Ligging Thailand

Ligging Thailand

Waar ligt Thailand?

Ligging Thailand: Thailand is gelegen in het hart van Zuidoost-Azië en wordt door haar inwoners ook wel ‘Prathet Thai’ genoemd, wat ‘Vrij Land’ betekent. De inwoners van Thailand zijn trots op het feit dat ze, in tegenstelling tot haar buurlanden, niet gekoloniseerd zijn geweest door Europese grootmachten.

Thailand heeft een oppervlakte van meer dan 514.000 km², telt ruim 67 miljoen inwoners en is 13 keer zo groot als Nederland. Thailand ligt slechts 15 graden ten noorden van de evenaar. Hierdoor zijn er geen seizoenen zoals wij die kennen in Nederland. Thailand heeft een droge en een natte periode oftewel: het regenseizoen of de moessonperiode genaamd. De zonkracht is vooral op de eilanden in het zuiden erg sterk. Een andere bijzonderheid is dat de dag en de nacht rond de evenaar vrijwel even lang zijn. De zon gaat gedurende het jaar tussen 18.00 en 19.00 uur onder.

Ligging Thailand: Buurlanden

 • Myanmar (Birma) – (noord)westen
 • Laos – (noord)oosten
 • Cambodja – oosten
 • Maleisië – zuiden

Geografie Thailand

Thailand is onder te verdelen in vijf regio’s:

Het noorden van Thailand is bergachtig en bebost. Het is een fantastisch gebied voor de avonturier. Er zijn verschillende nationale parken te vinden. Het ‘Doi Inthanon’ nationale park is met de hoogste berg van Thailand, 2.565 meter, één van de smaakmakers. Chiang Mai wordt ook wel de toegangspoort van het noorden genoemd en is het cultureel centrum van het noorden.

Het arme noordoosten van Thailand is nog relatief onbekend voor de toerist. Dit gedeelte van Thailand is nog nauwelijks ontwikkeld en hier kan men nog het traditionele, plattelandse leven vinden.

Ligging Thailand

Het centrale laagland van Thailand is een vruchtbaar gebied met veel rijstvelden. Maar dit gebied staat vooral bekend om haar rijke verleden met cultsteden als Sukhothai en Ayutthaya. Door dit gebied stroomt de rivier de ‘Chao Phraya’ die ten zuiden van Bangkok uitmondt in de ‘Golf van Thailand’.

Het oosten van Thailand is bosrijk en bestaat uit meerdere nationale parken, waaronder het oudste nationale park van Thailand: ‘Khao Yai’. Het gebied staat ook bekend om haar uitgestrekte standen, zonnige temperaturen en de vele badplaatsen.

Het zonovergoten zuiden van Thailand is zeer geliefd bij de toerist. Met haar prachtige eilandjes en ongerepte zandstranden tot aan het dichtbeboste binnenland met onontdekte grotten. De onderwaterwereld ontdekken op ‘Koh Tao’ of feesten tot in de ochtend op de ‘Full Moon Party’ op ‘Koh Phangan’. Alles is mogelijk in het zonnige zuiden.

8 reacties

 1. sara schreef:

  willen jullie ook een gedeelte aardrijkskunde maken voor mijn werkstuk??
  groetjes sara

 2. karina schreef:

  Heerlijke blog,

  Ervaringen vanuit Pai reizen naar Laos, we zitten daar tot 8 juli 2016.

 3. Roos schreef:

  SUPER handig deze blog.
  Ik heb een hele boel op geschreven want ik ga de 26e 🙂

 4. julia schreef:

  echt toppiee echt als een motherfacking baas

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *