Reisbudget Thailand

In 3 simpele stappen je reisbudget Thailand plannen

Reisbudget Thailand plannen

Het plannen van je budget is een belangrijk onderdeel van het plannen van je reis naar Thailand. Op de vraag: ‘Hoe duur is het om naar Thailand op vakantie te gaan?’, bestaat geen eenduidig antwoord, omdat het afhangt van hoeveel je te besteden hebt en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Wil je backpacken en overnachten in goedkope hostels, of wil je een luxe, comfortabele rondreis maken? Tips Thailand heeft de meest voorkomende kosten op een rijtje gezet, zodat je direct in één oogopslag ziet wat je met jouw budget kunt verwachten.

Stap 1: Kosten vóór vertrek

Onderstaand vind je een overzicht van de gemiddelde kosten die je maakt voordat je reis naar Thailand begint:

Vliegtickets

De prijs die je betaalt voor een retourticket naar Bangkok kan enorm verschillen. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je vliegticket is. Zo betaal je tussen de 400 – 800 euro per persoon, afhankelijk van:

 • De luchthaven en land van vertrek;
 • Of je rechtstreeks of met overstap vliegt;
 • De periode van vliegen;
 • De luchtvaartmaatschappij.
Vlieg al vanaf € 404 naar Bangkok. Vind hier het goedkoopste ticket naar Bangkok!

Reisverzekering

Het is aan te bevelen een aparte reisverzekering af te sluiten wanneer je op reis gaat naar Thailand. Je kunt eenmalig een kortlopende reisverzekering afsluiten, maar in de meeste gevallen is een doorlopende reisverzekering voordeliger. De kosten verschillen per verzekeraar en zijn afhankelijk van wat je wel en niet wilt verzekeren. Richtlijn voor een basisverzekering met werelddekking, personenhulpverlening en bagagedekking:

 • Kortlopende reisverzekering voor 32 dagen: vanaf € 40,-
 • Doorlopende reisverzekering per jaar: vanaf € 29,-

KLM vliegtuig - reisbudget Thailand

Inentingen

Voor Thailand zijn er geen verplichte inentingen, maar de GGD Amsterdam (2014) raadt wel een aantal inentingen aan:

 • DTP: € 23,30 p.p. (10 jaar geldig);
 • Hepatitis A: € 42,40 p.p. (1 jaar geldig, bij herhaling 25 jaar);

Bovendien betaal je consultkosten van € 19,10 per persoon. Voor een eventuele vervolgafspraken betaal je € 14,00 per persoon, per consult. Sommige zorgverzekeraars geven een vergoeding voor deze vaccinaties. Klik hier om te kijken of jouw zorgverzekering (2016) de inentingen voor Thailand vergoedt.

Tip: Regel je inentingen minimaal een maand voor vertrek bij de gespecialiseerde artsen van Meditel. Klik hier om een afspraak te maken bij jou in de buurt.

Visum

Bij aankomst in Thailand krijg je een visumvrije entree van 30 dagen geheel gratis. Met dit visum kun je dus 30 dagen in Thailand verblijven. Als je langer dan 30 dagen wilt verblijven, kun je een toeristenvisum in Nederland aanvragen of je visum in Thailand verlengen.

Uitrusting

Wanneer je op reis gaat naar Thailand is het handig om de volgende dingen mee te nemen:

We hebben een paklijst voor je samengesteld zodat je niets vergeet mee te nemen!

Reiziger tijdens de zonsopkomst - Reisbudget Thailand

Stap 2: Kosten tijdens de reis

Gemiddelde kosten Thailand per persoon per dag in Thai Baht ฿

In de onderstaande tabel vind je de kosten in Thai Baht die je gemiddeld per dag kwijt bent tijdens een rondreis door Thailand. Deze prijsindicatie kun je als uitgangspunt gebruiken bij het plannen van je budget. Omdat je uitgaven per dag verschillen hebben we het gemiddelde genomen van een rondreis van 30 dagen.

Zo is een hotelkamer bijvoorbeeld duurder in een grote stad dan in een dorp en maak je niet iedere dag een busrit van een aantal uur. De accommodaties in het midden- en bovenklasse segment zijn doorgaans geschikt voor 2 personen; daarom heeft Tips Thailand in dit schema de accommodatiekosten voor een gemiddeld budget en een hoog budget door tweeën gedeeld.

Kostenpost Laag budget Gemiddeld budget Hoog budget
Accommodatie 150-350 250-450 750-2500
Eten en drinken 100-200 150-250 500-1000
Vervoer 100 150 300
Entreegelden 75 150 200
Excursies 200 350 500
Uitgaan 100 200 750
Overig 25 150 500
Totaal ฿ 900 ≈ € 22,50 ฿ 1500 ≈ € 37,50 ฿ 5000 ≈ € 125

* De europrijzen worden ieder uur automatisch berekend aan de hand van de actuele wisselkoers.

Laag budget

Zelfs met een allerkleinste klein budget is het mogelijk om door Thailand te reizen. Daarvoor ben je minimaal 900 baht ≈ 22,50 euro per dag kwijt. Je overnacht in een basis achteraf-accommodatie (dorm/guesthouse/bungalow) buiten de toeristische plekken.

Voor een dorm (gedeelde slaapzaal) of 1-persoonskamer leg je 200 baht neer (minder als je de met iemand een 2-persoonskamer deelt en de kosten deelt). Eten en drinken doe je net zoals de locals: op straat. ‘

Reizen doe je in bussen zonder airconditioning en met harde stoelen of in 3e klas (nacht)treinen. Aangezien je niet elke dag in Thailand bent, raden wij je aan je budget aan te houden van minimaal 900 baht ≈ 22,50 euro per dag, zodat je ook wat uitstapjes kunt maken, af en toe een drankje kunt doen en wat geld overhoudt voor onvoorziene uitgaven.

Gemiddeld budget

Je kunt met een budget van 1500 baht ≈ 37,50 euro per persoon per dag heel comfortabel reizen. Dit is het budget dat wij aanhouden wanneer we in Thailand zijn.

Het meeste geld ben je kwijt aan een overnachting; voor een nette guesthouse, hostel- of hotelkamer met eigen badkamer, ventilator of airconditioning ben je ongeveer 500 tot 700 Thai Baht kwijt. Op deze kamer kun je met 2 personen verblijven.

Overdag eet je bij eetstalletjes op straat, kun je bij kleinschalige restaurants ontbijten en kun je iedere avond uit eten in een doorsnee restaurant. Je kunt iedere dag de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken en tijdens je verblijf een aantal excursies maken van één of meerdere dagen. Om van a naar b te komen pak je de tuktuk, houd je een taxi aan of reis je in comfortabele bussen met airconditioning.

Hoog budget

Ook voor luxe, high end reizen is Thailand een geweldige bestemming. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: the sky is the limit! ‘

Thailand is bijvoorbeeld een schitterende bestemming voor het maken van een huwelijksreis, of voor een wellnessvakantie. Voor 5000 baht ≈ 125 euro per nacht verblijf je op een droomlocatie in een luxe 5-sterren resort dat van alle gemakken voorzien is: een groot zwembad, wellnescentrum met fitness, spa, sauna’s en schoonheidsbehandelingen en activiteiten als yoga en bootcamp. Vergeleken met soortgelijke resorts op westerse bestemmingen betaal je met gemak de helft meer.

Uit eten doe je in de restaurants van het hotel, of bij exclusieve restaurants waar je gemiddeld 500 per persoon betaalt. Reizen doe je met de taxi of in 1e klas bussen en treinen.

Een overzicht van de leukste en meest betaalbare hotels waar wij de afgelopen twee jaar zijn verbleven, vind je hier →

Stap 3: Overige budgettips

 • Maak voor vertrek op papier een overzicht van je verwachte uitgaven.
 • Wanneer je reist buiten het hoogseizoen (november t/m februari) kun je ook onderhandelen over de prijs van accommodaties.
 • Een creditcard is handig, zorgt voor een buffer en kun je gebruiken bij het online reserveren van hotelkamers.
 • Reken 10% extra bovenop je budget als een buffer voor onvoorziene uitgaven.
 • Het is per persoon goedkoper om met zijn tweeën reizen dan alleen.
 • Pin minimaal 10.000 Baht per pinbeurt. Transactiekosten bedragen namelijk 200 Baht.
 • Wil je meer weten over geld en Thailand? Lees dan verder op onze Geldzaken pagina.

Begin Hier!

Als je een reis naar Thailand aan het voorbereiden bent, is onze Begin Hier pagina de beste start van jouw reis door ons Thailand.

Fijne voorbereiding!

Liefs,
Sander & Mariska

Mariska & Sander