Taxi’s en TukTuks in Bangkok: tips & tricks

taxi bangkok tuktuk bangkok

Spotgoedkoop vervoer jij je van A naar B in Bangkok. Naast het prima geregelde openbaar vervoer, wil je natuurlijk ook gewoon in een taxi of tuktuk kruipen en de straten van Bangkok onveilig maken. Maar let op, niet iedereen is zo vriendelijk en behulpzaam als het in eerste instantie lijkt. Bereid je goed voor en onthoud de volgende tips!

Voorkom oplichting met de taxi: 10 tips

Taxichauffeurs ruiken geld. En ze weten precies waar ze het moeten halen; bij beginnende, onwetende reizigers die met een halve jetlag door de straten van Bangkok waggelen. Jij dus?!

Hier komen dan ook 10 tips uit eigen ervaring, want tja ook wij zijn door schade en schande wijs geworden:

 1. Je houdt een taxi aan door met je hand te wapperen (van boven naar beneden).
 2. Zorg dat je het adres op papier (in Engels & Thais) hebt staan en een kaart van Bangkok bij je hebt.
 3. Onderhandel nooit over de prijs. Rijd altijd op de taxi-meter! Wilt de taxi chauffeur niet op de meter rijden? Simpel, dan pak je gewoon de volgende taxi!
 4. Houd altijd een rijdende taxi aan. Taxi’s die geparkeerd staan voor je hotel/guesthouse proberen je vaak een ander bedrag aan te smeren en kunnen opdringerig zijn.
 5. Vertel de chauffeur altijd dat je vaker in Thailand bent geweest. Een begroeting met ‘Sawadee kha/krap!’ helpt.
 6. Zorg dat je je tas met waardevolle spullen altijd bij je houdt. Backpacks of koffers kunnen prima in de laadklep, maar houd portemonnee, elektronica en je paspoort altijd bij je.
 7. Zorg ervoor dat je gepast betaalt. Dat betekent dat je van tevoren de 1000 baht biljetten omwisselt bij de 7-Eleven of een klein winkeltje op het vliegveld. Koop bijvoorbeeld een flesje water en betaal met een 1000 biljet.
 8. Taxi-chauffeurs doen vaak alsof ze geen wisselgeld hebben of ‘vergeten’ je wisselgeld te geven. Wees alert!
 9. Hoewel het niet verplicht is om fooi te geven, is het gepast om het bedrag op de taxi-meter naar boven af te ronden. Rond af naar het volgende tiental; van 96 baht maak je 100 baht.
 10. Bangkok kent tolwegen; dat is vaak de snelste route. Als er tol betaalt moet worden, moet jij die betalen. Reken op 30 tot 70 baht extra afhankelijk van de route.

de taximeter staat aan

De taxi-meter staat aan (linksonder). Het starttarief van een taxi in Bangkok bedraagt 35 baht per ritje.

Tuk Tuk’s in Bangkok

Rondscheuren door de chaotische straten van Bangkok in een tuktuk is Bucketlist-materiaal; een geweldige ervaring die je absoluut mee moet maken!

En niet alleen omdat je met een noodgang door en langs het verkeer van Bangkok scheurt, maar ook omdat onverwachts avontuur met zich mee brengt!

Claim € 5 korting op onze ebooks!

Vertrek je binnenkort naar Thailand? Dat komt goed uit! In deze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De klassieke Route door Thailand staat namelijk álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand!

Voorkom oplichting met de tuktuk: 10 tips

In tegenstelling tot de taxi, hebben de tuktuks geen meter waardoor je moet onderhandelen over de prijs. Ben je er bedreven in en weet jij de weg in Bangkok, dan is de tuktuk het ideale vervoersmiddel voor jou.

Voor de nog onervaren Bangkok-reiziger hebben we 10 tips onder elkaar gezet:

 1. De tuktuk is ideaal voor korte-afstandsritjes.
 2. Vermijd de tuktuk tijdens de piekuren (07:00 – 09:00, 16:00 – 19:00). Je staat dan gegarandeerd vast in het verkeer te midden van alle uitlaatgassen.
 3. Stap nooit in een geparkeerde tuktuk. Zij wachten totdat toeristen in de val lopen. Houd daarom altijd een rijdende tuktuk aan.
 4. Onderhandel altijd, voordat je instapt, over de prijs.
 5. Als tuktuk chauffeurs je een tour door de stad aanbieden voor 10 of 20 baht dan weet je één ding zeker: je zult een heleboel winkels afgaan waar je verplicht moet rondkijken. Geen aanrader dus!
 6. Als tuktuk chauffeurs je vertellen over een speciale feestdag, een gesloten tempel of een nieuwe shopping mall dan moeten alle alarmbellen bij je gaan rinkelen: NIET INSTAPPEN!
 7. Geef van tevoren aan of je wel of niet bereid bent om te stoppen bij winkels. Hoe meer stops je maakt; hoe goedkoper de rit wordt.
 8. Betaal achteraf de van tevoren afgesproken prijs; liefst gepast.
 9. Benzinekosten-vergoeding of iets dergelijks? No way! Ze kunnen na afloop van de rit een heleboel dingen verzinnen die je nog extra moet betalen; trap er niet in!
 10. E N J O Y T H E R I D E !

Tuktuk Bangkok

Tuktuk vs Taxi

Wij reizen het liefste met de taxi door Bangkok. Het is simpel; je hoeft niet te onderhandelen over de prijs en binnen een minuut heb je al een taxi gevonden. Wilt de chauffeur niet op de meter rijden? Simpel; binnen een handomdraai vind je een andere taxi.

Opgelicht worden in Bangkok; het klinkt erger dan het is. Zie het meer als een ervaring rijker want hoe erg is het om een paar euro meer te betalen voor je ritje?

Dat gebeurt je misschien één of twee keer, daarna ben jij ze te slim af!

En reis je liever met het openbaar vervoer in Bangkok dan kun je kiezen voor de bus, MRT (metro), boot of BTS (skytrain)!

bus bangkok, mrt, boot, skytrain, bts

Hoteltips Bangkok

Hotel Bangkok

Centra Central Station Bangkok

Het Centra Central Station ligt tegenover het trein- en metrostation Hua Lamphong. Naast de ideale ligging zijn de kamers van alle gemakken voorzien. Het hotel heeft een eigen spa & fitnessruimte. Absolute aanrader om hier een paar nachtjes te verblijven, zeker als je de nachttrein hebt geboekt.

Tweepersoonskamer vanaf € 66 →

Chillax Resort

Dit resort ligt in de gezellige backpackerswijk Banglamphu - op loopafstand de Khao San Road. We vinden het vooral een aanrader voor stelletjes, want de jacuzzi midden in de kamer én het zwembad op het dak met uitzicht over de stad zijn wel erg romantisch!

Tweepersoonskamer vanaf € 52 →

Lees ook het blog: Dé #1 oplichtingstruc van Bangkok – zo voorkom je ‘m!

Ook leuk om te lezen...

17 reacties

 1. Ellen schreef:

  Hi Sander en Mariska,
  Top de nieuwe BKK pagina! Ik hoopte al dat jullie hm voor ons vertrek zouden updaten, helemaal super! Nu hebben we echt geen reisboek meer nodig en staat alles super overzichtelijk online. Bedankt!!
  PS: Ik zet de reactie hier maar neer, omdat ik op de nieuwe BKK pagina zelf geen reactie veld meer zie 😉

 2. Hakkaart schreef:

  Beste Mariska en Sander,

  Nog 1 maand en dan is het zover, dan gaan ik en mijn vriendin 4 weken reizen door thailand.
  De website heeft ons erg geholpen en het is E-book is in bezit 🙂

  We zitten met wat kleine vragen inzake de taxi’s. Wat kosten nu diverse ritten:
  – Bangkok Vliegveld naar Bangkok stad (hotel) 30,00 euro per rit?
  – Chiang Mai vliegveld naar de stad (hotel) 30,00 euro per rit?
  – Suratthani naar Khoa Sok NP (hotel) 50,00 euro per rit?

  Aangezien alle ritjes dubbel gedaan worden (heen en terug) kan dit best in de kosten lopen en weten dus niet wat te verwachten.
  We zijn dus erg benieuwd wat al die ritjes nu ongeveer kosten zodat wij de begroting kunnen bijstellen. We weten werkelijk waar niet wat zoiets moet kosten.

  Hoor graag van jullie.
  Gr

  • Hoi Hakkaart,

   Wat leuk! Dat komt al dichtbij – wat heerlijk zeg! 🙂

   Ik snap heel goed dat je je hierop wilt voorbereiden, omdat je al heel snel te veel betaalt (hebben wij ook te vaak gedaan om op te noemen…. aiii). Het vervoer in Thailand is echt spotgoedkoop. Daarom moet je wantrouwig zijn als je ergens meer dan 500 baht (ongeveer 13 euro) voor moet betalen!!!!

   Even kijken of ik je een indicatie kan geven:

   – Bangkok Airport – Hotel: ± 300-500 baht (incl. tol & luchthaventoeslag) – dus dat komt neer op ongeveer € 10 voor een enkele reis

   Loop op de luchthaven naar de ‘Public Taxi’, waar je een taxi toegewezen krijgt die op de meter rijden. Zeg dit wel nog een keer tegen de chauffeur voordat je instapt. Wissel op de luchthaven wel even een briefje van 1000 baht om, omdat je de tol onderweg zelf moet betalen.

   – Chiang Mai Airport – Hotel: ± 60-80 baht – € 1,75

   Een héél groot verschil met jouw indicatie! Neem op de luchthaven de songthaew, een rode taxi die je deelt met andere reizigers. Onderweg stopt de taxi soms om andere mensen te laten in- en uitstappen. Loop naar de weg en houd daar een al rijdende songthaew aan; de songthaews die in een rijtje klaar staan en op je wachten vragen veel meer geld.

   – Surat Thani – Khao Sok: ± 200-300 baht met bus – € 7,50

   Vertrek je vanaf de luchthaven? Dan kun je het beste een shuttlebus pakken. Deze rijden af en aan en tickets kosten ongeveer twaalf euro. Tickets kun je kopen bij het loket naast de uitgang. Je moet wel eerst de taxi nemen naar het busstation, maar je zult zien dat dat bijna vanzelf gaat 🙂 .

   En als je toch met de taxi wilt, gok ik dat dit ongeveer 1600 baht ( € 40 ) kost.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Laat je ook niet gek maken die taxichauffeurs die je opwachten en vragen waar je naartoe gaat. Zeg ‘no thank you’ en loop naar de weg om daar een rijdende taxi aan te houden. Dan zit je 9 van de 10 keer goed!

   Groetjes!!!!

 3. Amy schreef:

  Hallo
  Jullie adviseren om altijd te onderhandelen als je in een tuktuk stapt. Wat is een normale prijs voor een korte rit in de stad? Bijvoorbeeld van het treinstation naar Khao San Road. Is er een richtlijn wat je betaald per kilometer of tijd of hele dag?

  • Hi Amy,

   Dat wisselt een beetje per chauffeur, maar voor een kort ritje zou ik rekenen op zo’n 100-200 baht in totaal. Afhankelijk van je onderhandeltalent 😉 . De afstand van het treinstation naar KSR is erg groot, dus dan zit je denk ik zo op de 1000 baht. In dat laatste geval zou ik een normale taxi pakken die op de meter rijdt – dat is echt een stuk voordeliger!

   Oh, en als de prijs te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo! Dan kom je zeker een aantal tailors en jewelry shops tegen op je route 😉 .

   Enjoy !!! 😀 😀

 4. Joahn schreef:

  Wij maken veel gebruik van de meter taxi, ik stap altijd voorin en mijn vrouw achterin, we gaan dus meteen in de taxi en zeggen waar we heen willen, doet de chaffeur de meter niet aan dan doe ik het zelf en maak een grapje dat hij het vergeten is, werkt bijna altijd.

 5. Michel schreef:

  nog een Tuktuk tipje…als je gaat lopen (trottoir ) loop dan in de richting van het tegemoetkomende verkeer..zo kunnen de tuktuks je niet lang lastigvallen en naast je blijven rijden! werkt goed,hoor!

 6. Mocht je internet op je telefoon hebben met een Thai nummer dan zou ik gewoon de Taxi apps laden. Zijn er verschillende:

  1. Uber
  2. Grab Taxi
  3.All Thai Taxi

  De laatste is gloed nieuw en ze rijden allemaal in hagel nieuwe hybrid auto’s rond. De chauffeurs zijn in dienst van een bedrijf dat ze een salaris betaald. Dus ze zijn niet zo op gek met de meter plus ze weigeren nooit om te rijden. Voorrijkosten Baht 20.- Meter start met Baht 35.- Daarna net als een normale taxi.

  Alle apps werken prachtig en Grab Taxi heeft de meeste taxi’s in Bangkok rondrijden. Met 3 minuten staat er een voor de deur.

 7. Jordi schreef:

  Op meter rijden is ook niet altijd de beste optie. Let op! Ze rijden heel graag een extra stukje om, niet altijd om het drukke verkeer te vermijden maar gewoon om meer geld te verdienen. Wij hebben twee weken geleden onze taxichauffeur betrapt op het overslaan van een U turn waardoor we 4 km langer hebben gereden ( wat trouwens even lang was als de rit via google maps). Je kan Google maps erbij houden, dan heb je het snel genoeg door. Maar wat dan? 😉

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Jordi,

   Ja je bent natuurlijk overgeleverd aan de taxi chauffeur. Het openbaar vervoer is het alternatief.

   Toch is het rijden op de taxi-meter 99 van de 100 keer voordeliger dan wanneer je een prijs van tevoren afsppreekt (ook als je een stukje omrijdt). Zeker als je een taxi kunt delen met andere reizigers.

 8. Bianca schreef:

  Hoi, een korte vraag. Wij reizen met z’n vieren, is het dan eenvoudig om een taxi te krijgen of zit er een maximum van 3 personen aan de taxi’s ? Dit geldt zowel voor in Bangkok zelf als van het vliegveld naar Bangkok toe. Of zijn er ook grotere taxi’s die betaalbaar zijn ? Ik kan er eigenlijk niet direct iets over terugvinden namelijk.

  • Sander Hillegers schreef:

   Hi Bianca,

   Je gemakkelijk reizen met vier personen in een normale taxi. Het is juist super voordelig als je op de meter rijdt!

   Vanaf het vliegveld zijn er ook grotere taxi’s beschikbaar als jullie veel bagage bij jullie hebben. Die zullen ongetwijfeld wat duurder zijn maar als je gewoon op de meter rijdt dan zal het wel meevallen.

   Wij hebben nog nooit met een grote taxi gereisd in Bangkok dus kunnen je helaas geen indicatie geven van de prijs.

   Groetjes, succes en veel plezier!

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *