Thaise keuken Eten in Thailand

Thaise keuken: Alles over eten in Thailand

In Thailand draait alles om eten. Bij sociale gebeurtenissen als bruiloften, begrafenissen en festivals speelt eten de hoofdrol. De Thai snackt de hele dag door, wat je ook duidelijk terugziet in het straatbeeld. Op iedere straathoek vind je een scala aan eetstalletjes en kleine eettentjes met de meest uiteenlopende gerechten: van pittige soep en gebakken rijst met kip tot gefrituurde schorpioen en gebakken sprinkhaan. Kortom: in Thailand gaat er een hele nieuwe culinaire wereld voor je open!

Bekijk hier wat onze 10 favoriete Thaise gerechten zijn!

Streetfood in Bangkok: keuze genoeg! - Thaise keuken

Rijst: de basis van de Thaise keuken

Rijst is het belangrijkste ingrediënt in de Thaise keuken, van ontbijt tot dessert, overal komt rijst in voor. Grappig detail: wanneer je in het Thais ‘ik heb honger’ zegt, zeg je letterlijk ‘ik wil rijst eten’. Het is dan ook niet zo vreemd dat Thailand ’s werelds grootste exporteur van rijst is.

Niet alleen is rijst een belangrijke voedselbron van de Thai, maar ook een heilig symbool dat wordt geassocieerd met bepaalde tradities en rituelen. De Thaise bevolking, met name boeren, geloven in de godin ‘Mae Phosop’, die ook wel bekend staat als de ‘rijstgodin’. Het verhaal gaat dat Mae Phosop over de rijstplanten waakt en erop toeziet dat ze goed groeien. Daarom voeren de boeren verschillende ceremonies uit om de godin tevreden te houden. Knoeien met rijst of restjes gekookte rijst weggooien is dan ook not done in Thailand, omdat je daarmee de rijstgodin beledigt.

Rijst planten in Thailand - Thaise keuken

Thaise rijstsoorten

Jasmijnrijst, of ‘Khao Suoy’, wat mooie rijst betekent, is de populairste rijstsoort in de Thaise keuken. Deze zoetgeurige, lange korrel smaakt lekker bij de meeste gerechten. Jasmijnrijst is de duurste rijstsoort.

Gebakken rijst, of ‘Khao Pad’, wordt meestal gemaakt van restjes Khao Suoy. Lekker met gebakken varkensvlees, kip of chili en vissaus.

Plakkerige rijst, of ‘Khao Niaw’. Deze sticky rice wordt met de hand gegeten en geserveerd bij gerechten met invloeden uit het noord-oosten, zoals gegrilde kip (gai yang) en pittige papaja salade (som tam). Deze rijst is erg lekker om mee te dippen in de verschillende sausjes die bij je gerechten horen. Verder is sticky rice het basisingrediënt van het populairste Thaise nagerecht: kleverige rijst met mango.

Eetgewoonten Thailand: rituelen en gebruiken

In Thailand is het gebruikelijk om je schoenen uit te trekken voordat je een restaurant of huis binnenstapt, en om in de kleermakerszit op de grond te eten. Eettafels worden alleen gebruikt door de rijken en lijken totaal niet op de tafels die wij gewend zijn. Ze zijn namelijk erg laag en ze zitten alsnog op de grond.

En misschien zou je het niet verwachten, maar de Thai eet niet met stokjes! Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Deze wordt nooit in de mond gestoken! Een mes zul je in de Thaise keuken niet tegenkomen, omdat de meeste Thaise gerechten in hapklare porties worden geserveerd. Alleen bij noodles en Chinese gerechten worden stokjes gebruikt.

Bij een etentje wordt meestal verwacht dat de rijkste of oudste persoon de rekening te betaalt. Let op: wanneer je met een Thais gezelschap uit eten bent, zien ze jou dus als de rijkste persoon! Houd dit altijd in je achterhoofd om misverstanden te voorkomen.

Een groep vrienden die samen eten - Thaise keuken

Streetfood Thailand

De Thai eten de hele dag door kleine hapjes. Op straat zie je daarom overal kraampjes met de meest uiteenlopende gerechten en snacks. De meest bizarre lekkernijen vind je in de drukke straten en markten van Bangkok, voornamelijk op Kho San Road. Wat denk je van gefrituurde schorpioenen, kevers of sprinkhanen? Gelukkig zijn er ook een keur aan andere stalletjes met wat smakelijkere opties uit de Thaise keuken, zoals rijstepap met gehaktballen en gember, gebakken noodles met blokjes garnalen en tofu (pad thai), of een pittige salade met geraspte papaya en pepertjes (tom sam).

Lang niet alle eetkraampjes zijn even goed en hygiënisch. Kijk altijd hoe schoon de verkoper en de omgeving van het kraampje is om te voorkomen dat je ziek wordt op reis. Kies ook waar mogelijk voor eten dat vers voor je neus wordt bereid.

Thaise kookles

Wil je Thais leren koken? Er is natuurlijk geen betere plek om dit te leren dan middenin Thailand zelf! Op veel plekken worden kooklessen en workshops aangeboden. Hier kun je proeven van lokale gerechten en tegelijkertijd leren hoe je deze lekkernijen zelf thuis kunt maken. Meestal bezoek je samen eerst een lokale markt. Niet alleen om verse ingrediënten in te slaan, maar ook om meer te weten te komen over de traditionele kruiden en specerijen die in de Thaise keuken worden gebruikt. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan, eet smakelijk!

In Thailand kun je op veel plekken kooklessen nemen - Thaise keuken

22 reacties

  1. Ada schreef:

    Het was leuk

  2. Luuk schreef:

    Goedemiddag! Ik ben extreem allergisch voor pinda en kippenei. Ik ga vanaf januari 5 maanden backpackbestemming in ZO Azië en hoofdzakelijk Thailand. Hoe kan ik duidelijk maken dat ik deze twee producten écht niet kan eten?

    Met vriendelijke groet,

    Luuk

  3. Zjoske schreef:

    Haihai,

    Ik kan niet echt goed tegen pittig eten, dus was benieuwd of jullie wat tips hebben voor mildere gerechten? Alvast bedankt!

    • Hoi Zjoske,

      Zeker! In de toeristische gebieden wordt er overal rekening mee gehouden dat toeristen niet goed tegen pittig eten kunnen – waardoor het eten al minder is. En door te vragen ‘not spicy please’ kunnen ze heel veel gerechten niet pittig voor je maken, zoals Pad Thai, Pad See Ew, Papaya Salad, Tom Kha…. Er is altijd wel een goed alternatief 🙂 . Verder heb je naast de Thaise restaurants heel veel westerse restaurants in Thailand, waar je ook af en toe iets ‘bekends’ kunt eten!

      Geniet van je reis!!!

  4. Nynke schreef:

    Hoi hoi,

    Ik heb een vraagje, we gaan volgende week naar Thailand maar ik ben allergisch voor koriander. Gaat dat lastig worden met de Thaise keuken?

    Ik heb al wel een papiertje waarin in het Thais staat dat ik allergisch ben.

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Nynke,

      Goed dat je een papiertje meeneemt waar het in het Thais op staat. Wat ook helpt, is het meenemen van een foto van koriander met een rood kruis er door.

      Als de Thai iets niet snappen dan zullen ze alsnog ‘JA’ zeggen. Ze schamen zich dan omdat ze het niet snappen. Maar dat betekent voor jou dat je het alsnog geserveerd krijgt. Wees dus zo duidelijk mogelijk met tekst en beeld!

      Groetjes, fijne reis,
      Sander

  5. Sybe schreef:

    Hallo, ik heb een fructose-intollerantie en mag dus geen fruit, suiker en sommige groenten als ui en knoflook. Wordt dit heel lastig in Thailand want we zouden hier graag op vakantie willen gaan? Nou zou ik het niet heel erg vinden om gewoon een avondje alleen rijst te eten dus als er is niks is, is dat geen ramp.

    mvg, Sybe

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Sybe,

      Dat wordt vrij lastig ja qua Thaise keuken aangezien ze overal suiker in doen. Ook zitten ui en knoflook overal in verwerkt.

      Toch zijn de Thai flexibel en als je ze kunt vertellen wat je wel en niet wilt, willen ze dat graag voor je doen. Maar pas op! want de Thai zegt vaak ja en dus eigenlijk nooit nee. Dus als ze iets niet snappen, zeggen ze toch ja.

      Op deze pagina hebben we info over eten als je iets niet wilt in je gerecht:
      http://tipsthailand.nl/vegetarier-veganist-een-complete-gids-om-jezelf-te-redden-thailand/

      Het beste wat je kunt doen -klinkt misschien raar- is een foto meenemen van bijvoorbeeld suiker of van bepaalde producten die je niet mag nemen. En dan een foto met een groot rood kruis. Visueel en duidelijk. Denk dat het dan absoluut goed zal komen 🙂

      Een bordje met rijst is er altijd en overal!

      Groetjes,
      Sander

  6. Emma schreef:

    ik weet niet wat ik moet koken voor mijn spreekbeurt over Thailand.

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Emma,

      Wat leuk dat je een spreekbeurt gaat houden over Thailand!

      Wist je dat ze in Thailand veel suiker in het eten doen. Is hier heel normaal, hoewel veel toeristen dat niet weten. Dan denken ze gezond te eten maar eigenlijk ook weer niet.

      Thaise loempiaatjes kun je misschien maken. Ze zijn klein; gewoon van bladerdeeg zoals je die vast al eens hebt gegeten. Met wat groentes zoals wortel en taugé. En natuurlijk zoete chilisaus.

      Een heel bekend gerecht wat iedere toerist hier eet is Pad Thai. Volgens mij kun je bij de Albert Heijn XL zo’n zakje kruidenmix kopen. Daar staat precies op hoe je dat moet maken. Oh; dat hebben we trouwens ook hier staan:
      http://tipsthailand.nl/een-ode-aan-de-pad-thai/

      Ik hoor graag hoe het uiteindelijk met je spreekbeurt is gegaan :). Oh en je kunt ons ook mailen (info@tipsthailand.nl) dan sturen we je ons ebook toe waarin je ook heel informatie over Thailand vindt !!

      Groetjes,
      Sander

  7. Piet van Loon schreef:

    Eten is het belangrijkste wat bestaat voor de Thai. Als je ergens op bezoek gaat is de kans groot dat men je eerder iets te eten aanbied dan iets te drinken.
    Wij in het westen eten om te leven maar de Thai leven om te eten.

  8. Pam schreef:

    Hoi! Vraagje: mijn vriend en ik staan op het punt om 3 weken te gaan backpacken door Thailand en vragen ons af hoe het zit met vlees eten. Wel of niet doen? Veel mensen zeggen dat we beter 3 weken vegetarisch kunnen eten, anderen zeggen dat het kan als je goed oplet. Wat is jullie ervaring?
    Liefs,
    Pam

    • Sander Hillegers schreef:

      Hi Pam,

      De grap is (eigenlijk niet grappig) dat Mariska vegetariër is en ik eet gewoon vlees. In een jaar tijd (zo lang reizen we al door Thailand) ben ik maar 1 keer ziek geworden en Mariska 4 of 5 keer. Dus ik zeg; geen enkel probleem om vlees te eten.

      Ga naar plekken waar locals eten of naar restaurants die staan aanbevolen via Tripadvisor.

      Rauwe salades zijn juist het ‘gevaarlijkste’ omdat je nooit weet hoelang het er al ligt en het wordt misschien wel gewassen met verontreinigd regenwater.

      Maar maak je geen zorgen en geniet van het eten!

  9. Suus schreef:

    hoi hoi!
    Als eerste, jullie hebben een top website! Ik word er helemaal enthousiast van! Super leuk.
    Mijn vriend en ik gaan deze zomer naar Thailand, helaas heeft mijn vriend een notenallergie, vooral de pinda is fataal. Hebben jullie tips? Groetjes suus

    • Hi Suus, in Thailand wordt er regelmatig gekookt met pinda olie. Ook worden pinda’s veel gebruikt als topping. Wat je het beste kunt doen is in het Thais leren zeggen dat je een gerecht zónder pinda’s wilt (mai sai thaw lisng) maar als je écht heel erg allergisch bent is dat niet genoeg. Je vriend kan bij het bestellen het beste een briefje laten zien waarop in het Thais staat dat hij allergisch is en absoluut géén pinda’s of pindaolie mag eten, omdat hij hier dood aan kan gaan. Dan begrijpen ze het wel. Op dit forum staat een Thaise tekst die je kunt uitprinten: http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293915-i3686-k6601803-Peanut_allergy-Thailand.html. Eventueel kun je nog een aantal fotootjes van pinda’s uitprinten met een groot kruis erdoorheen, en, om het extra dramatisch te maken: een doodskist. Klinkt misschien overdreven, maar anders gaat het gegarandeerd een keertje mis!!! Succes!! 🙂

  10. hans schreef:

    ik vint het helemaal mooi

  11. John schreef:

    Mocht je nou ziek worden haal flesje Sponsor 7-eleven of tesco of zoutoplossing bij een apotheek (in ieder dorp) zoals StronK-K electrolyte beverage (droog je niet uit)

Geef een reactie:

We kunnen helaas niet meer iedere reactie persoonlijk beantwoorden. Heb je toch een brandende vraag? Plaats hem dan in onze Tips Thailand Facebook Groep.