Aapjes kijken in Lopburi: toeristische attractie of plaag?

Aapjes kijken Lopburi

Foto door: Dennis Jolen

Ligging Lopburi
Deze ogenschijnlijke vriendelijke dieren zijn in Lopburi veranderd in kleine monsters. Ze beheersen grote delen van de oude stad en laten zich niet zomaar de les lezen. Bewapen jezelf met een gids die wel raad weet met een bamboestok want voor je het weet hebben ze je te pakken… Wees gewaarschuwd!

Mens vs aap in Lopburi

Terroriserende apen banjeren door de vervallen straten van oldtown Lopburi. Verslingerd in elektriciteitskabels, springend op en over parasollen en grissend naar onoplettende voorbijgangers domineren zij het ritme van de dag. ’s Ochtends tikken ze op je raam bij je guesthouse en rond het middaguur bezetten zij de beste plekken in de schaduw, schuilend tegen de hitte van de brandende zon. ’s Avonds besluipen ze je tijdens een onoplettend moment en ’s nachts heersen ze over de daken van de oude stad.

Dit alles gebeurt onder toeziend oog van verwarde locals die eigenlijk ook niet weten wat ze aanmoeten met de situatie. Wegen de voordelen van het toerisme op tegen de nadelen van deze plaag?
Aapjes Lopburi

Apen Lopburi

Foto door: Dennis Jolen


Apentempel: Prang Sam Yot

De Prang Sam Yot tempel in Lopburi is de uitvalsbasis van de apen. Hordes toeristen komen hier op af om onder leiding van een jonge, niet Engels-sprekende gids de aapjes te voeren. Toeristen zijn hier wandelende aanrechtbladen voor de aap waarop hun ontbijt, lunch en diner gepresenteerd wordt.

De toerist wordt vervolgens compleet verzwolgen door de apen. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de hoeveelheid honger die de apen hebben. Net buiten de tempel is namelijk een binnenplaats geheel ingericht om de apen tevreden te houden. Tientallen kilo’s fruit en groenvoer worden hier gestort onder goedkeurend toezicht van honderden aapjes. Met volle buikjes zijn de apen minder geneigd delen van je tas, pet of scooter tot zich te nemen.

Aapjes LopburiAapjes in Lopburi

Claim € 5 korting op onze ebooks!

Vertrek je binnenkort naar Thailand? Dat komt goed uit! In deze handige ebooks Alles wat je moet weten voor vertrek naar Thailand & De klassieke Route door Thailand staat namelijk álles wat je moet weten voor vertrek. Zo wordt het voorbereiden van jouw droomreis een makkie en reis je in 2017 als een pro door Thailand. Met vele tips die niet op de website te vinden zijn!

Terror-Aapjes

Mariska zocht de veiligheid op van een wat oudere tempelmedewerker die de apen regelmatig te lijf ging met zijn bamboestok. Ik bewapende mijzelf met mijn camera op zoek naar mooie plaatjes. Volledig gecontreerd keek ik door de zoeker van m’n camera om het schouwspel zo goed mogelijk vast te leggen. Het duurde niet langer dan 3 seconden voordat er een jong aapje aan mijn kuit hing.

De daaropvolgende minuten kon ik de apen -letterlijk- niet van me afschudden. Hoewel ik dit hardop lachend onderging, voelde ik me niet geheel op mijn gemak. Ik snelde terug naar Mariska via de andere kant van de tempel, wat ongeveer twee minuten duurde. Op mijn weg terug zag ik nog een paar apen de liefde met elkaar bedrijven en een Yakult drinken. Zoveel verschillen we dus ook weer niet?

Lopburi: meer dan aapjes kijken

Naast de aapjes in het oude gedeelte van de stad, is er nog meer te doen in de omgeving van Lopburi. Het nieuwe gedeelte van de stad is hip en langs de hoofdweg pronken grote, moderne winkelcentra aan beide weerszijden. Op 25 kilometer van Lopburi ligt het Ang Sap Lek Reservoir. Hier kun je voor 40 baht je eigen rieten hutje huren aan het water en lokaal eten bestellen.

Groepjes Thaise jongeren zitten hier in groepjes bij elkaar, eten wat, drinken een glaasje alcohol en zwemmen in het water. Tegen zonsondergang worden de enorme rotsen op de achtergrond van het meer prachtig verlicht; althans wanneer de zon schijnt, want toen wij er waren regende het…
Mariska bij Ang Sap Lek Lopburi

De aapjes van Lopburi: een toeristische attractie of een plaag?

Ook leuk om te lezen...

11 reacties

 1. Daan schreef:

  Op entertainment gehalte krijgt dit stuk een 10! Op accuratesse een 2.
  Ben momenteel in Lopburi en de aapterreur valt 100% mee. Alleen bij 2 a 3 tempels lopen groepen aapjes rond die eigenlijk alleen maar aan het eten en aan het spelen zijn. Loop je door de grote groep heen dan wil er wel eens een aapje op je klimmen. Neem je een tros bananen en wat lekkere sapjes mee de tempel in….. Ja dat is alsof je een zak heroïne spuiten in een crackpand gooit.

 2. Cindy schreef:

  Hoi!

  Vraagje; is het Lopburi wel aan te raden met kinderen van 4 en 12?
  groetjes!

 3. Melanie op den Velde schreef:

  Is het ook mogelijk om Lopburi 1 dag te doen, als tussenstop tussen Ayutthaya en Sukhothai of kan je beter een overnachting nemen?

 4. Zuur schreef:

  Mooie foto’s. Toevallig ben ik tijdens mijn huidige reis ook in Lopburi geweest en ook nog eens in hetzelfde guesthouse. De prima scooter verhuur van dit guesthouse zorgde ervoor dat ik er ook achter kwam dat de provincie Lopburi nog veel meer te bieden heeft dan alleen tempels en aapjes. Wat betreft de vraag of Noom guesthouse een aanrader is; If you pay peanuts you’ll get monkeys. Om maar in apen termen te blijven. Voor 500 bath kun je ook niet heel veel verwachten. Dat je voor deze prijs een kamer krijgt met airco, TV en eigen badkamer met warm water vond ik een meevaller. Dit soort budget accomodaties lopen nogal eens tegen negatieve kritiek op omdat mensen irreëel hoge verwachtingen hebben denk ik. Voor mensen die op een klein budget reizen of willen besparen op overnachtings kosten is dit denk ik een prima optie. Door de aanwezigheid van dit soort budget accommodaties is Thailand voor iedere portemonnee een bereikbaar vakantie land.

  • Hi, inmiddels zijn we een goede 10 maanden verder en hebben we inmiddels alles wel gezien: schimmel, muggenplagen, kakkerlakken, ratten, glibberdingen… Ik denk dat ze bij Noom hun best doen en inderdaad; voor die prijs kun je eigenlijk niet meer verwachten :).

Omdat we zo veel reacties krijgen, kunnen wij helaas niet meer alles beantwoorden. Wel lezen we alles en waarderen we iedere reactie enorm! Mocht je toch echt een brandende vraag hebben, dan kun je hem ook stellen in de Tips Thailand Reisgroep, waar meer dan 13.000 Thailand-liefhebbers lid van zijn. Daar krijg je gegarandeerd antwoord op je vraag! We hopen dat je dit begrijpt. Liefs, Sander & Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *