Economie Thailand

Economie Thailand

Economie Thailand

De Thaise economie draait al lang niet meer alleen op rijst, vis en de landbouw. Thailand heeft één van de snelstgroeiende economieën van Azië. Het werkloosheidscijfer is procenten lager dan in Nederland en blijft onder de 5%.

Export

De economie Thailand is grotendeels afhankelijk van de export. Meer dan 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP: totale waarde van alle goederen die binnen de grenzen van een land zijn geproduceerd) bestaat uit export. Het BBP van Thailand in 2012 bedroeg ruim 365 miljard US Dollar. Hiermee staat Thailand boven landen als Maleisië, Filipijnen en Vietnam, maar weer ruim onder Indonesië.

Thailand heeft een grote auto-industrie, die vanaf 2010 explosief groeide. Experts voorspellen dat Thailand binnen nu en twee jaar in de top-10 autoproducerende landen van de wereld zal staan. Naast auto’s is Thailand ook groot geworden in het exporteren van computer(onderdelen) en accessoires. Daarbij moet je ook denken aan air-conditioners en mobiele telefoons. Veel buitenlandse bedrijven hebben zich de afgelopen dertig jaar gevestigd in Thailand en dat betaalt zich nu uit.

Naast auto’s en computers verdient Thailand natuurlijk aanzienlijk aan het toerisme. Het TAT (Tourism Authority of Thailand) telde ruim 22 miljoen toeristen in het jaar 2012. Dit draagt zo’n 7% bij aan het Bruto Binnenlands Product. De politieke onrust van de afgelopen tijd (2013-2014) zorgt er voor dat juist veel toeristen het land mijden, waardoor Thailand een hoop geld misloopt. Andere exportproducten zijn:

  • Rubber
  • Sieraden en edelstenen
  • Plastic
  • Rijst
  • Vis en zeevruchten
  • Textiel

Werkloosheid

Thailand kent een laag werkeloosheidscijfer van onder de 5%. Een vaste baan in Thailand staat garant voor een hoop zekerheid. Werknemers verstrekken niet alleen dagelijkse maaltijden, gereedschap en kleding, maar ook scholing voor de kinderen bijvoorbeeld. Dit valt allemaal weg wanneer de Thai geen baan meer heeft. Uiteraard krijgt de Thai wel een uitkering, maar dit is meestal niet voldoende voor een heel gezin. De Thai neemt daarom ook genoegen met ‘mindere’ baantjes. Mede door deze instelling blijft het werkeloosheidscijfer relatief laag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *