tips Thailand Facebook Groep.